Japonya'da haziran-ağustos ayları arasında aşırı sıcaklar nedeniyle 248 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğunluğunun 40-90 yaşlarında olduğu ve klimanın bulunmadığı veya aktif kullanılmadığı evlerde yaşadıkları tespit edildi. Japonya Meteoroloji Ajansı, bu yılın son 125 yılın en sıcak yaz mevsimi olduğunu belirtti. Yetkililer, sıcak çarpmasından kaynaklanan ölümlerin önlenebilir olduğunu vurguladı ve sıcak günlerde klima kullanımının önemine dikkat çekti.
4 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 4 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 500 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler tutukluluğunun devamına karar verdi. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
4 Eylül 2024

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı gizli tanık Serdar Sertçelik’in firarına ilişkin 11 sanığın yargılandığı davada yedi sanık tahliye edildi ve dosyada tutuklu sanık kalmadı. Duruşmada sanıklar ve avukatları savunmalarını yaparken, mahkeme gizli tanık Serdar Sertçelik’in Macaristan’daki tutukluluk halinin devam etmesi nedeniyle sanıkların adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 29 Ocak’ta görülecek. Ayhan Bora Kaplan ve çetesi, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın göreve gelmesiyle hedef alınan suç örgütlerinden biri olarak biliniyor.
3 Eylül 2024

Dilruba Kayserilioğlu, İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği için 7,5 ay hapis cezasına çarptırıldı. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla gözaltına alınan ve tutuklanan Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna yapılan itirazlar kısmen kabul edilerek, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından serbest bırakıldı ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kayserilioğlu'nu cezaevinde ziyaret etti ve ailesi gece yarısı tahliye edilmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
3 Eylül 2024

2024 Paris Paralimpik Oyunları'nda Türkiye, 15 dalda toplam 94 sporcuyla mücadele ediyor. 3 Eylül programında atletizm, yüzme, okçuluk, masa tenisi, tekerlekli sandalye tenis, goalball ve B1 futbol gibi çeşitli branşlarda Türk sporcular yer alacak. Öne çıkan etkinlikler arasında Mikail Al'ın T13 1500 metre finali, Sümeyye Boyacı ve Sevilay Öztürk'ün 50 metre sırtüstü elemesi ve Aysel Önder'in 400 metre finali bulunuyor. Ayrıca, milli para okçu Öznur Cüre Girdi altın madalya kazandı.
3 Eylül 2024

Galatasaray, Napoli'nin Nijeryalı yıldız forveti Victor Osimhen'i 2025 yılına kadar kiralık olarak kadrosuna kattı. Transferin ünlü İtalyan gazeteci Fabrizio Romano tarafından duyurulmasının ardından, Osimhen'in maaşının 10 milyon avro olacağı ve serbest kalma bedelinin 75 milyon avroya indirildiği belirtildi. Osimhen'in uçağının gece 3.00 civarında İstanbul'a inmesi bekleniyor. Napoli ile yaşadığı kriz nedeniyle kadro dışı kalan Osimhen, yaz transfer döneminde PSG, Chelsea ve Al-Ahli'ye transfer olamamıştı.
3 Eylül 2024

Borsa İstanbul, Gündoğdu Gıda Süt Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret, İntema İnşaat ve Tesisat Malzemeleri Yatırım ve Pazarlama, ve Papilon Savunma Güvenlik Sistemleri şirketlerinin hisse senetlerine kredili işlem yasağı getirdi. Bu karar, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi çerçevesinde alındı ve 3 Eylül 2024 ile 2 Ekim 2024 tarihleri arasında geçerli olacak. PAPIL hisseleri yüzde 9,96 düşüşle günü tamamlarken, GUNDG ve INTEM hisseleri yüzde 10'a yaklaşan yükselişlerle günü kapattı.
2 Eylül 2024

Galatasaray, Napoli'nin Nijeryalı forveti Victor Osimhen'i bir yıllığına kiralık olarak kadrosuna kattı. Yıldız golcü bu akşam İstanbul'a gelecek. Transfer, Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından duyuruldu.
2 Eylül 2024

Edirne’ye bağlı Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye'ye çok sayıda cins hayvan sokmaya çalışan bir şüpheli tutuklandı. Gümrük görevlileri tarafından yapılan aramada, aracın bagajında üç kanguru, üç alpaka, bir Patagonya marası, 12 papağan ve 23 uçan sincap ele geçirildi. Hayvanlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Şüpheli, '5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet' suçundan tutuklandı.
2 Eylül 2024

Gezi davası tutuklusu Tayfun Kahraman’ın doktor kontrolüne götürülürken kötü muamele gördüğü ve bu durumun tutanakla kayda alındığı belirtildi. Kahraman’ın bileklerinde kelepçenin aşırı sıkılması nedeniyle travma ve kızarıklık oluştuğu rapor edildi. Eşi Meriç Kahraman, Tayfun Kahraman’ın MS hastalığı nedeniyle düzenli doktor kontrolüne ihtiyaç duyduğunu, ancak cezaevi şartlarının bu gereksinimleri karşılamadığını ifade etti. Jandarma Genel Komutanlığı ise iddiaların gerçek dışı olduğunu açıkladı.
2 Eylül 2024

İstanbul'un Bakırköy ilçesindeki isale hattı çalışmaları nedeniyle beş mahallede 15 saatlik su kesintisi yapılacak. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan açıklamaya göre, Zuhuratbaba Mahallesi'nde Karabal Deresi atık su ve yağmur suyu dere ıslahı kapsamında isale hattındaki boruların altında çalışma yapılacak. Su kesintisi, Zuhuratbaba, Ataköy 1'inci kısım, Ataköy 2, 5, 6'ncı kısım, Ataköy 3, 4, 11'inci kısım ve Ataköy 7, 8, 9, 10'uncu kısım mahallelerini etkileyecek.
2 Eylül 2024

2024 Paris Paralimpik Oyunları'nda Türkiye, 15 dalda toplam 94 sporcuyla mücadele ediyor. 2 Eylül programında atıcılık, okçuluk, yüzme, tekerlekli sandalye tenis, triatlon, masa tenisi, B1 futbol ve atletizm gibi branşlarda Türk sporcular sahne alacak. Gün boyunca çeşitli saatlerde gerçekleşecek olan müsabakalarda Türkiye, farklı dallarda madalya için yarışacak.
2 Eylül 2024

Gezi davası hükümlülerinden Tayfun Kahraman, cezaevinden hastaneye götürülürken kelepçeli halde saatlerce bekletildiğini ve kelepçelerin bileğini sıktığını belirtti. Kahraman, bu kötü muamelenin sadece kendisine değil, tüm mahkumlara yapıldığını ve bu durumun normalleştiğini ifade etti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kahraman'ı ziyaret ederek yaşadıklarını kamuoyuyla paylaştı. Kahraman, kötü muamelenin son bulması için hukuki mücadele verdiğini vurguladı.
1 Eylül 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024-2025 adli yılı mesajında demokrasinin standartlarının yükseltilmesi, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına önemli reformlara devam edeceklerini belirtti. Adli tatilin sona ermesiyle birlikte yeni adli yıl Yargıtay'daki törenle başlayacak. Bu kapsamda önemli davaların duruşmaları da Eylül ayında görülecek. Tunç, adalet hizmetlerinin etkinliğini ve kalitesini artırmak için kararlılıkla çalışacaklarını vurguladı.
1 Eylül 2024

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki Petrol Endüstrisi Birliği Sözcüsü Myles B. Caggins, Irak petrolünün Türkiye üzerinden yeniden sevkiyata başlaması için henüz bir anlaşma olmadığını belirtti. Caggins, petrol sevkiyatının durması nedeniyle Irak'ın 19 milyar dolar zarara uğradığını söyledi. Bağdat yönetimi, Türkiye'nin IKBY ile yaptığı sözleşmenin Irak hükümetiyle arasındaki anlaşma kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle konuyu yargıya taşımış ve Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Irak lehine karar vermişti. Mart 2023'te durdurulan petrol sevkiyatı, günde 450 bin varil petrol akışını içeriyordu.
1 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 1 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 497 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de 2024 yılında reddedildi.
1 Eylül 2024

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştiren ve bu nedenle tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu'nun tahliyesi sonrası ceza yaptırımı alabileceğini belirtti. Kayserilioğlu, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Zengin, Kayserilioğlu'nun ifadelerinin nezaketsiz ve yakışıksız olduğunu vurguladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Kayserilioğlu'nu desteklemesini de eleştirdi.
1 Eylül 2024

Carnegie Mellon Üniversitesi'nden araştırmacılar, Covid-19 salgınının genç yetişkinlerin içki tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğini inceledi. 21 ila 29 yaşları arasındaki 234 aşırı içki içen genç üzerinde yapılan çalışmada, pandemi sırasında ve sonrasında içki tüketiminde belirgin bir azalma gözlemlendi. Araştırma, Z kuşağı ve milenyum kuşağı arasında 'sober curious' yani alkolden uzak durma yaşam tarzının popülerlik kazandığını ortaya koyuyor. TikTok'ta bu yaşam tarzıyla ilgili 89 binden fazla video paylaşılmış durumda.
31 Ağustos 2024

Jandarma Genel Komutanlığı, Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman'a kötü muamele yapıldığı iddialarını yalanladı. Komutanlık, bu iddiaların kamuoyunu yanıltmaya ve kurumun itibarını zedelemeye yönelik olduğunu belirtti. Tayfun Kahraman'ın MS hastalığı nedeniyle cezaevi koşullarında zorlandığı ve doktor kontrolüne götürülürken kelepçeli halde bekletildiği iddiaları üzerine açıklama yapan Jandarma, tüm işlemlerin yasalara uygun yapıldığını ve herhangi bir darp raporu bulunmadığını ifade etti.
30 Ağustos 2024

Türkiye’ye giriş yapmak üzere Pazarkule Sınır Kapısı’na gelen Yunanistan plakalı bir otomobilde, kanguru, alpaka, papağan, uçan sincap ve Patagonya marası gibi cins hayvanlar ele geçirildi. Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Şubesi ekiplerince yapılan aramada, otomobilin bagajında ve içinde toplam 42 hayvan bulundu. Sürücü gözaltına alınırken, yakalanan hayvanlar Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilecek.
30 Ağustos 2024
İşaretlediklerim