Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin hükümet binalarına düzenlediği baskın sonrasında eski adalet bakanı Anderson Torres için tutuklama kararı aldı. Torres, başkent Brasilia'nın güvenliğinden sorumlu en üst düzey yetkiliyken, gerekli güvenlik önlemlerini almamakla suçlanıyor. Görevden alınan Torres, baskın sırasında ABD'de olduğunu ve Brezilya'ya dönerek adalete teslim olacağını açıkladı. Yargıç Alexandre de Moraes ayrıca askeri inzibat yöneticisi Fabio Augusto Vieira'nın da tutuklanmasını talep etti.
11 Ocak 2023

Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Nişimura Yasutoşi, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile Washington'da bir araya gelerek enerji konularını görüştü. İki ülke, küçük modüler tip dahil yeni nesil nükleer reaktörlerin geliştirilmesi ve yapımında işbirliği yapma konusunda anlaştı. Japon Bakan Nişimura, ABD'nin Japonya'nın karbonsuzlaşma politikalarındaki değişikliği olumlu karşıladığını ve mevcut reaktörlerden tam olarak faydalanmak için iş birliği imkanlarını araştıracaklarını belirtti.
11 Ocak 2023

Dünya Bankası'nın yıllık raporuna göre, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yarım puan azaltılarak yüzde 2,7 olarak güncellendi. 2024 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 4 olarak sabit bırakıldı. Ayrıca, raporda küresel büyüme tahmini de yüzde 3'ten 1,7'ye indirildi ve bu durum, son otuz yılda 2008 mali krizi ve 2020 Covid-19 pandemisi sonrası en zayıf üçüncü yıllık büyüme olarak kaydedildi. ABD, Avrupa ve Çin gibi büyük ekonomilerde zayıf büyüme beklendiği ve küresel ekonominin resesyona 'tehlikeli bir şekilde yaklaştığı' belirtiliyor.
11 Ocak 2023

İran'da, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, en az 481 kişi öldürüldü ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı ya da suçlamayla karşı karşıya kaldı. Dört kişinin idamı infaz edildi. İran'da zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların sayısının artması üzerine, Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamed Hurremabadi polise, bu ihlallerle kararlı şekilde mücadele etme talimatı verdiğini açıkladı.
10 Ocak 2023

Popüler bilgisayar oyunu 'The Last of Us', HBO Max yapımı bir dizi olarak uyarlandı ve Türkiye'de Blu TV tarafından yayınlanacak. Dizi, 15 Ocak'ta HBO Max'ta gösterime girecek ve ertesi gün 16 Ocak'ta Blu TV'de izleyicilerle buluşacak. Dizi, Kanada'da çekilen en pahalı yapım olma özelliğini taşıyor ve ilk resmi fragmanı Twitter'da iki saatte 5 milyondan fazla izlenme almıştı. Dizide, Joel karakterini Pedro Pascal, Ellie karakterini ise Bella Ramsey canlandırıyor.
10 Ocak 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023

ABD'de bir ev hizmetleri firması, çocuk oyuncaklarında yapılan mikrop ölçümlerini CFU birimiyle ifade ederek, bazı oyuncakların klozet kapağı veya mutfak lavabosundan daha fazla mikrop barındırdığını belirtti. Cinch Ev Hizmetleri tarafından yapılan ölçümler sonucunda, oyun blokları, slime, oyuncak bebek gibi çeşitli oyuncakların yüksek mikrop seviyelerine sahip olduğu ve düzenli dezenfekte edilmesi ya da değiştirilmesi gerektiği önerildi. Şirket, çocukların da mikrop taşıdığını ancak belirli bir hijyen seviyesinin hastalıkları engellemek için gerekli olduğunu vurguladı.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevlendirilen Abdulkadir Selvi'nin, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmeye dair iddiaları, Baykal'ın oğlu Ataç Baykal tarafından yalanlandı. Ataç Baykal, görüşmenin olumlu geçtiğini ve fotoğraf çekilmesi talebinin kendisinden geldiğini belirtti. Ayrıca, Ahmet Hakan'ın Deniz Baykal'ın kızı için milletvekilliği talep ettiği yönündeki iddiasını da reddetti ve bu tür bir talebin mantık dışı olduğunu ifade etti.
10 Ocak 2023

ABD, Japonya'nın güneybatısındaki Okinawa eyaletine, bölgesel tehditlere karşı savunma işbirliğini güçlendirmek amacıyla yaklaşık iki bin askerden oluşan bir acil müdahale gücü konuşlandıracak. Bu güç, düşman saldırılarına karşı Japonya'ya ait adaların savunulmasına yardımcı olacak. Okinawa, ABD askeri tesislerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmakta ve bölgedeki stratejik önemi nedeniyle Kuzey Kore ve Çin ile ilgili gelişmelerde kilit rol oynamaktadır.
10 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanları, Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı döneme ait gizli bilgiler içeren belgelerin, kurucusu olduğu Penn Biden Merkezi'ndeki kişisel ofisinde bulunduğunu açıkladı. Belgeler, 2 Kasım 2022'de kilitli bir dolapta keşfedildi ve Biden'ın avukatları hemen Beyaz Saray ve ilgili kurumlarla iletişime geçti. Adalet Bakanlığı belgeleri incelemeye aldı. Bu durum, daha önce Donald Trump'ın evinden gizli belgelerin çıkması nedeniyle Trump'ı sorumsuzlukla suçlayan Biden için ironik bir durum yarattı ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri tarafından eleştirildi.
10 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in değerlendirmesine göre, 1987'de imzalanan Montreal Protokolü sayesinde ozon tabakasına zarar veren gazların kullanımı neredeyse yüzde 99 oranında azaltıldı. Ozon tabakasındaki delik, 2000 yılına kadar büyümeye devam etti ve ardından iyileşmeye başladı. Mevcut politikaların sürdürülmesi halinde ozon tabakasının 1980'lerdeki durumuna geri döneceği öngörülüyor. Ozon tabakasını koruma çabalarının aynı zamanda küresel ısınmayla mücadeleye de dolaylı katkı sağladığı belirtiliyor.
10 Ocak 2023

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Endonezya'nın Maluku eyaletine bağlı Tanimbar Adaları'nın kuzeybatı açıklarında 7,6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı. Deprem 95,2 kilometre derinlikte meydana geldi. Depremin ardından ülkede tsunami uyarısı yapıldı, ancak henüz ölü veya yaralı bilgisi paylaşılmadı.
9 Ocak 2023

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), İran'da Mehsa Emini'nin ölümü üzerine başlayan ve devam eden protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 481'e yükseldiğini duyurdu. Raporlara göre, ölenler arasında 35 kadın ve 64'ü 18 yaş altında olan gençler bulunuyor. En fazla ölümün yaşandığı bölge Sistan-Beluçistan eyaleti. Ayrıca, protestolarla ilgili olarak gözaltına alınan en az 109 kişinin idam istemiyle yargılandığı ve şu ana kadar dört kişinin idam edildiği belirtildi.
9 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Kramatorsk'a düzenledikleri füze saldırılarında 600'den fazla Ukrayna askerinin öldüğünü iddia etti. Buna karşılık, Ukrayna'nın Donetsk bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Pavlo Kirilenko, Kramatorsk'a yedi füze saldırısı düzenlendiğini ancak can kaybının olmadığını belirtti. Kirilenko ayrıca, Konstantinovka şehrine yapılan iki roket saldırısında da can kaybı olmadığını, ancak bazı sanayi tesislerinin hasar gördüğünü ve Horlivka şehrine yapılan saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.
8 Ocak 2023

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere 'Lecanemab' adlı yeni bir ilaca hızlandırılmış onay verdi. Bu ilaç, beyinde biriken beta amiloidin protofibril formuna karşı etkili olan bir monoklonal antikordur. Faz 3 çalışmasında, ilacın kullanıldığı grupla kullanılmadığı grup arasında zihinsel gerileme oranında yüzde 27'lik bir yavaşlama gözlemlendi. Alzheimer hastalığının erken teşhis ve tedavisindeki önem artarken, ilacın yan etkileri ve kullanım koşulları da dikkate alınmaktadır. Avrupa İlaç Kurumu (EMA) henüz Aducanumab'a onay vermedi ve ilaç Türkiye'de ruhsatlandırılmadı.
7 Ocak 2023

ABD'nin Virginia eyaletindeki Newport News kentinde bulunan Richneck İlkokulu'nda bir altı yaşındaki çocuk, tartıştığı öğretmenini tabancayla vurarak yaraladı. Öğretmen hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikesi olduğu bildirildi. Çocuğun silahı nasıl elde ettiği henüz bilinmiyor. Polis Şefi Steve Drew, çocuğun öğretmenini kazara değil, tartışma sırasında bilinçli olarak vurduğunu belirtti. Soruşturma devam etmektedir.
7 Ocak 2023

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR), AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'na katılma görüşmeleri gerçekleştiriyor. HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile seçim işbirliği ve muhtemel ittifakı görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmelerin devam ettiği ve henüz kesinleşen bir durum olmadığı belirtiliyor. HÜDA-PAR'ın, 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi Erdoğan'ı destekleyeceği ve AKP listelerinden bazı illerde aday gösterebileceği iddia ediliyor.
7 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde, 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunlukta olduğu mecliste başkanlık seçimi 14 tur boyunca sonuçsuz kalmıştı. Parti içindeki bazı muhalif vekillerin adaya destek vermemesi nedeniyle yaşanan tıkanıklık, 15'inci turda Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy'nin başkan seçilmesiyle sona erdi. Bu durum, ABD'de son 100 yılda ilk kez yaşandı.
7 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu mecliste başkan seçimi 14. turda da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, gerekli olan desteği alamayarak başkan seçilemedi. Mecliste yaşanan gerginlikler ve müzakereler sonucunda 15. tur oylaması ertelenmeden aynı gece yapılmasına karar verildi. Meclis başkanının seçilememesi nedeniyle Kongrenin bir kanadı faaliyete geçemedi ve ABD'de yasama organı işlevsiz hale geldi.
7 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya 3 milyar 75 milyon dolarlık askeri yardım yapılacağını duyurdu. Pentagon, bu yardım paketinin içeriğinde 50 zırhlı Bradley piyade muharebe aracı, 500 TOW tanksavar füzesi ve 250 bin 25 mm mermi olduğunu belirtti. Pentagon Müsteşar Yardımcısı Laura Cooper, bu yardımın Ukrayna'daki savaşın dinamiklerini değiştireceğini ve Ukrayna'ya olan bağlılıklarını gösterdiğini ifade etti. Cooper ayrıca, Bradley araçlarının Rus zırhlılarına karşı etkili olacağını ve Ukrayna'nın topraklarını geri almasına yardımcı olacağını belirtti.
7 Ocak 2023
İşaretlediklerim