Gelecek Partisi, 14 Mayıs seçimlerine doğru giderken, genel başkan yardımcıları da dahil olmak üzere bazı yöneticilerin görevlerini devretmeleri bekleniyor. Parti, CHP listeleri üzerinden ve Millet İttifakı ile seçimlere katılacak. Parti içindeki bazı gruplar, yasama ve yürütmede görev alacak isimlerin parti yönetimindeki görevlerini bırakmalarını talep ederken, başka bir grup bu değişikliklerin seçimler öncesinde dile getirilmesine karşı çıkıyor. Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, her iki tarafı dinledikten sonra değişikliğin seçimlerden önce gerçekleşmeyeceğini belirtti ve seçim sonrası değerlendirme yapılacağını ifade etti.
14 Nisan 2023

Kobani davasında, eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında savcılık mütalaası okundu. Savcılık, 36 kişinin 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mütalaanın özeti sekiz saat sürdü ve HDP'liler ile avukatlar savunmaların tamamlanmadığı gerekçesiyle tepki göstererek salonu terk etti. Savcılık, Demirtaş için en fazla ceza talep ederek, çeşitli suçlamalardan dolayı 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 323 yıla kadar hapis cezası istedi.
14 Nisan 2023

IŞİD'in Kobani'ye saldırıları sonrası çıkan 7-8 Ekim olaylarına ilişkin açılan ve 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında, savcılık 5 bin sayfalık esas hakkındaki mütalaasını okumaya başladı. Duruşmada, savcılığın mütalaasını okuması sırasında mahkeme başkanı avukat ve siyasetçilere söz hakkı vermediği için HDP'liler ve avukatları salonu terk etti. Mütalaa, siyasetçi ve avukatların yokluğunda okunmaya devam ediyor.
14 Nisan 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasında yaptığı savunmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi üyelerini arayarak azarladığına dair iddiaları dile getirdi. Demirtaş, yargılamanın siyasi gerekçelerle yapıldığını ve iktidarın hedefleri doğrultusunda kullanıldığını savundu. Ayrıca, Ankara'da HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşma olduğuna dair haberleri hatırlatarak, yargı sürecinin AKP ve MHP'nin siyasi emellerine hizmet ettiğini iddia etti. Demirtaş ve diğer sanıklar, 2014'teki Kobani olaylarıyla ilgili olarak ağır cezalarla yargılanıyorlar.
12 Nisan 2023

7-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin 108 kişinin yargılandığı davada savcılık mütalaasının açıklanacağı duruşma Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı duruşmada, yargılanan HDP'liler ve avukatları mahkeme heyetinin aceleci davranışını eleştirdi. Mahkeme başkanı ise bu eleştirilere 'Hayat kısa' yanıtını verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ, mahkeme heyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi ve duruşmanın siyasi amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti. Duruşma, sanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.
12 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili aday listelerini belirleyerek 'Türkiye hakkını alacak' sloganı ile seçim kampanyasına start veriyor. Kampanya, hem 'Millet İttifakı'nın birlikteliğini vurgulayan 'Birleşe birleşe kazanacağız' söylemi hem de şehirlere özgü mesajlar içerecek şekilde özelleştirilecek. Adaylar için kişisel web siteleri açılması ve kartvizitlerde ittifak sloganının kullanılması planlanıyor. Kampanya rengi olarak mavinin tonları seçilmiş ve çocuklara yönelik 'Çocuklar hakkını alacak' sloganı da kampanyada yer alacak.
12 Nisan 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın AKP'nin Şanlıurfa birinci sıra adayı olarak gösterilmesi, parti teşkilatında ve AKP'yi destekleyen aşiretlerde rahatsızlık oluşturdu. Şanlıurfa'daki parti teşkilatları, dışarıdan bir adayın getirilmesinin oy kaybına yol açacağı uyarısında bulundu. İzol ve Şeyhanlı aşiretlerinin bir kısmının da tepkili olduğu ve bu durumun oy oranlarına etki edeceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bozdağ'ın adaylığı konusunda kararlı olduğu ve olumsuz bir sonuç beklemediği ifade edildi.
11 Nisan 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 14 Mayıs seçimleri için hazırlanan aday listelerinde yer almadı. Deprem sürecindeki çalışmalarıyla dikkat çeken ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef alınan Şahin'in listelerde olmaması tartışma yarattı. CHP'li üst düzey yetkililer, olası bakan ve belediye başkanı adaylarının liste dışında tutulduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun bu durumdan memnun olduğunu belirtti. Şahin'in 2024 yerel seçimlerinde Hatay büyükşehir belediye başkanlığı için aday olabileceği öne sürüldü.
10 Nisan 2023

HDP, emek ve özgürlük ittifakı çerçevesinde Yeşil Sol Parti ile birlikte gireceği milletvekili seçimleri için aday listelerini oluşturmak üzere son aşamaya geldi. Listede, Gazeteci Ayşegül Doğan ve avukat Nevroz Uysal Şırnak'tan, Van Milletvekili Sezai Temelli Antalya'dan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar Van'dan ve İbrahim Akın İzmir'den aday olarak gösterilecek. Ayrıca, HDP'nin eski milletvekilleri Sırrı Sakık Ağrı'dan, Sırrı Süreyya Önder İstanbul'dan ve Emirali Türkmen Ankara birinci bölgeden aday olacak. Mevcut milletvekillerinin çoğunun bu dönem listelerde yer almayacağı belirtiliyor.
9 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 14 Mayıs seçimlerine katılacak aday listesi belirlendi. Mevcut milletvekillerinden Mehmet Akif Hamzaçebi, Onursal Adıgüzel, Gürsel Tekin, İbrahim Kaboğlu, Aykut Erdoğdu, Mehmet Bekaroğlu, Sibel Özdemir, Turan Erdoğan, Gülizar Emacan, Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi ve Bülent Kuşoğlu'nun yeni dönemde aday gösterilmediği ortaya çıktı. CHP tarafından yapılan açıklamada, Millet İttifakı'nın ortak liste mutabakatının bir sonucu olarak bazı mevcut milletvekillerinin aday gösterilemediği ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu isimlerin devlet yönetiminin farklı kademelerinde görev alacağı belirtildi.
9 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili aday listelerini belirleyerek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. İstanbul'da ilk sıralarda Oğuz Kaan Salıcı, Engin Altay ve Namık Tan yer alıyor. Listelerde İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi'nden adaylar da bulunmakta. CHP'nin Erzincan'daki birinci sıra adayı Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül olarak belirlendi. Parti meclisinde kabul edilen listelerin ilerleyen saatlerde değişip değişmeyeceğine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karar verecek.
9 Nisan 2023

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, partisinin milletvekili aday listelerinin belirlendiği toplantılar sırasında Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla adaylıktan çekildiğini açıkladı. Çıray, İYİ Parti'nin oylarının baraj altına düştüğünü belirterek, kriz sonrası oyları yükseltmek için çalışacağını ifade etti. İYİ Partili kurmaylara göre Çıray, İzmir'den ikinci sıradan aday gösterilmesini kabullenemedi ve Akşener'in geri adım atmaması üzerine adaylıktan çekilme kararı aldı. Çıray, adaylıktan çekilme nedenini ilerleyen günlerde açıklayacağını belirtti.
9 Nisan 2023

14 Mayıs seçimlerinde CHP ile ortak liste oluşturan Gelecek Partisi'nin adayları arasında Sema Silkin Ün de yer alıyor. Sema Silkin Ün, eski 'Ak Trol' olarak bilinen Taha Ün'ün eşi ve bir dönem Emine Erdoğan'ın özel kalem müdürü olarak görev yapmıştı. Taha Ün, geçmişte sosyal medyada nefret söylemi içeren ve hedef gösterici paylaşımlar yapmasıyla tanınıyordu. Sema Silkin Ün'ün adaylığı, sosyal medyada ve siyasi çevrelerde eleştirilere yol açtı.
9 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, CHP'nin 9 Nisan'da açıklayacağı aday listeleri sonrasında kendi partisinin oy oranının artacağını düşünüyor. İnce, CHP'den ayrılacak isimlerin Memleket Partisi'ne katılmasını bekliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti meclisini toplayarak milletvekili adaylarını belirleyeceği ve bu sürecin CHP tabanında rahatsızlık yaratarak Memleket Partisi'ne yarayacağı ifade ediliyor. İnce'nin bu konuda partililere bilgi verdiği, ancak CHP içinde görüştüğü isimler hakkında bilgi vermediği belirtiliyor.
8 Nisan 2023

İYİ Parti, 14 Mayıs seçimleri öncesinde milletvekili adaylarını belirlemek için temayül yoklaması yaptı. Yoklamadan memnun olmayan aday adayları, genel merkeze şikayetlerini iletmek için yöneticilerle görüşmeye çalışıyor. Bazı aday adaylarının kısa süre kala partiye üye yaparak temayül yoklamasında öne geçtiği iddia ediliyor. İYİ Parti yetkilileri, 2 Mart'taki altılı masa krizinin ardından partiden kopan oyların büyük bölümünün Muharrem İnce ve Memleket Partisi'ne gittiğini düşünüyor ve bu oyların Meral Akşener sahaya çıktığında geri döneceğine inanıyor.
7 Nisan 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine katılacak milletvekili aday listelerini ortaklaştırmak için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir görüşme gerçekleşti. DEVA Partisi'nin de seçimlere kendi amblemiyle girmeme kararı aldığı ve CHP listelerinden seçimlere katılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslim edilme süresi 9 Nisan'da sona erecek.
6 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılacak milletvekilliği seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nda yer alan CHP, İYİ Parti, DP, Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi'nin ortak liste oluşturma çalışmaları hız kazandı. CHP ve İYİ Parti'nin en az 10 ilde ortak listeyle seçimlere katılacağı kesinleşirken, altı partinin birden bazı seçim bölgelerinde ortak liste oluşturmasına yönelik görüşmeler devam ediyor. Aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilmesi için son tarih olan 9 Nisan'a yaklaşılırken, partiler arasındaki görüşmeler ve hazırlıklar yoğunlaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun il başkanlarıyla ve diğer parti liderleriyle görüşmeler yaptığı, DEVA Partisi'nin de ortak listeler konusunda umutlu olduğu belirtiliyor.
6 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon'da düzenlenen mitingin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yönelik 'seccade' eleştirilerine, Erdoğan'ı 'kul hakkı yiyen bir insan' olarak nitelendirerek yanıt verdi. Ayrıca, Ramazan Bayramı'nda Millet İttifakı liderlerinin ve büyükşehir belediye başkanlarının deprem bölgesinde olacağını belirtti. Muharrem İnce ile ilgili sorulara da cevap veren Kılıçdaroğlu, İnce'nin partide uzun yıllar görev yaptığını ve herhangi bir partiyle kapıları kapatma lükslerinin olmadığını ifade etti. ABD Büyükelçisi ile görüşmesi hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın eleştirilerine karşılık verdi ve öğretmenlere yönelik atama vaadinde bulundu.
4 Nisan 2023

İYİ Parti'nin Ankara'da gerçekleştirdiği temayül yoklamasında, genel sekreter Uğur Poyraz'ın yüksek nüfuslu ilçelerde güçlü bir performans sergileyerek beklenenden fazla oy alması dikkat çekti. Koray Aydın'a yakınlığıyla bilinen Yüksel Arslan'ın büyük bir oy farkıyla birinci çıkması beklenirken, Arslan 1761 oy alırken, Poyraz 1710 oy topladı. Bu sonuçlar, partideki üye yapısının değişimine işaret ediyor ve Meral Akşener'in merkez sağa oturma hedefinin partinin üye yapısında da karşılık bulduğu yorumlarına neden oluyor.
3 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayları belli oldu ve şimdi partiler milletvekili aday listelerini oluşturuyorlar. Cumhur İttifakı bakanları aday gösterirken, Millet İttifakı bakan adaylarını listeye dahil etmeyecek. AKP ve CHP'nin listeleri belirleme sürecinde zorlanması bekleniyor. Cumhur İttifakı'nda seçim yasası değişikliği sonrası ortak liste krizi yaşanıyor. MHP ve AKP arasında listelerin belli bölgelerde ortaklaştırılması konusunda görüşmeler sürüyor. Millet İttifakı'nda ise CHP ve İYİ Parti arasında belli bölgelerde avantajlı partinin listelerinden seçime girilmesi konusunda uzlaşı aranıyor. Diğer ittifak ortakları DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi de kendi stratejilerini belirlemeye çalışıyor.
1 Nisan 2023
İşaretlediklerim