ABD hükümeti, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç ile ilgili olarak Türkiye'ye hızlı onay vermesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Türkiye, İsveç'in terörle mücadele konusundaki tutumundan dolayı endişelerini dile getirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatma kararı aldıklarını açıklamıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO değerlerini paylaşan ve ittifakı güçlendirecek ortaklar olduğunu belirtti.
18 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1803 minibüs ve 322 taksi dolmuşun yeni taksiye dönüştürülmesi için başvuruları tamamladı ve kura çekimi yapıldı. İBB Başkanı İmamoğlu, araçların uygun maliyetle temin edileceğini belirtirken, taksiciler araç fiyatlarının 800 bin TL'den 1.5 milyon TL'ye çıkarıldığını iddia ediyor. İBB'nin bu süreci desteklediği belirtilen İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'ya taksicilerden tepki var. İmamoğlu, yeni taksilerin İstanbul'a ve esnafa değer katacağını ve uygun fiyatlarla sağlanacağını ifade etti.
17 Mart 2023

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Devlet Başkanlığının Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında, Ukrayna'da işlenen savaş suçları ve çocukların kaçırılması suçlamalarıyla tutuklama emri çıkardı. Rusya, bu suçlamaları reddetmekte ve ICC'nin kararlarını tanımadığını belirtmektedir. ICC'nin tutuklama yetkisi olmadığı ve yargı yetkisinin sadece anlaşmaya taraf ülkelerde geçerli olduğu için, Rusya'nın anlaşmanın bir parçası olmaması nedeniyle Putin'in tutuklanması beklenmiyor.
17 Mart 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sonlandırması ve savaş öncesi durumun yeniden sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye açık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin desteklediği Suriye muhalif güçleri, İdlib bölgesini kontrol ediyor ve Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığı Suriye ordusunun ilerleyişini engelliyor. Ayrıca, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının katılacağı planlanan toplantı teknik nedenlerle ertelendi.
16 Mart 2023

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile ABD'nin inisiyatifiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Karadeniz'de düşen ABD'ye ait MQ-9 tipi İHA'nın neden ve sonuçları ele alındı. Şoygu, ABD'nin Rusya'nın ilan ettiği uçuş kısıtlamalarına uymadığını ve istihbarat eylemlerini artırdığını belirtti. Ayrıca, büyük nükleer devletlerin askeri iletişim kanallarını açık tutmaları gerektiğini vurguladı. ABD ve Rusya, İHA'nın düşüşüne ilişkin farklı açıklamalar yaptı.
15 Mart 2023

Britanya'da farklı sektörlerdeki çalışanlar, ücret, emekli maaşı, iş güvenliği ve işten çıkarma koşulları gibi nedenlerle geniş çaplı bir greve başladı. Sendikalar Konfederasyonu'na göre yaklaşık 500 bin kişinin greve katılması bekleniyor. Londra'da metro seferleri durduruldu, okullar ve devlet daireleri etkilendi. Ayrıca BBC çalışanları da yerel radyolarda kesinti planlarına karşı greve katılıyor.
15 Mart 2023

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti öncesinde, Türk yetkililer Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapacağını ve verilen sözün tutulacağını belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvuruları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gerçekleşmiş ve Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda endişelerini dile getirmişti. İsveç ile ilişkilerde yaşanan gerilimler nedeniyle Türkiye, sadece Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceğini, İsveç'in ise destek beklememesi gerektiğini açıklamıştı.
15 Mart 2023

Japonya'da 'anti-NHK Partisi' üyesi ve YouTuber olarak bilinen Higaşitani Yoşikazu, seçildiği günden beri meclis oturumlarına katılmadığı için milletvekilliği düşürüldü. Kendisine tanınan özür dileme hakkını kullanmayan Higaşitani'ye en ciddi kınama cezası verildi ve iktidar ve muhalefetin oylarıyla vekilliği düşürüldü. Bu olay, Japonya'da 70 yıl sonra bir parlamento üyesinin vekilliğinin düşürülmesi olarak kayıtlara geçti. Higaşitani, maaş ve ek ödemelerle toplamda 19 milyon yen (140 bin dolar) gelir elde etmişti.
15 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde çeşitli atama ve görevden alma kararları alındı. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Atamalar arasında başmüfettişlik, bölge müdürlüğü ve il müdürlüğü pozisyonları bulunmaktadır. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürü görevden alındı.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan arama kurtarma faaliyetlerindeki eksiklikler nedeniyle birçok kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. CHP, bu aksaklıkların araştırılması için TBMM'ye öneri sundu. Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman'ın afet koordinasyonunda unutulduğunu ve bu durumun insanların ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Ancak CHP'nin araştırma önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
14 Mart 2023

7-18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul Caz Festivali, 30. yılını 200'den fazla yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla kutlayacak. Festivalde The Lumineers, Fatoumata Diawara, Lizz Wright ve Youn Sun Nah Quartet gibi isimler sahne alacak. Parkorman, Robert Kolej, The Marmara Esma Sultan Yalısı ve Sultan Park-Swissôtel the Bosphorus gibi mekanlarda düzenlenecek konserlerin yanı sıra, Kadıköy'deki dört mekanda Gece Gezmesi ve Caz Vapuru etkinlikleri de yer alacak. Genç Caz+ konser serisi ve Mehmet Uluğ Fonu desteğiyle genç müzisyenlere sahne ve albüm kaydı imkanı sunulacak. Biletler öncelikli olarak Lale Kart üyelerine, ardından genel satışa sunulacak ve öğrenciler için indirimli bilet uygulaması devam edecek.
14 Mart 2023

Japonya'da zincir suşi restoranları, müşterilerin hijyen kurallarını ihlal ederek yaptıkları şakalar sonucu ortaya çıkan 'suşi terörü' ile mücadele ediyor. Suşiro, Çuşimaru ve Kura Suşi gibi restoranlar, döner bant sistemini değiştirmek, plastik paneller yerleştirmek, dokunmatik panel kullanmak ve kameralarla izleme gibi çeşitli yöntemlerle bu soruna çözüm bulmaya çalışıyor. Bu durum, restoranların hisse senetlerinin geçici olarak düşmesine ve müşteri memnuniyetinin azalmasına neden olmuş.
14 Mart 2023

Japon yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kenzaburo Oe 88 yaşında vefat etti. Edebiyat kariyerine 1957'de başlayan ve 1994'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Oe, aynı zamanda sosyal ve siyasi aktivist olarak da tanınıyordu. Savaş ve nükleer silahların tehlikelerine dikkat çeken eserler yazmış, Japonya'nın barışçıl anayasasını savunmuş ve nükleer enerjiye karşı çıkmıştır. Oe, Japonya'nın en ünlü modern edebiyatçılarından biri olarak kabul ediliyor ve 'Kişisel bir Sorun' ile 'Sessiz Çığlık' gibi önemli eserlere imza atmıştır.
13 Mart 2023

Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar kapsamında belirlenen malların ülke üzerinden Rusya'ya geçişini 1 Mart itibarıyla durdurdu. Bu durum, Türkiye'deki nakliye ve gümrük şirketleri tarafından doğrulandı. Resmi bir duyuru olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu adımı AB'nin yaptırımlarını genişletmesiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye daha önce yaptırımlara katılmayacağını ancak delinmesine aracılık etmeyeceğini açıklamıştı.
13 Mart 2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO), kötü hava koşulları sebebiyle Bursa ile İstanbul arasındaki 07:00 ile 18:30 saatleri arasında planlanan 12 seferini iptal ettiğini duyurdu. İptaller, BUDO'nun resmi internet sitesi üzerinden paylaşıldı.
13 Mart 2023

2023 Oscar ödüllerinde, En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde Cate Blanchett ve Michelle Yeoh, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde Brendan Fraser ve Austin Butler, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde Jamie Lee Curtis ve Kerry Condon, ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde Ke Huy Quan ve Barry Keoghan arasında sıkı bir rekabet yaşanıyor. 'Banshees of Inisherin' filmi dokuz dalda aday gösterilmişken, En İyi Film kategorisinde ise 'Fabelmanlar', 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok', 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' ve 'Inisherin’in Ölüm Perileri' öne çıkan adaylar arasında.
12 Mart 2023

İstanbul'da etkili olan lodos sebebiyle Şehir Hatları AŞ tarafından işletilen bazı vapur seferleri iptal edildi. Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş, Avcılar-Bostancı, Avcılar-Bakırköy-Yenikapı-Kadıköy, Maltepe-Adalar, Aşiyan-Anadolu Hisarı-Küçüksu ve Üsküdar-Aşiyan hatlarında seferler yapılamıyor. Ayrıca, diğer bazı seferlerde gecikmelerin yaşanabileceği belirtildi. Güncel sefer bilgileri Şehir Hatları'nın internet sitesinden takip edilebilir.
12 Mart 2023

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticaretini sürdürüyordu. Ancak ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve yaptırım uyarıları sonrasında, Türkiye hükümeti 1 Mart'tan itibaren yaptırım uygulanan malların Rusya'ya geçişini durdurma kararı aldı. Bu durum, Türkiye'deki kargo gümrükleme sistemlerinde değişikliklere yol açtı ve şirketler arasında kafa karışıklığına sebep oldu. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtiliyor.
12 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Anadolu yakasında Minibüs Caddesi olarak bilinen güzergahta Kadıköy ve Maltepe arasında bir cadde tramvay projesi geliştirdiğini açıkladı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, projenin yıl sonunda hazır olacağını Twitter üzerinden duyurdu. Alpkökin, bu projenin Maltepe ve Kadıköy sakinleri için prestijli bir cadde oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.
11 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerini faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisine dahil ettiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle bankalar, ihtiyaç kredilerinde faizi belirli bir orana indirmek zorunda kalacak ya da kullandırdıkları kredi miktarı kadar tahvil Merkez Bankası'nda bulunduracak. Uzmanlar, bu kararın bankaların ihtiyaç kredisi arzını azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, bankaların kredi faiz oranlarında bir üst limit oluşacağı ve mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda düşük faizli kredi vermeyi tercih etmeyecekleri belirtiliyor.
11 Mart 2023
İşaretlediklerim