Osman Kavala’nın yeniden yargılama talebini değerlendirecek mahkemenin heyeti, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 23’üncü maddesi gereğince değiştirildi. Yeni heyette başkan olarak 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal, üye hakimler olarak ise Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak yer alacak. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından serbest bırakılması yönünde karar verilmişti. Ancak, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamış ve Kavala'nın tutukluluğu devam etmişti.
14 Mayıs 2024

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, yeniden yargılama sürecine dair görüşlerini paylaştı. Kavala, suçsuz insanların yıllarca hapis kalmalarına yol açan, delillere dayanmayan kararların yeniden incelenmesinin hukukun temel ilkeleri ve insan haklarına saygının bir gereği olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla ilgili olduğunu vurguladı. Bu süreç, siyasi liderler arasında da tartışmalara neden oldu.
9 Mayıs 2024

HDP'nin kapatılması için açılan dava, Anayasa Mahkemesi tarafından şekilsel eksiklikler nedeniyle iade edilmiş ve düzeltilerek tekrar sunulmuştur. Davanın uzaması, siyasi partilerin kapatılmasının çözüm olmadığı ve alternatif bir yol bulunamadığı tartışmalarını beraberinde getirmiştir. Ayrıca, HDP ve benzeri partilerin kapatılmasının, bu partilere olan desteği artırabileceği ve tabanlarını daha da sağlamlaştırabileceği belirtilmektedir. Devletin, partileri kapatma dışında bir çözüm geliştirememesi eleştirilmektedir.
9 Mayıs 2024

Yalçın Doğan, Türkiye'de demokrasiye dönüş sürecinin olup olmayacağını ve bu süreçte gerçekleşmesi beklenen reformları sorguluyor. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanıp uygulanmayacağı, yargı bağımsızlığının sağlanması, ifade ve basın özgürlüğüne dönülmesi, politik tutukluların serbest bırakılması gibi konulara değiniliyor. Ayrıca, kamu sınavlarında mülakatın kaldırılması ve çevre talanına son verilmesi gibi ekonomik ve çevresel konular da ele alınıyor.
7 Mayıs 2024

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi partilerle yapılan yeni anayasa görüşmelerinin ilk turunun olumlu bir atmosferde geçtiğini belirtti. Kurtulmuş, tüm partilerin sürece destek verdiğini ve 12 Eylül Anayasasından kurtulunarak yeni bir anayasa yapılmasına ön yargısız olarak destek vereceklerini ifade etti. Ayrıca, Meclis Başkanı yeni ve sivil anayasa için mecliste 400'ün üzerinde oyla mutabakat sağlanmasını ümit ettiğini söyledi.
5 Mayıs 2024

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Türkiye'deki basın özgürlüğü durumu ele alındı. Türkiye Anayasası'na göre basın özgürlüğü güvence altında olmasına rağmen, pratikte birçok gazeteci fiziksel ve sözlü saldırılara maruz kalıyor, sansürleniyor ve hukuki zorluklarla karşılaşıyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporuna göre Türkiye, dünya genelinde basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 165. sırada yer alıyor ve ulusal medyanın büyük bir kısmı hükümet kontrolünde.
3 Mayıs 2024

İlhan Cihaner, Türkiye'de Anayasa tartışmalarının yeniden gündeme geldiğini ve bu tartışmaların siyasi iktidar tarafından nasıl yönlendirildiğini ele alıyor. Yazısında, AKP'nin Anayasa ve yasalarla olan ilişkisini 'İstismarcı Anayasacılık' ve 'Askıda Anayasa' gibi kavramlarla tanımlıyor. Cihaner, anayasa değişikliklerinin AKP/MHP iktidarı tarafından nasıl manipüle edildiğini ve bu süreçte muhalefetin tutumunu eleştiriyor. Ayrıca, mevcut iktidarın Erdoğan sonrası döneme hazırlık sürecinde Anayasal kazanımlarını güvence altına alma çabalarına dikkat çekiyor.
3 Mayıs 2024

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları, polisin yoğun biber gazı kullanımıyla engellendi ve kutlamalar Saraçhane'de erken sonlandırıldı. Tertip Komitesi ve bazı siyasi liderler, kutlamaların Taksim Meydanı'nda yapılmasını sağlayamadı. Özgür Özel, emekçileri Taksim'e çıkaramayınca AKP Genel Merkezi'ne giderek parti lideri ile görüştü. Türkiye Komünist Partisi (TKP), yaşananlar karşısında diğer kurumları eleştirerek, bu tür 1 Mayıs kutlamalarına katılmayacağını açıkladı.
3 Mayıs 2024

Türkiye'nin anayasa serüveni, Tanzimat Fermanı'ndan başlayarak günümüze kadar uzanan bir yolculuğu kapsar. 1876, 1921, 1924, 1961 ve 1982 yıllarında farklı anayasalar kabul edilmiş, her biri dönemin siyasi ve toplumsal koşullarını yansıtmıştır. 1982 Anayasası, darbe sonrası oluşturulan ve günümüze kadar birçok değişiklikle 'yamalı bohça'ya dönüşen bir metin olarak ele alınmıştır. AKP döneminde yapılan anayasa değişiklikleri ve tartışmaları, Türkiye'nin anayasal yapısında önemli dönüşümlere işaret etmektedir.
2 Mayıs 2024

10 Ekim Ankara gar katliamını protesto etmek amacıyla düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptığı için yargılanan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, 'terör örgütü' propagandası yapmakla suçlanmıştı. 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verildi. Atalay, aynı zamanda Gezi Davası'ndan dolayı 25 Nisan 2022'den beri tutuklu bulunuyor ve Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmemişti.
2 Mayıs 2024

Mehmet Altan, 2009 yılında 1 Mayıs'ın resmi tatil olarak kabul edilmesine rağmen Taksim'de kutlamaların yasaklanmasını ve sonraki yıllarda yaşanan değişiklikleri ele alıyor. 2013 yılında başlayan Taksim Yayalaştırma Projesi nedeniyle çıkan çatışmalar ve 2024 yılında hükümetin Anayasa Mahkemesi kararını tanımaması üzerine Taksim'de kutlamalara izin verilmemesi örneklerle anlatılıyor. Altan, Türkiye'de ilke, kural ve yasanın olmadığını, bu durumun toplumu olumsuz yönde etkilediğini savunuyor.
2 Mayıs 2024

Murat Sabuncu, Özgür Özel'in 1 Mayıs'ta Saraçhane'de düzenlenen gösterilerdeki liderlik performansını eleştirdi. Özel'in, gösteri sonrası alandan hemen ayrılması ve yeterince etkili bir liderlik sergileyememesi eleştirilirken, Ekrem İmamoğlu'nun da olaylarda beklenmedik bir tavır sergilediği belirtildi. Ayrıca, Özel'in Erdoğan ile yapacağı görüşmede Türkiye'de demokratik bir zeminin oluşturulması gerektiğini vurgulayacağı ve CHP'nin parlamenter sisteme dönüş konusundaki ısrarının Türkiye'nin geleceği için önemli olduğu ifade edildi.
2 Mayıs 2024

Kaan Sezyum, AKP'nin seçimlerdeki başarısızlığını analiz etmek üzere bir rapor hazırlandığını iddia ediyor. Yazısında, bu raporda yer alabilecek muhtemel mazeret ve gerçek nedenler üzerine spekülasyonlarda bulunuyor. Sezyum, parti içi suçlamalar ve sorumlulukların yanı sıra, Türkiye'nin karşılaştığı sosyal ve ekonomik sorunlara da değiniyor. Ayrıca, ülkede yaşanan adaletsizlikler ve yolsuzluklar gibi ciddi meselelerin yeni anayasa tartışmalarıyla örtbas edilmeye çalışıldığını öne sürüyor.
1 Mayıs 2024

Mehmet Y. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, baskıcı liderlerin genellikle kendi yönetim gruplarındaki muhalifler tarafından devrildiğini belirten araştırmaları öne sürerek uyarılarda bulunuyor. Yale ve UCLA'dan yapılan araştırmalar, baskıcı liderlerin çoğunlukla halk ayaklanmaları yerine, kendi içlerinden çıkan muhalifler tarafından devrildiğini gösteriyor. Yılmaz, bu bağlamda Erdoğan'a, özellikle kendi partisi ve yakın çevresindeki potansiyel tehditlere karşı dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.
1 Mayıs 2024

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla İstanbul'da Saraçhane'den Taksim'e yürüyüş planlanıyor. Ancak Taksim Meydanı'na giden Unkapanı kemerleri, çevik kuvvet ekipleri tarafından panzerlerle kapatıldı. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için özel bir önem taşıyor, fakat Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen meydan yıllardır kutlamalara kapalı. Sendikalar ve vatandaşlar yürüyüşe kararlılık gösteriyor.
1 Mayıs 2024

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, radikal İslamcılar ve Yahudi düşmanlarını daha hızlı sınırdışı etmeyi kolaylaştıran yeni yasa paketinin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Hamburg'da düzenlenen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı bir gösteri, 'Hilafet çözüm değildir' ve 'Almanya değerler diktatörlüğü' temalı pankartlarla dikkat çekti. Alman güvenlik makamları, 480 kişiyi dini aşırıcılık gerekçesiyle tehlike teşkil eden kişi olarak sınıflandırıyor ve bu kişilerden 152'si Alman vatandaşı, 120'si ise çifte vatandaş. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülkedeki İslamcıların üye potansiyelini 27 bin 480 olarak tahmin ediyor.
30 Nisan 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları kapsamında Taksim Meydanı'na yürüyüş düzenleyeceğini açıkladı. Taksim Meydanı, yıllardır 1 Mayıs kutlamaları için yasaklı alanlar arasında yer alıyor. Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki ihlal kararlarına rağmen, meydan bu sene de kutlamalar için yasaklanmıştı.
29 Nisan 2024

Yusuf Ziya Cömert, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Kenan Evren döneminden kalma anayasal yetkileri kullanmaya devam ettiğini belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni anayasa gündemi üzerine yorumlar yaparak, seçim sonuçlarının bu gündemi zayıflattığını ve Meclis'in demokratik olmayan tutumlar sergilediğini eleştiriyor. Özellikle, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi gibi olayları örnek vererek, mevcut siyasi yapı ile sivil bir anayasanın nasıl mümkün olabileceğini sorguluyor.
26 Nisan 2024

Yazıda, Türkiye genel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yerel seçimlerde Özgür Özel'in öne çıktığı belirtiliyor. Seçmenlerin, bu iki liderden Türkiye'nin sorunlarını işbirliği içinde çözmelerini beklediği ifade ediliyor. Erdoğan'ın yeni anayasa yapımını önceliklendirdiği, Özel'in ise bu konuda itirazının olmadığı aktarılıyor. Ayrıca, Özel'in güven artırıcı adımlar olarak Gezi olaylarından dolayı hapis yatanların durumu ve 28 Şubat generallerinin affedilmesi konularını gündeme getirmesi bekleniyor.
26 Nisan 2024

İktidar cephesi, Dem Parti'ye yönelik kayyum atama ve parti kapatma tehditlerini sürdürürken, aynı zamanda yeni bir anayasa yapımından bahsediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, Dem Parti'li belediyelere yönelik sert eleştirilerde bulunmuş ve parti hakkında kapatma davası açılmasını talep etmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Bahçeli'nin bu açıklamalarını Anayasa'nın icrası olarak nitelendirmiş ve desteklemiştir. Bu durum, Türkiye'de siyasi baskıların ve etnik temelli politikaların devam ettiğini gösteriyor.
26 Nisan 2024
İşaretlediklerim