Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), yılın en iyi golüne verilen Puskas ödülü için adaylarını duyurdu. Toplamda 11 adayın bulunduğu listede üç kadın futbolcu da yer alıyor. Adaylar arasında Arjantin, Kolombiya, Paraguay, Güney Kore, Avustralya, Uruguay, Brezilya, İspanya, Portekiz ve Kazakistan'dan futbolcular bulunuyor.
22 Eylül 2023

Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri'nde B Grubu'ndaki beşinci maçında Brezilya'yı 3-0 mağlup etti. Milliler ilk seti 25-21, ikinci seti 29-27 ve üçüncü seti 25-19 kazandı. Gruplarında ilk iki sırada yer alan ülkeler, Paris Olimpiyat Oyunları'na kota kazanacak. Elemeler, Çin, Japonya ve Polonya'da oynanıyor.
22 Eylül 2023

Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri'nde Arjantin'i 3-1 mağlup etti. İlk seti 25-16, üçüncü seti 25-15 ve dördüncü seti 25-15 kazanan milli takım, ikinci seti ise 25-22 kaybetti. Maç boyunca Vargas, Ebrar Karakurt, Eda Erdem ve Hande Baladın'ın etkili sayıları dikkat çekti.
20 Eylül 2023

Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri B Grubu'ndaki üçüncü maçında Peru'yu 3-1 mağlup etti. İlk seti 25-18, üçüncü seti 25-17 kazanan Türkiye, dördüncü seti de 29-27 alarak maçı 3-1 kazandı. Bu galibiyetle birlikte Filenin Sultanları, elemelerdeki üçüncü galibiyetini elde etti. Takım, dördüncü maçında Arjantin'le karşılaşacak.
19 Eylül 2023

Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları elemeleri B Grubu’ndaki ilk maçında Porto Riko’yu 3-0 yendi. İlk seti 25-19, ikinci seti 25-16 ve final setini 25-14 alarak galibiyeti elde ettiler. Ebrar Karakurt 16, Vargas da 15 sayıyla galibiyete katkıda bulundu. Ay yıldızlılar, grup maçlarında Japonya, Brezilya, Belçika, Bulgaristan, Porto Riko, Arjantin ve Peru ile mücadele edecek.
16 Eylül 2023

Açık Toplum Vakıfları tarafından dünya genelinde yapılan bir ankete göre, 18 ila 35 yaş arası gençlerin üçte biri demokrasiye inanmıyor ve güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Türkiye'deki oran ise yüzde 50. Ankette, gençlerin yüzde 57'si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir bulurken, yüzde 42'si askeri yönetimi destekliyor. Türkiye özelinde ise, yüzde 50'lik kesim seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir liderin ülke yönetimi için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.
12 Eylül 2023

Brezilya'nın güney bölgesinde etkili olan tropikal kasırga nedeniyle ilk belirlemelere göre 22 kişi hayatını kaybetti. Bölge Valisi Eduardo Leite, 20'den fazla kasabada acil durum ilan ettiklerini ve 15 bin kişinin tahliye edildiğini belirtti. Kasırganın etkili olduğu 60 kasabada şiddetli rüzgar ve seller nedeniyle nehirlerin taştığı ve arama kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürüldüğü bildirildi.
6 Eylül 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Avustralya'ya gitmek üzere yola çıktığı uçak, yakıt ikmali yaptığı Abu Dabi'den havalanmasının ardından bir arıza sebebiyle zorunlu iniş yaptı. Uçak, arıza nedeniyle aldığı yakıtın büyük kısmını havada boşalttı. Alman hükümetinin uçakları son zamanlarda sık sık arıza yapmasıyla gündeme gelmişti. Bu durumun Baerbock'un Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na yapmayı planladığı ziyaretlere nasıl etki edeceği henüz belirsiz.
14 Ağustos 2023

Arjantin'de Ekim ayında düzenlenecek genel seçimler öncesi yapılan ön seçimlerde aşırı sağcı popülist aday Javier Milei en çok oyu aldı. Oyların yüzde 92'si sayıldı ve ilk sonuçlara göre Milei, beklenmedik şekilde oyların yüzde 30'unu aldı. Milei'yi yüzde 28'le ana muhalefet bloku, yüzde 27'yle şu an iktidarda olan 'Peronist' ittifakı takip etti. Milei, Arjantin Merkez Bankası'nın kapatılmasını, insan organlarının satışının legal olması gerektiğini ve silahların serbestleştirilmesi gerektiğini savunuyor.
14 Ağustos 2023

Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023'ün küresel bazda en sıcak ay olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Rapora göre, geçen ay sıcaklık, en sıcak ayın yaşandığı Temmuz 2019'u 1,5 santigrat derece aştı. Kuzey yarımkürenin birçok bölgesinde sıcak hava dalgaları yaşandı ve Antarktika'nın büyük bölümünde ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar ölçüldü. Ayrıca, Antarktika deniz buzu da temmuz ayları içindeki en düşük seviyesinde ölçüldü ve ortalamanın yüzde 15 altında aylık değerle rekor kırdı.
8 Ağustos 2023

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC), Antarktika'daki deniz buzlarında bu yıl erimenin son 45 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Her yıl kıtanın yaz aylarının yaşandığı şubat ayı sonuna doğru Antarktika deniz buzunun en düşük seviyesine geldiği kış aylarında eski durumuna döndüğü ancak bu yıl buzun beklenen seviyelere ulaşmadığı kaydedildi. Bilim insanları, iklim krizi nedeniyle Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun sabit biçimde azaldığını ancak Antarktika’dakinin, son dönemde rekor yüksek seviyelerden rekor düşük seviyelere iniş ve çıkışlar kaydettiğini, 2016’dan itibaren de giderek küçülme eğilimine girdiğini vurguluyor.
31 Temmuz 2023

Paris-Saint-Germain (PSG), sezon öncesi Japonya ve Güney Kore'de düzenlenecek hazırlık turnuvasının kadrosunda Kylian Mbappe'ye yer vermedi. İspanyol teknik direktör Luis Enrique'nin belirlediği 29 kişilik takım kafilesinde, Fransa temsilcisinin tarihindeki en golcü oyuncu rekorunu elinde tutan Mbappe yer almadı. PSG yönetimi, kontratı gelecek sezon sona erecek olan ve sözleşme yenilemeyi reddeden Mbappe'yi transferden bonservis bedeli kazanmayı hedefliyor.
22 Temmuz 2023

Türk Lirası, 2023 yılbaşından itibaren dolar karşısında yüzde 28 oranında değer kaybetti. Bu kayıpla TL, Arjantin Pesosu'nun ardından dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu. Dolar/TL kuru, 15 Kasım 2021'den bu yana ilk kez tek haneli seviyeleri görmüş ve 2023 yılına 18,70 seviyesinde girmişti. 28 Mayıs seçimlerinin ardından TL'deki değer kaybı daha da hızlandı ve dolar/TL kuru 26 seviyesini aştı.
4 Temmuz 2023

A Milli Erkek Futbol Takımı, FIFA dünya sıralamasında iki basamak yükselerek 41'inci sıraya çıktı. Bu yükseliş, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri D Grubu'nda oynadığı Letonya ve Galler maçlarını kazanmasının ardından geldi. Arjantin, Fransa ve Brezilya sıralamanın ilk üç sırasını korudu. Bir sonraki FIFA dünya sıralaması 20 Temmuz'da açıklanacak.
29 Haziran 2023

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin kapanış töreninde, Meksikalı yönetmen Lila Avilés'in 'Totem' filmi FIPRESCI ödülüne layık görüldü. Festival, 31 Mayıs'ta başlamış ve yedi gün süresince 66 filmi izleyicilerle buluşturmuştu. Festival, kadınların sinemadaki emeklerini görünür kılmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sanatın iyileştirici gücüyle sağlamayı hedefliyor. 'Totem' filmi, yedi yaşındaki kız çocuğu Sol'ün gözünden bir ailenin hikayesini anlatıyor ve ölüm, kayıp ve hayat üzerine derin gözlemler sunuyor.
8 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu Ankara'daki Arjantin İlkokulu'nda kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, seçimlerin zor koşullar altında gerçekleştiğini ve karalama ile iftira kampanyalarına maruz kaldığını ifade etti. Vatandaşları sandığa davet eden Kılıçdaroğlu, demokrasinin ülkeye mutlaka geleceğine ve halkın sağduyusuna güvendiğini belirtti. Oy kullanma işleminden sonra evinde dinleneceği ve daha sonra CHP Genel Merkezi'ne geçeceği bilgisi paylaşıldı.
28 Mayıs 2023

31 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde dünya genelinden 64 film gösterilecek. Festival 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenleniyor ve açılış gecesinde sinemadaki kadın emeğini onurlandıran çeşitli ödüller verilecek. Festivalde özel gösterimler, FIPRESCI Ödülü'ne aday filmler ve çeşitli tematik bölümler yer alacak. Ayrıca İranlı yönetmen Mania Akbari festivalin konuğu olacak ve festivalde Türkiye'den kadın filmleri de gösterilecek. Biletler 27 Mayıs'ta satışa çıkacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 bilet hediye edecek.
25 Mayıs 2023

İstanbul Portföy stratejisti Güzem Yılmaz Ertem, kur korumalı mevduatın (KKM) getirdiği riskler nedeniyle bankaların Arjantin örneğini incelediğini ifade etti. KKM, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de uygulamaya alınmıştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'yi saadet zincirlerine benzeterek sistemin sürdürülebilirliği konusunda uyarılarda bulundu. Bankacılık sektörü, yüksek faiz vermekle sabit kuponlu tahvil almak arasında bir seçim yapmak zorunda kalarak risk analizi yapıyor.
24 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, cumhurbaşkanlığı seçimi pusulasında Muharrem İnce'nin üzerinin çizildiği iddialarına ilişkin, böyle bir durumun yasal olarak mümkün olmadığını ve herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilemeyeceğini belirtti. Yener, iddiaların doğruluğunun teyit edilemediğini, ancak sandık kurulu başkanlarına SMS yoluyla gerekli uyarıların yapıldığını ifade etti.
14 Mayıs 2023

Bolivya'da 1967 yılında ünlü devrimci Ernesto Che Guevera'yı yakalayan ve Bolivya Kongresi tarafından kahraman ilan edilen General Gary Prado Salmon, 84 yaşında Santa Cruz de la Sierra'daki bir hastanede hayatını kaybetti. 1981 yılında geçirdiği bir kaza sonucu felç olan ve 1988'de emekliye ayrılan Salmon'un ölümü, Che Guevera'nın öldürülmesinde yer alan asker Mario Teran Salazar'ın 2022'de ölümünün ardından gerçekleşti.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim