ABD'de Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları (AFTRA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında maaş ve yapay zeka kullanımına karşı iş güvencesi talepleri nedeniyle başlayan grev, 118 gün sonra geçici bir anlaşmayla sona erdi. Anlaşma, asgari ücretlerde büyük bir artış ve yapay zeka kullanımına ilişkin güvenceler içeriyor. Ayrıca emeklilik hakları ve sağlık sigortalarının kapsamı genişletildi. Daha önce Amerikan Senaristler Birliği (WGA) ile AMPTP arasında da benzer sebeplerle başlayan grev, beş ay sonra sona ermişti.
9 Kasım 2023

1980'lerde uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın Kolombiya'ya getirdiği ve sayıları şu an 166 olan hipopotamların bir kısmı öldürülebilir. Bu hipopotamlar, doğal bir avcının bulunmadığı Güney Amerika'da hızla üremekte ve yerel ekosistemi olumsuz etkilemektedir. Çevre Bakanı Susana Muhamad, hayvanlardan 20'sinin kısırlaştırılacağını, diğerlerinin yurtdışına gönderileceğini ve bazılarının öldürüleceğini belirtti. Eğer hiçbir önlem alınmazsa, su aygırı nüfusunun 2035'e kadar 1000'e kadar ulaşabileceği tahmin ediliyor.
3 Kasım 2023

İstanbul'da düzenlenen Kafes Operasyonu'nda uluslararası silahlı suç örgütü 'Comanchero' ile bağlantılı 39 şüpheli yakalandı. Comanchero, Avustralya merkezli küresel çapta faaliyet gösteren bir suç örgütüdür ve uyuşturucu ticareti, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama suçlarını işlemeye devam etmektedir. Operasyon sonucunda, çeşitli ülkeler tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan birçok kişi yakalandı. Suç örgütünün işlediği suçlardan elde ettikleri geliri Türkiye'de aklamaya çalıştıkları belirlendi.
2 Kasım 2023

Brezilyalı yıldız futbolcu Neymar, sakatlığı nedeniyle sahalardan 10 ay uzak kalacak. FIFA Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri’nde sakatlanan Neymar, ülkesinin Belo Horizonte kentinde ameliyat edilecek. Sol diz ön çapraz bağı ve menisküsünde yırtık tespit edilen 31 yaşındaki oyuncu, sezon başında Paris Saint-Germain’den Suudi Arabistan temsilcisi Al Hilal’e transfer olmuştu.
1 Kasım 2023

400'den fazla Hollywood yıldızı, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için mektup yazdı. Mektupta, salıverilen İsrailli rehinelerden dolayı mutluluk duyulduğu, ancak geride kalan 220 İsrailli rehine için endişelerin devam ettiği belirtildi. Mektupta, Biden'a 'sarsılmaz ahlaki tutumu', 'liderliği' ve 'Hamas tarafından terörize edilen Yahudi toplumu ve Hamas'ın Gazze'yi yönettiği son 17 yıldır terörize edilen, baskı gören ve mağdur edilen Filistinliler' için teşekkür edildi.
25 Ekim 2023

Alman otomotiv üreticisi Porsche, yılın ocak-eylül döneminde karını yüzde 9 artırarak 5,5 milyar avroya yükseltti. Şirketin satışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarak 30,1 milyar avroya çıktı. Kuzey Amerika ve Avrupa'daki yüksek talep, Çin'deki satış kaybını telafi etti. Şirketin tamamen elektrikli Taycan spor otomobilinin teslimatları da yüzde 11 artarak 27 bin 885 adede ulaştı.
25 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki çatışmalara ilişkin olarak bir kez daha 24 saatlik bir ateşkes süresi verdi. Bahçeli, üç gün önce de benzer bir süre vermiş ve ateşkes sağlanmazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini savunmuştu. Bahçeli, Gazze'deki çocuklara yardım etmek ve insanlık mevzisine girmek için gerektiğinde harekete geçeceğini belirtti.
24 Ekim 2023

Pestisitlerin etkisiyle son 10 yılda böcek popülasyonu yüzde 41 azaldı ve türlerin üçte biri yok oluş tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan ve zararlılarla mücadele eden böceklerin azalması nedeniyle ekosistem için büyük bir tehdit oluşturuyor. Pestisitler, böceklerin yanı sıra bitkiler ve sucul canlılar üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Türkiye'de de yoğun bir şekilde kullanılan pestisitlerin kalıntıları, analiz edilen gıda örneklerinin yüzde 49'unda tespit edildi. Zararlı böceklerle mücadelede pestisit kullanımını azaltabilecek yararlı böceklerin üretimi ve satışı ise artıyor.
22 Ekim 2023

Iraklı gazeteci Muntazar el-Zeydi, ABD Başkanı Joe Biden'a ayakkabı fırlatacak kişiye hediye vereceğini belirtti. El-Zeydi, 2008 yılında eski ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabı fırlatmasıyla tanınıyor. El-Zeydi'nin bu açıklaması, bir Twitter kullanıcısının Biden'ın İsrail'e destek mesajına yanıt olarak 'Ayakkabılı adam nerede? Ona her zamankinden daha çok ihtiyacımız var' demesi üzerine geldi.
19 Ekim 2023

Brezilyalı yıldız futbolcu Neymar, FIFA Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri'nde sakatlandı. Kulübü Al Hilal tarafından yapılan açıklamada, Neymar'ın sol diz ön çapraz bağı ve menisküsünde yırtık tespit edildiği ve ameliyat edileceği belirtildi. Bu nedenle Neymar'ın sahalardan uzun süre ayrı kalacağı ifade edildi.
19 Ekim 2023

ABD Kongresi'nde İsrail-Filistin savaşına karşı bir oturma eylemi düzenlendi. Protestocular, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti ve 'barış' talep etti. 'Ateşkes' yazılı bir afiş açan protestocular, 'Şimdi ateşkes' sloganları attı. Eyleme birçok savaş karşıtı Yahudi grubu da katıldı. Kongre binasına giren göstericiler oturma eylemi düzenledi ve polis tarafından onlarca kişi gözaltına alındı.
19 Ekim 2023

Türk elektrik tedarik şirketi Karpowership, borcunu ödemeyen Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun elektriğini kesti. Gine-Bissau'nun Ekonomi Bakanı Suleimane Seidi, ülkenin Karpowership'e toplamda 17 milyon dolar borcu olduğunu ve bu nedenle elektriklerinin kesildiğini belirtti. Karpowership, 2019'dan beri Gine-Bissau'nun enerjisinin tamamını karşılıyor. Bakan Seidi, borcun 15 milyon dolarının ödenmesi için harekete geçtiklerini ve sorunun 15 gün içinde çözüleceğini söyledi.
18 Ekim 2023

ABD'nin Chicago kentinde Filistin asıllı Amerikalı altı yaşındaki Wadea al Fayoume, 'askeri tarzda bir bıçakla' 26 kez bıçaklandıktan sonra hayatını kaybetti. Annesi ağır yaralı olarak hastanede tedavi görüyor. Çocuğu öldüren 71 yaşındaki Joseph M. Czuba'nın 'İsrail-Filistin savaşının etkisiyle çocuğu Müslüman olması nedeniyle öldürdüğü' tespit edildi. ABD Adalet Bakanlığı, olayla ilgili federal bir nefret suçu soruşturması başlattı.
16 Ekim 2023

Genetiği değiştirilmiş bitkilerin (GDO) pestisit kullanımını azaltacağına dair vaatlerin gerçekleşmediği, aksine pestisit kullanımının arttığı belirtildi. GDO'lu tohumlarla üretilen türlerin pestisit kullanımını artırdığı ve bu durumun maliyetleri yükselttiği ifade edildi. Ayrıca, glifosat adlı yabani bitki öldürücünün kullanımının da arttığı ve bu maddenin olası bir kanserojen olduğu belirtildi. Türkiye'de de glifosat kullanımının son 20 yılda sürekli arttığı, ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kullanılan toplam miktarı açıklamadığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Yalçın Sabancı'nın kurucusu olduğu Yasa Holding'e ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirkete, Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. Bu uygulama, Rusya'nın petrol gelirlerini sınırlamak amacıyla yürürlüğe girmişti. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını belirtti. ABD Maliye Bakanlığı, bu adımla Rus hükümetinin petrol gelirlerinin azaltılmasının ve 'Rus savaş makinesinin dizginlenmesinin' hedeflendiğini belirtti.
13 Ekim 2023

ABD'deki film ve dizi sektörünün merkezi Hollywood'da, Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları'nın (AFTRA) başlattığı grev, yapımcıların anlaşmaya varamaması üzerine devam edecek. SAG-AFTRA, yapımcı şirketlerin, yapay zekaya karşı koruma, maaşları artırma ve film kazançlarından yüzde iki oranında pay vermeyi kabul etmediğini belirtti ve üyelerini yeniden greve çağırdı. Grev, iş garantisi ve maaş güvencesi talepleri üzerine başlamıştı.
12 Ekim 2023

Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırıda en az dokuz Amerikalı hayatını kaybetti. Gazze'den atılan roketlerden bazıları Askalan kentine isabet etti. Öldürülenlerin kimlikleri henüz açıklanmadı. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail’e ‘Aksa Tufanı‘ adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'Savaştayız' demişti.
9 Ekim 2023

7 Ekim 2023, İsrail için tarihi bir gün oldu. Amerika'nın 11 Eylül 2001'deki saldırıları gibi, İsrail de büyük bir saldırıya uğradı. Bu saldırı, İsrail'in iç ve dış politikasını derinden etkileyecek. İsrail'in iç politikasında, zaten otoriter ve sağa doğru kayan bir eğilim varken, bu saldırı bu eğilimi daha da güçlendirebilir. Dış politika açısından ise, İsrail'in Filistin meselesinde ve Ortadoğu'da izleyeceği çizgi önemli olacak. İsrail, bu saldırıyı fırsat olarak kullanabilir ve Ortadoğu'da daha saldırgan bir politika izleyebilir.
8 Ekim 2023

Hamas, Gazze Şeridi'ni yöneten Filistinli İslamcı bir militan grup, İsrail'e saldırı başlattı. İsrail ve Hamas arasında sürekli bir gerilim bulunuyor ve bu sabahki saldırı, Hamas'ın ve Filistinlilerin bugüne kadar İsrail'e karşı gerçekleştirdiği en şiddetli saldırı olarak nitelendiriliyor. İsrail'in de şiddetli bir yanıt vermesi bekleniyor. İsrail ve Mısır, 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni ablukada tutuyor.
7 Ekim 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde 15 noktanın hava harekatıyla vurulduğunu duyurdu. Bu harekat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki PKK'lı'nın Suriye'den geldiğini belirtmesi ve 'Bundan sonra PKK'nın Irak ve Suriye'deki tüm tesisleri meşru hedeftir' demesinin ardından gerçekleşti. MSB, hava harekatının, Suriye Kuzeyi'nden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
7 Ekim 2023
İşaretlediklerim