MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekili olmaması nedeniyle dokunulmazlığının sona erdiğini belirterek, Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanmış 28 fezlekenin iddianameye dönüştürülmesi için cumhuriyet başsavcılıklarına seslendi. Yıldız, bu fezlekelerin hakaret, tehdit, iftira, suç ve suçluyu övmek, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs gibi çeşitli suçlamalar içerdiğini ifade etti. Ayrıca, daha önce dokunulmazlık nedeniyle durdurulan davaların da devam edeceğini belirtti.
31 Mayıs 2023

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, eşcinsel ilişkileri suç sayan ve LGBTİ+ bireyler için ölüm ve hapis cezalarını öngören yasa tasarısını imzalayarak yürürlüğe koydu. Yeni yasa, eşcinsel ilişkileri müebbet hapisle cezalandırabilirken, HIV gibi bulaşıcı hastalıklara neden olan veya 18 yaş altı bireylerle ilişkiye giren kişiler için idam cezası öngörüyor. Uluslararası sağlık grupları ve ABD Başkanı Joe Biden, yasanın insan hakları ihlali olduğunu belirterek Uganda'yı yasayı iptal etmeye çağırdı. Bazı Ugandalı gruplar da yasanın iptali için başvuruda bulundu.
30 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir YouTube kanalında gençlerin sorularını yanıtlarken, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasını eleştirerek, haksızlık karşısında susmanın yanlış olduğunu belirtti. Kavala'nın 1912 gündür, Demirtaş'ın ise 4 Kasım 2016'dan bu yana tutuklu olduğu ve AİHM'nin her iki isimle ilgili Türkiye'ye yönelik ihlal kararları verdiği ancak Türkiye'nin bu kararları uygulamadığı bilgisi verildi.
25 Mayıs 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Babala TV adlı YouTube kanalında gençlerin sorularını cevapladı. Aday olma sebepleri, Togg ziyareti, savurgan yatırımlar, Yüksel Taşkın'ın CHP'de olması, Sırrı Sakık'ın açıklamaları, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın durumu, başörtüsü yasağı, CHP'nin genel başkanlık süreci ve seçim başarısı gibi konulara değindi. Kılıçdaroğlu, siyasi görüşlerinin zaman içinde geliştiğini ve halkla helalleşmek istediğini belirtti. Ayrıca, yargı kararlarının uygulanması gerektiğini ve ikinci turda seçimi kazanacaklarına inandığını ifade etti.
25 Mayıs 2023

Covid-19 pandemisi sırasında uygulanan maske takma ve sokağa çıkma yasağı gibi kurallara uymayanlara kesilen idari para cezaları, daha önce silinmişti. Ancak ödenen cezaların iadesi konusunda bir düzenleme yapılmamıştı. Yapılan itiraz üzerine Anayasa Mahkemesi, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nin iadeye ilişkin kararını iptal etti. Bu kararla birlikte, pandemi kısıtlamaları döneminde ödenen idari para cezaları geri istenebilecek.
24 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından paylaşılan montaj bir videoya tepki göstererek Erdoğan'ı karşısına çıkmaya davet etti. Habertürk TV'de soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Ümit Özdağ ile uzlaşı arayışları, Sinan Oğan'ın Erdoğan'ı destekleme kararı ve seçimlerin ikinci turunun bir referandum niteliği taşıdığına dair görüşlerini dile getirdi. Ayrıca, Erdoğan'ın kendisini terörle ilişkilendiren iftiralara karşı sert bir dille cevap verdi ve Erdoğan'ı yüzleşmeye çağırdı.
23 Mayıs 2023

İktidara yakın gazeteci Abdulkadir Selvi, ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın ikinci turda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini öne sürdü. Seçimlerin ilk turunda Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Oğan sırasıyla yüzde 49,50, 44,89 ve 5,17 oy almıştı. Oğan, ikinci turda destekleyecekleri tarafı açıklamadan önce 'istikrar' vurgusu yapmıştı. Selvi, Oğan'ın Erdoğan ile dört maddelik bir mutabakata vardığını ve bu mutabakatın terörle mücadele ve sığınmacı politikalarını içerdiğini belirtti.
22 Mayıs 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TV5 yayınında yaptığı açıklamada, cumhur ve millet ittifaklarının mevcut Meclis aritmetiği nedeniyle tek başlarına anayasa değişikliği yapamayacaklarını belirtti. Babacan, cumhur ittifakının anayasa değişikliği konusunda iş birliği teklif etmesi halinde DEVA Partisi'nin çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, millet ittifakı tarafından hazırlanan anayasa değişikliği metninin önemli bir referans olduğunu ve iktidar tarafından ciddi bir eleştiri almadığını söyledi. Babacan, yeni anayasa yapımının şu an için gerçekçi olmadığını, ancak mevcut anayasa üzerinde değişikliklerin mümkün olduğunu dile getirdi.
20 Mayıs 2023

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Türkiye'deki seçimlerin demokrasi ve hukuk devleti yönünde sonuçlanacağına inancını dile getirdi. 2017'den bu yana tutuklu olan Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmış ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etmekte ve Kavala halen tutukluluk durumundadır.
11 Mayıs 2023

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Komiseri Dunja Mijatovic, Türkiye'de insan hakları durumunun kötüleştiğini belirterek, insan hakları savunucuları, gazeteciler, sivil toplum örgütleri ve hukukçulara yönelik baskılara son verilmesi çağrısında bulundu. Türkiye'de ifade ve toplanma özgürlüğüne yönelik baskıların arttığı, 120'den fazla kişinin 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla gözaltına alındığı ve özellikle azınlık grupları, LGBTİ+ bireyler ve göçmenlere karşı nefret söyleminin alarm verici seviyelere ulaştığı belirtildi. Avrupa Konseyi, Türk yetkililerden ilke ve standartlara saygı göstermelerini talep etti.
9 Mayıs 2023

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023

İnsan hakları aktivisti Osman Kavala, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat ettiği halde, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden tutuklandı. Kavala, 2015 gündür hapiste bulunuyor ve beraat kararının ardından yaşadığı süreci 'işkence' olarak tanımlıyor. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılmayan Kavala, Türkiye'deki yargı süreçlerinin manipüle edildiğini ve ceza sisteminin kötüye kullanıldığını ifade ediyor.
8 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Karar TV'de katıldığı programda, iktidarın seçim sürecini sabote edebileceğini ve buna karşı önlemler aldıklarını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılmasının söz konusu olmadığını, ekonomik sorunlara odaklanmak istediklerini ve devletin partileştiğini iddia etti. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'na güvenmediklerini ve her sandıkta temsilcilerinin olacağını, seçim gecesi alınan güvenlik önlemleri ve teknik altyapı hakkında bilgi verdi. Kılıçdaroğlu, seçim sonrası olası bir iktidar değişikliğinde devletin sağlam temellere oturtulacağını ifade etti.
5 Mayıs 2023

Görme engelliler, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) hazırladığı oy pusulası şablonlarının mahremiyetlerini korumada yetersiz olduğunu belirtti. 2009'dan beri bağımsız oy kullanma hakları için mücadele eden görme engelliler, YSK'nın şablonlarıyla ilgili belirsizlikler ve eksiklikler olduğunu ifade etti. Engelsiz Erişim Derneği, YSK ile görüşmeler yaparak şablonların Braille alfabesi ve büyük puntolu Latin harfleri içermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, her görme engelli için ayrı şablon basılması ve bu şablonların seçmen kayıtlarıyla birlikte adreslere gönderilmesi gerektiğini savundu.
3 Mayıs 2023

Gezi Parkı davasında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla 18 yıl hapse mahkum edilen mimar Mücella Yapıcı için yakınları, cezaevinde olduğu için birlikte kutlayamadıkları doğum gününü Maçka Parkı'nda anarak bir mesaj gönderdiler. Yapıcı ve diğer sanıkların yargılandığı dava sürecinde birçok tartışmalı gelişme yaşandı. Yargılamalar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde eleştirilere konu oldu.
2 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlere kısa bir süre kala İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini Cambridge Analytica tarzı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyardı. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, İletişim Başkanlığı'nın dark web ile anlaşma yapmaya çalışmasının yabancı istihbarat servislerinin eline düşmelerine neden olabileceğini belirtti. İletişim Başkanlığı'nın 2018'de çıkarılan bir kararnameyle tüm kurumlardan istediği bilgileri alma yetkisine sahip olduğu, CHP'nin bu durumu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı ancak talebin reddedildiği bilgisi verildi. Fahrettin Altun ise Kılıçdaroğlu'nun iddialarını reddederek, İletişim Başkanlığı'nın demokrasiyi ve kamu çıkarını korumak için çalıştığını ifade etti.
2 Mayıs 2023

Gezi Parkı eylemlerinde yaralanan Aydın Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusu yaptıktan sonra polis tarafından kötü muameleye maruz kaldığını iddia etmiş ve bu durumu Adli Tıp Kurumu raporuyla belgelemişti. Anayasa Mahkemesi, Aydoğan'ın başvurusu üzerine Nisan 2022'de hak ihlali kararı vermişti. Ancak Bakırköy Başsavcıvekili Ekrem Aydıner, polislerin kimliğinin tespit edilmesine rağmen kötü muamelede bulunduklarına dair yeterli delil olmadığını belirterek dosyayı kapattı. Aydoğan, karara itiraz edeceğini ve gerekirse yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını ifade etti.
30 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan ve kadınların evlenmeyle kocasının soyadını almasını zorunlu kılan hükmü, eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. İstanbul 8'inci Aile Mahkemesi'nin başvurusu üzerine yapılan değerlendirmede, erkeklerin evlenmeden önceki soyadlarını kullanmaya devam edebilirken, kadınların sadece kocasının soyadının önünde kendi soyadlarını kullanabilmesinin cinsiyet temelli ayrımcılık olduğu belirtildi. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından dokuz ay sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.
28 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, tahliye talebinde bulunmadığını ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sadece mahkeme kararlarını uygulayacağını ifade ettiğini açıkladı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mahkeme kararlarını yok saydığını ve kendisine yönelik dört farklı tahliye kararının uygulanmadığını Twitter üzerinden paylaştı. Ayrıca, Erdoğan'ı mahkemelere ve hakimlere talimat vermekle suçladı ve kendisine yönelik 'terörist başı' ifadesini kullananlara tepki gösterdi.
26 Nisan 2023

Adana Yumurtalık'ta aktif fay hattı üzerinde bulunan EMBA Hunutlu ve İsken Sugözü termik santralleri, olası bir depremde büyük bir tehdit oluşturuyor. Çevre aktivistleri, hidrojen tanklarının patlaması durumunda 30 kilometre çapında bir alanın yok olabileceği uyarısında bulunarak yetkililere ve mahkemelere başvurdu, ancak talepleri görmezden gelindi. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruda hak ihlali tespiti ve yargılamanın yenilenmesi talep ediliyor. Ayrıca, bölgede kanser vakalarının artışı ve santrallerin yasalara aykırı inşa edildiği iddiaları da gündeme getiriliyor.
23 Nisan 2023
İşaretlediklerim