Senex: Yaşlanma Çalışmaları Derneği'nin raporuna göre, Aralık ayında Türkiye genelinde 165 yaşlı şiddet, istismar, ihmal, hak ihlali ve ayrımcılığa maruz kaldı. Dernek başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, yaş ayrımcılığının Türkiye'de arttığını belirtti. Rapor, medyaya yansıyan haberlerin analizine dayanıyor ve yaşlılara yönelik ihlallerin önlenmesi için farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Araştırmalar, yaşlılara yönelik şiddet ve ihlallerin yaygın olduğunu ve çoğunlukla yoksul yaşlıları etkilediğini gösteriyor.
30 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, cam liflerinden yapılan bazı ürünlerin ithalatında gözetim uygulaması yapılacağını duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, belirli ürünlerin ithalatında kilogram başına 2 doların altındaki birim gümrük kıymetleri için gözetim belgesi gerekecek. Bu ürünler arasında kırpılmış iplikler, fitiller, şeritler ve keçeler bulunuyor. Tebliğin yürürlüğe giriş tarihi tebliğin yayımlandığı tarihten 30 gün sonrasıdır.
28 Ocak 2023

İçişleri Bakanlığı tarafından 38 mülki idare amirinin birinci sınıf mülki idare amirliğine terfi ettirilmesine karar verildiği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan kararda terfi eden mülki idare amirlerinin isimleri ve görev yerleri belirtilmiştir. Bu kararla birlikte, çeşitli valiliklerde, kaymakamlıklarda ve genel müdürlüklerde görev yapan amirlerin yeni pozisyonları resmiyet kazanmıştır.
27 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, Kurtuluş Savaşı'nda hizmetleri belgelenen beş şehit ve gazinin mirasçılarına İstiklal Madalyası verilmesine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, madalya alacak şehit ve gazilerin isimleri, memleketleri, rütbeleri ve askerlik hizmetlerine dair bilgiler ile madalya alacak mirasçıların isimleri yer aldı. Listede Ardahan, Ilgaz, Tavas, Kahramanmaraş ve Sorgun'dan şehit ve gazilerin mirasçıları bulunuyor.
26 Ocak 2023

Hong Kong bandıralı 6 bin 551 tonluk 'Jintan' isimli kargo gemisi, Japonya'nın Nagazaki eyaleti açıklarında battı. Gemi, Danjo Adaları'nın 110 kilometre batısında suya gömüldü ve 22 mürettebatından 4'ü kurtarıldı. Mürettebatın 14'ü Çin, 8'i Myanmar vatandaşı. Japonya Sahil Güvenliği, kayıp mürettebatın kurtarılması için çalışmalarını sürdürüyor.
25 Ocak 2023

30 yıl önce Ankara'da evinin önünde suikaste uğrayan araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, ölüm yıl dönümünde çeşitli tören ve etkinliklerle anıldı. Suikast, İBDA-C ve Hizbullah gibi örgütler tarafından üstlenilmiş olmasına rağmen, olayın üzerinden geçen 30 yıla rağmen aydınlatılamadı. Anma etkinlikleri, Mumcu'nun vurulduğu yerde ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrinde gerçekleştirildi. Sosyal medyada da Mumcu için unutulmadığını gösteren on binlerce tweet atıldı.
24 Ocak 2023

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde, Suriye uyruklu bir ailenin yaşadığı evde çıkan yangında üç kardeş dumandan etkilenerek hayatını kaybetti. İtfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Yangının çıkış nedeni araştırılırken, çocukların cenazeleri otopsi için hastane morguna kaldırıldı. Çocukların babası daha önce vefat etmiş ve anneleri yangın sırasında evde değildi.
22 Ocak 2023

Ermeni gazeteci ve yazar Hrant Dink, suikast sonucu hayatını kaybettiği yer olan Agos gazetesinin eski binası önünde anıldı. Anmaya çeşitli meslek gruplarından insanlar ve vatandaşlar katılırken, bazı siyasi liderlerin sessiz kalmaları dikkat çekti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu anma ile ilgili bir mesaj paylaşırken, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderlerinden herhangi bir açıklama gelmedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da anma ile ilgili sessiz kaldı.
20 Ocak 2023

Agos gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 16. yılında İstanbul Şişli'deki Sebat Apartmanı önünde anıldı. Anmada konuşan yönetmen ve senarist Emin Alper, 16 yıl boyunca adaletin sağlanmadığını ve karanlığın arttığını belirtti. Alper, Hrant Dink ve diğer mağdurların kanının birleşerek adalet arayışında bir yol bulacağını ifade etti ve Hrant'a verdikleri sözü hatırlatarak mücadeleye devam etme çağrısında bulundu.
19 Ocak 2023

Ermeni gazeteci ve yazar Hrant Dink, suikast sonucu hayatını kaybettiği İstanbul Şişli'deki Agos gazetesinin eski binası önünde anıldı. Anma törenine Dink'in meslektaşları, siyasiler, sanatçılar, aktivistler ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılar, Dink'in öldürüldüğü yere kırmızı karanfiller, mumlar ve narlar bıraktı. Törende Dink'in sözleri dinletildi ve 'Sarı Gelin' türküsü Türkçe ve Ermenice çalındı. Ayrıca, Afgan insan hakları aktivisti Şaharzad Akbar'ın ve tutuklu sinemacı Çiğdem Mater'in mesajları okundu.
19 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Mersin, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Kilis illeri için gök gürültülü sağanak yağış konusunda sarı kodlu uyarıda bulundu. Ülke genelinde parçalı ve çok bulutlu bir hava beklenirken, belirtilen illerde yağışların kuvvetli olması öngörülüyor. Ayrıca Marmara ile iç ve doğu kesimlerde pus ve sis oluşabileceği, hava sıcaklıklarının ise mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.
16 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti yapılması gereken parasal alt sınır 85 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Elektronik transferlerde kimlik tespiti için sınır da 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, bankalar, finansman şirketleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşu etkileyecek ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, kayyım rektörler Naci İnci ve Melih Bulu tarafından atanan kişilerin kadrolaşmaya devam ettiği belirtiliyor. AKP İstanbul İl Başkanlığı'nın, üniversite genel sekreteri Hasan Fehmi Topal'a kendi kadrolarını işe alması yönünde baskı yaptığı iddia ediliyor. İşe alınanlar arasında İBB döneminde İSKİ'de çalışan iki personel ve Önder İmam Hatipliler Derneği'nden Murat İnkaya bulunuyor. İşe alımların sözlü sınavlarla yapıldığı ve bazı pozisyonlara deneyimsiz kişilerin getirildiği ifade ediliyor.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim