Avrupa Komisyonu, Meta'nın Instagram ve Facebook kullanıcılarına kişiselleştirilmiş reklamları görmeye onay vermemeleri durumunda aylık 12,99 avro ödeme yapmalarını gerektiren yeni modelini Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) aykırı buldu. Komisyon, bu modelin kullanıcıların daha az kişisel veri kullanan eşdeğer bir hizmete erişim sağlaması gerektiğini belirtti. Meta ise modelinin yasayla uyumlu olduğunu savunuyor. Soruşturmanın önümüzdeki 12 ay içinde tamamlanması hedefleniyor ve kurala uyulmadığı takdirde Meta, küresel gelirinin yüzde 10'una kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
2 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de sermaye karşıtlığı ve Batı emperyalizmi konularına dikkat çekiyor. Korkmaz, spekülatif sermaye, kara para, rüşvet ve yolsuzluk yoluyla oluşan sermayenin siyasi iktidarların sorumluluğunda olduğunu belirtiyor. Ayrıca, piyasa ekonomisinde sermayenin önemine vurgu yaparak, ciddi yabancı yatırım sermayesinin Türkiye'ye gelmediğini ve bunun nedeninin sıcak para ve spekülatif sermaye girişi olduğunu ifade ediyor. Batı emperyalizminin günümüzde dış ticaret ve ekonomik ilişkiler yoluyla gerçekleştiğini de ekliyor.
2 Temmuz 2024

Rahmi Turan, Türkiye'deki ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, mevcut hükümetin vergi ve zam politikalarını eleştirdi. Turan, toplumun büyük bir kesiminin geçim sıkıntısı yaşadığını ve bu durumun erken seçimle çözülebileceğini savundu. Özellikle gençlerin ve dar gelirli kesimlerin yaşadığı zorluklara vurgu yaparak, erken seçim yapılmasının enflasyon ve işsizlik sorunlarını hafifletebileceğini belirtti.
2 Temmuz 2024

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Kahire’de düzenlenen Mısır – Avrupa Yatırım Konferansı’nda toplam 67,7 milyar avro değerinde anlaşmaların imzalandığını açıkladı. Konferansa Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı. Anlaşmalar, yeşil hidrojen, elektrikli arabalar, altyapı, sürdürülebilir ulaşım, iletişim ve bilgi teknolojisi gibi alanları kapsıyor. Bu anlaşmalar, Mart 2024’te Mısır ile AB arasında varılan stratejik ve kapsamlı ortaklığın ilk önemli sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor.
1 Temmuz 2024

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda İspanya, Gürcistan'ı 4-1 mağlup etti. Gürcistan, 18. dakikada Le Normand'ın kendi kalesine attığı golle öne geçti, ancak İspanya 39., 50., 74. ve 82. dakikalarda bulduğu gollerle maçı kazandı. İspanya, çeyrek finalde Almanya ile karşılaşacak.
1 Temmuz 2024

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan'ın kendisine cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve üç bakanlık teklif edildiği iddialarına sert bir yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, Oğan'ı 'para düşkünü bir siyaset tüccarı' ve 'B.O.P ajanı' olarak nitelendirdi. Oğan ise, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ı destekleyerek ülkeyi krizden kurtardığını savundu. Kılıçdaroğlu, Oğan'ın milliyetçilik iddialarını da eleştirerek, onu 'hain planın sadık yamağı' olarak tanımladı.
30 Haziran 2024

Fransa'da Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağcıların zaferinden sonra yapılan erken seçimlerde katılım oranı yüzde 25,9 ile son 43 yılın rekorunu kırdı. Bir önceki seçimlerde katılım yüzde 18,43'tü. 49,5 milyon seçmen, Ulusal Meclis'te kendilerini temsil edecek 577 milletvekilini belirlemek için sandık başına gitti. Fransa'nın denizaşırı bölgelerinde ise aşırı sağcı Ulusal Buluşma Partisi (RN) oylarını artırsa da birinci sırayı alamadı.
30 Haziran 2024

Fransa, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılışına kısa bir süre kala erken seçimlere odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un meclisi feshedip erken seçim kararı alması, ülkede siyasi gerilimi artırdı. Anketler, aşırı sağ partilerin yükselişini ve toplumdaki kutuplaşmayı gösteriyor. Seçim sonuçları, Fransa'nın siyasi geleceğini ve Avrupa Birliği içindeki rolünü önemli ölçüde etkileyebilir.
30 Haziran 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 30 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 434 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
30 Haziran 2024

EURO 2024'te son 16 turu maçında İsviçre, İtalya'yı 2-0 mağlup ederek çeyrek finale yükselen ilk takım oldu. Maç Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda oynandı ve İsviçre'nin gollerini 37. dakikada Freuler ve 46. dakikada Ruben Vargas kaydetti. İsviçre'nin çeyrek finaldeki rakibi, İngiltere – Slovakya eşleşmesinin galibi olacak.
29 Haziran 2024

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zamların etkisiyle elektrikli otomobil şarj istasyonlarında fiyatların ortalama yüzde 20 artması bekleniyor. Elektrikte yapılan bu zammın ardından akaryakıt fiyatlarının da artması gündemde. Türkiye, Avrupa'da Rusya ve Belarus haricinde en uygun akaryakıt fiyatlarına sahip olan ülke konumunda. 2012 yılında dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu alanda yeni bir başarıya imza atıp atamayacağı merak ediliyor.
29 Haziran 2024
İşaretlediklerim