1990'lı yıllarda ABD Başkanı Bill Clinton ile ilişkisiyle gündeme gelen Monica Lewinsky, kadın moda evi Reformation'ın 'Oy vermeye davet' kampanyasının yüzü olarak seçildi. Kampanya, insanları oy kullanmaya teşvik etmeyi amaçlıyor ve vote.org ile işbirliği içinde yürütülüyor. Lewinsky, kampanya kapsamında yaptığı açıklamada, oy kullanmanın demokrasinin en önemli yönlerinden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Lewinsky siber zorbalıkla mücadelesinden ve Clinton ile ilişkisini 'gücün ağır suistimali' olarak nitelendirmesinden bahsediyor.
28 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın köpeği Commander, Ekim 2022 ile Temmuz 2023 arasında ABD gizli servis elemanlarını en az 24 kez ısırdı. Bu vakalar, 'bilgi edinme hakkı' çerçevesinde yayınlanan belgelerle ortaya çıktı. Isırılan bölgeler arasında bilek, ön kol, dirsek, bel, göğüs, uyluk ve omuz gibi çeşitli yerler bulunuyor. Commander, bir gizli servis elemanını ciddi şekilde yaraladıktan sonra Ekim 2023'te Beyaz Saray'dan ayrıldı.
22 Şubat 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, çevrim içi bir basın brifinginde Gazze ve Refah'taki son durumu değerlendirerek, ABD'nin Gazze'de kalıcı bir ateşkesin zamanının henüz gelmediğine inandığını açıkladı. Kirby, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki son oylamada Gazze'de kalıcı ateşkes tasarısını neden reddettiğini ve kendi tasarılarının içeriğini gazetecilere aktardı. Ayrıca, Hamas'ın elindeki rehinelerin bırakılması ve Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaştırılabilmesi için geçici bir ateşkesi savunduklarını belirtti.
20 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın geliştirdiği belirtilen uydusavar kabiliyetinin ABD veya başka bir ülke için nükleer tehdit taşımadığını ve henüz gerçekleşmediğini ifade etti. Biden, Rusya'nın bu teknolojiyi uzaya taşıma konusunda kesin bir karar verdiğine dair ellerinde kanıt olmadığını belirtti. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve bu tehdidin Rusya'nın uyduları hedef alma yeteneğiyle ilgili olduğunu dile getirmişlerdi.
16 Şubat 2024

ABD yönetimi, Rusya'nın henüz aktif olmayan ancak uyduları hedef alma kabiliyeti geliştirdiğini duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, bu durumu ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu kabiliyetin şu an aktif olmadığını ve fiziksel yıkıma ya da insanlara zarar verecek bir silah olmadığını belirtti, ancak Rusya'nın bu yeteneği elde etme çabasının endişe verici olduğunu vurguladı.
15 Şubat 2024

ABD yönetimi, kamu ve özel sektör ortaklığında kurulan Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi (NSTC) dahil olmak üzere çip araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine 5 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın, yeni teknolojilerin ticarileştirilmesini kolaylaştırarak ABD'nin ulusal güvenliğini güçlendireceği ve yarı iletkenlerin modern ekonominin omurgasını oluşturduğu, ancak ABD'nin küresel çip arzının yüzde 10'undan azını ürettiği belirtildi. Ayrıca, küresel çip satışlarının bu yıl yüzde 13,1 artması bekleniyor.
10 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'abartılı' olarak nitelendirdi ve Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Biden, bölge ülkeleriyle ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'yi insani yardımların Gazze'ye geçişi için ikna ettiğini ve İsrail ile Hamas arasında bir esir takası anlaşması yapılması için çaba gösterdiğini ifade etti. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 708'e yükseldiği bilgisi de verildi.
9 Şubat 2024

ABD'de genç seçmenler arasında popüler olan pop yıldızı Taylor Swift'in, Başkan Joe Biden için 'gizli kart' olabileceği tartışılıyor. Swift'in etkisi, özellikle genç seçmenler üzerinde önemli bir rol oynayabilir. Newsweek anketine göre, ABD'li seçmenlerin %18'i Swift'in desteklediği bir adaya oy verme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Swift, 2020'de yaptığı bir sosyal medya paylaşımında Trump'ı eleştirmiş ve oy kullanma konusunda insanları teşvik etmişti. Beyaz Saray, Swift'in yanında yer alarak, onun sahte fotoğraflarının yayılmasına karşı Kongre ve sosyal medya şirketlerini harekete geçmeye çağırdı.
3 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım içeren bir başkanlık kararnamesini imzaladı. Yaptırımlar, Amerikan finans sisteminden yararlanma, ABD'ye vize alma, ABD'deki varlıkların dondurulması ve Amerikan vatandaşlarıyla iş yapma yasağını içeriyor. Biden, bu adımın bölgedeki güvenlik ve istikrarı korumak için atıldığını belirtti. Beyaz Saray yetkilisi, yaptırım listesine şimdilik dört kişinin dahil edildiğini açıkladı.
1 Şubat 2024

ABD, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili endişelerin çözülmesi durumunda, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programına yeniden katılabileceğini belirtti. Türkiye daha önce S-400 alımı nedeniyle F-35 programından çıkarılmış ve yaptırımlara maruz kalmıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, konuyla ilgili sorulara, görüşmelerin devam ettiğini ve endişeler giderilirse Türkiye'nin program katılımının restore edilebileceğini ifade etti.
31 Ocak 2024

Amerikalı pop yıldızı Taylor Swift'in, siyasete mesafeli duruşuna rağmen, önümüzdeki ABD başkanlık seçimlerinde kimi destekleyeceğinin, seçmenlerin tercihlerini etkileyebileceği belirtiliyor. Newsweek tarafından yapılan ankete göre, seçmenlerin yaklaşık yüzde 18'i Swift'in destekleyeceği adaya oy verme olasılığının artacağını ifade ediyor. Swift'in müzik kariyeri ve popülerliği, özellikle genç seçmenler üzerinde etkili olabilecekken, siyasi desteğinin gerçek etkisi henüz belirsiz. Pop kültür figürlerinin siyasetçilere desteği, geçmişte de önemli etkiler yaratmıştı.
29 Ocak 2024

ABD yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşıladığını ve bu kararın ardından Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına olumlu baktıklarını belirtti. Wall Street Journal, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine 'Evet' demesi durumunda ABD'den 40 adet F-16 alabileceğini yazmıştı. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in üyeliğinin ittifakı güçlendireceğini ve Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonunun ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu ifade ettiler. Ayrıca, Kongre'nin silah satışlarında önemli bir rol oynadığı ve bu konuda çalışmaların sürdüğü vurgulandı.
24 Ocak 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Gazze'de genel bir ateşkes yerine sadece 'insani araları' desteklediğini belirtti. Kirby, İsrail'in Hamas'ı yok etme politikasını desteklediklerini ve İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, Filistinli sivillerin korunmasının önemine de vurgu yaptı. Gazze'deki sağlık durumunun felaket seviyesine ulaştığı ve birçok yaralının hastane koridorlarında yerde yattığı bilgisi de haberde yer aldı.
22 Ocak 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını desteklediğini açıkladı. Kirby, Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonunu da desteklediklerini belirtti, ancak Kongre'ye resmi bildirimde bulunulacak net bir tarih veremedi. Türkiye, 2021 Ekim'inde ABD'ye F-16 satın almak için niyet mektubu göndermişti ve ABD yönetimi bu talebe destek verdiğini ancak Kongre süreci hakkında net bir zaman çizelgesi sunmadığını belirtmişti.
18 Ocak 2024

ABD'li yatırım uzmanı ve SkyBridge Capital'in kurucusu Anthony Scaramucci, Bitcoin'in 2025 yılına kadar 170 bin dolar seviyesine ulaşabileceğini belirtti. Bitcoin, Ekim ayında 28 bin doların altında işlem görürken, Kasım ayının ilk gününde 34 bin 500 dolar seviyesindeydi ve Fed'in faiz kararı sonrası yükselişe geçmişti. ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesinin ardından Bitcoin 48 bin 700 doları görmüş, ancak sonrasında düşüşe geçerek şu an 43 bin dolar civarında işlem görmektedir.
16 Ocak 2024

Beyaz Saray, Gazze'de yaşanan açlık krizinin farkında olduklarını ve bu sorunu hafifletmek için gerekli adımları atacaklarını belirtti. Gazze'de 23 binden fazla Filistinlinin ölümüne ve ciddi bir açlık krizine yol açan savaşın ardından, Birleşmiş Milletler bölgedeki insanların yüzde 40'ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bölgeye daha fazla gıda girişi için İsrail ile temas halinde olduklarını ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bölge gezisinde bu konuya odaklandığını ifade etti.
11 Ocak 2024

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, 737 Max 9 model uçaklarının bir parçasının kopması sonucu yaşanan acil iniş olayının ardından bu model uçakların uçuşlarını geçici olarak durdurdu. Türk Hava Yolları da filosundaki beş 737 Max 9 uçağını seferden çektiğini açıkladı. Boeing CEO'su Dave Calhoun, sorumluluğu kabul ederek süreci şeffaf bir şekilde yürüteceklerini belirtti. Havacılık uzmanları, yaşananların Boeing'in ününe büyük zarar verdiğini ve şirketin bu modelden en fazla kar beklediği halde büyük zararlar edeceğini ifade ediyor. Boeing daha önce 737 Max 8 modelinde yaşanan iki kaza sonrası 20 milyar dolar zarar kaydetmişti.
11 Ocak 2024

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, prostat kanseri teşhisiyle tedavi görmekte ve Walter Reed Ulusal Askeri Hastanesi'nde bir cerrahi prosedür geçirmiştir. Ameliyat sonrası komplikasyonlar nedeniyle tekrar hastaneye kaldırılan Austin'in sağlık durumuyla ilgili bilgilendirme gecikmesi ABD'de tartışma yaratmıştır. Pentagon'un bu gecikmeli bilgilendirmesi eleştirilmiş, bazı Cumhuriyetçiler Austin'in görevden alınmasını talep etmiş, ancak Beyaz Saray Austin'in görevine devam edeceğini açıklamıştır.
9 Ocak 2024

ABD ve Venezuela arasında yapılan mahkum takası sonucunda, Venezuela'da tutuklu bulunan 10 Amerikan vatandaşı serbest bırakıldı. Karşılığında, ABD'de yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan ve Nicolas Maduro'ya yakınlığıyla bilinen iş insanı Alex Saab Venezuela'ya iade edildi. Ayrıca, Malezyalı iş insanı Leonard Glenn Francis'in de ABD'ye iade edildiği açıklandı. Bu takas, son haftalarda iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşamasının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
21 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, federal savcı tarafından 2016-2019 yılları arasında ödemesi gereken 1,4 milyon dolarlık vergiyi ödememek, evrakta sahtecilik yapmak ve vergi beyan etmemek gibi suçlarla itham edildi. Toplam dokuz suçlamadan oluşan iddianame, Özel Savcı David Weiss tarafından hazırlandı. Beyaz Saray, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Hunter Biden daha önce de silah satın alımı sırasında yalan söylemek ve uyuşturucu bağımlısıyken silah bulundurmak gibi suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.
8 Aralık 2023
İşaretlediklerim