Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayı olarak belirlenen Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyası süreci netleşti. Kılıçdaroğlu, mitinglerden ziyade toplumsal gruplarla buluşmalar düzenleyerek 'tarafsızlık' vurgusu yapacak ve 'gri bölge' olarak adlandırılan, iktidara oy vermeye meyilli ancak kararsız seçmenlere yönelecek. Deprem bölgesindeki ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak kampanya 'renksiz ama etkili' bir şekilde yürütülecek. Ayrıca, ittifak içindeki altı partinin liderlerinin bazı kentlerde birlikte mitingler düzenlemesi planlanıyor ve Kılıçdaroğlu kampanyasını deprem bölgesinden başlatıp orada bitirmeyi hedefliyor.
8 Mart 2023

Millet İttifakı'nın yarın yapılacak son toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesi bekleniyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in toplantıya katılımı belirsizken, Kılıçdaroğlu'nun Saadet Partisi Genel Merkezi çıkışında ve CHP Genel Merkezi'ne gelişinde partililer tarafından karşılanacağı planlanıyor. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi de partililere cumhurbaşkanı adayı ve yardımcılarının açıklanacağı mesajını göndererek Saadet Partisi Genel Merkezi'ne davet etti.
5 Mart 2023

İYİ Parti'nin altılı masadan ayrılma süreci ve Meral Akşener'in parti içindeki konumlandırma çabaları, Türk siyasetinde tartışma yaratmıştır. Parti içindeki bir grubun Akşener'i masadan kalkmaya ikna ettiği iddia edilmekte ve bu durumun arkasında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sert söylemlerine karşı 'yumuşak geçiş' sağlayacak bir aday arayışı olduğu öne sürülmektedir. İYİ Parti'nin kuruluşundan bu yana önemli bir rol oynayan Koray Aydın'ın etkisi ve parti içindeki güç dengeleri, Akşener'in politik manevralarıyla dengelenmeye çalışılmıştır. CHP'nin 'beşli çete' çıkışı ve bürokrasi ile sermaye gruplarına yönelik eleştirileri, İYİ Parti içinde farklı seslerin yükselmesine neden olmuş, bazı isimler bu radikal söylemlere karşı çıkarken, bazıları hukuk yoluyla düzenlemeleri savunmuştur. İYİ Parti'deki 'ilk ses' sahiplerinin baskısı sonucunda, partinin altılı masadan ayrılması ve 'yumuşak geçiş' arayışı, CHP tarafından da dikkate alınmış ve eleştirilmiştir.
5 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından partide istifa dalgası yaşanıyor. Ankara'nın Keçiören ilçesinde İYİ Parti'den istifa edenlerin sayısı bini geçti. İstifa eden ilk üst düzey isim Bülent Gürsoy oldu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklediğini açıkladı. Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı parti içinden destek gördü, ancak diğer parti liderleri ve Akşener'in adaylık çağrısı yaptığı isimler Kılıçdaroğlu'nun yanında yer aldı.
5 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı sonrası CHP'de yaşanan yoğun trafik üzerine yapılan toplantılarda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partililere sükunet çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki sorunların öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini belirtti ve belediye başkanlarından bu konuya odaklanmalarını istedi. Ayrıca, millet ittifakındaki son gelişmeler hakkında sosyal medya ve televizyon programlarında kırıcı olunmaması konusunda uyarılarda bulundu.
4 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda anlaşmazlık yaşanan altılı masa toplantısından ayrıldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dört liderin desteğiyle ortaya koymasına karşın, Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önermişti. Saadet Partisi kaynakları, Akşener'in bir sonraki toplantıya katılmasını beklemiyor ve olası katılımın sürpriz olacağını belirtiyor. İYİ Partili kaynaklar da Akşener'in toplantıya gitme ihtimalinin düşük olduğunu ifade ediyor.
3 Mart 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını 'dayatma' olarak görerek altılı masadan ayrıldığını duyurdu. Bu gelişme üzerine CHP'den bir üst düzey isim, İYİ Parti'nin 'Saray'ın tuzağına düştüğünü' ifade etti. CHP içinde morallerin yüksek olduğu ve Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleştiği belirtiliyor. DEVA Partisi kaynakları da Akşener'in açıklamalarına eleştirel yaklaştı. CHP'li 11 belediye başkanının Kılıçdaroğlu lehine bir bildiri yayınlaması bekleniyor.
3 Mart 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, ortak aday ve milletvekili listelerini görüşmek üzere yarın bir araya gelecek. Toplantıda ayrıca deprem sonrası alınan kararlar ve seçim güvenliği gibi konular ele alınacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve diğer liderlerle yaptığı görüşmelerde 'güçlü yardımcılık' konusu da dahil olmak üzere adaylık süreci tartışıldı. İttifak içindeki partilerden gelen açıklamalara göre, adayın belirlenmesi için YSK'nın seçim takviminin beklenmesi öngörülüyor.
1 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener arasında gerçekleşen görüşme sonrası çıkan haberler İYİ Parti'de rahatsızlık yarattı. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, adaylık konusunda kesin bir anlaşma olmadığını ve 'pazarlık' gibi ifadelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. İki liderin aday ismi üzerinde değil, adayın ortak olması konusunda uzlaştığı, isim konusunun altılı masa toplantısında ele alınacağı ifade edildi. İYİ Parti, görüşme sonrası çıkan haberlerin doğru olmadığını ve adaylıkla ilgili 'koalisyon pazarlığı' iddialarını yalanladı.
28 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 'kazanacak aday' tartışmalarının ardından bir araya geldi. İki liderin görüşmesi sonucunda ortak aday konusunda büyük oranda uzlaşıldığı bildirildi. Kılıçdaroğlu'nun parti meclisi ve Meclis grubundan tam yetki alarak görüşmeye katıldığı, Akşener'in endişelerini ve beklentilerini aktardığı belirtildi. Görüşmede Kılıçdaroğlu'nun adaylığının gündeme gelip gelmediği konusunda ise bilgi verilmedi.
27 Şubat 2023

Millet İttifakı, Kahramanmaraş depremleri nedeniyle ertelenen toplantısını 2 Mart'ta gerçekleştirecek ve ortak aday konusunu tartışacak. İYİ Parti, aday belirleme yöntemi olarak anket yapılmasını önerirken, CHP ve İYİ Parti arasındaki 'kazanacak aday' krizi devam ediyor. İYİ Parti içinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun istifası tartışılıyor. CHP ise İYİ Parti'nin açıklamalarını siyasetin doğası olarak görüyor ve ittifak ortaklarının milletvekilliği listeleri ve geçiş sürecinde aktif olduğunu belirtiyor. İki parti, adayın açıklanmasının seçim takviminin ilanından sonra yapılmasında hemfikir.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, deprem bölgesine yardım götürmek veya ailelerine ulaşmak isteyen vatandaşların kullandığı Ankara-Adana arasındaki otoyolların çoğu ücretsiz hizmet verirken, Adana-İskenderun arasındaki otoyoldan geçenlerden ücret alındığı belirtildi. Adana'dan İskenderun'a gidip Hatay'a geçen vatandaşlar gidiş dönüş otoyol ücreti ödemek zorunda kaldı. Bir yurttaşın bu yolda yedi defa geçiş yaparak toplam 70 lira ödediği ifade edildi.
26 Şubat 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel merkezinde yapılan toplantıda, parti içinde cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki verilmesi kararlaştırıldı. Milletvekilleri, Kılıçdaroğlu'nun aday olduğuna dair bir ifade eklemek istediler ancak Kılıçdaroğlu bu teklifi kabul etmedi. Kılıçdaroğlu toplantıda yaptığı konuşmada, CHP'nin sosyal demokrat bir parti olduğunu ve neoliberalizme karşı mücadele edeceğini vurguladı.
26 Şubat 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel merkezinde yapılan toplantıda, milletvekilleri ve parti meclisi, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki verilmesine karar verdi. Bazı vekiller, açıklamada Kılıçdaroğlu'nun aday olduğuna dair bir ifade eklenmesini istedi, ancak Kılıçdaroğlu bu teklifi kabul etmedi. Toplantı sonrasında Kılıçdaroğlu'na tam yetki verildiği kamuoyuna duyuruldu.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerin ertelenmesi konusunda son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceğini ifade etti. CHP'li Erdoğan Toprak, iktidarın seçimleri ertelemekten vazgeçtiğini, Saadet Partili Bülent Kaya ise YSK'nın seçimleri zamanında yapmak için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu belirtti. YSK, Elâzığ'daki bir muhtarlık seçiminin ertelenmesi talebini reddederek emsal bir karar verdi.
24 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışılırken, AKP seçim sürecini yeniden düzenlemeye başladı. AKP içindeki bir yetkili, seçimlerin Mayıs veya Haziran'da yapılmasını beklediklerini ve Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına uyacaklarını belirtti. Depremler sonrası seçim hazırlıklarının bir kenara bırakıldığı ve yeni bir aşamaya geçildiği ifade edildi. Seçim kampanyasında deprem bölgelerindeki inşa süreci ve AKP'nin tecrübesi vurgulanacak. Ayrıca, depremden etkilenen kentlere destek ve dönüş yardımları anlatılacak.
23 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, 14 Mayıs'a çekilen seçim tarihinin ne zaman olacağı belirsizliğini koruyor. İktidar cephesi henüz net bir pozisyon belirtmezken, muhalefet seçim ertelenmesine karşı çıkıyor. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. İktidar ve muhalefet partileri arasında seçimlerin zamanında yapılıp yapılmayacağına dair tartışmalar sürerken, AKP'li kurmayların yeni bir seçim kampanyası hazırlığı içinde oldukları ve seçimlerin ertelenmeyeceği yönünde sinyaller verildiği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören Galeria Sitesi'nde mahsur kalan en az 13 hayvan için kurtarma çalışmaları yapıldı. Yıkım kararı alınan binada, itfaiye ve polis ekipleri dronlarla hayvanları tespit etmeye çalıştı, ancak yeterli uzunlukta bir nakliye asansörü bulunamadığı için hayvanlara ulaşılamadı. Yıkımın ertesi gün sabah saat 08:00'de kontrollü bir şekilde yapılacağı ve hayvanların kaçışı için fırsat yaratılacağı belirtildi.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrası Diyarbakır'da evsiz kalan depremzedeler için ev arayışı başladı. Bazı ev sahipleri kiraları iki katına çıkarırken, bazıları evlerini depremzedelere açıyor. Emlak sitelerinde kira fiyatları 5 bin liradan başlayıp 6 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Emlakçılar ise depremzede ailelerden komisyon almayacaklarını ve yüksek kiralar için aracılık yapmayacaklarını belirtiyor. Ayrıca, dayanışma örnekleri de mevcut; bazı ev sahipleri ve aileler depremzedelere ücretsiz olarak evlerini açıyor.
20 Şubat 2023
İşaretlediklerim