Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin kapatılması ve Fen ve Edebiyat Fakültesinin ikiye bölünmesi planlarına karşı tepki gösteriyor. Akademisyenlerin çoğu, senato toplantısından iki gün önce bu planlardan haberdar edildi. Fakülte bölümlerinin tamamı plana olumsuz görüş bildirdi, ancak dönemin kayyım dekanı İsmail Boz bu konuyu fakülte kurulu toplantısında gündeme almadı. Öğrenciler, alınan kararlara karşı 'demokratik üniversite' taleplerini yükseltmek için nöbet eylemi düzenleyecekler.
25 Aralık 2023

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı'na atanmadan önce Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak görev yapmıştır. Rektör olabilmek için gereken 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin rektör olarak atanmadan kısa bir süre önce kaldırılmıştır. Bu durum, kararnamenin Tekin için değiştirildiği şeklinde yorumlanmıştır. Ancak Tekin, Meclis'te yaptığı konuşmada, kararnamenin kendisi için değiştirilmediğini, müsteşarlık görevinin kaldırılması sonrası profesörlük kadrosuna başvurduğunu ve atandığını belirtmiştir.
18 Aralık 2023

Ankara Üniversitesi'nden 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attığı için ihraç edilen Barış Akademisyeni Murat Sevinç hakkında, 22'inci İdare Mahkemesi tarafından göreve iade kararı verildi. Sevinç, 1128 akademisyenle birlikte 2016'da bildiriye imza atmış ve 2017'de KHK ile görevden alınmıştı. Kararın kesinleşebilmesi için istinaf mahkemesi ve Danıştay'ın onayı gerekmekte.
13 Aralık 2023

Dünya çapında tanınmış 55 akademisyen, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek ve bu duruma karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırmak için ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soykırım tehlikesi oluşturduğu, sivil kayıpların ve yıkımın boyutlarına vurgu yapıldı ve bu saldırıların savaş suçu teşkil ettiği belirtildi. Akademisyenler, İsrail'e silah ambargosu uygulanması ve uluslararası hukuk ihlallerinin durdurulması çağrısında bulundu.
12 Aralık 2023

96. Oscar Ödülleri, 10 Mart 2024 tarihinde düzenlenecek ve törenin başlama saati değiştirilerek 20:00'den 19:00'a alındı. ABC kanalı, tören öncesinde 18:30'da başlayacak 30 dakikalık bir ön gösteri yayınlayacak. Töreni dördüncü kez Jimmy Kimmel sunacak.
2 Aralık 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, 18 Şubat 2020 tarihli 'Yetenekli hakim bey' başlıklı yazısı sebebiyle 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamasıyla yargılanıyor. Şikayetçi olan ve şu an adalet bakan yardımcısı olan Akın Gürlek, Söylemez'in yazısının 'silahlı terör örgütlerine hedef gösterme ve servis etme mahiyetinde' olduğunu iddia ediyor. Savcı, Söylemez'in üç yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma 19 Mart 2024'e ertelendi.
22 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, bazı mezunlar ve emekli akademisyenlerin üniversiteye girişini engellemek için kart iptalleri yapmış ve mahkeme kararlarına rağmen bu uygulamayı sürdürmüştür. Öğretim görevlisi Can Candan'ın üniversiteye girişi, eşi refakatinde olmasına rağmen engellenmiş ve bu durum mahkeme tarafından hukuksuz bulunarak iptal edilmiştir. Ancak yönetim, mahkeme kararını uygulamak yerine mevzuatı değiştirerek giriş yasaklarını sürdürmüştür. Yönetim ayrıca, öğretim görevlilerinin işine son vererek ve öğretim üyelerine soruşturma açarak onları okuldan uzaklaştırmaktadır.
21 Kasım 2023

Türk televizyon dizisi 'Yargı', Uluslararası Emmy Ödülleri'nde 'En iyi Telenovela' kategorisinde ödül kazandı. Ödül töreni, New York'taki Hilton Midtown Otel'de gerçekleştirildi ve 20 ülkeden 56 yapım yarıştı. Ay Yapım tarafından üretilen 'Yargı' dizisinin yapımcısı, yönetmeni, senaristi ve başrol oyuncuları törende yer aldı.
21 Kasım 2023

ABD Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 2024 yılında düzenlenecek Oscar ödül töreninin sunucusu olarak Jimmy Kimmel'ı seçtiğini duyurdu. Kimmel, daha önce 2017, 2018 ve 2023 yıllarında da töreni sunmuştu. 10 Mart 2024'te Los Angeles'ta gerçekleşecek olan 96. Oscar Ödülleri töreni için Kimmel, esprili bir dille daveti kabul ettiğini belirtti. Töreni en çok sunan isimler arasında 11 kezle Bob Hope ve 9 kezle Billy Crystal bulunuyor.
16 Kasım 2023

16 yaşındaki Türk piyanist Can Saraç, İtalya'da düzenlenen ve 16 ila 30 yaş arası piyanistlerin katıldığı Piano Akademi Eppan'da 'Arturo Benedetti Michelangeli' ödülünü kazanarak birinci oldu. Türkiye'den yarışmaya katılan tek isim olan Saraç, finalde 5 bin avro para ödülünün de sahibi oldu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda başladığı eğitimine Münih Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde devam eden Saraç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada öğretmenlerine, ailesine ve dinleyicilerine verdiği sözü tuttuğunu ve Cumhuriyetin 100'üncü yılını başarılarla kutlamaya devam ettiğini ifade etti.
6 Kasım 2023

Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin gözleri önünde çekilmesi ve deprem enkazının dekor olarak kullanılması nedeniyle sosyal medyada eleştirildi. Film, depremzedelerin hassasiyetlerini görmezden gelerek travmalarını tetikleyecek şekilde çekildiği gerekçesiyle tepki çekti. Tepkilerin ardından film ekibi sosyal medya hesaplarını gizledi ve Hataylı depremzedeler bir imza kampanyası başlattı.
5 Kasım 2023

Anayasa hukuku alanında saygın bir isim olan Prof. Dr. Ergun Özbudun, 86 yaşında hayatını kaybetti. Özbudun, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans ve doktora yaptıktan sonra Bilkent Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca Harvard, Chicago, Princeton, Columbia, Georgetown ve Paris Sorbonne üniversitelerinde misafir profesör olarak ders verdi. Özbudun, siyasi partilerle ilgili birçok makale ve kitap yazdı ve Avrupa Konseyi Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu'nun üyeliğini yaptı.
1 Kasım 2023

Çin'de boşanma oranları artarken, genç kadınlar evliliklerinin sonunu kutlamak için partiler düzenliyor. 2000 yılında %0,96 olan boşanma oranı, 2020'de %3,10'a yükseldi. Aynı dönemde evlilik oranı ise %6,7'den %5,8'e düştü. Boşanma davalarının %73'ünden fazlası kadınlar tarafından açılırken, boşanma nedenlerinin %77,5'i duygusal anlaşmazlık, %14,9'u ise aile içi şiddet olarak belirlendi. Bu durum, Çin'deki toplumsal tutumların değiştiğini ve boşanmanın daha kabul edilebilir hale geldiğini gösteriyor. Ancak, demografik bir kriz ve yaşlanan nüfusla karşı karşıya olan Çin hükümeti, evlilikleri teşvik etmeye ve boşanma oranını azaltmaya çalışıyor.
11 Ekim 2023

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, 'kadınların iş gücündeki yeri' ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD'li Claudia Goldin'e verildi. 77 yaşındaki Goldin, Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor. Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'de İsveç Merkez Bankası'nın Alfred Nobel'in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla ilk kez 1969'da verildi.
9 Ekim 2023

2014 yılında İstanbul Okmeydanı Cemevi'nde cenaze törenine katılmak üzere bekleyen Uğur Kurt, polis Sezgin Korkmaz tarafından öldürüldü. Korkmaz, ilk yargılamada 12 bin 100 lira para cezasına çarptırıldı. Ancak Anayasa Mahkemesi, Kurt'un yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti ve Korkmaz'ın yeniden yargılanmasına karar verdi. Yeni yargılama 10 Ekim'de başlıyor. Kurt'un eşi Narin Kurt, bu davanın bir insanlık davası olduğunu ve adaletin yerini bulmasını umduğunu belirtti.
9 Ekim 2023

Ünlü yönetmen Ridley Scott, 'Gladyatör' filminin devamı olan 'Gladyatör 2' filminin neden 23 yıl sonra çekildiğini açıkladı. Scott, filmin iyi bir senaryosunun olmadığını ve Lucilla'nın oğlu Lucius'a odaklanma fikri ortaya çıkana kadar beklediklerini belirtti. Devam filminde, ölen Maximus'un yerine Lucilla'nın oğlu Lucius'un hikayesi anlatılacak. Filmin 22 Kasım 2024'te vizyona girmesi bekleniyor.
8 Ekim 2023

2023 Nobel Barış Ödülü, İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı ve insan hakları mücadelesi nedeniyle Narges Mohammadi'ye verildi. Mohammadi, 2016'da idam cezasının kaldırılması için mücadele eden bir insan hakları hareketi kurmaktan dolayı 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor.
6 Ekim 2023

2023 Nobel Edebiyat Ödülü, 'söylenemeyene bir ses veren yenilikçi oyun ve düzyazılarından ötürü' Norveçli yazar Jon Fosse'ye verildi. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor. Ödüller, fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere beş ayrı dalda en başarılı kabul edilen isimlere veriliyor.
5 Ekim 2023

2023 Nobel Kimya Ödülü'nü kazananların isimleri, resmi açıklamadan yaklaşık dört saat önce İsveç basınına sızdırıldı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Hans Ellegren, durumun talihsiz olduğunu ve ne olduğunu bilmediklerini belirtti. Ödülü kazananlar Moungi Gabriel Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov oldu. Bu bilim insanları, kuantum noktalarının keşfi ve senteziyle ilgili çalışmalarından dolayı ödülü kazandı.
5 Ekim 2023

2023 Nobel Kimya Ödülü, 'kuantum noktalarının keşfi ve sentezi' çalışmaları nedeniyle Tunus kökenli Fransız Moungi Bawendi, ABD'li Louis Brus ve Rus Alexei Ekimov'a verildi. Nobel Ödülleri, İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulan Nobel Vakfı tarafından, insanlığa hizmet eden kişi veya kuruluşlara veriliyor. Ödüller, dünyada en saygın ödüller arasında kabul ediliyor.
4 Ekim 2023
İşaretlediklerim