Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde yurt dışı seçmenlerin 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında 74 ülkedeki 177 temsilcilikte oy kullanabileceklerini duyurdu. Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerdeki temsilciliklerde oy verme işlemleri farklı tarihlerde başlayacak. Oy verme işlemleri hafta içi ve hafta sonu belirli saatler arasında gerçekleştirilecek ve randevu alınmasına gerek olmayacak. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura kalması durumunda ise 20-24 Mayıs tarihlerinde oy kullanılabilecek.
12 Nisan 2023

Avustralyalı ve Japon bilim insanları, Japonya yakınlarındaki Izu-Ogasawara çukurunda 8.336 metre derinlikte bilinmeyen bir salyangoz türünü görüntüledi. Bu keşif, daha önce Mariana Çukuru'nda 8.178 metrede görüntülenen salyangozun rekorunu geçerek dünyanın en derin noktasında görüntülenen canlı olarak kayıtlara geçti. Keşif, Batı Avustralya Derin Deniz Araştırma Merkezi ve Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi'nin 10 yıllık derin deniz araştırmalarının bir sonucudur.
3 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında mutluluk endeksinde 106. sırada bulunuyor. Mutluluk seviyesi, gayri safi yurt içi hasıla, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi gibi kriterlere göre değerlendiriliyor. Türkiye'nin önünde ve arkasında Afrika ve Orta Doğu ülkeleri yer alıyor. En mutlu ülkeler sıralamasında Finlandiya ilk sırada yer alırken, Türkiye'nin komşuları arasında Yunanistan 58, Bulgaristan 77 ve Ermenistan 79. sırada bulunuyor.
21 Mart 2023

14 Mart'ta gerçekleşen bir lise futbol maçında Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencilerinin Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencilerine Nazi selamı verdiği iddia edildi. Üsküdar Amerikan Lisesi bu iddialara karşılık sadece bir öğrencinin selamı verdiğini savundu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü olayla ilgili soruşturma başlattı ve Üsküdar Amerikan Lisesi de kendi içinde bir araştırma komisyonu kurulacağını açıkladı. Nazi selamı, Hitler'e itaati simgeleyen ve birçok ülkede suç olarak kabul edilen bir selam şeklidir.
17 Mart 2023

Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencilerinin, liselerarası bir futbol maçında Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencilerine Nazi selamı verdiği iddia edildi. İddia, sosyal medyada gündem olunca Türk Yahudi Toplumu konuyu takip ettiğini ve gerekli girişimlerde bulunduğunu açıkladı. Üsküdar Amerikan Lisesi ise olayın sadece bir öğrenci tarafından gerçekleştirildiğini savunarak her türlü ayrımcılığa karşı olduklarını belirtti ve soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencileri konu hakkında yorum yapmazken, veliler Nazi selamını doğruladı.
15 Mart 2023

ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın iflasının ardından yatırımcılar, olası etkilerden korunmak amacıyla iki gün içinde 465 milyar dolarlık hisse sattı. Bu satışlar ve değer kayıpları global ölçekte devam etti ve Japonya, Güney Kore, Avustralya gibi ülkelerin finans kuruluşları da değer kaybına uğradı. SVB'nin iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD'de yaşanan en büyük banka iflaslarından biri olarak kayıtlara geçti.
14 Mart 2023

Türk sinemalarında bu hafta dört yerli film ve beş yabancı film olmak üzere toplam dokuz yeni film vizyona giriyor. İrlanda'nın Oscar adayı 'Sessiz Kız', 1910 yılında geçen 'Tek Yürek İmalat-ı Harbiye', bilim kurgu aksiyon filmi '65', uçakta geçen gizemli olayları konu alan 'Uçuş 811', komedi filmi 'Ulan Salih', ünlü sunucunun hayatını konu alan 'Ne Olacak Halim?', 'Çığlık' serisinin yeni filmi 'Çığlık 6', ve iki animasyon film 'Pinkfong Sing-Along Movie 2: Wonderstar Concert' ve 'Hayaller Ülkesi: Gizemli Macera' izleyicilerle buluşuyor.
10 Mart 2023

Birleşmiş Milletler kuruluşları tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, dünya genelinde her iki dakikada bir kadın hamilelik veya doğum sırasında yaşamını yitiriyor. 2000 ile 2020 yılları arasında anne ölümlerinde azalma gözlemlenmiş ancak sonrasında bu ilerleme durmuş ve bazı bölgelerde gerileme yaşanmıştır. Özellikle Sahra Altı Afrika'da anne ölüm oranları yüksek olup, Covid-19 salgınının bu durumu daha da kötüleştirmiş olabileceği belirtiliyor. DSÖ Genel Direktörü ve BM Nüfus Fonu İcra Direktörü, kaliteli sağlık hizmetlerine erişim ve aile planlamasına yatırım yapılmasının önemini vurguluyor.
23 Şubat 2023

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmeye başladığından bu yana Batılı ülkeler tarafından çok sayıda yaptırıma tabi tutuldu ve toplam yaptırım sayısı 14 bin 22'ye ulaşarak dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline geldi. ABD, Rusya'ya en çok yaptırım uygulayan ülke olurken, İsviçre, Kanada, Britanya ve AB de önemli ölçüde yaptırımlar uyguladı. Yaptırımlar bireyler, kuruluşlar, gemiler ve uçakları hedef alırken, Rusya'nın Ukrayna işgali Batılı ülkelerin tepkisini çekmeye devam ediyor.
23 Şubat 2023

Avustralya Merkez Bankası, Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatının ardından tahta çıkan Kral 3. Charles'ın portresinin yeni beş dolarlık banknotlarda yer almayacağını açıkladı. Yeni banknotlar, yerli Avustralyalıların kültür ve tarihini onurlandıracak şekilde tasarlanacak ve birkaç yıl içinde basılacak. Mevcut banknotlar ise bu süreçte kullanılmaya devam edecek. Karar, muhalefet lideri Peter Dutton tarafından eleştirilirken, Yeşiller partisi senatörü Lydia Thorpe tarafından olumlu karşılandı.
2 Şubat 2023

Avustralya'nın batısında, geçen ay kaybolan ve yoğunluk ölçme cihazının bir parçası olan radyoaktif kapsül bulundu. Kapsül, 12 Ocak'ta Perth'e gönderilmiş, ancak 25 Ocak'ta paketin açılmasıyla kayıp olduğu anlaşılmıştı. Yetkililer, kapsülün insan sağlığı için tehlikeler içerdiği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Rio Tinto şirketi, kapsülün kaybolmasından dolayı özür diledi ve arama masraflarını karşılayabileceğini belirtti.
1 Şubat 2023

Sidney Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, eşcinsel erkekler şirketlerdeki üst düzey pozisyonlarda yer bulmakta zorlanıyor ve bu durum eşcinsel erkeklerin kendileri tarafından da destekleniyor. Araştırmada, katılımcılara erkeksi ve kadınsı tavırları olan eşcinsel erkek oyuncuların videoları izletildi ve hangi oyuncunun daha çok beğenileceği ve lider olarak düşünüleceği soruldu. Sonuçlar, katılımcıların, eşcinsel erkekler de dahil, erkeksi tavırlı oyuncuyu tercih ettiğini gösterdi. Araştırma, eşcinsel erkeklerin kadınsı tavırlı eşcinsel erkeklere karşı önyargılı olduğunu ve işyerinde 'cam tavan' engelinin varlığını ortaya koydu.
31 Ocak 2023

2009 yapımı ve Oscar ödüllü 'Up' (Yukarı Bak) filminin devamı niteliğindeki yeni kısa film 'Dug Days: Carl’s Date', Carl karakterinin Ellie'den sonra ilk buluşmasını konu alıyor. Disney+, bu yeni kısa filmi 10 Şubat'ta Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, Birleşik Krallık, İrlanda ve Kanada'da yayımlayacak. Filmde, Carl'ın flört etmeye dair tecrübesizliği ve Dug karakterinin yardımseverliği işleniyor.
30 Ocak 2023

Batı Avustralya'da, madencilikte kullanılan ve radyoaktif madde içeren bir mini kapsül, Newman bölgesindeki bir maden sahasından Perth'teki depoya nakledilirken kayboldu. 6 milimetre çapında ve 8 milimetre boyutundaki kapsül için arama çalışmaları başlatıldı. Yetkililer, kapsüle dokunulmaması konusunda uyarıda bulunarak, radyasyon yanıkları ve hastalıklara yol açabileceğini belirtti. Arama ekipleri, kapsülü bulmak için radyasyon ölçüm cihazları kullanıyor.
29 Ocak 2023

Milyarder iş insanı Bill Gates, ineklerin metan gazı salınımını azaltmayı amaçlayan deniz yosunu bazlı yem geliştiren Avustralyalı Rumin8 şirketine 12 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Rumin8'in geliştirdiği yem katkı maddesi, laboratuvar denemelerinde metan emisyonlarını yüzde 95'e kadar azaltma potansiyeline sahip. Şirket, bu katkı maddesini laboratuvarda üreterek inek yemlerine eklemeyi ve yıl sonuna kadar ürünü satışa sunmayı hedefliyor. İneklerin metan salınımını azaltma çabaları, küresel ısınma ve iklim kriziyle mücadelede önemli bir rol oynuyor.
25 Ocak 2023

Adidas, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda kullanılacak olan futbol topunu helikopterle tanıttı. Bu yıl 11. kez düzenlenecek olan turnuva, Temmuz ayında Yeni Zelanda ve Avustralya'da gerçekleştirilecek. Turnuvanın açılış töreni 20 Temmuz 2023'te, final maçı ise 20 Ağustos'ta yapılacak. Turnuvada 32 takım mücadele edecek ve resmi maskotun adı 'Tazuni' olarak belirlenmiştir.
25 Ocak 2023

Böbrek nakli olan Selma Dilek ve karaciğer nakilli Teoman Erdoğan, 15-22 Nisan'da Avustralya'nın Perth şehrinde gerçekleşecek Dünya Organ Nakilliler Şampiyonası'nda yarışacak. Teoman Erdoğan, 2013 yılında siroz teşhisi konulduktan sonra zorlu bir sürecin ardından karaciğer nakli olmuş ve spor hayatına devam etmiştir. Erdoğan, nakil sonrası kazandığı başarıları ve madalyaları, organ nakli olan kişilerin de spor yapabileceğini göstermek ve Türkiye'de düşük olan organ bağışı oranlarını artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Ayrıca, Türkiye'de organ nakilli sporcuların sayısının artması ve bu alanda bir federasyon kurulması gerektiğini vurguluyor.
22 Ocak 2023

Karaciğer ve böbrek nakli olan Selma Dilek ve Teoman Erdoğan, organ bağışının önemine dikkat çekmek için uluslararası şampiyonalarda yarışıyorlar. Türkiye'de 2022'nin başından itibaren 4 bin 322 organ nakli gerçekleşmiş ve 21 binden fazla hasta organ beklemekte. Dilek ve Erdoğan, kendi yaşadıkları zorlukları aşarak sporla uğraşmaya devam ediyor ve başarılar elde ediyorlar. Ancak sponsor bulma ve mevzuatla ilgili zorluklar yaşadıklarını belirtiyorlar. Dilek, organ nakli olanların da üretken ve aktif olabileceğini göstermek istiyor.
22 Ocak 2023

Avustralya'nın Queensland eyaletinde park bekçileri tarafından bulunan ve 'Toadzilla' adı verilen 2,7 kilogram ağırlığında ve 25 cm uzunluğunda bir kara kurbağası, dünyanın en büyüğü olarak kaydedildi. Bu tür, 1935'te şeker kamışı tarımını korumak için adaya getirilmiş ve nüfusu 200 milyona ulaşmıştır. Toadzilla'nın zehirli olduğu ve çevresine zarar verdiği için ötenazi yapıldı ve cesedi Queensland Müzesi'ne bağışlanabileceği belirtildi.
20 Ocak 2023

İran'da eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, rejime karşı propaganda yapmak ve mukaddesata hakaret etmek suçlarından toplam 52 ay hapis cezasına mahkum edildi. Faize Haşimi, Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınmış ve göstericileri kışkırtmakla suçlanmıştı. Haşimi, geçmişte yaptığı açıklamalarla da İran rejimine karşı sert eleştirilerde bulunmuş ve tepki çekmişti. Avukatı Nida Şems, Haşimi'nin beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim