Rusya'nın Pasifik ve Arktik okyanuslarında gerçekleştirdiği 'Okyanus-24' stratejik tatbikatlarına karşılık olarak ABD, Alaska'nın güneybatısındaki Aleut Adaları'na yaklaşık 130 asker sevk etti. Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı (NORAD), Alaska açıklarında Rus askeri uçaklarını tespit ettiğini bildirdi. Pentagon, Rusya ve Çin'in bölgedeki faaliyetlerini yakından takip ettiklerini ve yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti.
18 Eylül 2024

ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, X Spaces yayınında World Liberty Financial adlı yeni bir kripto para platformu başlattığını duyurdu. Platformun, insanların borç alabileceği, borç verebileceği ve kriptoya yatırım yapabileceği bir kripto bankacılık platformu olacağı tahmin ediliyor. Trump, daha önce Bitcoin'i eleştirmiş olsa da, son zamanlarda kripto para birimlerine olan tutumunu değiştirdi. Platform, Trump'ın oğulları Eric ve Donald Jr. tarafından yönetilecek ve WLFI adlı dijital bir token çıkaracak.
17 Eylül 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) verilerine göre, 2024’ün ilk altı ayında Türkiye'den Avrupa Birliği, Norveç ve İsviçre'ye 28 bin iltica başvurusu yapıldı. Türkiye, bu başvurularla Suriye, Afganistan ve Güney Amerika ülkelerinin ardından beşinci sırada yer aldı. Almanya, Fransa ve Yunanistan en çok başvuru yapılan ülkeler oldu. Ancak, Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranı 2019'da yüzde 54 iken 2024'te yüzde 18'e düştü.
16 Eylül 2024

Clooney Vakfı, iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala'nın ikinci davasına müdahil oluyor. Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuş ve AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmişti. Clooney Vakfı'nın yanı sıra birçok uluslararası kuruluş da bu davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu. Bu gelişme, davanın uluslararası planda daha fazla yankı uyandıracağı anlamına geliyor.
13 Eylül 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), 'EngelliWeb 2023 Türkiye’de Adaletsizliğin Sembolü: Sulh Ceza Hakimlikleri & İnternet Sansürleri' raporunu yayınladı. Raporda, 2023 yılı sonu itibarıyla 953 bin 415 web sitesinin erişime engellendiği belirtildi. Sulh ceza hakimliklerinin internet sansürlerindeki rolü ve adaletsizliğin sembolü haline gelen yapısal sorunlar vurgulandı. Ayrıca, 2014-2023 döneminde 582 farklı sulh ceza hakimliği tarafından verilen 7 bin 663 kararla 43 bin 769 haberin erişime engellendiği ve 38 bin 145 haberin kaldırıldığı tespit edildi.
13 Eylül 2024
İşaretlediklerim