Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü. Ödül, kurumların oluşumu ve refah üzerindeki etkileri konusundaki çalışmaları nedeniyle verildi. Acemoğlu, teşekkür mesajında demokrasinin saldırı altında olduğu zamanlardan geçildiğini belirtti ve güçlü kurumların önemine dikkat çekti. Ayrıca, yapay zeka, ekonomik eşitsizlikler ve iklim değişimi gibi konularla başa çıkmak için toplumsal mutabakatın gerekliliğini vurguladı.
18 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Fatih'te İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in öldürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, bu tür olaylarda fail ve mağdurun genellikle gençlerden oluştuğunu belirtti. Cinayetlerin ardından yayın yasağı getirilirken, Erdoğan bu tür olayların önlenmesi için millet ve devlet olarak adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bu tür olayların dijital platformlar, sapkın akımlar ve infaz sistemindeki boşluklar gibi çeşitli etkenlerden kaynaklandığını ifade etti.
8 Ekim 2024

Hasan Göğüş, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından Türk eğitim sisteminin durumunu eleştirdi. 4+4+4 eğitim sisteminin ilk mezunlarının bu yıl sınava girdiğini belirten Göğüş, sınav sonuçlarının umut verici olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki üniversitelerin dünya sıralamalarında geride kaldığını ve akademisyenlerin yabancı dilde yayın yapma konusunda yetersiz olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kalitesini artırmak için başarılı ülkelerin uygulamalarını örnek alması gerektiğini savundu.
27 Temmuz 2024

9. sınıflarda sınıfta kalma sorunu yaşanıyor. Önce '4 zayıfı olan sınıfta kalacak' denildi ve bu konuda bir yönetmelik çıkarıldı. Ancak, kalan öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle telafi düzenlemesi yapılacağı açıklandı. Abbas Güçlü, bu durumun öğrencilerin akademik birikimlerini olumsuz etkilediğini ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi alternatif çözümler sunulması gerektiğini belirtiyor.
16 Haziran 2024

İlber Ortaylı, Üsküdar'daki Valide-i Cedid Camii'nde düzenlenen bir törenle, bir yılı aşkın süredir komada olan Özlem Kumrular'a veda etti. Kumrular, genç yaşta inanılmaz yetenekleriyle tanınmış ve İspanya-Osmanlı ilişkileri üzerine çalışmalarıyla dikkat çekmişti. Ancak, Türk akademik dünyasının onu yeterince değerlendiremediği belirtiliyor. Kumrular, hayatını kazanmak için tur rehberliği yaparken İsviçre'de bir kaza sonucu hayatını kaybetti.
9 Haziran 2024

Deniz Zeyrek, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe ve Bilkent gibi üniversitelerin başarılarından gurur duyduğunu belirtiyor. Ancak, üniversitelerin sadece akademik sıralamalarda yer almakla değerlendirilmemesi gerektiğini vurguluyor. Zeyrek, özgürlük ortamının, fikirlerin özgürce ifade edilmesinin ve üniversite yönetiminde öğrenciler ile akademisyenlerin yer almasının üniversiteleri daha da ileriye taşıyacağını savunuyor. Ayrıca, Amerikan üniversitelerinin İsrail'in katliamlarına karşı yapılan protestolara müdahale etmeleri nedeniyle prestij kaybettiklerini örnek gösteriyor.
8 Haziran 2024

Tarsus Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi için doçent ilanı verdi. İlanın, akademik kariyeri havacılık yönetimi alanında olmayan N.Ü.P. için adrese teslim olduğu iddia edildi. O.B.Ö., bu durumu fark ederek ilana başvurdu ve üniversite yönetimi, başvurunun ardından atama kriterlerini değiştirdi. O.B.Ö., Mersin 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı ve üniversitedeki diğer atamaları da inceleyerek akrabalık ilişkilerinin etkili olduğunu ortaya koydu.
27 Mayıs 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Nükhet Sirman, saha araştırması kapsamında görüştüğü bir kişinin teknik takip altında olması gerekçesiyle 23 Mart 2024 tarihinde İstanbul'dan Mersin'e götürülerek gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde herhangi bir somut delil bulunamamasına rağmen Sirman'ın gözaltında tutulması, Boğaziçili akademisyenler tarafından kanunsuz ve keyfi bir uygulama olarak nitelendirildi. Akademisyenler, Sirman'ın serbest bırakılmasını talep ederek, bu tür uygulamaların Türkiye akademisi için karanlık bir dönemin başlangıcı olmamasını dilediklerini belirtti.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Nükhet Sirman, Dissensus Research adlı kuruluşun kurucu ortağı olarak yürüttüğü bir araştırma sırasında, görüştüğü bir kişinin 'teknik takipte' olması gerekçesiyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın jandarma sorgusu tamamlandı ve dosyada gizlilik kararı bulunuyor. İlerleyen süreçte başsavcının Sirman'ın ifadesini alması bekleniyor.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli olan Prof. Nükhet Sirman, yürüttüğü bir araştırma kapsamında yaptığı bir görüşme nedeniyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın kurucu ortağı olduğu 'Dissensus Research' adlı kuruluş, Sirman'ın haksız bir şekilde gözaltına alındığını duyurdu ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.
25 Mart 2024

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranları ve 'hissedilen enflasyon' kavramı üzerine eleştirilerde bulundu. ENAG, TÜİK'in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını ve halkın gelir seviyesiyle uyumunu kaybettiğini, bu durumun halkın fakirleşmesine yol açtığını belirtti. Ayrıca, 'hissedilen enflasyon' kavramının ekonomi literatüründe yer almadığını ve TÜİK'in bu oranı açıklamasının bir itiraf niteliği taşıdığını ifade etti. ENAG, TÜİK'in veri sunumunu Arjantin'deki benzer bir durumla karşılaştırdı ve hataların dedikodu ile düzeltilmesinin rasyonel olmadığını vurguladı.
23 Ocak 2024

Okan Üniversitesi, Resmi Gazete'de yayınladığı ve bir akademik kadro için özel şartlar bölümünde belirli bir adayın ismini belirttiği ilanı iptal etti. İlanda, turizm ve otel işletmeciliği bölümü için Prof. Dr. Asım Saldamlı'nın ismi yer alıyordu ve Saldamlı'nın uzmanlık alanları ilanda belirtilen şartlarla örtüşüyordu. Üniversite, ilgili ilan dahil olmak üzere 10 Ocak'ta yayınladığı tüm ilanları iptal ettiğini duyurdu.
12 Ocak 2024

İstanbul Okan Üniversitesi, Resmi Gazete'de yayımladığı bir ilanda, İşletme Fakültesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü için Prof. Dr. alımı yapacağını duyurdu. İlanda belirtilen 'özel şartlar' bölümünde, otelcilik sektörü, destinasyon yönetimi ve turizm psikolojisi alanlarında çalışmalar yapmış olması gerektiği ve bu şartlara uyan Prof. Dr. Asım Saldamlı'nın isminin açıkça yazılması dikkat çekti. Bu durum, YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusundaki kararlarına aykırı bir hareket olarak görüldü.
10 Ocak 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde fen ve edebiyat fakültesinin ikiye bölünmesi planına, fakülte bölümleri ve akademisyenler tepki gösterdi. İktisadi idari bilimler fakültesinin kapatılması ve fen ve edebiyat fakültesinin 'fen fakültesi' ve 'beşeri ve sosyal bilimler fakültesi' olarak ayrılması değerlendirilirken, akademisyenler bu karardan haberdar edilmeden alındığını ve akademik teamüllere aykırı olduğunu belirtti. Fakülte bölümleri, yapılan değişikliğin Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik sistemine ve demokratik yönetim anlayışına zarar vereceğini ifade ederek, kararın geri alınmasını talep etti.
31 Aralık 2023

Dünya çapında tanınmış 55 akademisyen, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek ve bu duruma karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırmak için ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soykırım tehlikesi oluşturduğu, sivil kayıpların ve yıkımın boyutlarına vurgu yapıldı ve bu saldırıların savaş suçu teşkil ettiği belirtildi. Akademisyenler, İsrail'e silah ambargosu uygulanması ve uluslararası hukuk ihlallerinin durdurulması çağrısında bulundu.
12 Aralık 2023

Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin gözleri önünde çekilmesi ve deprem enkazının dekor olarak kullanılması nedeniyle sosyal medyada eleştirildi. Film, depremzedelerin hassasiyetlerini görmezden gelerek travmalarını tetikleyecek şekilde çekildiği gerekçesiyle tepki çekti. Tepkilerin ardından film ekibi sosyal medya hesaplarını gizledi ve Hataylı depremzedeler bir imza kampanyası başlattı.
5 Kasım 2023

Anayasa hukuku alanında saygın bir isim olan Prof. Dr. Ergun Özbudun, 86 yaşında hayatını kaybetti. Özbudun, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans ve doktora yaptıktan sonra Bilkent Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca Harvard, Chicago, Princeton, Columbia, Georgetown ve Paris Sorbonne üniversitelerinde misafir profesör olarak ders verdi. Özbudun, siyasi partilerle ilgili birçok makale ve kitap yazdı ve Avrupa Konseyi Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu'nun üyeliğini yaptı.
1 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü'nden emekli öğretim üyesi Murat Gülsoy'un okula girişi yasaklandı. Gülsoy, geçen hafta emekli olduğunu ve emekli olur olmaz okula girişinin yasaklandığını belirtti. Ayrıca, Gülsoy'un adının yer aldığı bir etkinlik de gerekçesiz bir şekilde iptal edildi. Boğaziçi Üniversitesi, emekli akademisyenlere ve mezunlara BUCard vererek kampüse girişlerine izin veriyor ancak 'kendisine karşı çıkan' kişilerin kartlarını iptal ederek okula girişlerini yasaklıyor.
29 Eylül 2023

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, teknik öğretmenlerin tamamlama programlarına katılım şartları değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, tamamlama programına girebilmek için adayların ALES sayısal puan türünden en az 75 puan almaları gerekecek. Bu maddenin yayım tarihinden önce bir tamamlama programına yerleşmiş veya mezun olmuş adaylar, yeniden başvuru yapamayacak.
9 Eylül 2023

Düzce Üniversitesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı'na öğretim üyesi alımı için ilan yayımladı. İlanda, halk sağlığı uzmanı olma şartı aranmazken, fitoterapi alanında doktora yapmış ve akupunktur, hipnoz ve fitoterapi alanında çalışmış olma şartı arandı. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), ilanın halk sağlığı eğitimine ve anabilim dalının uygulamalarına zarar vereceğini belirtti ve Düzce Üniversitesi'ni ilanı geri çekmeye çağırdı.
6 Eylül 2023
İşaretlediklerim