Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018 tarihli 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki (KHK) TRT genel müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. AYM, bu düzenlemenin Anayasa’daki mülkiyet hakkına ilişkin olduğunu ve KHK ile yapılamayacağını belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanınca atanan İdari İşler Başkanlığı personeli için yaş haddini 65 olarak belirleyen düzenleme de iptal edildi. Karar dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
4 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) başvurusu üzerine, rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bazı maddelerini iptal etti. AYM, rektör atama yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesinin üniversitelerin özerkliğini zedelediğini belirtti. Karar, 12 ay sonra yürürlüğe girecek ve bu süre zarfında hukuksal boşluk oluşmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması öngörülüyor.
4 Haziran 2024

Yusuf Karadaş, Kürt sorunuyla ilgili konuşmalar veya açıklamalar nedeniyle hakkında terör soruşturması açılmayan Kürt siyasetçi kalmadığını ifade etti. Karadaş, bu durumun demokratik Kürt siyasetine ve ülkedeki demokrasi güçlerine yönelik bir saldırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Hakkâri Belediyesine kayyum atanmasının Rojava'daki yerel seçimlere karşı bir operasyon tehdidinden sonra gerçekleştiğini vurguladı. İktidarın, Kürt sorununu milliyetçi-şoven hassasiyetleri kışkırtmak ve muhalefeti etkisizleştirmek için kullandığını öne sürdü.
4 Haziran 2024
İşaretlediklerim