Türkiye'de en çok satılan otomobil modeli olan Fiat Egea'nın, 2025 yılında crossover modeline dönüşeceği açıklandı. Fiat CEO'su Olivier François, bu değişikliğin Avrupa ve Güney Amerika ürün serilerinin birleştirilmesiyle Fiat'ın sürdürülebilir kârlılığa ulaşmasının sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Tofaş'ın Bursa fabrikasında üretilen ve üretimi İspanya'ya taşınan Fiat Doblo'nun yerini yeni Egea'nın alabileceği ifade edildi.
23 Ocak 2023

Brezilya ve Arjantin, ekonomik entegrasyonu artırmak ve Güney Amerika için ortak bir para birimi oluşturmak amacıyla görüşmelere başladı. Arjantin'in resmi sitesinde yerel para birimlerinin kullanımını teşvik etme ve borsa engellerini aşma hedefleri belirtildi. Ortak para birimi fikri, Brezilya'nın maliye bakanı ve icra sekreteri tarafından geçen yıl bir makalede önerilmiş ve Lula'nın seçim kampanyasında yer almıştı. Lula'nın ilk resmi ziyareti Arjantin'e olacak ve bu ziyaret, CELAC'a dönüş sinyali olarak da görülüyor.
23 Ocak 2023

ABD'nin Los Angeles kentinde, Ay takvimine dayalı Yeni Yıl kutlamaları sırasında 10 kişinin ölümüne ve 10 kişinin yaralanmasına yol açan silahlı saldırının zanlısı Huu Can Tran, polisin müdahalesi sırasında kendi silahıyla intihar etti. 72 yaşındaki Tran'ın, aynı gece başka bir dans stüdyosunda da saldırı girişiminde bulunduğu ancak etkisiz hale getirildiği ve kaçtığı belirtildi. Şerif Robert Luna, başka bir şüphelinin aranmadığını açıkladı.
23 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware'deki evinde FBI ajanları tarafından yapılan aramada altı gizli belge daha bulundu. Arama yaklaşık 13 saat sürdü ve bulunan belgeler Adalet Bakanlığı tarafından incelenmek üzere alındı. Biden ve eşi Jill Biden arama sırasında evde değildi. Daha önce Biden'ın ofisinde de gizli belgeler bulunmuş ve bu durum Adalet Bakanlığı tarafından özel bir savcının atanmasıyla incelenmeye başlanmıştı. Biden'ın ev ve ofisindeki gizli belgelerin bulunması, daha önce benzer bir durumla eleştirilen eski Başkan Donald Trump'ın ardından şimdi de Biden'a yönelik eleştirilere neden oluyor.
23 Ocak 2023

ABD'nin Los Angeles şehrinde, Ay Yeni Yılı kutlamaları sırasında Monterey Park'taki bir iş yerinde silahlı bir saldırı gerçekleşti. Saldırı sonucunda dokuz kişi yaşamını yitirdi. Saldırganın erkek olduğu ve tüfek taşıdığı belirtildi. Polis, saldırının detaylarına ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.
22 Ocak 2023

ABD'nin New Mexico eyaletinde, 'Rust' filminin çekimleri sırasında görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in ölümüne neden olan kazayla ilgili aktör Alec Baldwin ve silahlardan sorumlu Hannah Gutierrez Reed 'kasıtsız adam öldürme' suçlamasıyla dava açılacağı açıklandı. Yönetmen yardımcısı David Halls ise 'ölümcül bir silahı ihmal ederek kullanmak' suçunu kabul etti. Baldwin, kazadan sonra yaptığı açıklamada gerçek mermi olduğunu bilmediğini ve suçluluk hissetmediğini belirtmiş, Hutchins'in ailesiyle anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.
20 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, konutunda ve kişisel ofisinde bulunan gizli belgelerle ilgili olarak pişmanlık duymadığını ve avukatlarının talimatlarına uyduğunu ifade etti. Kaliforniya'daki doğal afet bölgelerini ziyaret ederken gazetecilerin bu konudaki sorularına maruz kalan Biden, Amerikan halkının neden afetle ilgili sorular sormadığını anlamadığını belirterek tepki gösterdi. Ayrıca, bulunan belgelerin hemen Ulusal Arşivlere ve Adalet Bakanlığı'na teslim edildiğini ve konunun çözümü için ilgili birimlerle işbirliği yapıldığını kaydetti.
20 Ocak 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, Chicago Booth İşletme Fakültesinde yaptığı konuşmada, enflasyonun hala yüksek olduğunu ve bu durumun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye indirilmesi için para politikasının bir süre daha 'yeterince kısıtlayıcı' olması gerektiğini ifade etti. Brainard, geçen yıl Fed ve diğer merkez bankalarının sıkılaşma politikaları uyguladığını, ancak belirsizliklerin devam ettiğini ve savaş veya salgın gibi başka şokların da olabileceğini belirtti. Ayrıca, ABD ekonomisinin büyümesinin 2022 ve 2023'te potansiyelin altında kalacağını ve iş gücü piyasasının sıkı durumda olduğunu vurguladı.
20 Ocak 2023

ABD Merkez Bankası'nın (FED) Beige Book raporu, enflasyon kaynaklı baskıların yavaşladığına dair işaretler olduğunu ancak ekonomik büyüme üzerindeki baskı nedeniyle ekonomik aktivitenin yavaşladığını belirtiyor. ABD'nin 12 bölgesinden beşinde ekonomik aktivitede hafif artış, altısında değişiklik olmadığı veya hafif yavaşlama, birinde ise keskin düşüş gözlemlendi. Raporda, katılımcıların gelecek aylarda hafif bir büyüme bekledikleri ifade ediliyor. Enflasyonda düşüş eğilimi, Fed'in talebi azaltıcı adımlar attıktan sonra gözlemleniyor.
19 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunluğu ele geçirmesiyle birlikte, kritik komitelere aşırı sağcı milletvekillerinin atanması ülkede tartışma konusu oldu. Marjorie Taylor-Greene, Lauren Boebert ve Paul Gosar gibi isimlerin Gözetim ve Hesap Verebilirlik Komitesi'ne atanması, Biden yönetimine yönelik baskının artacağının sinyalini verdi. Cumhuriyetçiler, Biden ailesinin ticari faaliyetlerini de dahil olmak üzere bir dizi konuyu soruşturmayı planlıyor. Öte yandan, özgeçmişinde yalanlar söylediği ortaya çıkan George Santos'un da iki komiteye atandığı belirtildi.
19 Ocak 2023

Black Lives Matter hareketinin kurucularından Patrisse Cullors'ın kuzeni Keenan Anderson, Los Angeles'ta bir trafik kazası sonrası polis tarafından elektroşok tabancasıyla etkisiz hale getirildikten sonra hastanede hayatını kaybetti. Polis, Anderson'ın kalp krizi geçirdiğini ve ölüm nedeninin resmi olarak açıklanmadığını belirtti. Olay, polis reformu çağrılarını yeniden gündeme getirdi ve Cullors, Los Angeles Polis Şefi'ne istifa çağrısında bulundu.
13 Ocak 2023

Netflix, 29. Screen Actors Guild (SAG) Ödülleri'ni canlı olarak yayımlayacağını açıkladı. Bu yıl 26 Şubat'ta gerçekleşecek tören, Netflix'in YouTube kanalı üzerinden izlenebilecek. 2024 yılından itibaren ise tören, Netflix'in kendi platformunda canlı olarak yayınlanacak. Daha önce 1995'ten itibaren NBC ve TNT gibi kanallarda yayımlanan SAG Ödülleri, geçen yılki sözleşmenin yenilenmemesi üzerine Netflix'e geçiş yaptı.
12 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkan yardımcısı olduğu döneme ait yeni 'gizli belgeler', Washington'daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'ndeki ofisinde bulundu. Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. İlk grup belgelerde ABD istihbarat birimlerinin Ukrayna, İran ve İngiltere ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Beyaz Saray ikinci grup belge hakkında açıklama yapmadı. Biden daha önce belgelerin bulunmasının kendisi için de sürpriz olduğunu belirtmişti. Bu durum, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçilere geçmesiyle siyasi bir mesele haline gelebilir.
12 Ocak 2023

NASA'nın TESS uydusu, Dorado Takımyıldızı'nda dünya büyüklüğünde ve yaşama elverişli bölgede bir öte gezegen keşfetti. 'TOI 700 e' adı verilen gezegen, yıldızına suyun sıvı halde kalabileceği bir mesafede bulunuyor. Bu keşif, daha önce aynı sistemde bulunan 'TOI 700 b, c ve d' gezegenlerine ek olarak, sistemi daha yakından inceleme konusunda bilim insanlarını heyecanlandırıyor. TESS'in yeni bulguları Amerikan Astronomi Derneği'nin yıllık toplantısında paylaşıldı.
11 Ocak 2023

Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners, dünyanın en güçlü pasaportlarını içeren listesini güncelledi. Listede, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre sıralama yapılmıştır. Japon pasaportu 193 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer alırken, Türkiye pasaportu 110 ülkeye vizesiz ya da kolay vize imkanıyla 52'nci sırada bulunuyor.
11 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, kişisel ofisinde avukatları tarafından kapalı bir kutuda bulunan gizli belgeler hakkında bilgi sahibi olmadığını ve içeriklerini bilmediğini ifade etti. Biden, belgelerin bulunmasından şaşkınlığını dile getirdi ve avukatlarının Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'ne (NARA) durumu bildirdiklerini belirtti. Ayrıca, sürecin kısa zamanda sonuçlanmasını umduğunu söyledi.
11 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
10 Ocak 2023

ABD'nin Virginia eyaletindeki Newport News kentinde bulunan Richneck İlkokulu'nda bir altı yaşındaki çocuk, tartıştığı öğretmenini tabancayla vurarak yaraladı. Öğretmen hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikesi olduğu bildirildi. Çocuğun silahı nasıl elde ettiği henüz bilinmiyor. Polis Şefi Steve Drew, çocuğun öğretmenini kazara değil, tartışma sırasında bilinçli olarak vurduğunu belirtti. Soruşturma devam etmektedir.
7 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde, 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunlukta olduğu mecliste başkanlık seçimi 14 tur boyunca sonuçsuz kalmıştı. Parti içindeki bazı muhalif vekillerin adaya destek vermemesi nedeniyle yaşanan tıkanıklık, 15'inci turda Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy'nin başkan seçilmesiyle sona erdi. Bu durum, ABD'de son 100 yılda ilk kez yaşandı.
7 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu mecliste başkan seçimi 14. turda da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, gerekli olan desteği alamayarak başkan seçilemedi. Mecliste yaşanan gerginlikler ve müzakereler sonucunda 15. tur oylaması ertelenmeden aynı gece yapılmasına karar verildi. Meclis başkanının seçilememesi nedeniyle Kongrenin bir kanadı faaliyete geçemedi ve ABD'de yasama organı işlevsiz hale geldi.
7 Ocak 2023
İşaretlediklerim