81 yaşındaki tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Mehmet Ulay, akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Ulay, son olarak 'Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz' ve 'Mahkum' adlı dizilerde rol almıştı. 1942 doğumlu sanatçı, 1963'te Devlet Tiyatroları'nda sanat hayatına başlamış ve Ankara Sanat Tiyatrosu, Oldwick Theater gibi önemli kurumlarda görev yapmıştı.
5 Eylül 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve 18 sanık, Georgia'da 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri iddiasıyla suçlanıyorlar. Fulton Temyiz Mahkemesi Yargıcı Scott McAfee, davanın canlı yayınlanacağını belirtti. Bu, Trump'a yönelik davaların arasında kamuya açık yürütülen ilk yargılama olacak. Trump, 2020 seçim sonuçlarına müdahalede bulunduğu suçlamasıyla Atlanta büyük jürisi tarafından suçlanmış ve 24 Ağustos'ta teslim olmuştu.
1 Eylül 2023

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), Google'ın yurt dışına kişisel veri aktarımı konusunda yaptığı taahhütname başvurusunu kabul etti. Kurul, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında başvuruyu değerlendirdi ve veri aktarımına izin verdi. Bu izinle birlikte, Türkiye'den Amerika Birleşik Devletleri'nde ve İrlanda'da bulunan Google şirketlerine kişisel veri aktarımı yapılmasına onay verilmiş oldu.
1 Eylül 2023

ABD Enerji Bakanlığı, elektrikli araçlara geçişi desteklemek amacıyla toplam 15,5 milyar dolarlık bir finansman ve kredi paketi duyurdu. Bu paketin içerisinde, mevcut fabrikaların elektrikli araç üretimine uygun hale getirilmesi için 2 milyar dolarlık hibe ve 10 milyar dolarlık kredi bulunuyor. Ayrıca, elektrikli araç bataryalarının ve diğer batarya bileşenlerinin yerli üretimi için 3,5 milyar dolarlık bir fon sağlanması planlanıyor.
31 Ağustos 2023

Yunanistan'da deniz kazası geçiren Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı'nın sağlık durumları iyiye gidiyor. Çift, Lipsi adası açıklarında zodyak botla seyir halindeyken kayalıklara çarptı ve yaralandı. Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla İstanbul'a getirilen çiftin tedavisi devam ediyor. Esas Holding ve Doğan Holding'den yapılan açıklamalara göre çiftin geçirdiği tüm operasyonlar başarıyla sonuçlandı.
27 Ağustos 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, Jacksonville kentinde siyahların işlettiği bir markete maskeli beyaz bir Amerikalı tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda iki siyahi kadın ve bir siyahi erkek hayatını kaybetti. Jacksonville Şerifi T.K. Waters, saldırının ırkçı nedenlerle yapıldığını ve saldırganın siyahlardan nefret ettiğini belirtti. Saldırganın saldırıyı gerçekleştirmeden önce pek çok manifesto kaleme aldığı ve bu manifestolarda siyah insanlara olan nefretini detaylandırdığı belirtildi. Saldırganın kendini vurarak intihar ettiği bildirildi.
27 Ağustos 2023

İşadamı Ali Sabancı ve eşi Vuslat Doğan Sabancı, Yunanistan'ın Lipsi adasında zodyak botla seyir halindeyken kayalıklara çarptı. İlk müdahaleleri Leros adasında yapılan çift, daha sonra Türkiye'ye sevk edildi. İç kanama geçiren Ali Sabancı'nın dalağı alındı ve durumunun stabil olduğu belirtildi. Ancak daha sonra aort yırtılması nedeniyle ikinci bir ameliyat geçirdi ve aortuna çelik kafes stent takıldı.
25 Ağustos 2023

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını anlatan 'Atatürk' filmi hakkında yapımcı Saner Ayar ve yönetmen Mehmet Ada Öztekin bilgi verdi. Filmin Disney+ ile çekildiği ancak Disney'in global içerik stratejilerini revize etmesi nedeniyle dağıtım planlarının değiştiği belirtildi. Film, 29 Ekim'de FOX TV'de ve 3 Kasım'da sinemalarda gösterime girecek. Filmin 2024'ten itibaren dünyanın en büyük dijital platformlarında izleyiciyle buluşacağı aktarıldı.
25 Ağustos 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe'nin üç gün içinde isteğe bağlı yayın hizmeti lisansı başvurusunda bulunmaması ve üç aylık yayın lisans bedelini ödememesi durumunda erişim engellemesi talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuracağını duyurdu. Geçen sene 'İnternet yayın lisansı' almadıkları gerekçesiyle VOA ve DW Türkçe, RTÜK talebi sonrası mahkeme kararıyla erişime engellenmişti. RTÜK, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun'un 33. maddesine atıfta bulundu.
22 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in kafes dövüşü teklifini reddettiğini duyurdu. Musk, Zuckerberg'in 'Threads' adlı Twitter alternatifini kuracağı haberlerinin ardından dövüş için meydan okumuştu. Zuckerberg, teklifi kabul ettiğini duyurmuş ancak Musk, Zuckerberg'in 'Antik Roma' temasıyla gerçekleştirilmesi planlanan kafes dövüşüne ilgi göstermediğini ve sadece UFC düzenlerse dövüşmek istediğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Covid-19'un Omicron varyantının alt varyantı olan Eris (EG.5.1), 51 ülkede tespit edildi. İlk olarak 17 Şubat 2023'te raporlanan bu varyant, 19 Temmuz 2023'te 'gözlem altındaki varyant' olarak belirlendi. Türkiye'de henüz saptanmamış olsa da, bu durumun bulunmadığı anlamına gelmediği belirtildi. Eris'in yol açtığı halk sağlığı riski küresel düzeyde düşük olarak değerlendirilse de, artan yaygınlık ve bağışıklıktan kaçış özellikleri göstermesi nedeniyle bazı ülkelerde hatta global olarak baskın hale gelebileceği ifade edildi.
17 Ağustos 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaptı. Öztrak, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, hayat pahalılığı, enflasyon ve mülteci sorunlarına değindi. Ayrıca, yaklaşan yerel seçimler ve parti içi kongre süreçlerinin de gündemlerinde olduğunu belirtti. Öztrak, yerel seçimlerde tarih yazacaklarını ve bu gidişe dur diyeceklerini ifade etti.
14 Ağustos 2023

Disney Plus, son üç ayda 11,7 milyon üye kaybetti. Bu yılın üçüncü çeyrek finans raporunu açıklayan platform, küresel kullanıcı sayısının 1 Temmuz itibarıyla yüzde 7,4 gerilediğini belirtti. Üye kayıplarının büyük çoğunluğu, ulusal içeriklerin kaldırıldığı Hindistan’dan geldi. Ayrıca, Disney Plus'ın üçüncü çeyrekte 512 milyon dolar zarara uğradığı belirtildi.
10 Ağustos 2023

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), güneş yüzeyinde hafta sonu ve pazartesi günü oluşan iki güçlü patlamanın jeomanyetik fırtına oluşturduğunu bildirdi. Bu patlamaların güneşten iki büyük kütlenin atılmasına yol açtığı ve Dünya'da da etkisi hissedildiği belirtildi. Patlamaların radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyalleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve uzay araçları ve astronotlar için tehlikeli enerji dalgaları oluşturduğu ifade edildi.
9 Ağustos 2023

ABD'nin Detroit kentinde polis tarafından kullanılan yüz tanıma sistemi, altı siyah vatandaşı yanlışlıkla gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında sekiz aylık hamile bir kadın da bulunuyor. Yüz tanıma teknolojisi DataWorks Plus, kadının sekiz yaşında çekilen fotoğrafını araç çalan bir zanlıyla eşleştirdi. Mağdurlar, haksız gözaltı ve yapay zekanın ırksal ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle dava açmayı planlıyor.
9 Ağustos 2023

Amerikan Kızılhaçı, eşcinsel ve biseksüel erkeklere yönelik kan bağışı yapmasını engelleyen kısıtlamaları kaldırdığını duyurdu. Yeni ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarama yönergelerine göre, diğer erkeklerle tek eşli cinsel ilişkiye giren erkekler, diğer tarama kriterlerini karşıladıkları sürece bağışta bulunabilecek. Daha önce, erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerin kan bağışı yapmadan önce üç ay boyunca cinsel ilişkiden uzak durması gerekiyordu. Bu bekleme süresi artık, cinsel yönelimi veya cinsiyeti ne olursa olsun yeni bir partnerle veya birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye girmiş veya anal seks yapmış herkes için geçerli olacak.
8 Ağustos 2023

Türkiye Barolar Birliği, yatırım karşılığı yabancılara vatandaşlık imkanı veren yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da dava açtı. Ancak Danıştay 10. Dairesi, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Yönetmelik, gayrimenkul alımı veya belirli bir miktarın bireysel emeklilik sistemine yatırılması gibi yatırımlar karşılığında yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesini öngörüyor.
3 Ağustos 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Disney Plus'ın 'Atatürk' yapımını yayınlamama kararına tepki olarak, platforma karşı her türlü yaptırımın uygulanacağını belirtti. Yayman, Meclis açıldığında Disney Plus Türkiye yetkililerini çağırıp iptal gerekçelerini komisyonlarına açıklamalarını isteyeceklerini ifade etti. Ayrıca, Disney Plus'ın lisansının iptali dahil, bant daraltma ve reklam yasağı gibi yaptırımların uygulanabileceğini söyledi.
3 Ağustos 2023

Disney Plus yapımı 'Atatürk' dizisi, yayınlanmayacağı iddialarının ardından FOX ve Lanistar Medya tarafından iki film olarak seyircilerle buluşacak. İlk film 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda FOX kanalında, ikinci film ise 22 Aralık'tan itibaren sinemalarda olacak. Her iki film 2024 yazında da FOX ekranlarında yayınlanacak. Yapımda, Mustafa Kemal Atatürk'ü Aras Bulut İynemli canlandırırken, yönetmenliği Mehmet Ada Öztekin, yapımcılığı ise Saner Ayar ve Hakan Karamahmutoğlu üstleniyor.
2 Ağustos 2023

Amerikan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla'nın Model 3 ve Model Y araçları hakkında direksiyon kontrolü ve hidrolik direksiyon kaybı raporları nedeniyle soruşturma başlattı. Soruşturma, sürücülerin direksiyon kontrolünün kaybolduğunu ve hidrolik direksiyon desteğinin azaltıldığını veya devre dışı bırakıldığını belirten şikayetler üzerine başlatıldı. NHTSA, sorunun ne sıklıkta meydana geldiğini ve üretim süreçlerinin bundaki payını inceleyecek. Soruşturmanın sonucuna göre, 280 bin aracın geri çağrılması talep edilebilir.
2 Ağustos 2023
İşaretlediklerim