Görme engelli avukat Mustafa Keskin'in yaşadığı ayrımcılık ve erişilebilirlik ihlalleri nedeniyle şikayeti üzerine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Vakıfbank ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'na (BDDK) 140 bin 934'er lira para cezası verdi. Keskin, banka hesabı açma sürecinde ve BDDK'ya yaptığı şikayetlerde engellilere yönelik ayrımcılıkla karşılaştı. TİHEK, Vakıfbank'ın ilgili hukuki düzenlemelere uymadığı ve BDDK'nın denetleyici görevini yerine getirmediği gerekçesiyle her iki kuruma da idari para cezası uyguladı.
7 Nisan 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerine ilişkin vade ve kredi kullanım sınırlarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin lira ve altında olan taşıtlar için kredi vadesi 48 ay, 4 milyon ile 5 milyon lira arasındaki taşıtlar için ise 12 ay olarak belirlendi. Ayrıca, kredi tutarının taşıtın değerine oranı da fatura değerine göre yüzde 70'ten yüzde 0'a kadar değişen oranlarda sınırlandırıldı. Bu karar, elektrik motorlu taşıtlar da dahil olmak üzere, çeşitli fiyat aralıklarındaki taşıtlar için geçerlidir.
22 Mart 2024

Bankacılık kaynaklarına göre, kredi kartlarında birey ve kurumların nakit avans limitleri ve taksit sayıları düşürüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bir yılda krediler yüzde 50, kredi kartları ise yüzde 150'nin üzerinde büyüdü. Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı, kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin gündemde olduğunu belirtti. Azami taksit sayısı 12'den üçe indirildi ve kurumsal kredi kartları için de limitler sınırlandırıldı.
12 Mart 2024

Merkez Bankası verilerine göre, bireysel TL cinsi kredi kartı harcamaları, 16 Şubat itibariyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 147,2 artarak 1 trilyon 228 milyar 905 milyon 126 bin liraya ulaştı. Taksitli ve taksitsiz kredi kartı harcamalarında da sırasıyla yüzde 114,8 ve yüzde 181,9 oranında artışlar görüldü. Bu artışlar, kredi kartı faizlerine Kasım 2023'ten bu yana yapılan politika faizi artışının yansıtılmamasına rağmen gerçekleşti.
26 Şubat 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), EPS Varlık Yönetim AŞ adlı şirkete faaliyet izni verdiğini duyurdu. Bu izin, 'Bankacılık Kanunu ve Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları ile Devralınacak Alacaklara İlişkin İşlemler Hakkında Yönetmelik' çerçevesinde verildi. Şirketin kuruluş izni ise daha önce 22 Eylül 2022 tarihinde verilmişti. Karar, Resmi Gazete'nin ilgili sayısında yayınlandı.
29 Aralık 2023

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), daha önce kuruluşuna izin verdiği Mint Finansman AŞ'ye faaliyet izni verdiğini duyurdu. Bu karar, 6361 sayılı finansal kiralama, faktoring, finansman ve tasarruf finansman şirketleri kanununun ilgili maddeleri çerçevesinde alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı.
5 Aralık 2023

DenizBank, bir şube müdürünün tutuklanması sonucu gündeme gelen dolandırıcılık davasıyla ilgili kamera kayıtlarının yanlış yorumlandığını belirtti. Banka, iddiaları yalanlayarak, kamera kayıtlarının delil olarak kullanıldığını ve olayın gerçek örgüsünü bozacak şekilde sunulduğunu ifade etti. Ayrıca, bankanın bir fon hesabı olsa bile paranın nakden çekilip dışarı çıkarılmayacağını, olayın ise bir hesap sahibinin nakit çekme işlemine ait olduğunu açıkladı. Banka, büyük tutarlı para teslimlerinin güvenlik nedeniyle kameralarla izlenen özel bir bölümde yapıldığını ve bu işlemlerle ilgili bankaya veya başka bir makama şikayet iletmediğini belirtti.
2 Aralık 2023

Denizbank, bir şube müdürünün tutuklanmasıyla başlayan dolandırıcılık davasında zarar gören 'iddia sahipleri'nin zararlarını neden karşılamayacağını açıkladı. Banka, ödeme yapılması durumunda zimmet suçu oluşacağını belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun raporu ve savcılığın takipsizlik kararı sonrası, bankanın dolandırıcılık olayındaki sorumluluğu tartışılmaya devam ediyor. Denizbank, ödeme yapmamasının sebebini, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın ödeme yapılmasının banka yöneticileri için zimmet suçu teşkil edeceğini ifade ederek açıkladı.
28 Kasım 2023

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), AGS Altın Gezegen Varlık Yönetim AŞ adlı şirkete faaliyet izni verdi. Bu karar, 27 Nisan 2023 tarihli ve 10593 sayılı BDDK kararı ile uyumlu olarak alındı ve Resmi Gazete'de yayınlandı. İzin, 5411 sayılı bankacılık kanununun 143'üncü maddesi ve ilgili yönetmelik hükümlerine dayanarak verildi.
18 Kasım 2023

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), daha önce kuruluşuna izin verdiği Dgfin Finansman AŞ'ye faaliyet izni verdiğini duyurdu. Bu karar, 6361 sayılı finansal kiralama, faktoring, finansman ve tasarruf finansman şirketleri kanununun ilgili maddeleri çerçevesinde alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı.
11 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültene göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 3 Kasım itibarıyla 71 milyar 306 milyon lira artarak 10 trilyon 995 milyar 454 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat 67 milyar 682 milyon lira azalarak 13 trilyon 839 milyar 733 milyon lira oldu. Tüketici kredileri ve taksitli ticari kredilerin tutarı artarken, bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 1,3 oranında artış gösterdi.
9 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 19 Nisan 2023 tarihli kararıyla BLG Varlık Yönetim AŞ'ye faaliyet izni verdiğini duyurdu. Bu izin, 5411 sayılı bankacılık kanununun 143'üncü maddesi ve varlık yönetim şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esaslarına ilişkin yönetmelik temel alınarak verildi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı.
9 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kasa Katılım Bankası AŞ’nin kuruluş iznini iptal etti. BDDK'nın Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre, bankanın kuruluş izni, kanun ve yönetmelik uyarınca kuruma geçerli bir faaliyet izni başvurusu yapılmamış olması nedeniyle iptal edildi.
21 Ekim 2023

Bir şube müdürünün tutuklanması üzerine başlatılan dolandırıcılık soruşturmasında, İstanbul başsavcılığı, Denizbank yöneticileri hakkında takipsizlik kararı verdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) raporuna dayanarak, üst düzey Denizbank yöneticilerinin 'zimmet' suçu işlediğine ilişkin kovuşturma yürütmeye değer bir bulguya rastlanmadı. Ancak, tutuklu bulunan şube müdürü Seçil Erzan'ın 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan yargılanması sürecektir. Erzan, onlarca müşterisini bir 'fon' üzerinden yüksek getiri vaadiyle on milyonlarca dolar dolandırmakla suçlanıyor.
20 Ekim 2023

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında kur korumalı mevduat (KKM) üzerinden bir kavga yaşandığını iddia etti. Saymaz'a göre, Nebati, Türkiye ekonomi modelinin başarısızlığa uğraması ve KKM kaynaklı borç yükünün artmasından dolayı Kavcıoğlu'nu suçluyor. Kavcıoğlu'nun Nebati'nin bilgisi ve onayı olmaksızın, doğrudan Erdoğan'ı ikna ederek ya da cumhurbaşkanıyla birlikte hareket ederek ekonomi politikalarını belirleyip yönlendirdiği iddia ediliyor.
5 Eylül 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) ilişkin seyahat harcamalarında üç taksit imkânının devam etmesine karar verdi. Bu karar, BDDK'nın Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca alındı. Karar, 31.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.
26 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduatlar 4 Ağustos haftasında 150 milyar lira artış göstererek 3,28 trilyon lira oldu. Ekonomi yönetimi, kur korumalı mevduatları zorunluluk kapsamına alırken, bu mevduatlara olan ilgi devam ediyor. Dolar karşılığı ise 121,8 milyar dolar olarak kaydedildi.
10 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla bireysel kredilerin risk ağırlığını yüzde 150'ye çıkardı. Bu karar, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ve finansal kiralama işlemlerini kapsıyor. Ayrıca, kredi kartlarındaki taksitlendirme süreleri, havayolları, seyahat acenteleri ve yurt dışı konaklama harcamalarında uygulanmayacak. Bu değişiklikler, bireysel kredi faiz oranlarının artmasına neden olacak.
1 Ağustos 2023

Eski AKP milletvekili ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görev süresi boyunca döviz kurları ve enflasyon rekorları kırmasının ardından BDDK Başkanlığına atanması ekonomistler tarafından eleştirildi. Ekonomist Uğur Gürses, Kavcıoğlu'nun 'gölge bakan' gibi oyunda tutulduğunu ve Mehmet Şimşek'in markaj altına alındığını ifade etti. Prof. Burak Arzova, Kavcıoğlu'nun atamasını futbol terminolojisiyle yorumlarken, Prof. Selva Demiralp ve iktisatçı Mustafa Sönmez de atamanın ekonomi politikaları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Diğer ekonomistler de Kavcıoğlu'nun atamasının beklenmedik olduğunu ve yeni ekonomi yönetiminden umutlu olup olmamak konusunda şüphe uyandırdığını dile getirdi.
9 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) başkanlığına atandı. Yerine Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası başkanı olarak atandı. Kavcıoğlu'nun başkanlık döneminde dolar/TL kuru ve enflasyon oranlarında rekor seviyelere ulaşıldı.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim