Yöneylem Araştırma'nın 14-16 Nisan tarihleri arasında 27 ilden 2 bin 422 kişiyle yaptığı ankette, AKP yüzde 30,5, CHP yüzde 25,8 oy oranına sahipken, kararsız seçmen oranı yüzde 11,6 olarak belirlendi. Oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 3,3'te kaldı. Kararsız seçmenler dağıtıldığında AKP'nin oranı yüzde 35,8, CHP'nin oranı yüzde 30,4'e yükseliyor. Yöneylem'in önceki mart anketinde kararsızlar yüzde 9,5 ve oy kullanmayacaklar yüzde 4,1 olarak kaydedilmişti.
19 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Candan, üniversite personelini AKP'ye yakın Eğitim-Bir-Sen sendikasına üye olmaya zorluyor. İşe yeni alınan personellere üyelik formu 'rutin bir form' olarak sunulmuş ve sözleşmeli personel, iş güvencesizliği nedeniyle bu baskılara boyun eğmek zorunda kalmış. Candan, şimdi de kadrolu personeli hedef alarak onları da sendikaya üye yapmaya çalışıyor. Bu durum, sendikanın yetkili sendika olma çabası olarak görülüyor, zira 15 Mayıs'ta hangi sendikanın yetkili olacağı belirlenecek ve en çok üyeye sahip sendika bu statüyü kazanacak. Mustafa Candan'ın geçmişte de benzer sendikal baskılarla gündeme geldiği ve hukuk dışı yollarla sendikalaşma çabalarında bulunduğu belirtiliyor.
18 Nisan 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1067 kişiyle yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9, Tayyip Erdoğan yüzde 38,4 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun yüzde 57,4 ile kazanacağı öngörülüyor. Partilerin oy dağılımında AKP yüzde 31,1, CHP yüzde 30,6 ve İYİ Parti yüzde 11,4 oranında. Araştırma sonuçlarına göre, ekonomiye dair olumlu görüşlerin artması ve muhalefetin seçimi kazanacağına olan inanç artışı, oy verme davranışlarını etkileyebilir. Ancak anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunuyor.
18 Nisan 2023

MAK Danışmanlık tarafından yapılan nisan ayı anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki oy farkı dört puan olarak korunuyor. Her iki lider de bir önceki aya göre oylarını bir puan artırmış. Anket, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalacağını gösteriyor. Milletvekili seçimlerinde ise AKP'nin oyları bir önceki aya göre artarken, CHP ve İYİ Parti'nin oylarında düşüş görülüyor. Diğer araştırma şirketlerinin anket sonuçları da benzer eğilimler sergiliyor.
18 Nisan 2023

Rekabet Kurumu, Ramazan Bayramı öncesinde kırmızı et fiyatlarında spekülatif artış veya arz kısıtlaması olup olmadığını belirlemek için ön araştırma başlattı. Kurum uzmanları, büyük besiciler ve kırmızı et alım-satım merkezlerinde incelemeler yapıyor. Ayrıca sektör paydaşlarından ve ilgili regülasyon kuruluşlarından bilgi toplanıyor. Ön araştırma sonucunda Rekabet Kurumu, soruşturma açılması yönünde karar verecek. Et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığı ve Kasaplar Odası'nın yetkilileri önlem almaya çağırdığı belirtiliyor.
16 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma şirketi, 1-3 Nisan tarihlerini kapsayan ve toplam oy oranları yüzde 102,3 olarak hesaplanan anket sonuçlarını düzeltti. Şirketin kurucusu Özer Sencar, hatanın sayıların küsuratından kaynaklanabileceğini belirtti. Düzeltilen ankette CHP'nin oy oranı yüzde 24,9'dan yüzde 24,6'ya, 'diğer partiler' seçeneği ise yüzde 2,7'den yüzde 0,7'ye düşürüldü. Ayrıca, anketin kim tarafından finanse edildiği gibi bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtildi.
15 Nisan 2023

MetroPOLL tarafından yapılan bir anketin sonuçlarında toplam oy oranlarının yüzde 102,3 olarak hesaplanması dikkat çekti. Ankette kararsızlar, protesto oyları ve cevap vermeyenlerin oransal dağılımı sonrasında AKP yüzde 40,1, CHP yüzde 24,9 ve diğer partilerin oranları belirlendi. Ancak toplamın yüzde 100'ü aşması üzerine MetroPOLL kurucusu Özer Sencar, hatanın düzeltildiğini ve CHP'nin oranının yüzde 24,6'ya, 'diğer partiler' kategorisinin ise yüzde 0,7'ye düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, anketin güvenilirliği konusunda WAPOR standartlarına göre eksik bilgiler olduğu belirtildi.
15 Nisan 2023

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, 7-11 Nisan tarihleri arasında yapılan ankette Muharrem İnce'nin oy oranının %7.2 olduğunu ve bu oranın artmayacağını belirtti. Pösteki, geçmişte Ümit Özdağ'a destek veren seçmenlerin şimdi İnce'yi desteklediğini, ancak seçim yaklaştıkça güçlü adaylara yönelebileceklerini ifade etti. Ayrıca, İnce'nin seçmenlerinin küçük bir kısmının bile Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermesi durumunda seçimin ilk turda sonuçlanabileceğini söyledi.
15 Nisan 2023

Yöneylem Araştırma'nın anket sonuçlarına göre, Memleket Partisi ve Muharrem İnce'nin oy oranları dikkat çekici bir yükseliş gösteriyor. İnce, özellikle ilk defa oy kullanacak genç seçmenler arasında popülerlik kazanmış durumda. Ancak Yöneylem Direktörü Derya Kömürcü, bu seçmen grubunun İnce'ye oy verme motivasyonlarını anlamakta zorlandıklarını ifade ediyor. Kömürcü, İnce'nin oy oranındaki artışın, seçmenlerin üçüncü bir seçenek arayışının bir sonucu olduğunu ve bazı seçmenlerin bu durumu protesto amaçlı yaptığını belirtiyor. Ayrıca, 25 yaş altı erkek seçmenlerin İnce'ye olan desteğinin azaldığına dair gözlemler de mevcut.
15 Nisan 2023

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jüpiter'in buzlu uydularını incelemek amacıyla Ariane-5 uzay aracını Fransız Guyanası'ndaki Kourou'dan fırlattı. Sekiz yıl sürecek yolculuğun ardından roket, Callisto, Europa ve Ganymede uydularına ulaşacak. ESA'nın Jüpiter’in Buzlu Ayları Keşfi (Juice) misyonu, bu uydularda yaşam için gerekli koşulların olup olmadığını araştıracak. ESA Bilim Direktörü Prof. Carole Mundell, Dünya'daki ekstrem yaşam formlarına atıfta bulunarak, benzer koşulların başka yerlerde de mikroorganizmalar için yaşanabilir olabileceğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın yöneticisi Özer Sencar, Nisan ayına ait seçim anketi verilerini paylaştı. Ankete göre Cumhur İttifakı yüzde 45,8, Millet İttifakı yüzde 36,4 ve Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 13,9 oy oranına sahip. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı almasıyla Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50+1 oy oranına ulaşabileceği belirtiliyor.
14 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde yapılan anketlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önüne geçtiğini belirtti. Sencar, Erdoğan'ın yüzde 42 seviyesinde bir üst sınırı olduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun yüzde 45'e kadar çıkabileceğini ifade etti. Ayrıca, Muharrem İnce'nin aniden yükselen oy oranının kısa sürede düşebileceğini öne sürdü. MetroPOLL'ün Nisan anket sonuçlarına göre Kılıçdaroğlu yüzde 42,6, Erdoğan yüzde 41,1, İnce yüzde 5 ve Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alıyor.
14 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören ve yıkılan hastanelerin yerine Hatay'ın İskenderun, Antakya ve Defne ilçelerinde yeni hastaneler yapılması amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararlarına göre, İskenderun ve Defne ilçelerindeki belirli taşınmazlar ile Antakya ilçesindeki bazı taşınmazlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak.
14 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 1-3 Nisan tarihleri arasında 28 ilden 2 bin 610 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en çok oyu 2018 seçimlerinde AKP'ye oy veren seçmenlerden alıyor. İnce'yi destekleyenlerin partilere göre dağılımı AKP yüzde 21,1, CHP yüzde 17,8, MHP yüzde 14,7, İYİ Parti yüzde 13,4 ve HDP yüzde 4 olarak belirlenmiş. Ankette Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,1 ve Muharrem İnce yüzde 5 oy alıyor.
13 Nisan 2023

TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ittifakının oylarının yüzde 41-43 seviyesinde olduğunu, muhalefetin avantajlı durumda olduğunu ancak seçim güvenliği gibi hesaplamalara dahil olmayan faktörlerin sonucu etkileyebileceğini ifade etti. Muharrem İnce'nin oylarında düşüş olmasına rağmen seçimleri ikinci tura bırakabilecek bir unsur olduğunu, Meclis çoğunluğunun kaybı ve ikinci tura kalmanın muhalefet için en büyük riskler olduğunu belirtti. Millet İttifakı'nın ortak liste oluşturmasının ve İYİ Parti ile CHP'nin bazı bölgelerde işbirliği yapmasının avantaj sağlayabileceğini, ancak TİP'in şu anki ölçümlere göre milletvekili çıkaramadığını ancak etkili bir kampanyayla bu durumun değişebileceğini dile getirdi.
12 Nisan 2023

ORC Araştırma şirketinin 7-11 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 48,9 olarak belirlendi. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerin oranı ise yüzde 41,5. Diğer adaylar ve partilerin oy oranları da paylaşıldı. Ancak ankette, güvenilirlik açısından önemli olan bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş. Ayrıca, diğer anket şirketlerinin sonuçları ve yorumlarına da yer verilmiş.
12 Nisan 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan AKP'nin oy oranı %30,2, CHP'nin ise %23,8 olarak ölçüldü. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında AKP'nin oy oranı %35'e, cumhur ittifakının toplam oy oranı %42,4'e, millet ittifakının oy oranı ise %38'e ulaşıyor. HDP %9,3 ve Türkiye İşçi Partisi %3,3 oy oranına sahip. Yöneylem Araştırma'nın önceki anketlerinde AKP'nin oy oranı %32 iken, Ağustos 2022'de CHP'nin AKP'yi az bir farkla geçtiği görülmüştü.
12 Nisan 2023

Türkiye Raporu'nun nisan anket sonuçlarına göre, Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin adaylığı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda sonuçlanmamasına ve ikinci tura kalmasına yol açacak düzeyde oy alacağını gösteriyor. Millet İttifakı'nın adayı olarak gösterilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise çoklu aday senaryolarında Erdoğan'ın önünde olduğu ancak ikinci tur ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Muhalifler, oyların bölünmemesi için İnce'nin adaylıktan çekilmesini talep ediyor. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, anketin bazı bulgularını Twitter üzerinden paylaşmış ancak anketin metodolojisi ve detayları hakkında bilgi verilmemiştir.
12 Nisan 2023

Gezici Araştırma şirketinin 1-2 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği ankete göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda yüzde 53,4 oy oranıyla kazanıyor. Ankette Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 43,2 olarak belirlenmiş. İkinci tur senaryosunda ise Kılıçdaroğlu yüzde 55,2, Erdoğan ise yüzde 44,8 oy alıyor. Katılımcıların yarısından fazlası Kılıçdaroğlu'nun seçileceğine inanırken, ankette bazı kritik bilgilerin açıklanmadığı editör notu ile belirtilmiş.
12 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın verilerine göre, Aralık ayında %31,7 olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünenlerin oranı, Ocak ayında %38,2'ye, Mart ayında ise %42,9'a yükseldi. MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, bu artışa dikkat çekti. Ancak, anketin kim tarafından finanse edildiği ve kim adına yapıldığı gibi bilgilerin açıklanmadığı bir editör notu ile belirtilmiştir.
11 Nisan 2023
İşaretlediklerim