Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde başlattığı operasyon sonrasında, bölgede yaşayan binlerce Ermeni, Ermenistan'a göç etmeye başladı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bölgede Ermenilere karşı etnik temizliğin yolda olduğunu iddia etti. Azerbaycan ise bölgedeki Ermenilere eşit yurttaş muamelesi yapacağına dair söz verdi. Ermenistan hükümeti, sığınmacılara devlet tarafından finanse edilen konutlar sağladığını bildirdi.
26 Eylül 2023

İstanbul'da Yenikapı-Hacıosman metro hattında teknik bir arıza yaşandı. Metro İstanbul'un Twitter hesabından yapılan açıklamada, arıza nedeniyle seferlerin Taksim-Hacıosman istasyonları arasında yapıldığı belirtildi.
26 Eylül 2023

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB), Ankara'da 22 grubun ücretsiz biniş kartlarını geçersiz ilan etmişti. Ancak, yaşanan tartışmalar ve mağduriyetler sonucunda TÖHOB, tüm ücretsiz biniş kartlarının 1 Ekim'e kadar geçerli olacağını duyurdu. Bu süre zarfında çözüm bulunması bekleniyor. Aksi takdirde, araçların belediyeye devredilmesi durumunda, çalışanlara ve mal sahiplerine öncelikli iş hakkı sunulması talep edilecek.
25 Eylül 2023

Kanada Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin konuşmasının ardından, İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler için savaşan Yaroslav Hunka'yı 'savaş kahramanı' olarak tanıttı ve teşekkür etti. Ancak Hunka'nın Nazi tarafında savaştığının ortaya çıkması üzerine Rota, ağır eleştirilere maruz kaldı ve özür diledi. Rota, özür dileme sürecinde, bu eyleminin tüm sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.
25 Eylül 2023

2023 yılı için getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tahsilatı, vatandaşların Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı beklemesi nedeniyle beklenenin çok altında, yüzde 20'lerde kaldı. CHP, bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu ve mahkeme başvuruyu 28 Eylül'de görüşecek. Hürriyet'in haberine göre, ek MTV'de yalnızca 3,4 milyar TL tahsil edildi, hedeflenen miktar ise 16.3 milyar TL idi.
25 Eylül 2023

Ermenistan'da, iktidarı zorla ele geçirme ve başbakanla hükümet üyelerine suikast iddiasıyla sekiz kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 'Haçlılar Askeri-Yurtsever Toplum Kuruluşu' üyeleri ve Erivan eski belediye başkanı Albert Bazeyan'ın da olduğu belirtildi. Bu kişilerin hükümetin yetkilerini anayasada öngörülmeyen bir şekilde devralarak iktidarı zorla ele geçirme hazırlığı yaptıkları tespit edildi.
25 Eylül 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde, depremler sonucu ağır hasar gören bir binanın yıkım çalışması sırasında bina kontrolsüz bir şekilde çöktü. İş makinesiyle birlikte çöken binanın altında kalan operatör, AFAD ekiplerinin çalışması sonucu bulunduğu yerden çıkarıldı ancak hayatını kaybetti. Olayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldı.
24 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, grip salgınlarının etkilerini azaltmak ve halk sağlığını korumak amacıyla 2023 yılı grip aşısı uygulamasının 15 Eylül itibarıyla başladığını duyurdu. 65 yaş üzeri bireyler ve kronik hastalığı olanlar grip aşısını ücretsiz olabileceklerini belirtti. Ayrıca, grip aşısının hastalığa yakalanma riskini azalttığını ve hastalığın şiddetini hafiflettiğini vurguladı.
24 Eylül 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni koronavirüs varyantları Eris ve XXB’den korunmak için risk grubundakilere maske takmayı önerdi. Azap, Covid-19'un henüz mevsimsel bir hastalığa dönüşmediğini, ancak önümüzdeki yıllarda bu durumun değişebileceğini belirtti. Ayrıca, risk grubundakilerin test yaptırmalarının önemini vurguladı ve antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu ifade etti. Üçüncü nesil mRNA aşısının Türkiye'ye henüz gelmediğini belirten Azap, risk grubunda olmayanların eski aşıyı olmalarına gerek olmadığını, ancak yüksek riskli gruptakilerin mRNA aşısını yaptırabileceklerini söyledi.
23 Eylül 2023

Antalya'dan havalanan ve Rusya'nın Perm Havalimanı'na iniş yapan Türk Hava Yolları'na ait AnadoluJet uçağı, iniş sırasında pistten çıktı. Kazada yolcuların herhangi biri yara almadı. Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, olayla ilgili teknik ekiplerin araştırma sürecini başlattığını bildirdi.
22 Eylül 2023

Şehir Hatları AŞ, 23-24 Eylül tarihlerinde, 11.00-16.00 saatleri arasında Haliç'te düzenlenecek olan 'Haliç Su Sporları Merkezi Optimist Yarışları' nedeniyle bazı vapur seferlerinin iptal edildiğini duyurdu. İptal edilen seferler arasında Eyüpsultan-Üsküdar, Üsküdar-Eyüpsultan, Kadıköy-Kasımpaşa-Fener-Hasköy-Sütlüce-Eyüpsultan ve Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Kasımpaşa-Sütlüce-Eyüpsultan hatları bulunuyor.
22 Eylül 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ücretsiz ulaşım kartı sahiplerini taşımayan dokuz özel halk otobüsünü trafikten men etti. Bu karar, özel halk otobüsü sahiplerinin 'zarar ettikleri' gerekçesiyle ücretsiz taşıma hakkı olanları taşımayacaklarını açıklamasının ardından geldi. ABB, bu durumun kanuna aykırı olduğunu ve vatandaşların ücretsiz taşıma hakkının engellenemeyeceğini belirtti. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Kurtuluş Kara ise, cezaların devam etmesi durumunda özel halk otobüslerinin çalışmayacağını ifade etti.
22 Eylül 2023

İstanbul Valiliği, Esenyurt'ta bir köpek tarafından ısırılan altı yaşındaki bir kız çocuğunun kuduz olduğu yönündeki sosyal medya iddialarını yalanladı. Valilik, çocuğun hastaneye kaldırıldığını ve rutin prosedür gereği kuduz aşısı yapıldığını belirtti. Çocuğun sağlık durumunda herhangi bir olumsuzluk belirtisi görülmediği ve tedavisinin devam ettiği bildirildi. Ayrıca, çocuğu ısıran köpeğin Esenyurt Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğüne bağlı barınakta gözlem altına alındığı ifade edildi.
22 Eylül 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, EGO'nun iflasına yönelik önergeyi veto ettiğini ve kanuna ve sözleşmeye aykırı hareket eden işleticilerin trafikten men edileceğini belirtti. Ankara'daki özel halk otobüsü sahipleri, zarar ettikleri gerekçesiyle ücretsiz taşıma hakkı olanları artık taşımayacaklarını açıklamıştı. Yavaş, EGO'nun zararının 3 milyar TL'yi bulduğunu ve özel otobüslere destek olduklarını ifade etti. Ayrıca, ücretsiz binme hakkı olduğu halde vatandaşın özel halk otobüslerine alınmaması durumunda gerekenin yapılacağını bildirdi.
21 Eylül 2023

İsveç Yüksek Mahkemesi, PKK için para toplamaktan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılan bir kişinin cezasını onayladı ancak Türkiye'ye sınır dışı edilme kararını iptal etti. Bu kişi, 'teröre finans sağlamak', 'gasp teşebbüsü' ve 'silahlı saldırıdan' suçlu bulundu. Bu durum, İsveç'te PKK adına para toplayan bir kişiye ilk kez hapis cezası verilmesi anlamına geliyor.
20 Eylül 2023

Gür-Sel Turizm, Taşımacılık ve Servis Ticaret AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, temettü dağıtımının 26-27 Ekim tarihlerinde yapılacağını duyurdu. Şirket, 2022 yılı karından brüt 10 milyon TL, net 9 milyon TL nakit kar dağıtılacağını belirtti. Ödemelerin peşin yapılacağı ve kalan karın olağanüstü yedek akçe olarak ayrılacağı ifade edildi.
20 Eylül 2023

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Kurtuluş Kara, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde, otobüsçülere gelir desteğinin devamı için sunulan önergenin reddedilmesi halinde Ankara’da 22 grubu kapsayan ücretsiz biniş kartı sahiplerini taşımayacaklarını açıkladı. Kara, otobüs esnafının artan giderlerini karşılayamadığını ve 95 gündür gelir desteği almadan ücretsiz taşımacılık hizmeti verdiklerini belirtti. Ankara Özel Halk Otobüsü Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş da, salgın ve artan maliyetler sonrasında otobüsçü esnafını ABB desteğiyle ayakta tutabildiklerini ifade etti.
20 Eylül 2023

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan Rusya Büyükelçiliği, protestocular tarafından kuşatıldı. Büyükelçilik, bu durumda çalışmanın mümkün olmadığını belirtti ve Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'na diplomatik misyonun normal işleyişinin yeniden sağlanması için önlemler alınması talebinde bulundu. Bu olay, 2020'de Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ardından, Azerbaycan'ın Karabağ'da 'anayasal yapıyı yeniden tesis etmek' gerekçesiyle 'anti-terör operasyonu' başlatması sonucu bölgedeki tansiyonun yeniden yükselmesiyle gerçekleşti.
20 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için öngörülen süreyi 2026’ya kadar uzatan kanunu iptal etti. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, umuma açık hizmet veren her türlü belediye, kamu kurum ve kuruluşlarıyla toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesini zorunlu kılmıştı. Ancak bu süre beş kez uzatılmıştı. Farklı illerden engelli haklarıyla ilgili çalışan avukatlar ve CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, sürenin devamlı uzatılmasının engellilerin toplum içinde yer almaları, iş gücüne katılmaları ve bireysel olarak yaşayabilmeleri imkanını olumsuz etkileyeceğini belirterek kanunu iptal etti.
19 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, dünya güvenliğinin teminatı olmaktan çıkan BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi. Erdoğan, küresel ölçekte karmaşık ve tehlikeli sınamalarla karşı karşıya olduklarını, terörizmin uluslararası güvenlik iklimine zarar verdiğini ve küresel adaletsizliklerin üzerine gitmenin önemini vurguladı. Ayrıca, BM Genel Sekreteri Guterres'in 'İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan kurumların bugünün dünyasını yansıtmadığı' tespitine katıldığını belirtti.
19 Eylül 2023
İşaretlediklerim