Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla, büyükelçilikler, Diyanet İşleri Başkanlığı, Basın İlan Kurumu, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda çeşitli görevlere atamalar yapıldı ve bazı görevliler görevden alındı. Atamalar arasında büyükelçiliklere ve genel müdürlük pozisyonlarına yapılan değişiklikler bulunmaktadır.
1 Nisan 2023

Anadolu Otoyolu'nun Bolu Batı ile Doğu gişeleri arasında çok sayıda aracın karıştığı bir zincirleme trafik kazası gerçekleşti. Kaza sonucu otoyolun Ankara yönünde ulaşım durdu ve bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri gönderildi. Kar yağışının etkisini azalttığı bölgede yolun kapalı olması nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu.
30 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında, İSPARK otoparklarına elektrikli araç şarj istasyonları kurulması kararı alındı. Bu karar, Türkiye'de yerli elektrikli araç üretimini desteklemek ve bu araçların şarj ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla alındı. 2023 yılında elektrik altyapısı hazır olan katlı otoparklara şarj üniteleri kurulacak, açık ve yol üstü otoparklar için ise fizibilite çalışmaları başlayacak. 2030 yılına kadar İSPARK otoparklarının %10 kapasitesinin elektrikli araçlara hizmet verecek şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor.
30 Mart 2023

Japonya'da Afet İdare Konseyi, aktif yanardağ Fuji'nin patlaması halinde tahliye planını güncelleyerek, halkın taşıtlar yerine yürüyerek bölgeden ayrılmasını öngördü. Dokuz yıl sonra güncellenen plan, trafik sıkışıklığını önlemeyi amaçlıyor. Ancak, olası patlama öncesi gönüllü tahliye çağrılarında şahsi araçların kullanımına izin verilecek. Fuji Dağı, Japonya'nın en yüksek noktası olup, en son 1707 yılında patlamış ve Tokyo bölgesine volkanik kül bırakmıştır.
30 Mart 2023

Erzincan-Sivas kara yolunun Kızıldağ mevkisinde, kar, tipi ve buzlanma koşulları altında bir yolcu otobüsü devrildi. Kazada ilk belirlemelere göre iki kişi hayatını kaybetti, 21 kişi yaralandı. Kaza sonrası bölgeye sağlık, itfaiye, AFAD, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından çevredeki hastanelere kaldırıldı.
30 Mart 2023

Deprem riski nedeniyle Süreyyapaşa Hastanesi'nin taşınma kararı alındı. Hastane yönetimi, çalışanlarına deprem riski düşük binalara geçici taşınma planını duyurdu. Türk Toraks Derneği, hastanenin kendi yerinde ve en kısa sürede dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Hastane, İstanbul Anadolu yakasında solunum sistemi hastalıkları için önemli bir kapasiteye sahip ve verem gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde öncü bir kuruluş. Taşınma süreci, hastaların sağlık hizmetlerine erişiminde sorunlar yaratabilecek ve hastanenin ekol yapısının korunması gerektiği vurgulanıyor.
30 Mart 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat uygulamasının maliyeti hakkında Merkez Bankası tarafından doğrudan bir bilgi verilmedi. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022'de KKM'nin maliyetinin 92,5 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Merkez Bankası'nın yıllık raporunda 'diğer' kalemi altında yer alan 89 milyar lira, ekonomistler tarafından KKM maliyetine işaret ediyor olarak yorumlandı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın hesaplamalarına göre, KKM'nin 2022'deki toplam maliyeti yaklaşık 181,5 milyar lira.
29 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, enflasyonun düşme eğiliminde olması durumunda asgari ücrete zam yapılmayacağını ifade etti. Bu durumun temmuz ayında değerlendirileceğini belirtti. Daha önceki bir açıklamasında da asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağının temmuzda netleşeceğini söylemişti. Bakan Bilgin'in bu açıklamaları, asgari ücretin enflasyon oranlarına göre belirlenmesi konusunda bir gösterge niteliği taşıyor.
29 Mart 2023

AKP'den milletvekili aday adayı olan Efe Gazi Subaşı'nın lüks yaşam tarzı ve ailesinin dolandırıcılık suçlamaları dikkat çekiyor. Subaşı'nın babası ve AKP Adıyaman eski milletvekili Salih Fırat'ın da içinde olduğu dolandırıcılık davaları bulunuyor. İş insanı Imad Kaçkul, Fırat ve Subaşı ailesi tarafından dolandırıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulunmuş. Sayit Subaşı'nın (Efe Subaşı'nın babası) 55 ayrı sahtecilik ve dolandırıcılık davası ve 16 arama kararı bulunduğu belirtiliyor.
29 Mart 2023

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sonunda Suriye ve Rusya ile üçlü bir adım atma isteğini belirtmiş ve liderler olarak bir araya gelme ihtimalinden bahsetmişti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi şartıyla Erdoğan'la görüşebileceğini açıklamıştı. Nisan ayında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da Suriye'deki durumu görüşmek üzere toplanacak.
28 Mart 2023

Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya göndermeyi ocak ayında taahhüt ettiği 18 adet Leopard 2 tankının Ukrayna'ya ulaştığını duyurdu. Ayrıca, 40 Marder piyade savaş aracı ve iki zırhlı kurtarma aracının da Ukrayna'ya gönderildiği belirtildi. Alman ordusu, tank ve araçları kullanacak Ukraynalı birliklere Almanya'da eğitim verdi. Portekiz tarafından bağışlanan üç Leopard tankı da Ukrayna'ya ulaştı.
28 Mart 2023

İstanbul'da yaşanan olumsuz hava koşulları sebebiyle Şehir Hatları AŞ tarafından yapılan duyuruya göre Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş hattındaki bazı vapur seferleri iptal edildi. Moda İskelesi'ne yapılan seferler hava muhalefeti nedeniyle gerçekleştirilemiyor. Ayrıca Bursa-İstanbul arasındaki deniz otobüsü seferlerinden de bazıları iptal edildiği bildirildi.
28 Mart 2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO), olumsuz hava koşulları sebebiyle bazı seferlerini iptal ettiğini duyurdu. İptal edilen seferler arasında Bursa (Mudanya) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci) ve Armutlu (İhlas) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci) güzergahları bulunuyor. Yolcular, güncel sefer bilgileri için BUDO'nun internet sitesini takip edebilirler.
28 Mart 2023

Hindistan merkezli turizm şirketi Adventures Overland, 7 Ağustos'ta İstanbul'dan başlayıp 1 Ekim'de Londra'da sona erecek 56 günlük bir otobüs turu düzenliyor. Bu tur, Balkanlar, Doğu Avrupa, İskandinavya ve Batı Avrupa üzerinden 22 ülkeyi kapsayacak ve yolcular 12 bin kilometre kat edecekler. Turun bilet fiyatı 24,300 dolar olup, günlük kahvaltı, bazı öğünler ve otel konaklamaları fiyata dahil. Tur, 1950'ler ve 1960'lardaki Hippie Trail'den ilham alınarak tasarlanmış ve şirket kurucuları güvenli bir program hazırladıklarını belirtiyor.
27 Mart 2023

Mehmet Raşit Öğütçü, bilinen adıyla yazar Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) milletvekili aday adayı olduğunu duyurdu. Aday adaylığını açıklamasının ardından CHP Beşiktaş ilçe binasına bir ziyaret gerçekleştirdi. CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı, ziyaret için Öğütçü'ye teşekkürlerini Twitter üzerinden iletti.
27 Mart 2023

Almanya'da Verdi ve EVG sendikalarının düzenlediği grevler nedeniyle toplu ulaşım hizmetleri durma noktasına geldi. Grev, havalimanları, limanlar, tren yolları, otobüsler ve metro hatlarını kapsayarak 24 saat sürecek şekilde başladı. Sendikalar, yükselen enflasyon karşısında üyeleri için daha yüksek ücret artışları talep ediyorlar. Deutsche Bahn ise grevi 'gereksiz ve aşırı' olarak nitelendirdi.
27 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gezi Parkı eylemleri sırasında Bezmialem Valide Sultan Camisi'nde bira içildiği iddiasını yalanlayan müezzin Fuat Yıldırım, CHP'den milletvekili aday adayı oldu. Yıldırım, iddiaları yalanladıktan sonra İstanbul Başakşehir'e bağlı bir köye tayin edilmiş ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın atamasına itiraz ederek dava açmıştı. Kronik böbrek rahatsızlığı nedeniyle diyaliz tedavisi gören ve böbrek nakli bekleyen Yıldırım'a nakil 2022 yılında gerçekleşmiş, bu süreçte CHP lideri Kılıçdaroğlu ve diğer CHP yetkilileri tarafından ziyaret edilmişti.
23 Mart 2023

ABD, Ukrayna'ya daha hızlı tank sağlamak amacıyla yeni Abrams M1-A2 tankları yerine eski tank gövdelerini modernize ederek M1-A1 varyantını sonbahara kadar teslim etmeye karar verdi. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, bu değişikliğin teslimat süresini önemli ölçüde kısaltacağını belirtti. ABD'nin bu kararı, Almanya'nın Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya tedarik edilmesi konusunda ABD'nin önce tank vermesini şart koşmasının ardından geldi.
22 Mart 2023

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018'de meydana gelen ve 25 kişinin ölümü, 340 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan tren kazası davasının 14'üncü duruşması görüldü. Duruşma, Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 19 Temmuz'a ertelendi. Kazada asli kusurlu bulunan dört sanığın iki ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edilmiş, ayrıca soruşturma genişletilerek dokuz kişiye daha dava açılmıştı. Facianın tek tutuklu sanığı olan TCDD 1'inci Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu daha önce tahliye edilmişti.
21 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde AKP'nin ittifak teklifini reddetti. YRP'nin ittifak şartları arasında 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebi olduğu iddia edilmiş, bu talebe AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık sert tepki göstermişti. YRP'nin ittifaka katılmama kararının ardından, bazı AKP destekçileri ve 'ak trol' olarak bilinen Furkan Bölükbaşı, Zengin'i suçlayarak partide kalması durumunda AKP'ye oy vermeyeceklerini ifade etti.
20 Mart 2023
İşaretlediklerim