Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Ekim 2023-Eylül 2024 arasında Lübnan’ın güneyinde yaklaşık 200 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusunun Hizbullah ile çatışmaları ve düzenlediği hava saldırıları nedeniyle Lübnan'da 748 kişi hayatını kaybetti ve 150 bine yakın kişi yerinden edildi. UNRWA, Sayda kentinde üç sığınma merkezi açtı ve temel ihtiyaçlara erişimin zorlaştığını belirtti. Göç dalgası Lübnan'ın başkenti Beyrut'a ve kuzeyine doğru devam ederken, bazı kişiler Suriye'ye göç etti.
27 Eylül 2024

Getir'in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi Mubadala'ya devredilmesi Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Bu devirle birlikte Getir'in Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçecek. Getir'in kurucusu Nazım Salur, şirketin market ve yemek teslimatı işlerinde aktif rol almayacak, ancak Getir Drive ve BiTaksi gibi diğer varlıkları yönetmeye devam edecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin kontrolü ise kurucularda kalacak.
27 Eylül 2024

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin arıtılamayacağını belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, körfezdeki kirlilik ve balık ölümleri üzerine inceleme başlattı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı arıtma tesislerinin standartların üzerinde kirli su deşarj ettiğini tespit etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1 milyon 858 bin 610 lira ceza kesildi. Tugay, körfezdeki kirlilik sorununu bir veya bir buçuk yıl içinde çözeceklerini ve altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
27 Eylül 2024

Arjantin'de yoksulluk oranı, hükümetin kemer sıkma politikaları nedeniyle yüzde 52,9'a çıkarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Devlet Başkanı Javier Milei'nin ekonomik reform teklifleri ve liberal politikaları, yüksek enflasyon ve işsizlikle mücadele etmeyi amaçlasa da, muhalefet bu politikaların ekonomiyi daha da kötüleştirdiğini savunuyor. Milei'nin göreve gelmesinden bu yana 136 bin kişi işini kaybetti ve ülkede protestolar devam ediyor.
27 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2024'te ihracat yüzde 2,3 artarak 22 milyar 48 milyon dolar, ithalat ise yüzde 10,7 azalarak 27 milyar 40 milyon dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 3,9 artarken, ithalat yüzde 8,6 geriledi. Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 42,7 azalarak 4 milyar 992 milyon dolara düştü. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, ithalatta ilk sırayı Çin aldı.
27 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül 2024'e ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Ağustosta 93,1 olan endeks, eylülde yüzde 2 artarak 95'e yükseldi. Aynı dönemde tüketici güven endeksi yüzde 2,4 artışla 78,2'ye, reel kesim (imalat sanayisi) güven endeksi yüzde 1,2 yükselerek 99,2'ye çıktı. Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,6 artarak 112,6'ya, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,5 artışla 110,6'ya yükselirken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,2 azalışla 87,8'e indi.
27 Eylül 2024

Motorin fiyatlarına 90 kuruş zam yapıldı. Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle benzin, motorin ve LPG fiyatları değişkenlik göstermeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt pompa fiyatları açıklandı. Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanıyor.
27 Eylül 2024

Trendyol Süper Lig'de yedinci hafta maçları 27 Eylül Cuma günü başlayacak ve 30 Eylül Pazartesi günü sona erecek. Haftanın açılış maçı Sivasspor ve Başakşehir arasında oynanacak. Diğer önemli maçlar arasında Galatasaray-Kasımpaşa ve Antalyaspor-Fenerbahçe karşılaşmaları bulunuyor. Haftayı bay geçen takım ise Atakaş Hatayspor olacak.
27 Eylül 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 27 Eylül 2024 tarihinde güne yüzde 0,15 düşüşle 9.814,69 puandan başladı. Bir önceki gün satış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks, günü yüzde 0,62 azalışla 9.829,19 puandan kapatmıştı. Bu düşüş, yatırımcıların piyasa performansını yakından takip etmelerine neden oldu.
27 Eylül 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz'de sağanak yağış ve Karadeniz ile İstanbul'da sis beklendiğini duyurdu. Yağış beklenen kentler arasında Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin bulunuyor. Vatandaşların bu bölgelerde dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları tavsiye edildi.
27 Eylül 2024

Eski ABD başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, 2024 başkanlık seçim kampanyası kapsamında 'Trump Watches' adıyla saat satmaya başladı. Saatlerin fiyatları 499 dolardan başlarken, sınırlı sayıda üretilen 'Tourbillon' serisi 100 bin dolara satılıyor. Trump, bu saatlerin ideal bir yılbaşı hediyesi olacağını belirtti ve satış için bir bağlantı paylaştı. Saatlerin üretimi ve tasarımıyla Trump'ın doğrudan bir ilgisi bulunmuyor; saatler 'TheBestWatchesOnEarth LLC' şirketi tarafından üretiliyor.
27 Eylül 2024

Liranın dolar ve avro karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL 34,1796 seviyesinden, avro/TL ise 38,1929 seviyesinden güne başladı. Seçimden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden bir hafta sonra 23'ü aşmıştı. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının ardından döviz kurları dalgalı bir şekilde yükselmeye devam ediyor.
27 Eylül 2024

ABD'nin New York eyaletinde bulunan Rockville Centre Katolik Piskoposluğu, çocukken rahipler tarafından cinsel istismara uğradığını iddia eden 530'dan fazla mağdura 323 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu karar, çocuk cinsel istismarı mağdurlarının geçmişte işlenen suçlar nedeniyle dava açmalarına olanak tanıyan yasaların kabul edilmesinin ardından geldi. Piskoposluk, iflas başvurusunda bulunmuş ve mağdurların daha önceki 200 milyon dolarlık anlaşma teklifini reddetmesiyle iflas süreci tehlikeye girmişti. Yeni anlaşma, iflas sürecini ortadan kaldırarak mağdurların adil bir şekilde tazmin edilmesini sağlayacak.
27 Eylül 2024

ABD'nin New York eyaletindeki Rockville Centre Katolik Piskoposluğu, çocukken rahipler tarafından cinsel istismara uğradığını iddia eden 530'dan fazla mağdura 323 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu karar, çocuk cinsel istismarı mağdurlarının geçmişte işlenen suçlar nedeniyle dava açmalarına olanak tanıyan yasaların kabul edilmesinin ardından geldi. Piskoposluk, iflas başvurusunda bulunmuş ve mağdurların daha önceki 200 milyon dolarlık anlaşma teklifini reddetmesiyle iflas süreci tehlikeye girmişti. Anlaşma, diğer Katolik piskoposlukları için de emsal teşkil edebilir.
27 Eylül 2024

İstanbul Modern ve Panço, 2-6 yaş arası çocuklar için 'Okul Öncesi Müzede' adlı ücretsiz bir eğitim programı başlatıyor. Program, çocukların yaratıcı düşünme becerilerini ve sanatsal gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Direktörü Neslihan Varol, programın çocukların sosyal ve duygusal gelişimini destekleyeceğini belirtti. Panço Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kuzu ise programın çocukların zihinsel gelişimlerine katkı sunmayı hedeflediğini ifade etti.
27 Eylül 2024

Bursa'daki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu'nun müdürü, okulda başı açık kız öğrenci olamayacağını ve herkesin başını kapatması gerektiğini belirtti. Eğitim-İş Sendikası, bu müdür hakkında suç duyurusunda bulundu ancak Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açılmasına gerek görmedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, bu durumu eleştirerek, eğitim kurumlarının bireylerin kişisel inançlarını dayatacağı yerler olamayacağını vurguladı.
27 Eylül 2024

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yaklaşık dokuz yıl sonra güncellediği hipertansiyon kılavuzundaki yenilikler, Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu tarafından değerlendirildi. Kılavuzda, ideal kan basıncı değeri 120-70 mmHg olarak güncellenirken, 120-139 mmHg arası kan basıncı yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor. Kayıkçıoğlu, hipertansiyonun önemsenmezse ölümcül olabileceğini vurguladı ve doğru tansiyon ölçümü ve ilaç kullanımı hakkında önerilerde bulundu. Türkiye'deki kamu hastanelerinde kılavuzun önerdiği şekilde tansiyon ölçümünün zorluklarına da dikkat çekildi.
27 Eylül 2024

Eski Japon boksör Iwao Hakamada, 46 yıl hapiste kaldıktan sonra birden fazla cinayetten suçsuz bulunarak beraat etti. Hakamada, 1968'de çalıştığı fabrikanın patronunu, patronun karısını ve iki çocuğunu öldürmek suçuyla idama mahkum edilmişti. 2014'te delillerin sahte olduğu tespit edilince yeniden yargılanan Hakamada, 10 yıllık dava sürecinin ardından serbest bırakıldı. Bu olay, Japonya'daki idam cezası tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
27 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 27 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 523 gündür hapiste. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve yargılanmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olsa da, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamıştır. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedilmiş olup, tek umudu AİHM'den gelecek kararlara bağlıdır.
27 Eylül 2024

New York Belediye Başkanı Eric Adams, rüşvet, dolandırıcılık ve yasadışı kampanya bağışları dahil beş suçlamayla karşı karşıya. İddianamede, Adams'ın New York'taki Türkevi binasının yangın ruhsatı için rüşvet aldığı belirtiliyor. Adams'ın Türk yetkililerden ve iş insanlarından yasadışı bağışlar ve çeşitli hediyeler aldığı iddia ediliyor. Suçlu bulunması halinde Adams, 30 yıla kadar hapis cezası alabilir.
27 Eylül 2024
İşaretlediklerim