Türk Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerin hayvanlara yönelik şiddeti meşrulaştırdığını ve bu durumun toplumsal şiddeti artırabileceğini belirtti. Yıldırım, şiddetin bulaşıcı olduğunu ve yıkıcı davranışların kabul edilmesinin toplumsal normları değiştirebileceğini vurguladı. Ayrıca, çocukların şiddet içeren görüntülerden uzak tutulması gerektiğini ve hayvanlara yönelik şiddetin ileride insanlara yönelik şiddete dönüşebileceğini ifade etti. Yıldırım, şiddetle mücadelede en önemli yaklaşımın 'şiddete sıfır tolerans' olduğunu söyledi.
1 Eylül 2024

Almanya'nın Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci oldu. Bu, Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde iç istihbarat birimi tarafından 'aşırı sağcı' olarak sınıflandırılan bir partinin ilk kez birinci çıkması anlamına geliyor. AfD'nin zaferi, Almanya'nın Ukrayna politikası, göç ve suç oranları gibi konular etrafında şekillenen seçim kampanyasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Saksonya eyaletinde ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,5 oyla birinci sırada yer aldı.
1 Eylül 2024

Gezi davası hükümlülerinden Tayfun Kahraman, cezaevinden hastaneye götürülürken kelepçeli halde saatlerce bekletildiğini ve kelepçelerin bileğini sıktığını belirtti. Kahraman, bu kötü muamelenin sadece kendisine değil, tüm mahkumlara yapıldığını ve bu durumun normalleştiğini ifade etti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kahraman'ı ziyaret ederek yaşadıklarını kamuoyuyla paylaştı. Kahraman, kötü muamelenin son bulması için hukuki mücadele verdiğini vurguladı.
1 Eylül 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcu olan belediyeleri son kez uyardı ve borçların yasal yollarla tahsil edileceğini belirtti. Işıkhan, borçların büyük çoğunluğunun CHP'li belediyelere ait olduğunu ve bu borçların seçimden sonraki iki ayda 96 milyardan 120 milyar liraya yükseldiğini açıkladı. İzmir, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin de borçlarının hızla arttığını vurgulayan Işıkhan, SGK'nın aktüeryal dengeyi ve sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak zorunda olduğunu ifade etti.
1 Eylül 2024

Galatasaray, Arjantinli golcü futbolcusu Mauro Icardi'nin sağ arka adalesinde kısmi yırtık tespit edildiğini duyurdu. Icardi, Adana Demirspor ile oynanan maçın 25. dakikasında sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kalmıştı. Yapılan kontroller sonucunda sağ üst arka adale grubunda 2. derece strain tespit edilen Icardi'nin tedavisine başlandığı belirtildi.
1 Eylül 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024-2025 adli yılı mesajında demokrasinin standartlarının yükseltilmesi, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına önemli reformlara devam edeceklerini belirtti. Adli tatilin sona ermesiyle birlikte yeni adli yıl Yargıtay'daki törenle başlayacak. Bu kapsamda önemli davaların duruşmaları da Eylül ayında görülecek. Tunç, adalet hizmetlerinin etkinliğini ve kalitesini artırmak için kararlılıkla çalışacaklarını vurguladı.
1 Eylül 2024

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde Kayı, Kırkpınar ve Kurşunlu mahalleleri sınırlarında bulunan Kurşunludüzü ve Görüse Dağı bölgeleri, 3-17 Eylül tarihleri arasında geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildi. Valilik, vatandaşların can ve mal güvenlikleri açısından bu bölgelere izinsiz girmemeleri gerektiğini belirtti. Yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağı duyuruldu.
1 Eylül 2024

İstanbul’un Avcılar ilçesinde yolcusu bulunmayan bir İETT otobüsü, yağış nedeniyle kontrolden çıkarak aydınlatma direğine çarptı. Kaza sonucunda D-100 karayolunun Edirne istikameti trafiğe kapandı. Trafik akışı yan yoldan sağlanırken, aracı kaldırma çalışmaları devam ediyor.
1 Eylül 2024

Norveç'te Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünülen ve 'casus balina' olarak bilinen Hvaldimir lakaplı beluga balinasının öldüğü bildirildi. Marine Mind'ın kurucusu Sebastian Strand, Hvaldimir'in cansız bedenine Norveç açıklarında rastladığını açıkladı. Balinanın ölüm nedeni henüz belirlenememiş olup, vücudunda kuş veya diğer deniz canlıları tarafından yapıldığı düşünülen yara izleri bulundu. Hvaldimir, 2019'da Norveç'te üzerine kamera yerleştirilmiş özel bir mekanizmayla yüzerken yakalanmış ve dünya genelinde 'casus balina' olarak ünlenmişti.
1 Eylül 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), İstanbul ve Ankara dahil 20 il için sarı kodlu sağanak uyarısında bulundu. Bu illerde ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi. İstanbul'da sağanak yağışların özellikle kuzey ilçeleri ve boğaz çevresinde, Ankara'da ise akşam saatlerinde yerel kuvvetli yağışların beklendiği bildirildi. MGM, sarı kodun hava durumunun potansiyel tehlikeli olduğunu ve dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
1 Eylül 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Edirne ve İstanbul için sarı, Kırklareli ve Tekirdağ için turuncu kodlu sağanak yağış uyarısı yaptı. Bu illerde gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi. Meteoroloji renk kodları ve yağış şiddeti sınıflandırmaları da açıklandı.
1 Eylül 2024

2024 Paris Paralimpik Oyunları'nda Türkiye, 15 farklı dalda toplam 94 sporcu ile yarışıyor. 1 Eylül programında, Türkiye'nin sporcuları badminton, okçuluk, atıcılık, yüzme, kürek, triatlon, B1 futbol, masa tenisi ve atletizm gibi çeşitli branşlarda mücadele edecek. Gün boyunca farklı saatlerde gerçekleşecek olan bu müsabakalarda, sporcularımız çeyrek finallerden finallere kadar çeşitli aşamalarda yarışacaklar.
1 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 1 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 497 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de 2024 yılında reddedildi.
1 Eylül 2024

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkenin yüzde 8 ekonomik büyüme hedefini gerçekleştirebilmesi için 100 milyar dolar yabancı yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. Pezeşkiyan, ekonomik sorunların dış ilişkilerle bağlantılı olduğunu ve ABD ile Avrupa'nın uyguladığı yaptırımların bu durumu zorlaştırdığını ifade etti. Ayrıca, adalet ve ayrımcılıkla mücadeleye vurgu yaparak, halkın memnuniyetinin öncelikli olduğunu söyledi.
1 Eylül 2024

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştiren ve bu nedenle tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu'nun tahliyesi sonrası ceza yaptırımı alabileceğini belirtti. Kayserilioğlu, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Zengin, Kayserilioğlu'nun ifadelerinin nezaketsiz ve yakışıksız olduğunu vurguladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Kayserilioğlu'nu desteklemesini de eleştirdi.
1 Eylül 2024

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran’ın akrabası S.G. gözaltına alındı. Narin Güran, 21 Ağustos’ta kaybolmuş ve ailesi durumu yetkililere bildirmişti. Soruşturma kapsamında Narin’in abisi de gözaltına alınmış ve kolundaki ısırık izi Adli Tıp Kurumu tarafından incelenmişti. Diyarbakır Başsavcılığı, Narin Güran hakkındaki haberlere yayın yasağı getirilmesini talep etmişti.
31 Ağustos 2024

Ankara'nın Polatlı ilçesinde bir köpeği işkence ederek öldüren kişi tutuklandı. Çimenceğiz Mahallesi'nde yaşanan olayın görüntüleri kamuoyunda büyük tepki topladı. Polatlı Kaymakamlığı, olayla ilgili başsavcılığa bilgi verildiğini ve ilçe jandarma komutanlığının araştırma yaptığını açıkladı. Şüpheli S.M.A. gözaltına alındıktan sonra mahkemece cezaevine gönderildi.
31 Ağustos 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'ndeki bazı iller için gök gürültülü sağanak uyarısında bulundu. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ çevreleri ile İstanbul'un bazı ilçelerinde yerel kuvvetli yağışlar bekleniyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.
31 Ağustos 2024

Fenerbahçe, İtalya'nın Fiorentina takımından Faslı orta saha oyuncusu Sofyan Amrabat'ı kiralık olarak transfer etti. Ülker Stadı'nda düzenlenen imza töreninde Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Acun Ilıcalı, Amrabat'ın transfer sürecinin uzun ve zorlu geçtiğini belirtti. Amrabat, Fenerbahçe'ye transfer olmaktan dolayı mutlu olduğunu ve kulübün bir parçası gibi hissettiğini ifade etti. Teknik Direktör Jose Mourinho'nun da Amrabat'ı çok istediği ve bu transferin Fenerbahçe'nin vizyonunu gösterdiği vurgulandı.
31 Ağustos 2024

İzmir’in Bayraklı ilçesindeki bazı alanlar, Cumhurbaşkanı Kararı ile orman sınırları dışına çıkartıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere, devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacak.
31 Ağustos 2024
İşaretlediklerim