İfade Özgürlüğü Derneği'nin (İFÖD) raporu, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kendi kararlarını uygulamayarak sansüre kapı araladığını belirtiyor. Rapor, AYM'nin ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri karşısında etkisiz bir iç hukuk yolu mekanizmasına dönüştüğünü ve kontrolü tamamen sulh ceza hakimliklerine bıraktığını ifade ediyor. Rapor ayrıca, 2022 sonu itibariyle 712 bin 558 web sitesi, 150 bin URL adresi, 9 bin 800 Twitter hesabı, 55 bin 500 tweet, 16 bin 585 YouTube videosu, 12 bin 000 Facebook içeriği ve 11 bin 150 Instagram içeriğine erişim engeli getirildiğini belirtiyor.
24 Temmuz 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Halk TV ile olan ilişkilerini sona erdirdiklerini duyurdu. Bu anlaşma kapsamında CHP'nin grup toplantıları ve grup başkan vekili açıklamaları canlı yayınlanıyordu. Erdem, anlaşmanın reklam, reklam klibi yayınlatma ve canlı yayın hizmeti dışında hiçbir hüküm içermediğini belirtti.
22 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmeyen Can Atalay, avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Atalay'ın avukatları, tahliye edilmemesinin Anayasal hak ihlali olduğunu belirtti. Atalay'ın 'adil yargılanma hakkı', 'seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği ifade edildi.
20 Temmuz 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurdu. TBB, KDV artışının Anayasa'nın 73. maddesinde öngörülen adil denge ilkesinden uzak olduğunu ve hak arama hürriyeti ile mülkiyet hakkının ihlaline yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, ÖTV'nin artırılmasına ilişkin düzenlemenin de Anayasa'nın 73. ve 2. maddelerine aykırı olduğu ifade edildi.
19 Temmuz 2023

Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı'nın partinin kuruluşunu engelleyen tutumuna karşı hukuki mücadele yürütüyor. Parti, 21 Eylül 2020'de gerekli belgeleri bakanlığa teslim etti ancak tüzel kişilik kazanamadı. Ankara 8'inci İdare Mahkemesi, bakanlığın tutumunu hukuka aykırı buldu, fakat İçişleri Bakanlığı kararı istinafa taşıdı ve Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi önceki kararı kaldırdı. Yeşiller Partisi, bireysel örgütlenme ve seçme-seçilme özgürlüğünü vurgulayarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
19 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi de oyçokluğuyla bu talebi reddetti. Yargıtay üyesi Özgür Cevahir, muhalefet şerhinde Anayasa'nın 14. maddesinin yeterli açıklıkta olmadığını ve yasama dokunulmazlığına müdahalenin hukuki belirlilik ve güvenliği sağlamadığını belirtti.
18 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulundu. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın tahliye talebini oybirliğiyle reddetti. Kararda, Anayasa'nın 83 ve 14. maddeleri kapsamında yasama dokunulmazlığına ilişkin değerlendirme yapıldı ve Atalay'ın suçunun Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında yer aldığı ve seçimden önce soruşturmasına başlandığı için dokunulmazlıktan yararlanamayacağına karar verildi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ihlal kararları eleştirildi.
13 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan bazı hükümleri iptal etti. İptal edilen hükümler arasında aday öğretmenlerin komisyon değerlendirmesiyle atanması, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na katılmayan veya bu programda başarısız olanların atanamayacağına dair maddeler bulunuyor. Ayrıca, aday öğretmenlik süreci ve kariyer basamaklarında ilerlemeyle ilgili diğer usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi hükümleri de iptal edildi. Uzman ve başöğretmenlere yönelik mesleki gelişim alanlarında tamamlanması gereken asgari çalışmalarla ilgili ifadeler de iptal edilenler arasında.
13 Temmuz 2023

Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala, Yargıtay başsavcılığının Gezi Parkı davasıyla ilgili tebliğnamesinde hukuk ilkelerinin çiğnendiğini ve vahim iftiralar içerdiğini belirtti. Başsavcılık, Kavala'nın cezasının onanmasını isterken, Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulmasını talep etti. Kavala, 2017'den beri tutuklu ve Gezi Parkı eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında suçlamalarla yargılanıyor. AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen serbest bırakılmadı ve Avrupa Konseyi Türkiye'ye karşı yaptırım prosedürü başlattı.
11 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın serbest bırakılması için Almanya'da protestolar düzenlendi. TİP üyeleri, Atalay'ın Anayasa'ya aykırı bir şekilde tutuklu tutulduğunu ve milletvekili yeminini edememesinin hukuka ve seçmenlerin temsil edilme haklarına aykırı olduğunu belirtti. Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulunmuş ancak Atalay hala serbest bırakılmamıştır. TİP, Meclis'te de protestolarını sürdürmektedir.
9 Temmuz 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 954. hafta eylemlerini Galatasaray Meydanı'nda sürdürmek istedi. Polis eyleme müdahale ederek en az 30 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar yaklaşık dokuz saat sonra serbest bırakıldı. Gözaltına alınan kişilerin isimleri ve serbest bırakıldıkları bilgisi Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabından duyuruldu.
8 Temmuz 2023

Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Nedim Türkmen, Türkiye'de uygulanan vergi artışlarını değerlendirdi. KDV'nin %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının artırılması ve harç tutarlarının %50 zamlanması gibi mevcut vergi artışlarının yanı sıra, torba yasa ile kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine de zam öngörüldüğünü belirtti. Türkmen, bu artışların enflasyonu kısa vadede hızlandıracağını ve ekim ayında gayrimenkul sahiplerini de etkileyebilecek yeni vergi artışlarının olabileceğini ifade etti.
7 Temmuz 2023

ABD'de federal yargıç Terry Doughty, Biden yönetiminden bazı üst düzey görevlilerin sosyal medya şirketleriyle olan iletişimlerine sınırlamalar getirdi. Bu karar, Louisiana ve Missouri'deki bölge başsavcılarının Biden yönetimini anayasaya aykırı şekilde teknoloji şirketlerine baskı uygulamakla suçladıkları dava kapsamında alındı. Karar, Biden yönetimi yetkililerinin sosyal medya yöneticileriyle içerik kaldırma konusunda baskı veya teşvik amacıyla iletişim kurmalarını yasaklıyor. Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Demokrat yetkililerin sosyal medya şirketleriyle ilişkilerinin ifade özgürlüğünü kısıtladığını iddia etmişlerdi.
5 Temmuz 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında Şırnak-Uludere'de askerlik görevini yaparken intihar ettiği iddia edilen Muharrem Ali Al'ın annesi Ejder Al tarafından yapılan başvuruyu değerlendirdi ve Türkiye'yi AİHS'nin 2'nci maddesini ihlal etmekle mahkum etti. Mahkeme, başvuran kadına 27 bin avro maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye'deki askeri mahkeme ve Anayasa Mahkemesi, daha önce kadının başvurularını sonuçsuz bırakmıştı.
4 Temmuz 2023

Cumartesi Anneleri'nin kayıp yakınlarının akıbetini sorduğu 700'üncü hafta eylemine müdahale eden ve hak savunucularına saldıran polisler hakkında yargılanma süreci başladı. Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vermesinin ardından İstanbul başsavcılığı, polisler hakkındaki takipsizlik kararını kaldırdı. 2018'de gerçekleşen eylemde çok sayıda kişi gözaltına alınmış ve yaralanmıştı. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun eylemi terörle ilişkilendirerek eleştirmesi ve polis müdahalesi sonrası Galatasaray Meydanı'nın kayıp yakınlarına yasaklanması da gelişmeler arasında yer alıyor.
3 Temmuz 2023

Almanya'nın Saksonya Anhalt eyaletindeki Raguhn-Jessnitz kasabasında yapılan belediye başkanlığı seçimini, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) adayı Hannes Loth kazandı. Sekiz bin seçmenin bulunduğu kasabada, yüzde 61 katılım oranıyla gerçekleşen seçimde Loth, oyların yüzde 51'ini alarak belediye başkanı oldu. Hannes Loth aynı zamanda Saksonya Anhalt Eyalet milletvekili. Almanya'da daha önce de AfD'den bir kaymakam seçilmişti.
2 Temmuz 2023

AKP, Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen ancak Genel Kurul'a gelmeyen bir anayasa değişikliği teklifi ile LGBTİ+ derneklerinin kapatılmasının yolunu açmayı planlıyor. Anayasa değişikliği, evlilik birliğini kadın ve erkeğin evlenmesiyle sınırlayan ve aile yapısını koruma amacını güçlendiren maddeler içeriyor. AKP'li bir yönetici, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda uyum yasaları çerçevesinde dernekler yasasında değişiklik yapılacağını ve LGBTİ+ derneklerinin faaliyetlerine son verileceğini belirtiyor.
23 Haziran 2023

Bilinen muhalif siyasetçilere açılan ceza davalarıyla gündeme gelen eski hakim Akın Gürlek, adalet bakan yardımcılığı görevine yeniden atandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Hasan Yılmaz, Niyazi Acar ve Ramazan Can da adalet bakan yardımcılığı görevlerine atandılar. Gürlek, daha önce HDP ve CHP'li siyasetçilere verdiği hapis cezaları ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamama gibi eylemleriyle tanınıyor.
22 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi, dokuz siyasi partinin 2018 ve 2019 yıllarına ait mali denetimlerini inceledi ve bu partilerin hesaplarının mevcut bilgi ve belgelere göre doğru ve yasalara uygun olduğuna karar verdi. Ancak, Türkiye Komünist Hareketi Partisi'nin beş il teşkilatı hakkında eksik bilgi verilmesi nedeniyle parti sorumluları hakkında Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
22 Haziran 2023
İşaretlediklerim