ABD'de, İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank'ın temyiz başvurusunun ilk duruşması Yüksek Mahkeme'de gerçekleşti. Banka, altı ayrı suçlamayla karşı karşıya olup, bu suçlamaları reddediyor. Halkbank, ABD'de yargılanamayacağını savunarak, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na (FSIA) dayanıyor. Alt mahkeme Halkbank'ın savunmasını reddetmişti ve banka bu karara itiraz ederek Yüksek Mahkemeye taşıdı. Duruşmada, bankanın avukatı Lisa Blatt, itirazın reddedilmesinin uluslararası ilişkiler ve diplomasi açısından sonuçları olacağını belirtti. Yüksek Mahkeme'nin kararı ne zaman vereceği belirsiz, ancak bazı hukukçular birkaç ay içinde kararın açıklanabileceğini düşünüyor.
17 Ocak 2023

2018 yılında AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın akrabaları ve korumaları tarafından Şenyaşar ailesinden iki kişinin hastanede öldürülmesi olayına ilişkin dava Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Emine Şenyaşar, oğlunun öldürülme tehlikesi konusunda uyarıda bulunduğunu ancak AKP'li Yıldız'ın ısrarıyla hastaneye götürüldüklerini ifade etti. Olayda yaralanan Mehmet Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar da tanık olarak dinlendi. Sağlık Bakanlığı avukatları, zarar gören iki ambulans için şikayetçi olduklarını belirtti. Mahkeme, tutukluların tutukluluk halinin devamına ve diğer eksik hususların giderilmesine karar vererek duruşmayı 15 Mart'a erteledi.
17 Ocak 2023

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

2017 yılında Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, polis memuru Yakup Şenocak tarafından vurularak öldürüldü. Şenocak'a 'olası kastla adam öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmış, ancak Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verildi. İstinaf mahkemesinin bozma kararına rağmen, aynı mahkeme Şenocak hakkında 'ceza verilmesine yer olmadığına' karar verdi. Ayrıca, olayı fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'e 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla verilen hapis cezası onandı.
17 Ocak 2023

ABD'nin Indiana eyaletinde 50 yaşındaki Billie Davis isimli bir kadın, otobüste 18 yaşındaki bir Çinli üniversite öğrencisini kafasından defalarca bıçakladı. Öğrencinin sağlık durumu belirsizken, saldırganın yakalanmasına tanık olan bir yolcu yardımcı oldu. Indiana Üniversitesi'ndeki Asya Kültür Merkezi saldırıyı kınarken, Vali John Hamilton Asyalı Amerikalılar topluluğuna desteklerini ifade etti. ABD'de Asyalılara karşı nefret suçlarının arttığı ve bu suçların önlenmesi için 'Covid-19 Nefret Suçları Yasası'nın çıkarıldığı belirtildi.
17 Ocak 2023

Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik, ABD'li rakibi Whirlpool'un Avrupa faaliyetlerini ve Ortadoğu ile Afrika faaliyetlerini satın almak üzere anlaşmaya vardı. Avrupa faaliyetleri için Beko Europe adında yeni bir şirket kurulacak ve Arçelik bu şirkette %75 hisseye sahip olacak. Ortadoğu ve Afrika faaliyetleri için ise 20 milyon avro karşılığında prensipte anlaşma sağlandı. Bu gelişmelerin ardından Arçelik hisseleri yüzde 9,4 oranında değer kazandı.
17 Ocak 2023

ABD'de Temmuz 2022'de hizmete giren '988 İntihar ve Kriz Yaşam Hattı', ilk beş ayında 1 milyon 700 binden fazla çağrı, mesaj ve arama alarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre eski hattan yaklaşık yarım milyon daha fazla başvuru aldı. Federal hükümet, bu hizmet için 1 milyar dolara yakın yatırım yaptı ve birçok eyalette hizmetin finansmanı için yasal düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, 988 hattına video görüntülü hizmet verilmesi için çalışmalar devam ediyor.
17 Ocak 2023

Gaziantep'in Şirinevler Mahallesi'nde akraba olan iki grup arasında henüz bilinmeyen bir nedenle silahlı kavga çıktı. Çıkan kavgada Uğur Çeliktop, Yılmaz Kıranşal ve Kenan Kıranşal isimli üç kişi yaşamını yitirdi. Yaralanan Nigar Kıranşal ve Leyla Çeliktop hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olay yerine gelerek güvenlik önlemleri aldı.
16 Ocak 2023

İsveç'te YPG destekçisi bir grup tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir kukla asıldı ve bu durum sosyal medyada paylaşıldı. Türkiye'nin tepkisi üzerine İsveç büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Parlamentosu Başkanı'nın ziyaretini iptal etti. İsveç Başbakanı Ulf Kristerrson, eylemin NATO üyeliğini sabote etmeye yönelik olduğunu ifade etti. İsveçli savcı Lucas Eriksson, eylemin İsveç yasalarına göre cezalandırılacak bir durum olmadığına karar vererek resmi soruşturma açılmayacağını duyurdu.
16 Ocak 2023

Reuters'ın yatırımcılara danışarak hazırladığı analize göre, 2023 yılında gelişmekte olan piyasaları etkileyecek yedi ana konu belirlendi. Bu konular arasında ABD ve diğer büyük ekonomilerdeki faiz artırımlarının yavaşlaması, Çin'in yeniden açılma süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, devlet borçlarının yapılandırılması, Brezilya'da Lula iktidarı, Türkiye'deki seçimler ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki seçimler yer alıyor. Analiz, bu faktörlerin gelişmekte olan piyasaların toparlanmasına katkı sağlayabileceğini veya zorluklar yaratabileceğini öne sürüyor.
16 Ocak 2023

Bir Türk yetkili Bloomberg'e, ABD'nin Türkiye'yi Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamaması durumunda ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayabileceği konusunda uyardığını açıkladı. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye iki ülkenin terörle mücadele konusunda yeterli adımları atmadığını belirterek onay vermemişti. Türkiye daha önce F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16'lar için 7 milyar dolarlık bir paket talep etmişti, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi Türkiye'ye silah satışına karşı çıkıyor.
16 Ocak 2023

Mısır Çarşısı'nda 1998 yılında gerçekleşen patlamayla ilgili olarak yargılanan sosyolog Pınar Selek hakkında, Yargıtay'ın beraat kararını bozmasının ardından yeniden görülecek davanın öncesinde yokluğunda tutuklama ve kırmızı bülten kararı verildi. Selek, patlamayla ilgili olarak kanıt olmaksızın suçlanmış ve daha önce yerel mahkeme tarafından beraat etmişti. Diğer sanık Abdülmecid Öztürk için de yakalama emri çıkarıldı. İlk duruşma 31 Mart 2023'te yapılacak.
16 Ocak 2023

Video oyunu uyarlaması olan The Last of Us dizisi, HBO ve BluTV'de yayımlandı ve Rotten Tomatoes'ta yüksek beğeni oranlarına ulaştı. The Wired dergisinde yer alan bir yazıda, dizinin başarısının aksiyon sahnelerine değil, karakterlerin hikayesi ve iç dünyalarına odaklanmasına bağlandı. Dizi, kıyamet sonrası hayatta kalmaya çalışan Joel ve Ellie'nin travmalarını ve ilişkilerini ele alıyor ve aynı zamanda çevreci bir masal olarak iklim krizine de değiniyor.
16 Ocak 2023

ABD'nin New Orleans şehrinde düzenlenen 71. Kâinat Güzellik Yarışması'nda, ABD adına yarışan R'Bonney Gabriel birinci seçildi. Gabriel, yarışmada birinci olan ilk Asya kökenli kişi olarak tarihe geçti. Yarışmada Rusya ve Ukrayna arasındaki rekabet dikkat çekerken, Ukrayna adına yarışan Viktoria Apanasenko 'Karnaval Ruhu' ödülünü kazandı. Türkiye'yi temsil eden Aleyna Şirin ise ilk 16'ya giremedi. Ayrıca, Venezuala güzeli Amanda Dudamel'in annesinin jüride yer aldığı iddiaları torpil tartışmalarını beraberinde getirdi.
15 Ocak 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşına destek amacıyla Challenger 2 tankları göndereceklerini belirtti. Britanya'nın bu konudaki detayları daha sonra açıklayacağı ifade edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Britanya'ya teşekkürlerini iletti. Almanya ve Fransa'nın ardından Britanya da Ukrayna'ya askeri destek sağlayan ülkeler arasına katıldı.
14 Ocak 2023

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi'nin verilerine göre, 2020'den Temmuz 2022'ye kadar Meksika sınırından ABD'ye iltica talebinde bulunan Türk vatandaşlarının sayısı 21 bin 965'e ulaştı. Türk sığınmacıların sayısındaki artış nedeniyle, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu, işlemleri kolaylaştırmak amacıyla dilekçe taslağı hazırladı. Mayıs 2022'de sınır devriyelerince yakalanan Türk vatandaşı sayısı 2 bin 638 olarak kaydedildi, bu ay bazında bir rekor olarak belirtiliyor.
14 Ocak 2023

Wall Street Journal, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesine bağlı olduğunu yazdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington ziyareti planlandı. ABD yönetimi, Türkiye'nin 20 milyar dolarlık F-16 talebini Kongre'ye gayri resmi olarak iletti. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez satışa karşı çıkarken, ABD'nin aynı zamanda Yunanistan'a F-35 satışı için de onay almayı hedeflediği belirtildi.
14 Ocak 2023

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin artan füze denemeleri nedeniyle gerilen bölgesel güvenlik ortamında, Kuzey Kore sınırına yakın Paju kentinde ortak bir askeri tatbikat düzenledi. Tatbikata yaklaşık 800 asker ve çeşitli askeri araçlar katıldı. Ayrıca, iki ülke Kuzey Kore'nin olası nükleer silah kullanımına karşı gelecek ay yeni bir tatbikat planlıyor, bu tatbikatın 11 gün sürmesi ve ara verilmeden yapılacak ilk ve en uzun tatbikat olması bekleniyor.
14 Ocak 2023

ABD yönetimi, Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçakları ve mevcut uçakların modernizasyon kitlerinin satışı konusunda Kongre'ye ön inceleme için bilgi verdi. ABD'de askeri satışların onaylanması için Kongre'nin NATO üyesi ülkelere 15 gün, NATO dışı ülkelere ise 30 gün içinde itiraz etmemesi gerekiyor. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları konusundaki tutumu nedeniyle satışa karşı çıktığını ve Erdoğan'ın tehditlerine son verene kadar onaylamayacağını belirtti.
14 Ocak 2023

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Kongre ve diğer devlet binalarının basılmasında rolü olduğu iddiasıyla soruşturma açılmasına karar verdi. Bolsonaro'nun antidemokratik eylemleri kışkırttığı suçlaması, daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak değerlendiriliyor. Bolsonaro, 30 Ekim 2022'deki seçimleri kaybettikten sonra destekçileri tarafından düzenlenen protestolarda ordunun müdahalesi çağrısı yapılmış ve 8 Ocak'ta Kongre binasına baskın düzenlenmişti. Bolsonaro, görev süresinin bitiminden önce ABD'ye gitmişti.
14 Ocak 2023
İşaretlediklerim