Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de bulunan ve Bizans ile Roma dönemine ait arkeolojik SİT alanı, YK Enerji tarafından mahkeme süreci devam ederken dozerlerle yıkıldı. İkizköylüler ve avukatları, yasaların uygulanmadığını ve 4 bin yıllık tarihi bir bölgenin yok edildiğini belirtiyor. Arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin bir kısmının taşındığı iddia edilirken, bölge halkı ve avukatları, yıkımın ve taşınmanın yasalara aykırı olduğunu ve yargı sürecinin ihlal edildiğini ifade ediyor. İkizköy Çevre Komitesi sözcüsü ve diğer köylüler, yaşananlara tepki göstererek, doğaya, tarihe ve kültüre saygısızlık yapıldığını ve vatan hainliği olarak nitelendiriyor.
3 Ocak 2023

Japon hükümeti, nüfusun yoğunlaştığı metropollerden daha az nüfuslu bölgelere taşınan vatandaşlarına teşvik sağlamak için çocuk başına 1 milyon yen (yaklaşık 143 bin lira) vermeyi planlıyor. Nisan ayından itibaren uygulanacak olan bu teşvik, ülkedeki nüfus yoğunluğunu dengelemek ve yaşlı nüfusun yoğun olduğu bölgelere genç nüfus çekmek amacıyla verilecek. Teşvikten yararlanabilmek için taşınan ailelerin yeni yerlerinde en az beş yıl yaşamaları ve bu süre içinde bir işte çalışmaları veya yeni bir iş kurmaları gerekiyor. 2021'de Japonya'da doğum sayısı 811.604 ile rekor düşük seviyeye ulaştı ve 2065 yılında nüfusun 88 milyona düşmesi bekleniyor.
3 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayeti konusunda Saray ve MHP'nin sessiz kaldığını eleştirdi. Ayrıca, hapishanelerde haksız yere tutuklu olduğunu iddia ettiği kişilere değindi, devlette liyakatin yok edildiğini ve rüşvetçilerle mücadele edeceklerini belirtti. Altı farklı partinin demokrasi konusunda aynı felsefeyle hareket ettiğini, İstanbul'daki 'kumpas' iddiaları ve olası bir kayyum atanması durumunda sert tepki göstereceklerini ifade etti. Ayrıca, 2023 İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanacağı bir Türkiye vaadinde bulundu.
3 Ocak 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin bu konudaki sessizliğine dikkat çekerek cinayetin aydınlatılmasını talep ediyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Sinan Ateş cinayetiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı ve konuşmasının büyük kısmını muhalefete eleştirilere ayırdı.
3 Ocak 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde beşinci yılbaşını geçirdi. 1890 gündür tutuklu olan Kavala, avukatları aracılığıyla yayınladığı yılbaşı mesajında, insanların kolayca hapse atılmadığı ve özgürlüğün teneffüs edildiği günleri görmeyi dilediğini ifade etti.
3 Ocak 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a Twitter üzerinden iktidar tarafından baskı görüp görmediğini sordu. Demirtaş, AYM'nin tutukluluk incelemeleri ve HDP'ye kapatma davası gibi konularda baskı altında olup olmadığını da gündeme getirdi. Ankara'da geçen ay yapılan ve HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşmada AYM üyesi, cumhurbaşkanlığı yetkilisi ve eski bir HDP'li siyasetçinin yer aldığı iddia edildi. Ayrıca, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla düzenli görüş sağlanmadığı sürece kimseyle konuşmayacağını söylediği bilgisi Adalet Bakanlığı kaynakları tarafından doğrulandı.
2 Ocak 2023

15'inci Çukurova Kitap Fuarı, Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 14-22 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Fuarda 300'e yakın yayınevi ve sivil toplum kuruluşu yer alacak. Ziyaretçiler, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri gibi bir dizi etkinliğe katılabilirken, yazarlar da imza günlerinde okurlarla buluşacak. Fuarın girişi ücretsiz olup, etkinlik programı ve imza günleri fuarın web sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.
2 Ocak 2023

31 Aralık'ta 95 yaşında hayatını kaybeden Emerit Papa 16. Benediktus'un naaşı, Vatikan'daki Aziz Peter Bazilikası'nda ziyarete açıldı. Katolik dünyası, Papa'yı son kez görmek için uzun kuyruklar oluşturdu. 2005-2013 yılları arasında Papalık görevini yürüten ve 600 yıl sonra istifa eden ilk Papa olan 16. Benediktus için Perşembe günü düzenlenecek cenaze törenini halefi Papa Francesco yönetecek. Tören sade ve ölçülü olacak şekilde planlanmıştır ve dünya çapından devlet liderleri de cenazeye davet edilmiştir.
2 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde bir füze saldırısı düzenleyerek 63 Rus askerinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana devam eden çatışmalarda, Rusya'nın füze saldırılarını artırdığı belirtiliyor. AFP ve Anadolu Ajansı da saldırının ayrıntılarına yer vererek askerlerin Makeyevka yakınlarında hayatını kaybettiğini bildirdi.
2 Ocak 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesinin ardından MHP ve Ülkü Ocakları'ndan açıklama gelmemesi eleştirilirken, Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Yavuz Akgül, MHP'den istifa edenleri ve eleştirileri algı operasyonu yapmakla itham etti. Akgül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bir bildiği olduğu için sessiz kaldığını savundu ve Ateş'in görevden alınma sebebinin sorgulanmasını istedi. Ayrıca, Mersin'de bir ülkücünün öldürülmesine dair sessiz kalındığını ve Ülkücü hareketin liderin emrinde olduğunu belirtti.
2 Ocak 2023

Cengiz İnşaat, Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan ve koruma altındaki Cennet Koy'da inşaat çalışmalarına devam ediyor. Bölge halkı ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), CHP'li Bodrum Belediyesi'nin ruhsat vermesine ve ÇED sürecinin tamamlanmadan başlayan inşaat faaliyetlerine tepki gösteriyor. Arazinin özelleştirilmesi Danıştay tarafından iki kez iptal edilmiş, ancak bu kararlar uygulanmamış. Ayrıca bölgede Bizans dönemine ait tarihi kalıntıların da zarar gördüğü belirtiliyor.
2 Ocak 2023

Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemelerle, açık hava etkinlikleri için süre sınırlaması getirildi. Konser ve festivaller gibi etkinlikler 10.00-01.00 saatleri arasında, en fazla beş gün üst üste düzenlenebilecek. Müzik yayını yapan iş yerleri ve deniz araçları için gerekli belgeler ve akustik raporlar il müdürlüklerine teslim edilecek. Müzik yayın izin belgesinin geçerlilik süresi üç yıl olacak ve çevresel gürültü oluşturmayan iş yerleri izne tabi olmayacak.
2 Ocak 2023

Dubai Emirliği, turizmi teşvik etmek ve yabancı işçiler için ülkeyi daha cazip hale getirmek amacıyla içki satışları üzerindeki yüzde 30'luk vergiyi askıya aldı. Bu karar, sektör yöneticileri tarafından olumlu karşılandı ve bir 'deneme süresi' olarak değerlendiriliyor. İçki distribütörleri MMI ve African & Eastern, vergi ve ruhsat harçlarının sona erdiğini duyurdu. Dubai'de turistlerin içki tüketebilmeleri için 21 yaşını doldurmuş olmaları ve içki satın alma, taşıma ve tüketme izni veren plastik kartları taşımaları gerekiyor.
2 Ocak 2023

E-ticaret platformu Hepsiburada, 2022 yılında 290 binden fazla kitap çeşidinin toplamda 10 milyon adet satıldığını açıkladı. En çok ilgi gören kategoriler çocuk, edebiyat, eğitim, kişisel gelişim ve araştırma-inceleme oldu. Matt Haig'in 'Gece Yarısı Kütüphanesi' en çok satan kitap olurken, Zülfü Livaneli'nin 'Kaplanın Sırtında' adlı romanı ikinci sırayı aldı. Listede ayrıca Esra Ezmeci, Ahmet Ümit, İlber Ortaylı gibi yazarların eserleri de yer aldı.
2 Ocak 2023

ABD'de hukuk yayın kuruluşu Law and Crime, Halkbank davasını 2023 yılında ABD'de izlenecek en önemli davaların başında sıraladı. Halkbank, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek ve kara para aklamak gibi altı ayrı suçlamayla karşı karşıya. Banka, İran'a yasaklı fonlardan 20 milyar dolar transfer etmekle suçlanıyor ve bu paranın en az 1 milyar dolarının ABD mali sisteminde aklanmış olabileceği iddia ediliyor. Halkbank suçlamaları reddederken, Rıza Sarraf ve Hakan Atilla gibi isimlerin dava sürecinde önemli rolleri bulunuyor. Dava, 17 Ocak 2023'te görülecek.
2 Ocak 2023

Ankara'da eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Gazeteci Alican Uludağ, soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar ve cinayetin detayları hakkında bilgi verdi. İddialara göre, cinayetle ilgili olarak eski Ülkü Ocakları Maltepe Şube yöneticisi Ufuk Köktürk gözaltına alındı ve MHP bağlantısı olduğu öne sürüldü. Cinayetin nedenine dair iki tez bulunuyor: Mersin olayına misilleme veya Sinan Ateş'in İyi Parti ile temasta olduğu algısı nedeniyle 'ders verilmesi'.
1 Ocak 2023

Eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş, Ankara'da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olaya ilişkin AKP ve MHP'den herhangi bir açıklama gelmezken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu devletin cinayeti aydınlatması gerektiğini belirtti. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ise, AKP ve MHP'nin sessizliğine dikkat çekerek, ülkede siyasi saldırı girişimlerinin olup olmadığına ve seçimlerin gergin bir atmosferde yapılmasının istenip istenmediğine yönelik endişelerini dile getirdi ve toplumsal barış çağrısında bulundu.
1 Ocak 2023

Burdur'da yılbaşı tedbirleri kapsamında yapılan trafik denetimlerinde 0.62 promil alkollü olduğu tespit edilen Yiğit Safa Çapar isimli genç sürücüye 4 bin 64 TL para cezası kesildi ve ehliyetine altı ay süreyle el konuldu. Çapar, cezayı aldıktan sonra pişman olduğunu ifade ederek, işlem yapan polis memuruna sarılarak teşekkür etti. Kendisinin yılın ilk trafik cezasını aldığını öğrenince, polislerin işlerini yaptıklarını ve kendisinin hata yaptığını kabul etti.
1 Ocak 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine 31 füze ve 12 hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi. Saldırıların Kiev, Çernigiv, Sumi, Hmelnitski, Donetsk, Zaporijya, Mıkolayiv ve Herson bölgelerine yapıldığı belirtildi. Ayrıca, Rusya'nın 13 İran yapımı Şahid-136 İHA ile saldırı düzenlediği ve bunların Ukrayna Savunma Kuvvetleri tarafından imha edildiği ifade edildi. Rus kuvvetlerinin ayrıca topçu ve diğer ağır silah sistemleriyle de saldırılar yaptığı aktarıldı.
1 Ocak 2023

META, eski ABD başkanı Donald Trump'ın, 6 Ocak Kongre baskını sonrasında Facebook ve Instagram'dan süresiz olarak engellenmesinin ardından, bu platformlara geri dönüşüne izin verip vermeyeceğine karar verecek. Financial Times'ın haberine göre, bu kararın ocak ayının ilerleyen günlerinde açıklanması bekleniyor. META, karar vermek için bir çalışma grubu oluşturdu. Bu gelişme, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın Trump'a yönelik kalıcı yasağı iptal etmesinin ardından geldi. Trump ise Twitter'a dönmeyi planlamadığını belirtti.
1 Ocak 2023
İşaretlediklerim