Venezuela hükümeti, devlet başkanı seçimiyle ilgili açıklamaları nedeniyle Arjantin, Şili, Kosta Rika, Peru, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay'dan diplomatik personelini derhal çekmelerini istedi. Venezuela Ulusal Seçim Konseyi, Nicolas Maduro'nun seçimleri kazandığını duyurmuş, muhalefet ise seçimlerin hileli olduğunu iddia etmişti. Seçim sonuçlarına karşı protestolar devam ederken, başkent Karakas'ta polisle çatışmalar yaşandı ve bir kişi hayatını kaybetti. Venezuela hükümeti, bu yedi ülkedeki tüm diplomatik personelini de geri çekeceğini açıkladı.
30 Temmuz 2024

McDonald’s’ın 2024 yılının ikinci çeyreğinde satışları yüzde 1 azalarak 2020’den beri ilk kez düşüş gösterdi. Şirketin ABD satışları yüzde 0,7, uluslararası işletilen pazarlar segmenti satışları yüzde 1,1 ve uluslararası gelişmiş lisanslı pazarlar segmenti satışları yüzde 1,3 düştü. Ortadoğu’daki savaşın ve Çin’deki olumsuz satışların etkisi, Latin Amerika ve Japonya’daki olumlu satışlarla dengelendi. Şirketin geliri ve net karı da beklentilerin altında kaldı.
29 Temmuz 2024

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Kaliforniya bölgesinde büyük bir orman yangını çıktı. Yangın, bazı bölgelerde saatte 20 kilometrekareye yayılarak geniş bir alanı etkiledi. Yangının kötü niyetli bir saldırı sonucu başladığı iddia edilirken, 42 yaşındaki bir adam yangını başlattığı şüphesiyle tutuklandı. Yangına 2 bin 500 itfaiyeci ve 16 helikopter müdahale ediyor.
28 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rize'de düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları ve Sektör Temsilcileri Buluşması'nda konuştu. Erdoğan, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı davet ettiklerini ancak Abbas'ın gelmediğini belirtti. Ayrıca, Amerikan Temsilciler Meclisi'nde İsrail Başbakanı Netanyahu'ya gösterilen ilgiyi eleştirerek, bu durumu Amerika için büyük bir akıl tutulması olarak nitelendirdi.
27 Temmuz 2024

NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams, Boeing'in Starliner mekiğindeki teknik sorunlar nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kaldı. Astronotların Dünya'ya dönüşü, itici takımların arızalanması ve helyum sızıntıları nedeniyle birçok kez ertelendi. NASA yetkilileri, dönüş tarihi belirlemek için henüz hazır olmadıklarını ve yedekleme seçeneklerini gözden geçirdiklerini belirtti. SpaceX'in Dragon kapsülü, astronotları uzay istasyonuna götürüp getirmenin alternatif bir yolu olarak değerlendiriliyor.
27 Temmuz 2024

Lenacapavir adlı enjekte edilebilir HIV tedavisinin, enfeksiyona karşı neredeyse yüzde 100 etkili olduğu belirlendi. Güney Afrika ve Uganda'da yaklaşık 5 bin kişi üzerinde yapılan çalışmada, aşı olan kadınlarda enfeksiyon görülmedi. Amerikan ilaç üreticisi Gilead tarafından üretilen bu aşı, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa ve diğer ülkelerde HIV tedavisi için onaylanmış durumda. Kadınlarda elde edilen sonuçlar New England Journal of Medicine’de yayınlandı ve Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen bir AIDS konferansında tartışıldı.
25 Temmuz 2024

Amerikalı bilim insanları, atmosferdeki su moleküllerini içme suyuna dönüştürebilen bir cihaz geliştirdi. Cell Reports Physical Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Atmosferik Su Hasadı (AWH) adlı cihaz, su kıtlığı yaşayan milyarlarca insana temiz içme suyu sağlayabilir. Cihaz, su buharını malzemenin gözenekli yüzeyinde yakalayıp ısıtarak sıvı hale getiriyor. Araştırma ekibi, cihaz için ön patent başvurusunda bulundu.
24 Temmuz 2024

Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin ön verilerine göre, 21 Temmuz 2024, küresel olarak tarihin en sıcak günü olarak kaydedildi. Bu tarihte dünya genelinde ortalama yüzey hava sıcaklığı 17,09 derece olarak ölçüldü ve geçen yılın rekoru olan 17,08 dereceyi aştı. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Rusya’nın geniş bölgeleri aşırı sıcak hava dalgalarıyla mücadele etti. İklim değişikliği ve fosil yakıtların yakılması, bu aşırı sıcaklıkların ana nedenleri olarak gösteriliyor.
23 Temmuz 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti'nin başkan adaylığını garantiledi. Başkan Joe Biden, 21 Temmuz'da adaylıktan çekilerek Harris'i önerdi. Harris, 2 bin 538 delegenin desteğini alarak gerekli olan 1976 delege oyunu geçti. Harris'in ekibi, son 24 saatte 81 milyon dolar bağış toplandığını açıkladı.
23 Temmuz 2024

1950'lere kadar sigaranın zararlı olduğuna dair kanıtlar bulunmadığı için insanlar sigaranın faydalı olduğuna inanıyordu. Tütün şirketleri, doktorları ve reklamları kullanarak sigaranın sağlığa zararsız olduğunu ve hatta faydalı olduğunu iddia ediyordu. Ancak 1950'lerde sigaranın akciğer kanserine yol açtığı kanıtlanınca bu algı değişti ve tütün şirketleri stratejilerini değiştirmek zorunda kaldı. Sigara reklamları, özellikle doktorların ve ünlülerin kullanımıyla, sigaranın 'havalı' ve 'başarı' sembolü olarak pazarlanmasına odaklanmıştı.
21 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde partisinden gelen çekilme çağrılarıyla karşı karşıya. Dün gece 12 Demokrat Partili daha Biden'ın seçimleri kaybedeceğine dair endişelerini dile getirdi. Biden'ın kampanyasına finansman sağlayan bağışçılar da bu çağrılara katılıyor. Son anketlere göre Trump, Biden'ın üç puan önünde yer alıyor.
20 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık yarışından çekilebileceği iddia edildi. CNN’de yapılan münazarada Biden’ın performansı beğenilmemiş ve sağlık sorunları olduğu düşünülmüştü. Demokratlar arasında Biden’ın çekilmesi yönünde baskılar artarken, Biden’ın bu hafta sonu kampanyasını bitirebileceği öne sürüldü. Yapılan bir ankette, Biden’ın çekilmesi halinde Demokratların yüzde 79’unun Kamala Harris’i başkan adayı olarak desteklediği ortaya çıktı.
19 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. Biden, öksürük, burun akıntısı ve halsizlik belirtileri gösteriyor. Bu durum nedeniyle Biden, seçim çalışmaları için katılacağı Las Vegas etkinliklerini iptal etti ve hastalığı atlatana kadar izole bir şekilde çalışmalarına devam edeceği belirtildi.
18 Temmuz 2024

Ekvador'da muz dolu sandıklara saklanmış halde 6,23 ton kokain ele geçirildi. Polis, köpeklerin verdiği işaret üzerine 5 bin 630 paketteki kokaini buldu ve piyasa değerinin 224 milyon dolar olduğu açıklandı. Olayla ilgili beş kişi gözaltına alındı, bunlar arasında muz çiftliğinin sahibi ve konteyneri limana götüren şoför de bulunuyor. Ekvador, Kolombiya ve Peru'da üretilen kokainin Avrupa ve ABD'ye gönderildiği başlıca transit ülkelerinden biri olarak biliniyor.
16 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonun düşmeye başladığını ve hayat pahalılığı sebebiyle bazı kesimlerin yaşadığı zorlukların farkında olduklarını belirtti. NATO liderler zirvesinde Türkiye'nin rolünün teyit edildiğini ve İsrail ile NATO işbirliğine onay vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin coğrafi ve ekonomik bağları nedeniyle tek bir bloğa sıkıştırılamayacağını ve dış siyasette yeni denklemler kurmanın önemini ifade etti. Depremzedeler için yapılan konut çalışmalarının hızla devam ettiğini ve 2025 yılı bitmeden tüm depremzedelerin evlerine kavuşacağını söyledi.
16 Temmuz 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 3,1’den yüzde 3,6’ya yükseltti. IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, küresel ekonominin 2024'te yüzde 3,2 ve 2025'te yüzde 3,3 büyümesi bekleniyor. Türkiye ekonomisinin ise 2024'te yüzde 3,6 ve 2025'te yüzde 2,7 büyümesi öngörülüyor. Diğer ülkeler için de çeşitli büyüme tahminleri raporda yer aldı.
16 Temmuz 2024

Avrupa ile Türkiye arasındaki asgari ücret farkı giderek büyüyor. Avrupa'da bazı ülkelerde verilen asgari ücret, Türkiye'dekinin yedi katına kadar çıkabiliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki asgari ücretin düşük olmadığını savunarak, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücrete sahip olduğunu belirtti. OECD verilerine göre, Türkiye'de asgari ücretliler Avrupa ve OECD ortalamasına göre daha fazla çalışmasına rağmen daha az kazanıyor.
16 Temmuz 2024

Taha Akyol, Donald Trump'ı dengesiz bir megaloman olarak tanımlıyor ve geçmişte Türkiye'ye yönelik tehditlerini hatırlatıyor. Akyol, Trump'ın popülist söylemlerini ve uluslararası arenada yaptığı tartışmalı hamleleri eleştiriyor. Ayrıca, Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve Filistin'e yardımı kesmesi gibi kararlarını da değerlendiriyor. Akyol, Trump'ın yeniden iktidara gelme olasılığını ve bu süreçte yaşadığı zorlukları da vurguluyor.
16 Temmuz 2024

Abdulkadir Selvi, ABD'de gerçekleşen suikast girişimlerini ve bu girişimlerin Amerikan müesses nizamına karşı olan başkanları hedef aldığını belirtiyor. Selvi, Amerikan derin devletinin bu tür olaylarda rol oynadığını ve ABD'nin artık güvenli bir devlet olmadığını vurguluyor. Ayrıca, Pensilvanya'nın hem Türkiye hem de ABD için bir tehdit haline geldiğini ifade ediyor.
15 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, rakibi Donald Trump’a yönelik suikast girişimi hakkında Beyaz Saray’dan ulusa seslendi. Biden, Amerika'da bu tür şiddete yer olmadığını ve siyasi sicilin çok kızıştığını belirtti. Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Biden, farklılıkların sandıkta çözülmesi gerektiğini söyledi. Biden, Trump'a telefon ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
15 Temmuz 2024
İşaretlediklerim