Fransa merkezli Uluslararası Ticaret Odası'nın raporuna göre, iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olayları, 2014-2023 yılları arasında küresel ekonomiye en az 2 trilyon dolar zarar verdi. Bu dönemde en çok zarar gören ülkeler arasında ABD, Çin ve Hindistan yer alıyor. Aşırı hava olayları nedeniyle yaklaşık 1,6 milyar kişi etkilendi ve Asya, Avrupa ve Afrika'da yüksek ölüm oranları kaydedildi. ICC Genel Sekreteri John Denton, iklim değişikliğinin geleceğin değil, bugünün sorunu olduğunu vurguladı.
11 Kasım 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, Afrika'daki eski sömürge ülkelerinin köle ticareti nedeniyle talep ettiği tazminatları ekonomik kriz nedeniyle nakit olarak ödemeyeceklerini açıkladı. Lammy, kölelik döneminin kalıcı etkiler bıraktığını kabul ederken, tazminatın nakit para transferi yerine beceri ve bilim paylaşımı şeklinde olacağını belirtti. Britanya, tarih boyunca Afrika'daki köle ticaretinde önemli bir rol oynamıştı ve bu durum, Gambiya, Gana, Kenya, Nijerya, Liberya ve Zambiya gibi ülkeleri etkilemişti.
5 Kasım 2024

Dünya Bankası'nın yayımladığı rapora göre, dünya genelinde 1,2 milyar insan sıcak hava dalgası, sel, kasırga ve kuraklık gibi kritik iklim felaketleri riskiyle karşı karşıya. Yüksek gelirli ülkeler de bu risklerden etkilenebilirken, en yüksek risk altındaki nüfuslar Güney Asya ve Sahra Altı Afrika'da bulunuyor. Bu durum, bu bölgelerdeki altyapı ve sosyal hizmetlere erişim eksikliğiyle ilişkilendiriliyor. Raporda, ekonomik büyümenin ve iklim değişikliğiyle mücadelenin paralel ilerlemesi gerektiği, afetlerin etkilerinin azaltılması için daha hızlı ve dirençli kalkınma ile hedefe yönelik müdahalelerin önemine vurgu yapılıyor.
31 Ekim 2024

Türkiye ve Umman, yükseköğretimde işbirliğini artırmak amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı. YÖK Başkanı Erol Özvar, Umman'dan daha fazla öğrenciyi Türkiye'de misafir etmek istediklerini belirtti ve bu öğrencilerin iki ülke arasındaki ilişkilerde insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Umman Yükseköğretim Araştırma ve İnovasyon Bakanı Rahma bint Ibrahim Al Mahrooqi, Türkiye'yi ikinci vatan olarak gördüklerini ve ilişkileri daha da ileriye taşımak istediklerini söyledi.
30 Ekim 2024

Nijerya'nın Edo eyaletinde Lassa ateşi salgını nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti. Salgın, eyaletin farklı bölgelerine yayılmış durumda ve toplamda 240 vaka tespit edildi. Lassa ateşi, hayvandan insana bulaşan ve ölümcül olabilen bir hastalık olup, özellikle sağlık bakım ünitelerinde kişisel koruyucu önlemler alınmadığında insandan insana geçiş riski artıyor. Nijerya hükümeti, hastalığın tedavisi için üç ilaç belirlediğini duyurdu.
22 Ekim 2024

Instagram, cinsel şantaj dolandırıcılığıyla mücadele etmek amacıyla hikayelerin ekran görüntüsünün alınmasını engelleyecek bir güncelleme yapıyor. Bu adım, kullanıcıların gizliliğini artırmayı ve dolandırıcıların kişilere ulaşma ihtimalini azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, şüpheli hesapların kullanıcıların takipçi listelerine erişimi engellenecek ve coğrafi konum uyarıları ile dolandırıcılık riskleri azaltılacak. FBI, bu tür dolandırıcılıkların özellikle genç erkekleri hedef aldığını ve vakaların arttığını belirtiyor.
18 Ekim 2024

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, M çiçeği virüsü nedeniyle Afrika genelinde ölü sayısının 1100'e ulaştığını açıkladı. Son bir haftada 3051 yeni vaka tespit edilirken, 50 kişi hayatını kaybetti. Salgın, Afrika'nın 18 ülkesine yayılmış durumda ve vakaların büyük çoğunluğu Orta Afrika'da görülüyor. Türkiye'de ise 2022'den beri 12 kişiye M çiçeği tanısı konuldu.
17 Ekim 2024

Adam Smith Enstitüsü'nün araştırmasına göre, Türkiye 2028 yılına kadar milyoner sayısındaki artış oranında Avrupa'da lider olacak. Türkiye'de 1 milyon dolardan fazla servete sahip olanların oranı yüzde 34'e ulaşacak. Bu artış, yüksek enflasyona rağmen özellikle gayrimenkul sahiplerinin servetlerini artırmasıyla gerçekleşiyor. Ancak, Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde de Avrupa'da öne çıkıyor.
16 Ekim 2024

Dünya Bankası'nın 'Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu'na göre, küresel yoksulluğun azaltılmasında ilerleme neredeyse durma noktasına geldi ve dünyanın yarısı için yoksulluğu sona erdirmenin 100 yıldan fazla sürebileceği belirtildi. Raporda, dünya nüfusunun yüzde 8,5'inin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı ve yüzde 44'ünün ise orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşadığı ifade edildi. Kovid-19 salgınının yoksulluk üzerindeki kalıcı etkileri ve düşük ekonomik büyüme ile kırılganlığa sahip ülkelerde yoksulluğun yoğunlaştığı vurgulandı.
15 Ekim 2024
İşaretlediklerim