Meta, kullanıcı şifrelerini yönetmeliğe uygun şekilde koruyamadığı için İrlanda Veri Koruma Kurumu tarafından 91 milyon avro para cezasına çarptırıldı. Soruşturma, Meta'nın sosyal medya kullanıcılarının bazı şifrelerini yanlışlıkla düz metin olarak sakladığını bildirmesi üzerine Nisan 2019'da başlatıldı. AB'nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR), şirketlerin kişisel verileri işlerken uygun güvenlik önlemlerini uygulamalarını gerektiriyor. Bu, Meta'nın veri güvenliği konusunda aldığı ilk ceza değil.
27 Eylül 2024

Motorin fiyatlarına 90 kuruş zam yapıldı. Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle benzin, motorin ve LPG fiyatları değişkenlik göstermeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt pompa fiyatları açıklandı. Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanıyor.
27 Eylül 2024

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yaklaşık dokuz yıl sonra güncellediği hipertansiyon kılavuzundaki yenilikler, Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu tarafından değerlendirildi. Kılavuzda, ideal kan basıncı değeri 120-70 mmHg olarak güncellenirken, 120-139 mmHg arası kan basıncı yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor. Kayıkçıoğlu, hipertansiyonun önemsenmezse ölümcül olabileceğini vurguladı ve doğru tansiyon ölçümü ve ilaç kullanımı hakkında önerilerde bulundu. Türkiye'deki kamu hastanelerinde kılavuzun önerdiği şekilde tansiyon ölçümünün zorluklarına da dikkat çekildi.
27 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 27 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 523 gündür hapiste. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve yargılanmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olsa da, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamıştır. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedilmiş olup, tek umudu AİHM'den gelecek kararlara bağlıdır.
27 Eylül 2024

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nin yeni formatında ilk maçında Belçika ekibi Union Saint-Gilloise'ı 2-1 mağlup etti. Maçta Fenerbahçe'nin gollerini Çağlar Söyüncü ve Osayi Samuel kaydetti. Union SG'den Kevin Mac Allister kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. Fenerbahçe, bu galibiyetle üç puanın sahibi oldu.
26 Eylül 2024

UEFA Avrupa Ligi sezonunun ilk haftasında Fenerbahçe ve Beşiktaş sahaya çıkacak. Fenerbahçe, Belçika'nın Union Saint-Gilloise ekibini konuk ederken, Beşiktaş Hollanda'nın Ajax takımına konuk olacak. Organizasyonda 36 takım mücadele edecek ve sekiz maç sonunda ilk sekize giren ekipler son 16 turuna yükselecek. Türkiye'yi bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray temsil edecek.
26 Eylül 2024

Avrupa Kardiyoloji Derneği, yaklaşık dokuz yıl sonra hipertansiyon kılavuzunu güncelledi. Yeni kılavuzda ideal kan basıncı 120-70 mmHg olarak belirlendi ve önceki kılavuzdaki evreler kaldırılarak sadece üç evreye yer verildi: yüksek olmayan tansiyon, yüksek tansiyon ve hipertansiyon. Ayrıca, enerji içeceklerinin tansiyonu yükseltebileceği ve uyku apnesi ile yüksek tansiyon arasında bir ilişki olduğu belirtildi.
26 Eylül 2024

Osman Kavala, 26 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 522 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
26 Eylül 2024

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi'nin yeni formatında oynadığı ilk maçta Yunanistan ekibi PAOK'u 3-1 mağlup etti. Bu galibiyetle Galatasaray, turnuvaya üç puanla başlamış oldu. Maç, 25 Eylül 2024 tarihinde oynandı ve Galatasaray'ın performansı taraftarlarını memnun etti.
25 Eylül 2024

UEFA Avrupa Ligi sezonunun ilk haftasında Galatasaray, PAOK ile karşılaşacak. Bu sezon formatı değişen organizasyonda 36 takım mücadele edecek ve sekiz maç sonunda ilk sekize giren ekipler, son 16 turuna yükselecek. Türkiye'yi bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray temsil edecek. İlk hafta maçları 19.45 ve 22.00'de oynanacak.
25 Eylül 2024

Bilim insanları, insan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişikliğinin Orta Avrupa’daki sel felaketlerinin yeniden yaşanma ihtimalini iki katına çıkardığını ve yağış yoğunluğunu yüzde yedi arttırdığını tespit etti. Geçen hafta başlayan rekor yağışlar nedeniyle Avusturya, Çekya, Romanya ve Polonya’da 23 kişi hayatını kaybetti. Avrupa Birliği, bu sellerin ve Portekiz’deki orman yangınlarının iklim çöküşünün ortak kanıtı olduğunu belirtti. Analizler, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi halinde benzer yağış olaylarının daha sık ve yoğun yaşanacağını öngörüyor.
25 Eylül 2024

Yargıtay, 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 10 tutuklunun demir çubuk ve sopalarla dövülerek öldürüldüğü olayla ilgili davada zaman aşımı kararını hukuka uygun buldu. Davada yerel mahkeme, sanıkların eylemlerini tanımlarken kullandığı suç maddesi ve hukuki değerlendirmelerde hata bulunmadığını belirtti. Mağdur avukatları, davanın makul sürede sonuçlandırılmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş ve Türkiye 2010 yılında tazminata mahkum edilmişti.
24 Eylül 2024

TikTok, Rus devlet televizyonu RT ve haber ajansı Sputnik’in ana kuruluşu TV-Novosti ve Rossiya Segodnya’nın hesaplarını, ABD seçmenini aldatıcı paylaşımlar nedeniyle kalıcı olarak kapattığını açıkladı. Bu hesaplar Avrupa Birliği ve İngiltere’de de kısıtlandı. Meta da benzer bir adım atarak aynı kuruluşları yasaklamıştı. Rusya, bu karara tepki göstererek kısıtlamaların temelsiz olduğunu belirtti.
24 Eylül 2024

Fransa'da 2017 ve 2018 yıllarında camilere ve Avrupa Parlamentosu binasına terör saldırıları planlamaktan suçlu bulunan neo-Nazi grubun lideri Alexandre Gilet, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Paris Ağır Ceza Mahkemesi, Gilet'ye geçen yıl verilen cezayı onadı. Gilet ve üç kişinin, göçmenlerin yaşadığı mahalleler ve camiler gibi hedeflere saldırı planladığı ortaya çıktı. Gilet'nin, 2019'da Yeni Zelanda'da Christchurch'deki camilere saldırarak 51 kişiyi öldüren Brenton Tarrant'ın söylemlerini kullandığı bir manifesto hazırladığı belirtildi.
24 Eylül 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te Katolik topluluğu Sant-Egidio'nun düzenlediği 'Barış için Buluşma' etkinliğinde yaptığı konuşmada, dünya düzeninin eksik ve adaletsiz olduğunu belirtti. Macron, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Fransa'nın Rusya ile ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini ve yeni bir Avrupa örgütlenmesinin düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yüksek nüfuslu birçok ülkenin yeterince temsil edilmediğini belirterek, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi kurumların daha adil bir şekilde yapılandırılması gerektiğini savundu.
23 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 23 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 519 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'ya 2022 yılında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ve Yargıtay bu kararı 2023 yılında onadı.
23 Eylül 2024

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivillerin ölmesinden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan şiddetten endişe duyduklarını belirtti. Borrell, 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında üçü çocuk olmak üzere birçok sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. AB'nin, Lübnan'da tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasındaki sınır ötesi şiddetten endişe duyduğunu ifade eden Borrell, bölgede tam kapsamlı bir savaşın önlenmesi için diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti.
22 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 22 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 518 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'ya 2022 yılında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ve Yargıtay bu kararı 2023 yılında onadı.
22 Eylül 2024
İşaretlediklerim