ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ABD'nin Mülteci Kabul Programını yeniden inşa etmek için çalıştıklarını ve gelecek yıl 125 bin mülteci kabul etmeyi planladıklarını belirtti. Biden, dünya genelinde şiddet ve baskıdan kaçan sığınmacılara kapılarını açtıklarını ve sığınmacılara destek olan kuruluşlara yardımlarının süreceğini ifade etti. Ayrıca, dünyada 110 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının milyonlarca insanı göçe zorladığını vurguladı.
20 Haziran 2023

ABD'nin başkenti Washington D.C.'de yerel saatle 15:30 civarında büyük bir patlama sesi duyuldu ve bu durum paniğe neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları patlamanın bir askeri tatbikatla ilgili olabileceğini öne sürdü. İçgüvenlik Bakanlığı ve Annapolis Acil Yönetim Ofisi, patlamanın Savunma Bakanlığına bağlı bir askeri uçuş sonucu ses sınırını aşan bir uçağın neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, Tennessee'den Long Island'a gitmekte olan ve uçuşa yasak bölgeye giren bir Cessna tipi uçağın düştüğü ve F-16'ların süpersonik hızda acil müdahalede bulunduğu bildirildi.
5 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Colorado'daki ABD Hava Kuvvetleri Akademisi'nin mezuniyet töreninde diplomaları takdim ettikten sonra sahnede ayağı takılarak düştü. 80 yaşındaki Biden, korumalar ve bir subayın yardımıyla ayağa kalktı ve yerde bir nesneye işaret ederek ayağının oraya takıldığını ima etti. Beyaz Saray İletişim Koordinatörü Ben LaBolt, Biden'ın sağlık durumunun iyi olduğunu Twitter üzerinden duyurdu.
2 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim zaferinden dolayı arayarak tebrik etti. İki liderin telefon görüşmesinde, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80'e yakın modernizasyon kiti satın alma talebi de ele alındı. Biden, Türkiye'nin F-16 taleplerinin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurularıyla ilgili sorunların çözülmesinden sonra ele alınabileceğini belirtti.
30 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile borç limiti konusunda prensipte anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Anlaşma, ABD'nin nakit sıkıntısı çekmesine günler kala sağlandı ve borç limitinin iki yıl artırılmasını öngörüyor. Anlaşma, bazı federal programlarda kesinti ve gıda yardım programlarına yeni çalışma gereksinimleri getirilmesini içeriyor. Biden, anlaşmanın ekonomik temerrüdü önleyeceğini ve Kongre'de birkaç gün içinde oylanmasının beklendiğini belirtti.
28 Mayıs 2023

Yapay zekanın öncülerinden Geoffrey Hinton, Google'dan istifa ettikten sonra yapay zekanın insanlık için oluşturduğu tehditler hakkında daha özgürce konuşabileceğini belirtti. Hinton, yapay zekanın iklim krizinden daha acil bir durum haline gelebileceğini ifade etti. Yapay zekanın kontrolü ve şeffaflık konularında endişelerini dile getiren Hinton, araştırmaların durdurulmasına karşı çıkıyor ve bu konuda daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka konusunda teknoloji liderleriyle Beyaz Saray'da bir araya geldi.
6 Mayıs 2023

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD ordusuna ait olduğu iddia edilen ve çeşitli hassas konuları içeren sızdırılan belgelerin bazılarının içeriğinin değiştirilmiş olabileceğini belirtti. Sızıntılar, Twitter ve Rus Telegram kanalları üzerinden yayılmış ve önem derecesi WikiLeaks ve Snowden vakalarıyla karşılaştırılmıştır. Kirby, adalet bakanlığının konuyla ilgili adli soruşturma başlattığını ve sızdırılan belgelerin doğruluğu hakkında yorum yapmayacağını ifade etti.
10 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlenen bir toplantıda yapay zekanın fırsatlarının yanı sıra ekonomi ve ulusal güvenlik için potansiyel riskler barındırdığını ifade etti. Teknoloji şirketlerinin ürünlerini halka sunmadan önce güvenliklerinden emin olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kongre'nin teknoloji şirketlerinin kişisel veriler üzerindeki kontrolünü sınırlayan ve çocukları hedef alan reklamları engelleyen yasaları geçirmesi gerektiğini söyledi. Yapay zekanın tehlikeli olup olmadığı sorusuna ise 'Zamanla göreceğiz' yanıtını verdi.
5 Nisan 2023

ABD'li muhabir Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. ABD yönetimi, bu olaya sert tepki göstererek Rusya'da bulunan Amerikan vatandaşlarına acilen ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya'da bulunmasının endişe verici olduğunu ve Rusya'nın gazetecilere yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğine dair bir uyarı almadıklarını belirtti. Rus FSB, Gershkovich'i Yekaterinburg kentinde gizli bilgi toplarken yakaladığını iddia etti.
31 Mart 2023

Donald Trump, 2024 ABD başkanlık seçimleri için ilk mitingini Teksas'ın Waco şehrinde yaptı. Mitingde, 2020 seçimlerinin 'hileli' olduğu iddiasını yineleyen Trump, ABD Temsilciler Meclisi'ne yapılan baskının görüntülerini izletti ve baskıncıları övdü. Ayrıca, kendisi hakkında soruşturma yürüten savcıları eleştirdi ve 2024 seçimlerini 'son ve büyük savaş' olarak nitelendirdi.
26 Mart 2023

TikTok'un CEO'su Shou Zi Chew, ABD Kongresi'nde Enerji ve Ticaret Komitesi'ne şirketin gizlilik politikaları, veri güvenliği ve Çin hükümetiyle olan ilişkileri hakkında ifade verdi. Komite Başkanı Cumhuriyetçi Cathy McMorris Rodgers, TikTok'un yasaklanması gerektiğini belirtirken, Chew, TikTok'un Çin'den bağımsız olduğunu ve ABD'de 7 bin çalışanı olduğunu savundu. FBI ve Federal İletişim Kurumu'nun uyarıları ve diğer ülkelerin TikTok'u resmi cihazlardan kaldırma kararlarına rağmen, Chew ulusal güvenlik endişelerinin kanıta dayanmadığını iddia etti.
23 Mart 2023

Uganda Parlamentosu, eşcinsel ilişkileri suç kapsamına alarak LGBTİ+ bireylere uzun hapis cezaları ve hatta ölüm cezası öngören bir yasa tasarısını alkışlarla kabul etti. Tasarı, eşcinselleri ihbar etme sorumluluğunu ailelere ve arkadaşlara yüklüyor ve LGBTİ+ haklarını savunan kurumlar ile yayınları da suç kapsamına alıyor. Uganda'da eşcinsellik daha önce de yasaklanmıştı, ancak bu yeni tasarı daha ağır yaptırımlar içeriyor. Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin yasayı veto etme yetkisi bulunuyor.
22 Mart 2023

ABD, TikTok'un Çin hükümetiyle kullanıcı verilerini paylaşabileceği ve propaganda yapabileceği endişesiyle uygulamayı federal kurumlardaki resmi telefonlardan kaldırdı ve ülke çapında yasaklamayı düşünüyor. Kanada, AB ve Danimarka da benzer adımlar attı. Çin, ABD'yi yanlış bilgi yaymakla suçlarken, TikTok, ABD kullanıcı verilerinin korunması için bağımsız denetimler yaptığını ve verileri Oracle'a yönlendireceğini belirtiyor. ABD'de bazı senatörler, TikTok'a yönelik soruşturmaların hızlandırılmasını ve gerekirse ByteDance ile TikTok'un ayrılmasını talep ediyor.
20 Mart 2023

ABD hükümeti, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç ile ilgili olarak Türkiye'ye hızlı onay vermesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Türkiye, İsveç'in terörle mücadele konusundaki tutumundan dolayı endişelerini dile getirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatma kararı aldıklarını açıklamıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO değerlerini paylaşan ve ittifakı güçlendirecek ortaklar olduğunu belirtti.
18 Mart 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin'in TikTok aracılığıyla kullanıcı verilerine ve cihaz yazılımlarına erişebileceğini ve kullanıcıların görüşlerini etkileyebileceğini belirtti. Beyaz Saray, federal kurumlara TikTok'u resmi telefonlardan kaldırmaları için 30 gün süre verdi. Wray, özel şirketler ile Çin Komünist Partisi arasında ayrım olmadığını ve Çin'in büyük veri operasyonları yapabileceğini ifade etti. ABD ve Kanada'da bazı resmi cihazlarda TikTok yasağı uygulanmakta, Avrupa Komisyonu da siber güvenlik önlemi olarak TikTok'u geçici süreyle yasakladı.
9 Mart 2023

Meksika'nın Matamoros şehrinde kaçırılan dört Amerikan vatandaşından ikisinin cesetleri bulundu. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD halkı ve hükümetine başsağlığı diledi ve olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Tamaulipas Savcısı Irving Barrios, olayla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD vatandaşlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
8 Mart 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Muhafazakar Birliği'nin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, Joe Biden yönetimini eleştirdi ve kendi başkanlığı döneminde savaş başlatmadığını, Rusya ve Çin'e karşı caydırıcı politikalar uyguladığını belirtti. Trump, Rusya-Ukrayna savaşını çözebileceğini ve bunun bir günden fazla sürmeyeceğini iddia etti. Ayrıca, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini eleştirerek, Taliban'ın ABD'nin bıraktığı silahları sattığını öne sürdü.
5 Mart 2023

ABD, federal kurumların resmi telefonlarından TikTok uygulamasını kaldırmasını isteyerek 30 gün süre tanıdı. Çin Dışişleri Sözcüsü Mao Ning, ABD'nin bu adımını devlet gücünü kötüye kullanmak ve özgüven eksikliği olarak nitelendirdi. ABD, Çin'in Amerikalıların kişisel verilerini elde etme ve propaganda yapma risklerinden endişe ediyor. Kanada ve Avrupa Birliği de benzer yasaklar getirdi. TikTok ise hükümetlerin milyonlarca kullanıcının sevdiği platformu engellemesini sorguladı.
1 Mart 2023

ABD Enerji Bakanlığı, Çin'de bir laboratuvar sızıntısının Covid-19 pandemisine neden olduğuna dair yeni istihbarat bulgularını Beyaz Saray ve üst düzey milletvekillerine sundu. Bu istihbarat, ABD'nin 17 ulusal laboratuvarından elde edilen bilgilerden geliyor. Washington Post'un haberine göre, bu bulgular Enerji Bakanlığı'nın önceki kararsız pozisyonunu değiştirdi. Ancak bazı yetkililer istihbaratın zayıf olduğunu ve 'düşük güvenle' sonuçlara varıldığını belirtiyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, istihbarat camiasında farklı görüşler olduğunu ve FBI'ın 'orta derecede güvenle' virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden sızdığı sonucuna vardığını, diğer istihbarat kurumlarının ise doğal bulaşma ihtimalini 'düşük güvenle' desteklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim