Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi'nin 26-29 Eylül tarihlerinde 27 ilde 2 bin 398 kişiyle yaptığı araştırmada, katılımcıların siyasi konular hakkında hissettikleri duygular incelendi. Ankete katılanların yüzde 25,5'i bıkkın, yüzde 22'si öfkeli ve yüzde 27,7'si çaresiz olduğunu belirtti. Umutlu olanların oranı yüzde 16,1, heyecanlı olanların oranı ise yüzde 5,4 olarak belirlendi. Ankete katılan CHP'li seçmenlerin yüzde 95'i, İYİ Partili seçmenlerin yüzde 94,5'i ve Yeşil Sol Parti'ye oy verenlerin yüzde 90'ı bıkkın, öfkeli ya da çaresiz olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

Merkez Bankası (MB), piyasa anketine artık sadece kurumsal katılımcılara yer vereceğini duyurdu. Bu karar, anketin temsil gücünü artırmak amacıyla alındı. Yeni katılımcı listesi ile ilk anket çalışması Ekim 2023 döneminde gerçekleştirilecek ve sonuçlar 20 Ekim 2023 tarihinde yayımlanacak. Bankanın eski başekonomisti Hakan Kara, bu kararı destekleyerek bankayı tebrik etti.
11 Ekim 2023

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre halkın en çok beğendiği ilk üç siyasetçi sırasıyla Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu. Hakan Fidan yüzde 45,8, Tayyip Erdoğan yüzde 45,4 ve Selçuk Bayraktar yüzde 43,7 beğeni oranına sahip oldu. Muhalefetten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 40,1 ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel yüzde 39,1 beğeni oranıyla takip etti.
10 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,82 değer kazancıyla günü tamamladı ve tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi yüzde 2,20 ve holding endeksi yüzde 2,21 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,52'yle spor, en çok kaybettirense yüzde 0,70'le tekstil, deri oldu. Ekonomistler, eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 5,0 artmasını bekliyor.
2 Ekim 2023

Metropoll Araştırma'nın anketine göre, Türkiye'deki çeşitli siyasi partilerin üyeleri, yabancıların Türkiye'yi bölmek istediği konusunda genel bir fikir birliği içindeler. Anket, 16-20 Eylül 2023 tarihleri arasında 28 ilde 1807 kişiyle gerçekleştirildi. Katılımcılara 'Yabancıların bölmeye çalıştığı bir ülkede mi yaşıyorsunuz?' sorusu soruldu ve çoğunluk 'Evet' yanıtını verdi. Metropoll yöneticisi Özer Sencar, bu sonuçların siyasi parti veya kimlik sınırlarını tanımadığını ve dış tehdit konusunda iktidar ve muhalefetin önemli ölçüde fikir birliği içinde olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

ABC/Washington Post tarafından düzenlenen bir ankete göre, 2024 başkanlık seçimlerinde katılımcıların yüzde 51'i Trump'ı desteklerken, Biden yüzde 42 oranında destek aldı. Katılımcıların yüzde 37'si Biden'ın iş performansını onaylarken, yüzde 56'sı başkana negatif not verdi. Ankete katılan yetişkinlerin yüzde 44'ü, Biden yönetimi boyunca finansal olarak daha da kötüleştiklerini belirtti.
26 Eylül 2023

Almanya'da iktidarda olan üçlü koalisyon hükümetinin oy oranı, yapılan son anketlerde tüm zamanların en düşük seviyesine indi. INSA anket şirketinin verilerine göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 17, Yeşiller Partisi yüzde 14, Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 6 oy oranına sahip. Son seçimlerde yüzde 25,7 oy oranına sahip olan Başbakan Olaf Scholz’ün partisi SPD, iki yılda yüzde 8,7’lik oy kaybına uğradı. Hristiyan Sosyal Birlik Partilerinin (CDU-CSU) oy oranı ise değişmeyerek yüzde 27 ile birinci sıradaki yerini korudu.
23 Eylül 2023

Yöneylem Araştırma Şirketi'nin anketine göre, Türkiye'deki eğitim sistemini iktidar ittifakı AKP'li ve MHP'liler dahil büyük çoğunluk beğenmiyor. Ankete katılanların %49,2'si eğitim sistemini 'çok kötü', %16,1'i 'kötü' olarak değerlendirdi. 'İyi' ve 'çok iyi' yanıtlarının toplamı ise %10,3 oldu. Anket, 28-30 Ağustos tarihleri arasında 27 ilde 2 bin 100 kişiyle görüşülerek gerçekleştirildi.
11 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre, tüketici güven endeksi ağustosta bir önceki aya göre yüzde 15,1 azalarak 68 puana geriledi. Endeks, 0-200 aralığında puanlanıyor ve 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser, 100’den küçük olması ise kötümser durumu gösteriyor. Mayıs 2023'teki seçimlerden bu yana endeks 23 puan düştü.
23 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,33 değer kazanarak günü 7.764,47 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,39 ve holding endeksi yüzde 1,77 değer kazandı. Küresel piyasalar ise enflasyon ve resesyon ikilemi nedeniyle negatif seyrini sürdürüyor. ABD ve Çin'de açıklanan veriler varlık fiyatları üzerinde baskı oluştururken, piyasalarda belirsizlik artıyor.
17 Ağustos 2023

Britanya merkezli tur operatörü Jet2holidays, son beş yıl içinde hizmet verdikleri noktalar arasında en hızlı büyüyen turizm merkezinin Türkiye olduğunu belirtti. Şirket, 2018 yılından beri Türkiye’ye uçuş programlarının yüzde 200 arttığını ve paket tatil programları da satan şirketin uçuş sıklığının artması, mevsimlerin süresinin uzaması ve 2019 yılında İzmir’in yeni durak olarak eklenmesinin talebi artırdığını aktardı. Ayrıca, şirketin gerçekleştirdiği ankette, İngiltere’deki turistlerin en çok hava ve iklim nedeniyle Türkiye’yi tercih ettiği ortaya çıktı.
17 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,09 değer kaybederek günü 7.441,50 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,22, holding endeksi yüzde 1,44 değer kaybetti. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin beklentiler dahilinde artması ve işsizlik maaşı başvurularının artması, Fed'in para politikasını daha fazla sıkılaştırmaktan kaçınabileceği beklentilerini güçlendirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın finans dünyasının temsilcileriyle bir araya geleceği ve buradan gelecek haber akışının takip edileceği belirtildi.
10 Ağustos 2023

MetroPoll Araştırma'nın 15-19 Temmuz tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Türkiye'deki bazı parti seçmenlerinin bir kısmı oy verme konusunda pişmanlık duyuyor. Ankete katılan 1746 kişi arasında en çok pişmanlık duyan seçmenler sırasıyla Zafer Partisi, HDP, İYİ Parti ve AKP seçmenleri oldu. Pişmanlık oranları ise Zafer Partisi için %37.1, HDP/YSP için %26.2, İYİ Parti için %24.8 ve AKP için %22.5 olarak belirlendi.
9 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın 2-5 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Hatay'da CHP'li seçmenlerin büyükşehir belediye başkanı olarak en çok görmek istediği isim yüzde 30,4 ile Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın oldu. Mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş yüzde 26,9 ile ikinci sırada yer alırken, eski milletvekili Mehmet Dönen yüzde 10 ile üçüncü sırada yer aldı. AKP'li seçmenler arasında ise en popüler isim yüzde 38,1 ile AKP Hatay milletvekili Hüseyin Yayman oldu.
7 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Mersin'deki CHP seçmeninin %57,5'i belediye başkanı Vahap Seçer'i tekrar başkan olarak görmek istiyor. İYİ Parti seçmeninin %47,4'ü ise eski Mersin belediye başkanı Burhanettin Kocamaz'ı tercih ediyor. Anketin kimin adına yapıldığı ve örneklem belirleme yöntemi gibi bilgilere ulaşılamadı.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın düzenlediği ankete göre, İzmir'de CHP'li Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, kendi partisinin seçmenlerinin tercihinde ilk sırada yer alıyor. Engin'i İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü izliyor. AKP'li seçmenlerin ilk tercihi ise AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ. Ancak anketin kimin adına yapıldığı ve örneklem belirleme yöntemi gibi bilgiler paylaşılmadı.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Antalya'da CHP'li seçmenlerin büyükşehir belediye başkanı olarak en çok görmek istediği isim Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal oldu. Uysal'ı Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Uysal ve mevcut büyükşehir belediye başkanı Muhittin Böcek takip etti. Ankette, AKP'li seçmenler arasında en popüler isim ise eski dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, İYİ Partili ve CHP'li seçmenlerin çoğunluğu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı ikinci dönemde de görmek istiyor. CHP seçmeninin yüzde 53,9'u ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 45,4'ü Mansur Yavaş'ı tercih ederken, AKP seçmenlerinin ilk tercihi yüzde 27,6 ile Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok oldu. Anketin kimin adına yapıldığı, kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği, örneklem belirleme yöntemi ve kararsızların nasıl dağıtıldığı bilgileri verilmedi.
4 Ağustos 2023

Uluslararası İşletme Okulları Birliği'nin (CEMS) araştırmasına göre, iş gücüne yeni katılan genç profesyonellerin yüzde 61'i hibrit çalışmanın kariyerleri üzerinde olumlu bir etkisi olacağını düşünüyor. Hibrit çalışma düzeni, belirli günlerde ofiste ve belirli günlerde ofis dışında çalışmayı içeriyor. Genç profesyoneller, bu düzenin hayatlarına esneklik kattığını ve seyahat ederken çalışma imkanı sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, hibrit çalışma düzeninin kendilerine değer verildiğini hissettirdiğini ve ruh sağlıklarını olumlu yönde etkilediğini ifade ediyor.
26 Temmuz 2023

MetroPOLL Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye'de halk arasında en beğenilen siyasi liderler olarak öne çıkıyor. Mansur Yavaş, yüzde 51,4 beğeni oranıyla ilk sırada yer alırken, Erdoğan yüzde 49, İmamoğlu ise yüzde 46 beğeni oranına sahip. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yüzde 41,8 ile dördüncü sırada yer alıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 58,1 'beğenmiyorum' oranıyla beğenilmeyen siyasetçiler arasında. Ayrıca, Erdoğan'ın beğeni oranının altı ayda 10 puan arttığı belirtiliyor.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim