İran'ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Hoy kentinde 5,8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Deprem sonucunda ilk belirlemelere göre iki kişi yaşamını yitirdi, 122 kişi yaralandı. Depremin yerin 6,49 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi. İran Sismoloji Merkezi, depremin büyüklüğünü 5,9 olarak ölçtü ve en az 20 artçı sarsıntının kaydedildiğini duyurdu.
29 Ocak 2023

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Azerbaycan büyükelçiliğine silahlı bir saldırı gerçekleştiğini açıkladı. Saldırıda kalaşnikof otomatik silah kullanan bir saldırgan, büyükelçiliğin güvenlik amirini öldürdü ve iki güvenlik görevlisini yaraladı. Olayla ilgili soruşturma devam etmekte olup, kamuoyuna daha fazla bilgi verileceği bildirildi.
27 Ocak 2023

Forbes dergisi, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan 50 yaş üstü başarılı 50 kadını belirlediği listesine Türk girişimciler Gülden Türktan ve Gamze Cizreli'yi ekledi. Gamze Cizreli, Türkiye ve birçok ülkede restoran zinciri işleten bir girişimci olarak tanımlanırken, Gülden Türktan ise G20'nin kadın odaklı sosyal yardım grubu W20'nin kurucu başkanı olarak iş dünyasında cinsiyet eşitliğini destekleyen çalışmalarıyla öne çıkıyor.
23 Ocak 2023

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), İran'da Mehsa Emini'nin ölümü üzerine başlayan ve devam eden protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 481'e yükseldiğini duyurdu. Raporlara göre, ölenler arasında 35 kadın ve 64'ü 18 yaş altında olan gençler bulunuyor. En fazla ölümün yaşandığı bölge Sistan-Beluçistan eyaleti. Ayrıca, protestolarla ilgili olarak gözaltına alınan en az 109 kişinin idam istemiyle yargılandığı ve şu ana kadar dört kişinin idam edildiği belirtildi.
9 Ocak 2023

Türkiye'de tüberküloz tedavisi ücretsiz olup, yabancı ülke doğumlu hastaların sayısı artmaktadır. 2005'te yüzde 6.8 olan yabancı hasta oranı, 2021'de yüzde 15.7'ye yükselmiştir. İstanbul'da her üç hastadan biri yabancı ülke doğumlu ve oran yaklaşık yüzde 25'tir. Göçmenlerin kötü yaşam koşulları hastalığın yayılmasını kolaylaştırırken, Türkiye'deki tüberküloz kontrol programı sayesinde tüm hastaların tedavileri ücretsiz yapılmaktadır. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yabancı hastaların oranı bazen yatakların üçte birine ulaşabilmektedir.
8 Ocak 2023

Türk sinema ve tiyatro dünyasının sevilen ismi Münir Özkul, vefatının beşinci yılında anılmaktadır. İstanbul'da doğan ve genç yaşlarda tiyatroya adım atan Özkul, Muhsin Ertuğrul'un yönlendirmesiyle önemli rollerde yer almış ve birçok ödül kazanmıştır. Geleneksel Türk tiyatrosunun simgesel kavuğunu İsmail Hakkı Dümbüllü'den devralan Özkul, Hababam Sınıfı serisindeki 'Kel Mahmut' karakteriyle hafızalara kazınmıştır. Ayrıca, 1998'de 'devlet sanatçısı' unvanını almış ve 2018'de hayatını kaybettikten sonra Bakırköy Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim