Almanya, Avrupa Birliği dışından daha fazla nitelikli işçi çekmek amacıyla Alman Bilim ve Mühendislik Akademisi tarafından yapılan bir araştırmaya dayanarak göç politikalarını güçlendirmeye çalışıyor. Araştırma sonuçlarına göre, Almanya bürokrasiyi azaltmalı, iş süreçlerini dijitalleştirmeli ve eğitim sistemini reforme etmeli. Mart 2023'te, nitelikli iş gücünü çekmek için yasa tasarısı onaylandı ve iş arama süreçlerinde kolaylıklar sağlanacak. Almanya'da nitelikli çalışan açığı 2022'de yaklaşık 2 milyondu ve yılda 400 bin kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyuluyor.
20 Haziran 2023

14 Ekim 2022'de kabul edilen ve gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılan dezenformasyonla mücadele yasası kapsamında, Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir çocuğa cinsel saldırı iddiasını Twitter'da paylaşan gazeteci Sinan Aygül, 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmış ve 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aygül'ün istinaf başvurusu Van Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından reddedildi ve karar Yargıtay'a taşınacak.
15 Haziran 2023

Sunday Times gazetesi, Covid-19 virüsünün Vuhan Viroloji Enstitüsü'nden kaza sonucu sızdığına dair bulgulara ulaştığını iddia etti. ABD'li yetkililer, virüsün Çin tarafından biyolojik silah olarak kullanılma amacıyla geliştirildiğini öne sürdü. Vuhan'daki laboratuvarda yarasalardan elde edilen corona virüsler üzerinde işlev kazandırma çalışmaları yapıldığı, bu çalışmaların ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından finanse edildiği ve ABD'li virolog Ralph Baric'in bu teknikler konusunda yol gösterici olduğu belirtildi. Ayrıca, Çin'in bilinmeyen bir virüse işlev kazandırarak ölümcül hale getirme ve ardından aşı geliştirme çalışmalarının biyolojik silah kullanma niyetine işaret ettiği iddia edildi.
12 Haziran 2023

Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörüyken adrese teslim kadro ilanları, hülle atamaları ve çeşitli usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. Rektörlük için gerekli olan 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin'in atamasından kısa bir süre önce kaldırıldı. Üniversite, Tekin döneminde 175 kadro ilanı yayımladı ve bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve tezleri belirtilerek YÖK ve Danıştay kararlarına aykırı hareket edildi. Sayıştay raporlarına göre, Tekin döneminde hülle atamaları ve ihalelerde usulsüzlükler yapıldı. Ayrıca Tekin, rektörlük görevi sırasında çift maaş aldı.
4 Haziran 2023

Türkiye'nin tanınmış tarihçilerinden Prof. Dr. Zafer Toprak 77 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm haberini meslektaşı Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan sosyal medya üzerinden duyurdu. Zafer Toprak, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün kurucu başkanlığını yapmış ve Tarih Vakfı'nın kurucuları arasında yer almıştır. Ayrıca, 'Darwin'den Dersim'e Cumhuriyet ve Antropoloji' adlı eseriyle 2012 yılında Sedat Simavi Ödülü'ne layık görülmüştür.
3 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Colorado'daki ABD Hava Kuvvetleri Akademisi'nin mezuniyet töreninde diplomaları takdim ettikten sonra sahnede ayağı takılarak düştü. 80 yaşındaki Biden, korumalar ve bir subayın yardımıyla ayağa kalktı ve yerde bir nesneye işaret ederek ayağının oraya takıldığını ima etti. Beyaz Saray İletişim Koordinatörü Ben LaBolt, Biden'ın sağlık durumunun iyi olduğunu Twitter üzerinden duyurdu.
2 Haziran 2023

OHAL döneminde 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Ankara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilen Eğitim-Sen Genel Başkanı ve barış akademisyeni Prof. Dr. Nejla Kurul, Ankara 21. İdare Mahkemesi'nin kararıyla görevine iade edildi. Kurul, bu gelişmeyi Twitter hesabı üzerinden duyurdu ve KHK ile ihraç edilmenin haksız ve hukuksuz olduğunu belirtti. Ayrıca, kimsenin KHK keyfiyetiyle karşılaşmayacağı bir ülke için mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

2007 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden Anadolu rock müzik sanatçısı Barış Akarsu'nun yaşamını anlatan 'Barış Akarsu Merhaba' filmi, 25 Mayıs'ta Netflix platformunda izleyiciyle buluşacak. Film daha önce beyazperdede gösterime girmişti. Mert Dikmen'in senarist ve yönetmenliğini üstlendiği filmde İsmail Ege Şaşmaz ve Almila Ada başrolleri paylaşıyor. Ayrıca, Barış Akarsu'nun yarım kalan 'Merhaba' şarkısını İsmail Ege Şaşmaz'ın tamamlayıp seslendirdiği ve şarkıdan elde edilen gelirin LÖSEV'e bağışlanacağı belirtilmiş.
23 Mayıs 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkileri ve öğrencilerin barınma durumları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, 2022-2023 akademik yılı bahar dönemi dönem sonu sınavlarının 1 Haziran 2023 tarihinden önce başlatılmamasına karar verdi. Bu karar, YÖK'ün 17 Mayıs 2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alındı. Daha önce, birçok üniversitenin dönem sonu sınavları ikinci tur seçim dönemine denk gelmekteydi ve öğrenciler ile bazı siyasi partiler sınav tarihlerinin değiştirilmesi yönünde taleplerde bulunmuştu.
18 Mayıs 2023

Munzur Üniversitesi'nde görev yapan ve 'barış imzacısı' olan akademisyen Mehtap Tosun, yaklaşık dört yıl boyunca mobbinge uğradı. Doktorasını tamamladıktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak başladığı görevinde yükseltilmesi engellendi, aşırı iş yükü altında bırakıldı ve akademik çalışmaları kısıtlandı. Güvenlik soruşturmasından sonra başlayan bu süreçte Tosun, soruşturma tehditleriyle karşı karşıya kaldı ve akademik yalnızlığa itildi. Yurt dışında bir projeye katılma talebi reddedildi ve bu karar yargıya taşındı. Tosun, sonunda istifa ederek yurt dışına çıktı ve yaşananlarla ilgili yargı süreci devam ediyor.
10 Mayıs 2023

California Üniversitesi ve NASA'nın ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma, Grönland'daki Petermann Buzulu'nun gelgit hareketleri nedeniyle beklenenden daha hızlı eridiğini ve deniz seviyesindeki yükselme oranını hızlandırdığını gösterdi. Uydu radar verileriyle yapılan analizler, buzulun kara ile bağlantısının koparak okyanusta yüzmeye başladığını ve gelgit döngüleri sırasında önemli ölçüde yer değiştirdiğini ortaya çıkardı. Çalışmanın baş yazarı Enrico Ciraci, bu durumun deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırabilecek yeni bir erime etkisini gösterdiğini belirtti. Çalışmanın ortak yazarı Eric Rignot, bu bulguların deniz seviyesindeki yükselme projeksiyonlarını yüzde 200'e kadar artırabileceğini ifade etti.
10 Mayıs 2023

Richard Dreyfuss, PBS'de katıldığı bir programda, Oscar ödüllerinde getirilen çeşitlilik ve kapsayıcılık şartlarını sert bir dille eleştirdi. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin 2020'de belirlediği ve 2024'ten itibaren uygulanacak olan dört yeni standarda göre, 'en iyi film' kategorisinde yarışacak filmlerin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Dreyfuss, bu tür standartların sanatı sınırladığını ve insanlara çocuk gibi davranıldığını ifade etti. Ayrıca, okullarda müfredatın kontrolü ve bazı kitapların yasaklanması konularına da değinerek toplumdaki korku kültürünü eleştirdi.
8 Mayıs 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde doçentlik kadrosuna atanmak isteyen Çiçek Akçıl Harmankaya'nın, gerekli puanı alamadığı halde komisyondaki iki üyenin değiştirilmesiyle olumlu rapor alarak atandığını iddia etti. Dekan Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller, adayın A grubu için gerekli 200 puan yerine 149 puan aldığını ve olumsuz rapor veren jüri üyelerinin raporlarının ortadan kaldırıldığını belirtti. Eyüpgiller, bu durumu üniversite rektörlüğüne bildirdiğini ve kabul edilemez bulduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

Tunceli'deki Munzur Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümüne son üç yılda üç çevre mühendisi öğretim üyesi atandı. Atamalar için açılan ilanlarda 'doçentliğini çevre bilimleri ve mühendisliği alanında almış olmak' şartı arandı. Görevine devam eden öğretim üyeleri Gökhan Önder Ergüven ve Mehtap Tanyol, hem çevre mühendisliği hem de siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerinde görev alıyorlar. Rektör Ubeyde İpek'in talimatıyla yapıldığı iddia edilen bu atamalar, kadro kayırmacılığı ve adrese teslim atamalar olarak eleştiriliyor ve İpek'in adı daha önce de benzer skandallarla anılmış.
3 Mayıs 2023

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden, Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ni imzaladığı için 2017'de KHK ile ihraç edilen Elif Çongur, Ankara'dan İstanbul'a seyahat ettiği uçakta gözaltına alındı. Çongur, aynı zamanda Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ankara 3'üncü bölge milletvekili adayıydı.
28 Nisan 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde Türkiye'de iktidar, çeşitli bakanlıklar ve kurumlara toplamda 160 bini aşkın personel ve öğretmen alımı yapacağını duyurdu. Alımların büyük bir kısmının seçimlerden önce tamamlanması planlanıyor ve birçok ilanda mülakat şartı bulunuyor. Ayrıca, seçim çalışmalarında kamu kaynaklarının ve imkanlarının kullanıldığına dair örnekler de mevcut. Polis Akademisi, Jandarma Genel Komutanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi kurumlar personel alımı yapacaklarını açıkladı.
28 Nisan 2023

Yönetmen ve senarist Emin Alper tarafından çekilen 'Kurak Günler' filmi, Cannes Film Festivali ve diğer ulusal ve uluslararası festivallerde gösterildikten sonra ödüller kazanmıştır. Film, politik ve psikolojik gerilim unsurlarını içerir ve bir kasabada yaşanan çekişmeleri konu alır. Başrollerinde Selahattin Paşalı ve Ekin Koç'un olduğu film, 19 Mayıs'ta Netflix platformunda izleyicilerle buluşacak.
21 Nisan 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ), eski AKP Gençlik Kolları MKYK üyesi Dr. Ümit Karadoğan'a, iki buçuk yıl içinde iki adrese teslim akademik kadro ve dört idari görev verildi. Karadoğan'ın doktora tezi adı, öğretim görevlisi ve doktor öğretim üyesi kadro ilanlarında özel şart olarak belirtildi. Ayrıca rektör danışmanı, genel sekreter yardımcısı ve yurt-burs koordinatörü gibi idari görevler de üstlendi. İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu'nun, Karadoğan'a kadro ve görevler verilmeden önce AKP Gençlik Kolları yetkilileriyle görüştüğü belirtiliyor.
18 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, kayyım yönetim öncesinde akademisyenlerin okul yönetiminde söz sahibi olmasını sağlayan komisyonlar, kayyım yönetimle birlikte işlevsizleştirildi ve yönetime yakın kişilere çok sayıda komisyon koltuğu verildi. Dr. öğretim üyesi Oğuz Köklü için adrese teslim bir kadro ilanı açıldı ve henüz göreve başlamadan 'öğrenci faaliyetleri koordinasyon kuruluna' üye yapıldı. Köklü'nün atandığına dair bir belge bulunmamakta ve bölüm tarafından herhangi bir göreve başlama işlemi yürütülmemiş.
15 Nisan 2023

Bilkent Üniversitesi'nde bir kadın öğrenci, akademisyen C.O. tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını açıkladı. Öğrenci, ilişkileri sırasında ve sonrasında yaşadığı şiddeti detaylandırarak, üniversite yönetimine başvurduğunu ve akademisyenin cezalandırılmasını talep ettiğini belirtti. Üniversite, idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin takip edildiğini duyurdu.
14 Nisan 2023
İşaretlediklerim