Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye'ye giren kaynağı belirsiz döviz girişlerinin 10-15 milyar dolarlık kısmının narkotik ticaretinden geldiğini belirtti. CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın kaynağı belli olmayan 52 milyar dolarlık para girişi hakkındaki sorularına cevap veren Yeşilada, bu paranın bütçeye gitmediğini ve dağıtılmadığını, ayrıca narkotik ticaretinin yanı sıra faturalanmayan turizm gelirleri, yurt dışındaki paraların ülkeye getirilmesi ve Rusya-Ukrayna savaşı sırasında iş adamlarının yaptığı döviz transferleri gibi faktörlerin de kaynağı belirsiz döviz girişlerine katkıda bulunduğunu ifade etti.
17 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partinin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) kapatma davasının seçimler sonrasına ertelenmesi ve tüm yargı işlemlerinin seçimlere kadar durdurulması talebiyle yeni bir başvuru yaptığını duyurdu. AYM daha önce Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardımının kesilmesi ve hesaplara bloke konulması kararını oy çokluğuyla almıştı. HDP, bu kararın hukuka aykırı olduğunu ve AYM'nin varlık nedenine aykırı olduğunu savunarak itiraz hakkını kullanacağını belirtti.
16 Ocak 2023

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini söyleyen ve bu sebeple iktidar tarafından hedef gösterilen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldıktan sonra tahliye edildi. Fincancı, tahliye olmayı beklemediğini, ancak ulusal ve uluslararası toplumun güçlü dayanışmasının etkisiyle tahliye edildiğini düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamalardan pişmanlık duymadığını, tıbbi bir değerlendirme yaptığını ve uluslararası protokollere göre hareket ettiğini belirtti.
13 Ocak 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2023 raporunda Türkiye'de ifade özgürlüğü, kadın hakları, muhalefete baskı ve LGBTİ+ hakları gibi konularda durum değerlendirmesi yaptı. Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetinin otoriter eğilimler gösterdiği, medya ve yargı üzerinde denetim uyguladığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararı gibi örneklerle bu durumun altı çizildi. Ayrıca, Türkiye'de bağımsız medyanın baskı altında olduğu ve en az 65 gazetecinin gözaltında veya hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması gibi konular da eleştirildi.
12 Ocak 2023

PwC Türkiye tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye'deki tüketicilerin ekonomik gelişmeleri olumsuz değerlendirdiğini ve bu durumun tüketici harcamalarını etkilediğini ortaya koydu. Araştırmaya katılanların %71'i ekonomik gelişmeleri olumsuz olarak değerlendirirken, %40'ı ekonominin önümüzdeki 10 yılda daha iyiye gitmeyeceğine inanıyor. Pandemi sürecinden bu yana makroekonomik gelişmeleri olumsuz değerlendirenlerin oranı %50'den %71'e yükseldi. PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Lideri Adnan Akan, pandeminin ekonomik etkilerinin ve Avrupa'daki savaşın küresel ekonomi üzerindeki olumsuzluklarının tüketim sektörü üzerinde belirleyici olduğunu belirtti.
12 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan aldığı iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasının ardından tahliye edildi. Kuzey Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini belirttikten sonra iktidar tarafından hedef gösterilen Fincancı, Bakırköy Cezaevi'nden çıkışında coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Fincancı, basın emekçilerine teşekkür ederek, gerçeklerin paylaşılmasının hem hekimlerin hem de basın emekçilerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
11 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, ceza onanırsa Fincancı'nın doktorluk mesleğini icra etmesini yasaklayabilecek bir maddeyi de uyguladı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve çok sayıda izleyici ve avukatın katılımıyla gerçekleşti. Fincancı'nın evinde yapılan aramada el konulan bir kitap, dosyada delil olarak saklanacak.
11 Ocak 2023

Dünya Bankası'nın yıllık raporuna göre, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yarım puan azaltılarak yüzde 2,7 olarak güncellendi. 2024 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 4 olarak sabit bırakıldı. Ayrıca, raporda küresel büyüme tahmini de yüzde 3'ten 1,7'ye indirildi ve bu durum, son otuz yılda 2008 mali krizi ve 2020 Covid-19 pandemisi sonrası en zayıf üçüncü yıllık büyüme olarak kaydedildi. ABD, Avrupa ve Çin gibi büyük ekonomilerde zayıf büyüme beklendiği ve küresel ekonominin resesyona 'tehlikeli bir şekilde yaklaştığı' belirtiliyor.
11 Ocak 2023

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişimi Servisi tarafından yayınlanan verilere göre, 2022 yılı dünya genelinde en sıcak beşinci yıl olarak kayıtlara geçti. Avrupa kıtası ise kayıtlardaki en sıcak ikinci yılını yaşadı. Geçen sene atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu yaklaşık 2,1 ppm artış gösterdi. Ayrıca, Pakistan, Hindistan ve Çin'de uzun süren sıcak hava dalgaları etkili olurken, Avustralya'da La Nina koşulları nedeniyle hava sıcaklığı düşük kaldı ve aşırı yağışlar meydana geldi.
11 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve konsey üyelerinin görevlerine son verilmesi talebiyle açılan dava, reddi hakim talebi nedeniyle 8 Şubat'a ertelendi. Fincancı hakkında daha önce 'örgüt propagandası' suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. Duruşmada TTB ve Fincancı'nın avukatları, usul eksiklikleri ve delillerin dosyaya sunulmaması gerekçesiyle itirazlarda bulundu, ancak bu itirazlar hakim tarafından reddedildi. Avukatlar, hakimin tarafsızlığından endişe ettiklerini belirterek reddi hakim talebinde bulundular ve bu talep üst mahkemeye gönderildi.
10 Ocak 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, enerji ve su tedariki gibi kritik altyapı konularında ve dezenformasyon, dış müdahaleler ve iklim değişikliğinin güvenlik politikalarına etkileri gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefleyen yeni bir bildiri yayımlayacak. Bildiri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Ancak Türkiye'nin Kıbrıs meselesi nedeniyle bu işbirliğine engel olabileceği endişeleri bulunuyor. Türkiye daha önce AB ile gizli bilgilerin paylaşımını içeren anlaşmaların uygulanmasını engellemiş ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını gerekçe göstermişti.
10 Ocak 2023

Alman iç istihbarat teşkilatı BfV, Almanya'daki 'ülkücü hareket'i iç güvenliğe tehdit olarak nitelendiren bir rapor yayımladı. Raporda hareketin aşırı milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizm gibi düşmanlık içeren ideolojileri barındırdığı ve Almanya'da yaklaşık 11 bin taraftarı olduğu belirtildi. Ülkücü hareketin 1980'e kadar 600'den fazla kişiyi öldürdüğü, silahlara ilgi duyduğu ve sosyal medyada silahlı savaşçı imajı paylaştığı ifade edildi. Ayrıca, ülkücülerin müzik tercihleri, izledikleri diziler ve kullandıkları semboller hakkında da bilgiler verildi.
10 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
10 Ocak 2023

Belçika, daha önce kapatılması planlanan 'Tihange 3' ve 'Doel 4' adlı iki nükleer reaktörün faaliyet süresini 10 yıl daha uzatmak için enerji şirketi Engie ile anlaşmaya vardı. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, bu kararın ülkenin enerji güvenliği için önemli olduğunu belirtti. Anlaşma kapsamında, reaktörlerin yönetimi Belçika devleti ve Engie'nin ortak olduğu bir yapı tarafından yürütülecek ve nükleer atıkların maliyeti için bir çerçeve oluşturulacak. Belçika, Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa'daki enerji krizi nedeniyle daha önce 2025'te sonlandırılması planlanan nükleer santrallerin faaliyet süresini uzatma kararı almıştı.
10 Ocak 2023

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere 'Lecanemab' adlı yeni bir ilaca hızlandırılmış onay verdi. Bu ilaç, beyinde biriken beta amiloidin protofibril formuna karşı etkili olan bir monoklonal antikordur. Faz 3 çalışmasında, ilacın kullanıldığı grupla kullanılmadığı grup arasında zihinsel gerileme oranında yüzde 27'lik bir yavaşlama gözlemlendi. Alzheimer hastalığının erken teşhis ve tedavisindeki önem artarken, ilacın yan etkileri ve kullanım koşulları da dikkate alınmaktadır. Avrupa İlaç Kurumu (EMA) henüz Aducanumab'a onay vermedi ve ilaç Türkiye'de ruhsatlandırılmadı.
7 Ocak 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), ABD'de hızla yayılan 'Kraken' adlı Covid-19 alt varyantı XBB.1.5'in Avrupa'da da yaygınlaşabileceğini açıkladı. ABD'de bu varyantın vakaların %40'ını oluşturduğu ve en hızlı büyüyen ikinci varyant olduğu belirtiliyor. ECDC, Kraken varyantının AB'de şu an düşük seviyelerde görüldüğünü ve kısa vadede vakaların artışına yol açmasının beklenmediğini ifade etti. Varyant, Avrupa'da az sayıda vakada tespit edilmiş durumda.
6 Ocak 2023

Emin Alper yönetmenliğindeki 'Kurak Günler' filmi, vizyona girdiği beşinci haftasında, film tutkunlarının yorum ve beğenilerini paylaştığı Letterboxd sosyal ağında 2022'nin en yüksek puan alan filmleri listesinde altıncı sıraya yerleşti. Film, yıl boyunca aldığı ödüller ve bakanlık desteğinin geri alınması gibi konularla da gündeme gelmişti. Letterboxd'da yapılan genel değerlendirmede, tüm janrlar ve ülkeler gözetmeksizin filmler sıralandı.
6 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) ve Schengen ülkeleri, Çin'de artan Covid-19 vakaları sebebiyle Brüksel'de bir araya gelerek koordineli tedbirler alınması konusunda mutabık kaldı. Toplantı sonucunda, Çin'den gelen ve Çin'e giden yolculara maske takmaları tavsiye edildi, negatif test sonucu zorunluluğu getirilmedi ancak güçlü şekilde teşvik edileceği belirtildi. Ayrıca, Çin'den gelen uçakların atık sularının analizi ve yolculardan rastgele örnekler alınarak genom dizilimlerinin incelenmesi kararlaştırıldı. AB, ocak ortasında durumu tekrar değerlendirecek.
5 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa'da barış sağlanana kadar Ukrayna'ya desteklerinin süreceğini ifade etti. Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve Fransa'nın Ukrayna'ya hafif tanklar sağlayacağını, ayrıca hava savunması konusunda desteğini sürdüreceğini belirtti. Ancak Fransa'nın Ukrayna'ya ne kadar hafif tank göndereceği konusunda bilgi verilmedi.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim