Spor giyim markası Nike, Türkiye'deki internet alışverişlerini, Türkiye gümrük mevzuatındaki son değişiklikler nedeniyle durdurduğunu açıkladı. 6 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, yurt dışından kargoyla gelen alışverişlerde gümrük vergileri artırıldı ve vergisiz yurt dışı alışverişinde maksimum limit düşürüldü. Nike, bu değişikliklerin tüketicilerin alışveriş deneyimine etkisini incelediğini ve bu süreçte yaşanan olumsuzluktan dolayı özür dilediğini belirtti. Şirket, siparişleri sorunsuzca ve vaktinde teslim etme garantisi veremediğinden internet alışverişlerini askıya aldığını bildirdi.
10 Ağustos 2024

OpenAI, ChatGPT'nin gerçekçi seslendirme özelliğinin kullanıcılar arasında duygusal bağımlılığa yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Şirket, sesli modun 232 milisaniyelik yanıt süresinin ve sesin doğallığının, kullanıcılar ile yapay zeka arasında duygusal bir bağ kurulmasına neden olabileceğini belirtti. Bu durumun, kullanıcıların yapay zekaya bağımlı hale gelmesine yol açabileceği ifade edildi.
9 Ağustos 2024

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya 4,2 milyar avro destek sağlayacak. Bu destek, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşın ardından Ukrayna'nın makro-finansal istikrarını ve kamu yönetimini desteklemeyi amaçlıyor. AB Konseyi, toplamda 50 milyar avroluk mali desteğin ilk ödemesinin onaylandığını ve bu fonun 2024-2027 dönemi için hibe ve kredilerden oluşacağını belirtti. Şimdiye kadar Ukrayna'ya 6 milyar avro köprü finansmanı ve 1,89 milyar avro ön finansman ödendi.
6 Ağustos 2024

4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile yurt dışından kargoyla gelen alışverişlerde gümrük vergileri artırıldı. Avrupa Birliği’nden gelen siparişlerde gümrük vergisi yüzde 20’den yüzde 30’a, diğer ülkelerden gelen siparişlerde ise yüzde 30’dan yüzde 60’a yükseltildi. Ayrıca, vergisiz yurt dışı alışverişinde maksimum tutar 150 avrodan 30 avroya düşürüldü. Bu karar, yayın tarihinden 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
6 Ağustos 2024

Avrupa Birliği, 2023 yılında İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimlerini artırdığını belirtti. AB'nin raporuna göre, 2023'te Doğu Kudüs'te 18 bin 333, Batı Şeria'da ise 12 bin 349 konut inşa edildi. Bu, 2012'den beri en yüksek yerleşim sayısına ulaşıldığını gösteriyor. AB, İsrail'in bu yerleşim politikalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve iki devletli çözüm olasılığını zayıflattığını vurguladı.
2 Ağustos 2024

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Alzheimer hastalarında bilişsel zayıflamayı yavaşlatan lecanemab adlı ilaca ruhsat vermedi. Deneylerde ilacın erken dönem Alzheimer hastalarında bilişsel zayıflamayı yüzde 25 oranında yavaşlattığı tespit edilmişti. Ancak EMA, ilacın beyinde ödem ve kanamaya neden olabileceği gerekçesiyle faydalarının, yan etki risklerini bertaraf etmediğine karar verdi. Bu karar, Alzheimer üzerine çalışan uzmanlar tarafından hayal kırıklığı olarak değerlendirildi.
30 Temmuz 2024

Venezuela'da başkan Nicolas Maduro'nun yüzde 51 oyla kazandığı iddia edilen seçimler, birçok ülke tarafından şaibeli olarak nitelendirildi ve sonuçlar kabul edilmedi. Başkent Karakas'ta protestolar düzenlendi, polis göstericilere müdahale etti ve bir kişi hayatını kaybetti. Birleşik Devletler, İngiltere, Avrupa Birliği, Brezilya, Şili, Peru ve Arjantin gibi ülkeler seçim sonuçlarına tepki gösterirken, Rusya, Çin, Küba, Honduras ve Bolivya Maduro'ya destek verdi. Venezuela hükümeti, seçimle ilgili açıklamaları nedeniyle yedi Latin Amerika ülkesinden diplomatlarını çekmelerini istedi.
30 Temmuz 2024

Eurostat'ın 2023 verilerine göre, Türkiye avro bazında Avrupa'da hane halkı nihai tüketim harcamalarında en düşük fiyat seviyesine sahip ülke oldu. Danimarka, İrlanda ve Lüksemburg en yüksek fiyat seviyelerine sahip ülkeler olarak sıralandı. Türkiye'de aynı mal ve hizmet sepeti için 42 avro ödenirken, Danimarka'da bu sepet için 143 avro ödeniyor. Ancak, Lüksemburg'da asgari ücret 2.570 avro iken Türkiye'de bu rakam 475.80 avro seviyesinde.
29 Temmuz 2024

İtalya, 10 yıllık bir aranın ardından Suriye'ye yeniden büyükelçi göndermeyi planladığını duyurdu. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, bu adımın Rusya'nın Orta Doğu'daki diplomatik çabalarını engellemek amacıyla atıldığını belirtti. Bu hamle, Avrupa Birliği içinde diplomatik bölünmelere yol açabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
26 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyon avroyu Ukrayna'ya gönderdi. Bu adım, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana Moskova Merkez Bankası'nın dondurulan 210 milyar avro tutarındaki varlıklarının bir kısmının Kiev yönetimine aktarılması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu transferin Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getireceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

Türkiye'de beş evden biri yeterince ısıtılamıyor ve bu oran Avrupa Birliği ortalamasının üç katı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın verilerine göre, 2021'de enerji faturalarını geç ödeyen evlerin oranı yüzde 24,5 olarak hesaplandı. Göreli yoksulların yaklaşık yarısı kışın yeterince ısınamayan evlerde yaşıyor ve yüzde 42,8'i elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemekte zorlanıyor. 2023'te yaklaşık 4 milyon 379 bin eve elektrik yardımı yapıldı ve kömür yardımından yararlanan hanelerin sayısı 1 milyon 896 bine ulaştı.
25 Temmuz 2024

Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin ön verilerine göre, 21 Temmuz 2024, küresel olarak tarihin en sıcak günü olarak kaydedildi. Bu tarihte dünya genelinde ortalama yüzey hava sıcaklığı 17,09 derece olarak ölçüldü ve geçen yılın rekoru olan 17,08 dereceyi aştı. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Rusya’nın geniş bölgeleri aşırı sıcak hava dalgalarıyla mücadele etti. İklim değişikliği ve fosil yakıtların yakılması, bu aşırı sıcaklıkların ana nedenleri olarak gösteriliyor.
23 Temmuz 2024

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziran ayında yıllık bazda yüzde 2,5 seviyesine geriledi. En yüksek yıllık enflasyon yüzde 1,84 ile hizmetlerde gerçekleşti. Haziranda en yüksek enflasyon oranları Belçika, Romanya ve Macaristan gibi ülkelerde görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve ENAG tarafından açıklanan Türkiye enflasyon oranları ise sırasıyla yüzde 71,6 ve yüzde 113,08 olarak belirtildi.
17 Temmuz 2024

2024 yılında dünya nüfusunun yarısının yaşadığı 80'den fazla ülkede genel seçimler yapıldı veya yapılacak. Bu seçimlerde bazı ülkelerde mevcut düzen korunurken, bazılarında ufak sallantılar veya büyük değişimler yaşandı. Seçim süreçlerinde uluslararası gözlemciler şeffaflık ve demokratikliği denetlerken, birçok ülkede hile, dezenformasyon ve muhalefetin bastırılması gibi sorunlar gözlemlendi. Öne çıkan seçimler arasında Fransa, İran, Britanya, Belçika, Avrupa Birliği, Hindistan, Çad, Rusya ve Azerbaycan yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Dünya Nüfus Günü 2024 verilerini paylaştı. Türkiye, 85 milyon 372 binlik nüfusuyla 194 ülke arasında 18’inci sırada yer aldı. Türkiye'nin çocuk ve genç nüfus oranları Avrupa ortalamasının üzerinde, ancak dünya ortalamasının altında kaldı. Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı ise dünya ortalamasının üzerinde, ancak Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasının altında yer aldı.
9 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin NATO üyesi olmasına rağmen Rusya'dan S400 hava savunma sistemi aldığını ve bu nedenle F35 projesinden çıkarıldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında gerilediğini belirtti. Korkmaz, Rusya'nın şovenist politikalarını ve Putin'in diktatörlük eğilimlerini eleştirirken, İran'daki rejimin halktan kopuk olduğunu ve BRICS ülkeleri ile olan ticaretin Türkiye'ye zarar verdiğini ifade etti.
9 Temmuz 2024

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, haziran ayında otomotiv ihracatının yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Otomotiv sektörü, yüzde 14,1'lik payla ülke ihracatında ilk sırada yer aldı. Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar ve çekiciler ihracatı 30 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke 322 milyon dolarla Britanya oldu.
8 Temmuz 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığı sırasında Rusya'ya yapacağı ziyarete gelen tepkilere yanıt verdi. Orban, Brüksel'de oturarak barışın sağlanamayacağını ve savaşın sona ermesi için aktif adımlar atılması gerektiğini belirtti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in, AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi olmadığı uyarısına rağmen, Orban barış yolunda önemli bir araç olarak hizmet edeceklerini ifade etti. Orban, dönem başkanlığını üstlendikten sonra ilk dış ziyaretini Ukrayna'ya yapmıştı.
5 Temmuz 2024

Türkiye'nin haziran ayı ihracatı, takvim etkisiyle yüzde 10,6 gerileyerek 18,6 milyar dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların vergi muafiyeti taleplerini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ilettiklerini belirtti. 2024'ün ilk yarısında ihracat 125,4 milyar dolara, 12 aylık ihracat ise 257,8 milyar dolara ulaştı. En çok ihracat yapan sektörler otomotiv, kimya ve çelik oldu.
3 Temmuz 2024

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Kahire’de düzenlenen Mısır – Avrupa Yatırım Konferansı’nda toplam 67,7 milyar avro değerinde anlaşmaların imzalandığını açıkladı. Konferansa Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı. Anlaşmalar, yeşil hidrojen, elektrikli arabalar, altyapı, sürdürülebilir ulaşım, iletişim ve bilgi teknolojisi gibi alanları kapsıyor. Bu anlaşmalar, Mart 2024’te Mısır ile AB arasında varılan stratejik ve kapsamlı ortaklığın ilk önemli sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor.
1 Temmuz 2024
İşaretlediklerim