ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın dijital reklamcılık sektöründeki hakimiyetinin rekabete zarar verdiği gerekçesiyle şirkete karşı antitröst davası açtı. Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee ve Virginia eyaletlerinin başsavcıları da bu davaya dahil oldu. Google, dijital reklam teknolojileri üzerindeki hakimiyetini korumak için rekabete aykırı yöntemler kullanmakla suçlanıyor. Adalet Bakanlığı ve eyalet başsavcıları, dijital reklam pazarında rekabeti yeniden sağlamayı hedefliyor.
25 Ocak 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının gönderilmesine onay verdi. ABD de Ukrayna'ya Abrams tankları gönderme kararı aldı. Bu kararlar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Batı'nın askeri desteğinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Almanya'nın envanterinde bulunan Leopard 2 A6 tipi tanklardan en az bir bölük, ABD'den ise bir tabur Abrams tankı sağlanacak.
25 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti hakkında soru soran gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu'na sert bir şekilde 'İşine bak' diyerek tepki gösterdi. MHP Medya, Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, gazetecinin davranışını 'ajan provokatör' edasıyla hareket etmek ve gazetecilik meslek ilkeleriyle bağdaşmamakla suçladı. Özdemir, Yazıcıoğlu'nun yabancı bir basın kuruluşu olan VOA ile ilişkisini ve Can Dündar gibi Türkiye karşıtı bir isimle bağını eleştirdi.
24 Ocak 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali devam ederken, Ukrayna Batılı ülkelerden daha fazla askeri yardım talep ediyor. Polonya, envanterindeki Alman yapımı Leopard tanklarını Ukrayna'ya göndermek için Almanya'dan resmi izin talebinde bulundu. Almanya'nın bu konuda engel olmayacağını açıklamasının ardından Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Almanya'ya başvurdu ve Almanya'nın da Ukrayna'ya tank göndermesini önerdi.
24 Ocak 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kuzey Kore ile bağlantılı olduğu belirtilen Lazarus Group ve APT38 isimli iki hacker grubunun, ABD'li kripto para şirketi Harmony'den 100 milyon dolar değerinde varlık çaldığını duyurdu. FBI, bu grupların çalınan Ethereum'u aklamak için harekete geçtiğini ve bir kısmını farklı hesaplara göndererek Bitcoin'e dönüştürdüğünü belirtti. Ayrıca, bu hırsızlığın Kuzey Kore tarafından füze ve kitle imha silahları programlarını finanse etmek amacıyla yapıldığı iddia edildi. Harmony, saldırıya uğradığını Haziran ayında açıklamıştı.
24 Ocak 2023

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 67 yaşındaki bir saldırgan, iki ayrı yerde toplam yedi kişiyi öldürdü. İlk saldırı Half Moon Bay kentinde bir çiftlikte gerçekleşti ve dört kişi öldü, beş kişi yaralandı. Saldırgan daha sonra çiftliğin yakınında üç kişiyi daha öldürdü. Saldırgan Zhao Chunli, polis tarafından bir otoparkta aracın içinde yakalandı ve saldırıda kullanılan silah araçta bulundu. Polis, saldırganın çiftlik çalışanı olabileceği ihtimali üzerinde duruyor ve sorgusunun ardından daha fazla bilgi verilecek.
24 Ocak 2023

Europol tarafından koordine edilen bir operasyonda, Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitzlato'nun yasa dışı fonları rubleye çevirerek kara para akladığı iddia edildi. Operasyon ABD ve Fransa polisi öncülüğünde, diğer Avrupa ülkelerinin güvenlik birimlerinin desteğiyle gerçekleştirildi. Bitzlato'nun en üst yöneticisi ABD'de, diğer üst düzey yöneticiler İspanya ve Kıbrıs'ta gözaltına alındı. Ayrıca 18 milyon avro değerinde mal varlığına el konuldu ve 50 milyon avro değerinde 100'den fazla kripto para hesabı donduruldu.
24 Ocak 2023

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, artan batarya maliyetleri ve beklenen ekonomik resesyon nedeniyle Almanya'nın Köln şehrindeki fabrikasında 3 bin 200 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall, işten çıkarmaların ürün geliştirmede 2 bin 500 ve idari pozisyonlarda 700 olacağını açıkladı. Ford, geçen yıl Köln fabrikasını elektrikli araç üretim tesisine dönüştürmek için 2 milyar dolar yatırım yapmıştı. Şirketin Avrupa'daki yeniden yapılanma süreci kapsamında ABD ve Hindistan'da da işten çıkarmalar gerçekleşmişti.
24 Ocak 2023

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, İsveç'te Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen Kuran yakma eylemini 'tiksindirici' bulduğunu belirtti. Price, eylemin art niyetle yapılmış olabileceğini ve demokrasilerde ifade özgürlüğünün bazen saygısız ve rahatsız edici eylemlere yol açabileceğini ifade etti. Ancak, TRT muhabirinin ısrarlı sorularına rağmen, Price olayı doğrudan kınamaktan kaçındı. Price, eylemi gerçekleştiren kişiyi 'provokatör' olarak tanımlayarak, eylemin İsveç hükümetiyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
24 Ocak 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de yüksek enflasyon oranlarına rağmen düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası sayesinde Türk bankalarının karlarının üçüncü çeyrekte de arttığını belirtti. Bankaların, kaynaklarını enflasyona endeksli tahvillere yatırarak ve vatandaşlara düşük faiz oranları sunarak karlarını artırdıkları ifade edildi. Fitch ayrıca, gelir artışının birçok bankanın maliyet baskılarını dengelediğini ve sermaye rasyolarındaki artışı desteklediğini kaydetti.
23 Ocak 2023

Vergi uzmanı Abdullah Tolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin muhtemel içeriğini paylaştı. Paketin 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacağı, anaparada indirim yapılmayacağı ve yapılandırma için çeşitli taksit seçenekleri sunulacağı belirtildi. Ayrıca, peşin ödemelerde faiz indirimi, vergi ziyaı cezası ve gecikme zammının silinmesi gibi kolaylıklar öngörülüyor. Paketin kapsamına giren borçlar arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyeler, SGK, Ticaret Bakanlığı, TOBB ve diğer birliklere olan borçlar yer alacak.
23 Ocak 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı Leopard tankları göndermek istemesi durumunda Almanya'nın buna engel olmayacağını belirtti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Almanya ile anlaşma sağlanamazsa, tankları Ukrayna'ya bağışlamaya hazır olan ülkelerle bir koalisyon kurabileceklerini ifade etti. Alman basını, Baerbock'un açıklamasını Ukrayna'ya tank gönderilmesine yeşil ışık olarak yorumladı. Leopard tanklarının kullanımı için Almanya'nın onayı gerekiyor ve Almanya, Ukrayna'ya yeterli destek vermediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
23 Ocak 2023

Borsa İstanbul, Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerine yönelik olarak açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir iptali gibi tedbirleri 22 Şubat'a kadar uygulayacağını duyurdu. Bu tedbirler, Gözetim Tedbirleri Yönergesi hükümleri çerçevesinde, piyasadaki işlemler nedeniyle alındı. Sasa Polyester'in hisse değeri son bir yılda yedi katına çıkarken, şirket yabancı yatırımcılar arasında da popüler hale geldi. Ekim 2021'de hisse geri alım programını sonlandıran Sasa'nın büyük hissedarı Erdemoğlu Holding de hisse satışı yaptı.
23 Ocak 2023

ABD'nin Los Angeles şehrinde, Ay Yeni Yılı kutlamaları sırasında Monterey Park'taki bir iş yerinde silahlı bir saldırı gerçekleşti. Saldırı sonucunda dokuz kişi yaşamını yitirdi. Saldırganın erkek olduğu ve tüfek taşıdığı belirtildi. Polis, saldırının detaylarına ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.
22 Ocak 2023

Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda tek kadınlar kategorisinde dünya sıralamasının bir numarası Polonyalı Iga Swiatek, dördüncü turda Kazak rakibi Elena Rybakina'ya 2-0 yenilerek turnuvadan elendi. Letonyalı Jelena Ostapenko, ABD'li Coco Gauff'u mağlup ederek çeyrek finale çıktı ve Rybakina ile eşleşti. Erkeklerde ise Rus Karen Khachanov ve ABD'li Sebastian Korda çeyrek finale yükseldi.
22 Ocak 2023

Yeni Zelanda'da kuş gribi, Rusya – Ukrayna savaşı ve yem fiyatlarının artması gibi etkenler yumurta fiyatlarını yükseltti. Bu durum, kişi başına yüksek yumurta tüketimi olan Yeni Zelanda'da, çiftçilikle ilgili yasal düzenlemelerle birleşince yumurta krizini derinleştirdi. İnsanlar, bu krize çözüm olarak kendi tavuklarını yetiştirip yumurta üretmeye başladı. Popüler alışveriş sitesi Trade Me, tavuk ve ilgili ekipman aramalarında büyük bir artış olduğunu bildirdi. Ancak uzmanlar, tavuk yetiştiriciliğinin bazı sağlık riskleri taşıdığını ve tavukların sadece belirli bir süre yumurtladığını, bu nedenle bu yöntemin kalıcı bir çözüm olmayabileceğini belirtiyor.
21 Ocak 2023

Chris Hohn tarafından yönetilen TCI fonu, 2022 yılında yüzde 18 oranında değer kaybı yaşadı. Bu durum, fonun 2003 yılındaki kuruluşundan bu yana ikinci yıllık kaybı olarak kaydedildi. Kötü performansın nedeni olarak, özellikle teknoloji sektöründeki hisselerde görülen büyük düşüşler ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı gösteriliyor. Hohn'un yönetimindeki fon, az sayıda şirkete yapılan uzun vadeli yatırımlarla tanınıyor ve bu strateji bazı dönemlerde yüksek risk taşıyor.
21 Ocak 2023

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin eski genel başkanı Gani Kaplan, katıldığı bir anma töreni ve Twitter paylaşımları nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılanacak. İddianameyi hazırlayan savcı Murat Yıldırım, Kaplan'ın hangi örgüt adına propaganda yaptığını belirtmedi. Kaplan, İbrahim Kaypakkaya anma törenine katıldığı ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Savcı Yıldırım, daha önce de Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve belgeselci Sibel Tekin'i tutuklatmıştı.
21 Ocak 2023

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama dahil sekiz suçtan yargılanıyor. New York Güney Bölge Savcısı Damian Williams tarafından belirlenen 10 hesapta bulunan hisse senedi, nakit ve kripto paradan oluşan yaklaşık 700 milyon dolarlık varlığına mahkeme kararıyla el konuldu. Bankman-Fried, suçlu bulunması durumunda bu varlıklarını kaybedecek. Daha önce suçlamaları reddeden Bankman-Fried, 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.
21 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun modern tanklara ihtiyaç duyduğunu ve bu konuda mücadele edeceklerini belirtti. Zelenski, müttefik ülkelerin Ukrayna'ya olan desteğinin önemini vurgulayarak, topraklarını özgürleştirmek için uzun menzilli füzelere de ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Fransa ve Almanya'nın Ukrayna'ya muharebe araçları gönderme kararı aldığı, ancak Almanya'nın ağır tanklar konusunda ABD'nin kararını beklediği bilgisi paylaşıldı.
21 Ocak 2023
İşaretlediklerim