Getir'in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi Mubadala'ya devredilmesi Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Bu devirle birlikte Getir'in Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçecek. Getir'in kurucusu Nazım Salur, şirketin market ve yemek teslimatı işlerinde aktif rol almayacak, ancak Getir Drive ve BiTaksi gibi diğer varlıkları yönetmeye devam edecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin kontrolü ise kurucularda kalacak.
27 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2024'te ihracat yüzde 2,3 artarak 22 milyar 48 milyon dolar, ithalat ise yüzde 10,7 azalarak 27 milyar 40 milyon dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 3,9 artarken, ithalat yüzde 8,6 geriledi. Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 42,7 azalarak 4 milyar 992 milyon dolara düştü. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, ithalatta ilk sırayı Çin aldı.
27 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 dönemine ilişkin yükseköğretim beyin göçü istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2023'te yüzde 2'ye yükseldi. En yüksek beyin göçü oranına sahip alan bilişim ve iletişim teknolojileri olurken, mezunların en çok tercih ettiği ülke ABD oldu. Göç oranları kadınlarda yüzde 1,6, erkeklerdeyse yüzde 2,4 olarak belirlendi.
26 Eylül 2024

ABD ve Fransa, Avrupa Birliği ve sekiz ülkenin desteğiyle İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulundu. Ortak açıklamada, çatışmaların tolere edilemez olduğu ve daha büyük bir bölgesel gerilim riski taşıdığı belirtildi. Lübnan Başbakanı Mikati, bu çağrıyı memnuniyetle karşıladı ve İsrail'in uluslararası kararları uygulamaya bağlı kalması gerektiğini vurguladı. İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırılarında 650 kişinin öldüğü bildirildi.
26 Eylül 2024

Almanya'da Volkswagen, maliyetleri azaltmak amacıyla Almanya'daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını beş yıl erken sonlandıracağını duyurdu. Bu karar, IG Metall sendikasının tepkisine yol açtı ve sendika, işten çıkarmaların tarihi bir hata olacağını belirterek, 130 bin çalışanın greve gidebileceği uyarısında bulundu. Sendika ayrıca, çalışanların ücretlerine yüzde yedi zam talep ediyor.
25 Eylül 2024

Bilim insanları, insan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişikliğinin Orta Avrupa’daki sel felaketlerinin yeniden yaşanma ihtimalini iki katına çıkardığını ve yağış yoğunluğunu yüzde yedi arttırdığını tespit etti. Geçen hafta başlayan rekor yağışlar nedeniyle Avusturya, Çekya, Romanya ve Polonya’da 23 kişi hayatını kaybetti. Avrupa Birliği, bu sellerin ve Portekiz’deki orman yangınlarının iklim çöküşünün ortak kanıtı olduğunu belirtti. Analizler, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi halinde benzer yağış olaylarının daha sık ve yoğun yaşanacağını öngörüyor.
25 Eylül 2024

VisaGuide.World'ün dünya çapında 199 ülke ve bölgeyi değerlendirerek yaptığı çalışmaya göre, Singapur dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında birinci sıraya yükseldi. İspanya ikinci sıraya gerilerken, ilk beşte dört Avrupa ülkesi bulunuyor. Türkiye, Moldova, Tuvalu ve Kribati'nin ardından 93'üncü sırada yer aldı. Sıralama, pasaport sahiplerinin vizesiz erişebilecekleri rota sayısına ve diğer giriş politikalarına göre yapılıyor.
20 Eylül 2024

Türk Escobar olarak bilinen suç örgütü lideri Urfi Çetinkaya, İzmir Menemen R Tipi Cezaevi'nde 66 yaşında hayatını kaybetti. Çetinkaya, uyuşturucu madde imal etmek ve nakletmek suçlarından 24 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve Nisan 2023'te tutuklanmıştı. Suç kariyeri boyunca birçok kez tutuklanan ve tahliye edilen Çetinkaya, son olarak 20 Şubat'ta düzenlenen geniş çaplı bir operasyonla suç örgütüne yönelik yapılan baskınlarda yakalanmıştı.
20 Eylül 2024

Alman hükümeti, İsrail'in Gazze'deki savaşta kullandığı silahların ihracat izinlerinin askıya alındığı yönündeki iddiaları yalanladı. Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan bir sözcü, İsrail'e silah ihracatına ilişkin bir yasak olmadığını ve olmayacağını belirtti. Geçen yıl Almanya, İsrail'e 326,5 milyon avro değerinde askeri ekipman ihraç etmişti, ancak bu yıl ihracat miktarında düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Britanya ve ABD de İsrail'e yönelik bazı silah ihracatlarını askıya almıştı.
19 Eylül 2024

Almanya, İsrail'in savaşta kullandığı bazı silahların ihracatını askıya aldı. Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan bir kaynak, bu kararın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açılan dava nedeniyle alındığını belirtti. Almanya, geçen yıl İsrail'e 326,5 milyon avro değerinde askeri ekipman ihraç etmişti, ancak bu yıl ihracat miktarında düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Britanya ve ABD de İsrail'e yönelik silah ihracatını kısmen durdurmuştu.
19 Eylül 2024

Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Necati Tosuner olarak açıklandı. Seçici kurul, Tosuner'in 60 yıllık edebi kariyerinde toplumsal hayatın baskıları karşısında bireyin yaşadığı yalnızlıkları ve sancıları Türkçenin olanaklarını kullanarak başarılı bir şekilde kaleme aldığını belirtti. Necati Tosuner, 1944'te Ankara'da doğmuş ve 1963'te ilk öyküsünü yayınlamıştır. Yazar, 'Özgürlük Masalı', 'Kambur' ve 'Çıkmazda' gibi eserleriyle tanınmaktadır.
16 Eylül 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) verilerine göre, 2024’ün ilk altı ayında Türkiye'den Avrupa Birliği, Norveç ve İsviçre'ye 28 bin iltica başvurusu yapıldı. Türkiye, bu başvurularla Suriye, Afganistan ve Güney Amerika ülkelerinin ardından beşinci sırada yer aldı. Almanya, Fransa ve Yunanistan en çok başvuru yapılan ülkeler oldu. Ancak, Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranı 2019'da yüzde 54 iken 2024'te yüzde 18'e düştü.
16 Eylül 2024

Eyüp Sabri Tuncer, ürünlerinin kimyasal risk nedeniyle Avrupa'da satıştan kaldırıldığı haberlerine yanıt verdi. Şirket, Amazon'un duyurusunun yanlış olduğunu ve toplatma kararının eski ürünlerle ilgili olduğunu belirtti. Tuncer, mevcut ürünlerin Avrupa Birliği'nde yasaklanmadığını ve Amazon'un duyurusunun yanıltıcı olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu kimyasal maddenin sadece Avrupa Birliği'nde yasak olduğunu, diğer ülkelerde yasaklanmadığını ifade etti.
16 Eylül 2024

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletti. Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlatılan kontroller, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu ve bazı AB ülkeleri bu karara tepki gösterdi.
16 Eylül 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde beş uluslararası ve 14 yerli oyun sahnelenecek. Program kapsamında Almanya, Fransa, Romanya, Sırbistan ve Japonya’dan oyunlar yer alacak. Festival, 22 Ekim ile 19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da 11 farklı mekânda gerçekleştirilecek.
6 Eylül 2024

Abu Dabi merkezli yatırım şirketi Mubadala, Getir'in nihai kontrolünü devralmak için Türkiye Rekabet Kurumu'na başvurdu. Bir zamanlar 12 milyar dolar değer biçilen Getir, Britanya pazarından çekilmiş ve yeniden yapılandırma sürecine girmişti. Getir'in kurucusu Nazım Salur'un şirketin diğer varlıklarını yönetmesi beklenirken, Türkiye'deki operasyonlarda çoğunluk hissesinin Mubadala'ya ait olacağı iddia ediliyor. Bu hamle, Britanya ve Avrupa'daki tasfiyeyi kolaylaştırmayı ve Türkiye pazarındaki yatırım payını büyütmeyi hedefliyor.
6 Eylül 2024

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türkiye, para okçuluk branşında klasik yayda takım müsabakasında gümüş madalya kazandı. Sadık Savaş ve Merve Nur Eroğlu'ndan oluşan milli takım, finalde İtalya'ya 6-2 yenildi. Ayrıca, judoda kadınlar 48 kilo J2 kategorisinde milli sporcu Cahide Eke, Almanya'dan Isabell Thal'ı yenerek bronz madalya kazandı. Bu başarılar, Türkiye'nin Paralimpik Oyunları'ndaki madalya sayısını artırdı.
5 Eylül 2024

Hollanda'da ilkokullarda öğrencilerin dikkatini dağıttığı ve sınav sonuçlarını olumsuz etkilediği gerekçesiyle telefon kullanımı yasaklandı. Daha önce ortaokul ve liselerde de benzer yasaklar uygulanmıştı. Eğitim, kültür ve bilim bakanlığı tarafından alınan bu karar, sadece derslerde öğretim amaçlı ya da sağlık nedenleriyle istisnai durumlarda telefon kullanımına izin veriyor. Yunanistan, İtalya ve Belçika'nın Fransızca konuşulan bölgelerinde de benzer yasaklar bulunuyor ve Almanya'nın da benzer bir karar alabileceği düşünülüyor.
3 Eylül 2024

Türkiye, sağlık turizmi kapsamında milyonlarca yabancı hastayı ağırlıyor. Ancak, özellikle plastik cerrahi ve obezite ameliyatları sonrası yaşanan ölümler, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve denetimi konusunda ciddi sorunları işaret ediyor. Yabancı hastaların ameliyat öncesi yeterli tıbbi değerlendirme yapılmadan operasyonlara alınması, erken taburcu edilmeleri ve otel odalarında bakım görmeleri gibi uygulamalar, komplikasyon riskini artırıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda daha şeffaf olması ve denetimleri artırması gerektiği vurgulanıyor.
3 Eylül 2024

Almanya'nın Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci oldu. Bu, Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde iç istihbarat birimi tarafından 'aşırı sağcı' olarak sınıflandırılan bir partinin ilk kez birinci çıkması anlamına geliyor. AfD'nin zaferi, Almanya'nın Ukrayna politikası, göç ve suç oranları gibi konular etrafında şekillenen seçim kampanyasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Saksonya eyaletinde ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,5 oyla birinci sırada yer aldı.
1 Eylül 2024
İşaretlediklerim