Getir'in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi Mubadala'ya devredilmesi Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Bu devirle birlikte Getir'in Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçecek. Getir'in kurucusu Nazım Salur, şirketin market ve yemek teslimatı işlerinde aktif rol almayacak, ancak Getir Drive ve BiTaksi gibi diğer varlıkları yönetmeye devam edecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin kontrolü ise kurucularda kalacak.
27 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2024'te ihracat yüzde 2,3 artarak 22 milyar 48 milyon dolar, ithalat ise yüzde 10,7 azalarak 27 milyar 40 milyon dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 3,9 artarken, ithalat yüzde 8,6 geriledi. Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 42,7 azalarak 4 milyar 992 milyon dolara düştü. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, ithalatta ilk sırayı Çin aldı.
27 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 dönemine ilişkin yükseköğretim beyin göçü istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2023'te yüzde 2'ye yükseldi. En yüksek beyin göçü oranına sahip alan bilişim ve iletişim teknolojileri olurken, mezunların en çok tercih ettiği ülke ABD oldu. Göç oranları kadınlarda yüzde 1,6, erkeklerdeyse yüzde 2,4 olarak belirlendi.
26 Eylül 2024

ABD ve Fransa, Avrupa Birliği ve sekiz ülkenin desteğiyle İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulundu. Ortak açıklamada, çatışmaların tolere edilemez olduğu ve daha büyük bir bölgesel gerilim riski taşıdığı belirtildi. Lübnan Başbakanı Mikati, bu çağrıyı memnuniyetle karşıladı ve İsrail'in uluslararası kararları uygulamaya bağlı kalması gerektiğini vurguladı. İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırılarında 650 kişinin öldüğü bildirildi.
26 Eylül 2024

Almanya'da Volkswagen, maliyetleri azaltmak amacıyla Almanya'daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını beş yıl erken sonlandıracağını duyurdu. Bu karar, IG Metall sendikasının tepkisine yol açtı ve sendika, işten çıkarmaların tarihi bir hata olacağını belirterek, 130 bin çalışanın greve gidebileceği uyarısında bulundu. Sendika ayrıca, çalışanların ücretlerine yüzde yedi zam talep ediyor.
25 Eylül 2024

Bilim insanları, insan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişikliğinin Orta Avrupa’daki sel felaketlerinin yeniden yaşanma ihtimalini iki katına çıkardığını ve yağış yoğunluğunu yüzde yedi arttırdığını tespit etti. Geçen hafta başlayan rekor yağışlar nedeniyle Avusturya, Çekya, Romanya ve Polonya’da 23 kişi hayatını kaybetti. Avrupa Birliği, bu sellerin ve Portekiz’deki orman yangınlarının iklim çöküşünün ortak kanıtı olduğunu belirtti. Analizler, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi halinde benzer yağış olaylarının daha sık ve yoğun yaşanacağını öngörüyor.
25 Eylül 2024
İşaretlediklerim