Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Milli Meclisi feshederek genel seçimlerin 1 Eylül'de yapılmasına karar verdi. Bu karar, Kasım ayında yapılması planlanan seçimlerin öne alınması anlamına geliyor. Meclis, ülkenin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yapacak olması nedeniyle Aliyev'e başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi, meclisin feshedilmesi ve seçimlerin öne alınmasının uygun olduğuna karar verdi.
28 Haziran 2024

TSK Personel Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, TSK personelinin kimlik, görev ve faaliyetlerinin Milli Savunma Bakanlığı'nın izni olmadan basında ve medyada paylaşılması yasaklandı. Ayrıca, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hakkında soruşturma izni verme yetkisi, ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınarak belirlenecek. Diğer değişiklikler arasında, askeri birlik komutanlarının belirli durumlarda önleme araması yapabilmesi, yedek astsubay statüsünün eklenmesi ve terör örgütleriyle bağlantılı uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesi yer alıyor.
28 Haziran 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 27 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 431 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi.
27 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), emeklilerin devletten yardım alan bazı dernek ve vakıflarda çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti. Bu karar, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı gibi kuruluşlarda çalışan emeklileri etkileyecek. AYM, bu istisnanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Karar, yayınlandığı gün yürürlüğe girdi ve emekliler ya maaşlarından vazgeçecek ya da çalıştıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalacaklar.
26 Haziran 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 23 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 427 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
23 Haziran 2024

Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısını yineledi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türkiye Raportörü Stefan Schennach, Ankara ve İstanbul'daki temaslarında Türk yetkililere AİHM kararlarına uyulması gerektiğini hatırlattı. Bakanlar Komitesi de Demirtaş ve Kavala'nın serbest bırakılması gerektiğini vurguladı ve AİHM kararlarının uygulanmadığını belirtti.
19 Haziran 2024

Abdulkadir Selvi, Osman Kavala'nın durumunu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türkiye Eş-Raportörü Stefan Schennach'ın bu konudaki sorularını ele alıyor. Selvi, Kavala'nın avukatlarının başvurusu üzerine Adalet Bakanlığı'nın 'Kanun Yararına Bozma' talebini incelemeye aldığını belirtiyor. Ayrıca, bir yetkilinin Kavala'yı Öcalan'dan daha tehlikeli olarak nitelendirmesini eleştiriyor ve bu zihniyetin Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliği sürecine olumsuz etkilerini vurguluyor.
19 Haziran 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 15 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 419 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler tutukluluğunun devamına karar verdi. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.
15 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklunun avukatıyla yaptığı görüşmenin izlenmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi. Bu karar, OHAL döneminde FETÖ/PDY suçlamasıyla tutuklanan Celaleddin Kolutek'in avukatlarıyla yaptığı görüşmelerin izlenmesi üzerine alındı. AYM, bu uygulamanın Anayasa'nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ve 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme, izleme kararının bireyselleştirilmiş bir gerekçe taşımadığını ve durumun gerektirdiği ölçüde uygulanmadığını belirtti.
12 Haziran 2024

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi davası dosyasını 'kanun yararına bozma talebi'yle Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Bu talep, hükümlü Osman Kavala'nın avukatı tarafından yapılmıştı. Gezi davasında Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar ise 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dosya, Özel-Erdoğan görüşmesi öncesinde gönderildi.
7 Haziran 2024

Meral Akşener'in Beştepe'ye giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi, yeni anayasa sürecinde rol alabileceği ve Cumhurbaşkanı yardımcılığı görevine getirilebileceği iddialarını gündeme getirdi. Bu ziyaret, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum çerçevesinde çıkarılan 703 sayılı KHK'nın bazı maddelerini iptal ettiği bir döneme denk geldi. Yazar, Akşener'in bu buluşmasının Erdoğan'ın daha fazla desteğe ihtiyaç duymasından kaynaklandığını ve 'normalleşme' sürecinin Erdoğan'ı zor durumdan kurtarmak için bir araç olduğunu öne sürüyor.
7 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin 7421 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali istemiyle açtığı davayı reddetti. CHP, dava dilekçesinde Fiyat İstikrarı Komitesi'nin Merkez Bankası'nın bağımsızlığını zedelediğini ve yetki karmaşasına yol açtığını savundu. AYM, gerekçeli kararında komitenin fiyat istikrarını sağlamak amacıyla kurulduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırılan Dr. Tolga Sütlü, kayyım yönetime karşı açtığı davayı kazandı. İstanbul 12. İdare Mahkemesi, Sütlü'nün işe iadesine ve tazminat ödenmesine karar verdi. Üniversitenin itirazı üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi de bu kararı onayladı. Sütlü, bu süreçte Acıbadem Üniversitesi'nde çalışmaya başladı.
5 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), emekli bir kişinin eski başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener'e yönelik 'satılmış Siyonist' ifadesini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Şener, bu ifadeyi hakaret olarak nitelendirip suç duyurusunda bulunmuş ve davalıya adli para cezası verilmişti. Ancak AYM, siyasetçilerin eleştirilere daha fazla katlanma yükümlülüğü olduğunu belirterek, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve davalının ailesine manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
5 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi, 2018 tarihli Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etti. İptal kararları arasında Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisi ve Merkez Bankası Başkanı'nın atanmasıyla ilgili düzenlemeler bulunuyor. Mahkeme, bu kararları oybirliğiyle aldı ve iptallerin esas bakımından değil, usul yönünden yapıldığı belirtildi. Yüksek yargı bürokratları, Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisinin Anayasa'nın 130. Maddesi'nden doğduğunu ve iptal edilemeyeceğini ifade ediyorlar.
5 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Merkez Bankası (MB) başkanını istediği zaman değiştirme yetkisi veren kanun hükmünde kararnamenin (KHK) ilgili maddesini iptal etti. AYM, Merkez Bankası Kanunu'nun 25'inci maddesinin 1'inci fıkrasını yürürlükten kaldıran 703 sayılı KHK'nın 151(h) maddesini anayasaya aykırı buldu. Bu karar, MB başkanının beş yıllık bir dönem için atanmasını ve görev süresi dolmadan görevden alınamamasını güvence altına alıyor. Karar, MB'nin bağımsızlığını koruma amacı taşıyor.
4 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018 tarihli 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki (KHK) TRT genel müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. AYM, bu düzenlemenin Anayasa’daki mülkiyet hakkına ilişkin olduğunu ve KHK ile yapılamayacağını belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanınca atanan İdari İşler Başkanlığı personeli için yaş haddini 65 olarak belirleyen düzenleme de iptal edildi. Karar dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
4 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) başvurusu üzerine, rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bazı maddelerini iptal etti. AYM, rektör atama yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesinin üniversitelerin özerkliğini zedelediğini belirtti. Karar, 12 ay sonra yürürlüğe girecek ve bu süre zarfında hukuksal boşluk oluşmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması öngörülüyor.
4 Haziran 2024

Yusuf Karadaş, Kürt sorunuyla ilgili konuşmalar veya açıklamalar nedeniyle hakkında terör soruşturması açılmayan Kürt siyasetçi kalmadığını ifade etti. Karadaş, bu durumun demokratik Kürt siyasetine ve ülkedeki demokrasi güçlerine yönelik bir saldırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Hakkâri Belediyesine kayyum atanmasının Rojava'daki yerel seçimlere karşı bir operasyon tehdidinden sonra gerçekleştiğini vurguladı. İktidarın, Kürt sorununu milliyetçi-şoven hassasiyetleri kışkırtmak ve muhalefeti etkisizleştirmek için kullandığını öne sürdü.
4 Haziran 2024

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Türk Demokrasi Vakfı'nın düzenlediği toplantıda Türkiye'deki yargı sistemini eleştirdi. Selçuk, Türkiye'de verilen yargı kararlarının yüzde 99'unun geçersiz olduğunu ve mahkemelerin bağımsızlığının olmadığını belirtti. Ayrıca, yedek yargıç kurulunun işlevsiz olduğunu ve kendisinin bile hak arama özgürlüğünü kullanamadığını ifade etti.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim