İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyinde bulunan Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiği ve hastanenin yöneticisi Muhamed Ebu Salmiya'nın yoğun bakımdaki hastaların tamamının öldüğünü açıkladığı bildirildi. Hastanede yaralılar ve bombardımandan kaçan binlerce sivilin de bulunduğu, toplamda 7 bin kişinin mahsur kaldığı ifade edildi. Ebu Salmiya, İsrail ordusunun hastaneye küvez sağladığı iddialarını yalanlayarak, hastanenin küvezlere sahip olduğunu ancak yakıt eksikliği nedeniyle jeneratörleri çalıştıramadıklarını belirtti.
17 Kasım 2023

Filistin Kızılayı, İsrail tanklarının Gazze'nin kuzeyinde bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi'ni kuşattığını duyurdu. Kuşatma nedeniyle Kızılay ekipleri hastaneden ayrılamıyor ve yaralılara ulaşamıyor. İsrail ordusu daha önce de Şifa Hastanesi'ne girmişti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun hizmet dışı kaldığı ve önceki bir saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
16 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

Suriye'nin Haseke ilinde ABD güçlerinin konuşlandığı askeri üsse dört ayrı saldırı düzenlendi. Saldırılarda üsler ve çevresine roketler düştü, ancak can kaybı ya da yaralanma bilgisi verilmedi. Son üç günde, Suriye'nin güneyinde ve Irak sınırı yakınlarında ABD ordusunun bulunduğu üslere de saldırılar düzenlendi. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, bu tür saldırılarda artışın olduğuna dikkat çekti.
25 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığını ve kara harekatına hazırlık yaptığını açıkladı. Yüzlerce tank ve askeri aracı Gazze sınırına sevk eden ve 360 bin yedek askeri silah altına alan İsrail, Gazze'ye kara harekatı yapılacağını duyuruyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’deki saldırıları durdurmayacaklarını ve savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak için saldırıları artırmaya çalıştıklarını belirtti. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurdu.
22 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni havadan vurmayı sürdürürken, kara harekatına da hazırlanıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir vermiş ve bölgenin elektrik, yakıt ve yiyecek ikmali kesilmişti. İsrail, kara harekatı için sınıra asker ve zırhlı araç yığınağı yoğunlaştırıyor. El Cezire'ye göre sınıra yığılan asker sayısı 100 bine yaklaştı.
9 Ekim 2023

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında 24 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar, Rafah, Beyt Lahye ve Han Yunus kentlerindeki ailelerin evlerine yönelikti. Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynakları, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki bir evi hedef alması sonucu yedi kişinin yaralandığını bildirdi. AA muhabiri, hava saldırılarının özellikle bu gece çok yoğun olduğunu belirtti.
9 Ekim 2023

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'da Rus barış gücü birliğinden askerlerin bulunduğu bir araca hafif silahlarla saldırı düzenlendiğini ve askerlerin öldüğünü açıkladı. Olayın ayrıntılarının açıklığa kavuşturulması için Rusya ve Azerbaycan'dan soruşturma makamları temsilcileri olay yerinde çalışıyor. Bu olay, 2020'de Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ardından geldi.
20 Eylül 2023

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın Odessa bölgesindeki bir sivil tarım işletmesini füzelerle vurduğunu açıkladı. Saldırıda tarım arazileri ve tahıl deposu hasar gördü, ancak can kaybı yaşanmadı. Ukrayna, Rusya'nın gece saatlerinde seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğini ve toplamda 12 hava hedefinin imha edildiğini belirtti.
17 Eylül 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait iki insansız hava aracının (İHA) Belgorod bölgesinde ve bir İHA'nın da Kursk bölgesinde düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, saldırılarda ölen veya yaralanan olmadığını belirtti. Son dönemde Ukrayna'nın, Rusya'nın batı bölgeleri ve Moskova'ya yönelik İHA saldırıları artmıştı.
13 Ağustos 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna'ya 20 füze saldırısı düzenlediğini ve 12 Kalibr tipi füzenin düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Rus güçlerin Ukrayna'ya 62 hava saldırısı gerçekleştirdiği ve dört Şahed tipi insansız hava aracı kullandığı, bunların hepsinin imha edildiği belirtildi. Son 24 saatte cephe hattında Rus ve Ukrayna birlikleri arasında 30'dan fazla çatışma meydana geldiği bildirildi.
6 Ağustos 2023

Ukrayna'nın Lviv kentinde gece yarısı bir apartmana roket isabet etmesi sonucu ölümler meydana geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, saldırıda yaralananlar ve ölenler olduğunu ve saldırının cevapsız kalmayacağını belirtti. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovy, enkaza dönen binada en az üç kişinin hayatını kaybettiğini ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
6 Temmuz 2023

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

Rus ordusu, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gece saatlerinde füze saldırısı gerçekleştirdi. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko'nun sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Hazar Deniz bölgesinden fırlatılan X-101/555 tipi seyir füzeleri Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından havada imha edildi. İmha edilen füze parçaları Kiev'in Desnyan semtinde bazı hasarlara yol açtı, ancak ölü veya yaralı olup olmadığına dair henüz bir bilgi paylaşılmadı.
6 Haziran 2023

Ukrayna, Rus ordusunun başkent Kiev'e düzenlediği hava saldırısında 3 kişinin, aralarında 2 çocuğun da bulunduğu, öldüğünü ve 10 kişinin yaralandığını açıkladı. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıda seyir ve balistik füzelerin kullanıldığını ve tüm hava hedeflerinin Ukrayna savunma kuvvetleri tarafından imha edildiğini belirtti. Füze parçalarının bir polikliniğe ve çok katlı bir binaya düşmesi sonucu can kayıpları ve yıkım meydana geldiği, ayrıca Dnipro ilçesinde bir evin hasar gördüğü ve park halindeki arabaların yandığı bildirildi.
1 Haziran 2023

Rusya'nın Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin gece saatlerinde bölgeye topçu saldırıları düzenlediğini ve bu saldırılarda Şebekino kentindeki bir geçici tahliye merkezine isabet eden bir saldırı sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini, iki kişinin yaralandığını bildirdi. Ayrıca bölgenin diğer kentlerine de saldırılar düzenlendiğini ve birçok binanın hasar gördüğünü aktardı. Daha önce de Ukrayna ordusuna bağlı bir sabotaj grubunun bölgeye girdiği ve Rusya tarafından operasyon düzenlendiği belirtilmişti.
31 Mayıs 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in askeri yöneticisi Sergey Popko, Rusya'nın kente yoğun İHA saldırıları düzenlediğini ve bu saldırılarda 20'den fazla İHA'nın imha edildiğini açıkladı. Saldırılar sonucunda Golosiivskiy ilçesinde bir apartmana düşen parça nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti, üç kişi yaralandı. Popko, saldırıların farklı yönlerden ve birkaç dalga halinde gerçekleştiğini, hava alarmının yaklaşık üç saat sürdüğünü belirtti. Ayrıca, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve katlar arasındaki duvarların yıkılmış olabileceğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Sudan Savunma Bakanı Yasin İbrahim, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların devam ettiği bir ortamda, emekli ordu mensuplarını ve silah kullanabilen sivilleri kendilerini ve ailelerini korumak için silahlanmaya çağırdı. HDK, daha önce devlet tarafından desteklenmiş ancak şu anda bağımsız bir güç olarak görülüyor ve ordunun tehdit olarak algıladığı bir yapıya sahip. Çatışmalar nedeniyle Birleşmiş Milletler, ülkede bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini ve 300 bin kişinin komşu ülkelere kaçtığını belirtti. Sudan Sağlık Bakanlığı ise çatışmalarda 709 kişinin öldüğünü ve 5 bin 424 kişinin yaralandığını açıkladı.
27 Mayıs 2023
İşaretlediklerim