Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını belirtti. Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterdiklerini ve emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışından emeklilerin de pay alacağını söyledi.
21 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 78'inci Genel Kurulu'nda düzenlenen İklim Zirvesi'nde iklim krizine dair uyarılarda bulundu. Guterres, dünyadaki 'korkunç sıcakların' etkilerine dikkat çekti ve iklimin değişmemesi halinde dünyanın 'tehlikeli ve istikrarsız' bir durumla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Küresel sıcaklıktaki artışın halen 1,5 dereceyle sınırlandırılabileceğini belirten Guterres, dünya liderlerine emisyonları azaltma çağrısında bulundu.
20 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, dünya güvenliğinin teminatı olmaktan çıkan BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi. Erdoğan, küresel ölçekte karmaşık ve tehlikeli sınamalarla karşı karşıya olduklarını, terörizmin uluslararası güvenlik iklimine zarar verdiğini ve küresel adaletsizliklerin üzerine gitmenin önemini vurguladı. Ayrıca, BM Genel Sekreteri Guterres'in 'İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan kurumların bugünün dünyasını yansıtmadığı' tespitine katıldığını belirtti.
19 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Libya'da Daniel Kasırgası sonrası su kirliliğine bağlı hastalıkların artmasından endişe duyduğunu açıkladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, selin yaşandığı Libya'nın Derne kentinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin kayıp olduğunu belirtti. BM Libya Destek Misyonu, ülkede su kirliliği konusunda özellikle endişe duyduklarını ve hastalıkların yerleşmesini önlemek için dokuz BM kuruluşunun çalıştığını ifade etti. Libya Hastalıklarla Mücadele Merkezi Başkanı Haider al-Saeih, en az 150 kişinin kirli su içtikten sonra ishal olduğunu belirtti.
18 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunurken, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı ve Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay programı kapsamında SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.
18 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Libya'nın Derne kentinde yaşanan sel felaketinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı. Libya'nın doğusunu vuran selin en çok etkilediği kent olan Derne'deki durumun 'içler acısı' olduğu belirtildi. Libya Kızılayı yetkilisi, ölü sayısının 10 bini aştığını ve arama kurtarmalar devam ettikçe bu sayının artacağını öngördü.
17 Eylül 2023

Küba, Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan birçok devlet başkanının katılımıyla 'G77+Çin' zirvesine ev sahipliği yapacak. Zirve, Küba Devlet Başkanı Migul Diaz Canel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açılış konuşmasıyla başlayacak. Zirvede bilimin, teknolojinin ve yeniliğin rolü ele alınacak. G77, 1964 yılında 77 ülke tarafından kurulmuş ve bugün 134 üyesi bulunmaktadır.
15 Eylül 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılımının ardından Beyaz Saray ve ABD Kongresi'ni ziyaret edeceği belirtildi. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya geleceği ifade edildi. ABD Kongresi'nde halihazırda Ukrayna'ya ilave 21 milyar dolarlık yardım tartışması gündemde bulunuyor.
15 Eylül 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, G20 görüşmelerinde jeopolitik konuların öne çıkmaması gerektiğini belirtti ve bölünmüş bir G20 istemediklerini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i gelecek yıl düzenlenecek G20 Zirvesi'ne davet edeceklerini ve Putin'in gözaltına alınmayacağını söyledi. Lula da Silva, Brezilya'nın G20 dönem başkanlığında sosyal kapsayıcılık, açlıkla mücadele, enerji dönüşümü ve sürdürülebilir kalkınma gibi konuları öncelik edineceğini belirtti.
10 Eylül 2023

Türkiye İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Marmara Denizi'ndeki oksijen deposu deniz çayırlarının korunması için 'Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları' projesini başlattı. Proje kapsamında, deniz çayırlarının bulunduğu alanlar haritalandırılacak, temizlenecek ve korunacak. Ayrıca, projenin bir parçası olarak ilk ve orta öğretim seviyesinde 30 okulda farkındalık eğitimleri verilecek. Projenin pilot bölgesi olarak Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası seçildi.
8 Eylül 2023

Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'nı dondurması ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarına saldırılarını yoğunlaştırması üzerine, Ukrayna Hırvatistan limanları üzerinden tahıl ihracatına başladı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko, bu ticaret yolunun genişletilmesiyle ilgili olduklarını ve bu lojistik rotanın savaştan sonra da iki ülke arasındaki ticaret açısından önemli bir rol oynamaya devam edeceğini belirtti.
7 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi'deki görüşmelerinde tahıl koridorunun yeniden canlandırılması konusunu ele aldı. Putin, Batı'nın verdiği sözleri tutması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Ukrayna'nın yaklaşımlarını yumuşatması gerektiğini ve Putin'in Afrika ülkelerine 1 milyon ton tahıl göndermeye hazır olduklarını söylediğini aktardı. Putin ise Rus ürünlerine yaptırımların kaldırılması gerektiğini ve tahıl anlaşmasına geri döneceklerini ifade etti.
4 Eylül 2023

Galler'deki Bangor Üniversitesi'nden bilim insanları, Ay'da yaşamı mümkün kılacak bir enerji kaynağı geliştirdi. Bu enerji kaynağı, haşhaş tohumu kadar küçük nükleer hücrelerden oluşuyor ve bir araba boyutunda bir nükleer enerji santralinde kullanılacak. Bu teknoloji, Ay'ın öteki gezegenlere ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasını sağlayabilir. Ayrıca, bu teknoloji elektriği kesilen afet bölgelerinde de kullanılabilir.
4 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Mali'deki süregelen çatışmalar, yerinden edilmeler ve kısıtlı insani yardım ulaşımı nedeniyle beş yaş altı yaklaşık 1 milyon çocuğun yıl sonuna kadar akut beslenme yetersizliğine itilebileceği uyarısında bulundu. Mali nüfusunun yaklaşık çeyreğinin gıda güvensizliğiyle mücadele ettiği belirtildi. BM, Mali'ye gerekli yardımların ulaştırılmaması halinde 2023 sonuna kadar 200 bin çocuğun açlıktan ölebileceği uyarısını yaptı.
2 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Amy Pope, iklim değişikliği nedeniyle göçlerin artacağını ve resmi olarak iklim göçü çağına girildiğini belirtti. Pope, Afrika'da 2022'de 7,5 milyondan fazla kişinin doğal afetler nedeniyle yerinden edildiğini ve eğer etkin ve sürdürülebilir eylemlere geçilmezse, 2023 yılına kadar sadece Afrika'da 105 milyon kişinin iklim değişikliği nedeniyle göçmen haline gelebileceğini ifade etti. Pope, 1 Ekim'den itibaren 5 yıllık bir dönem için Genel Direktörlük görevini Antonio Vitorino'dan devralacak.
2 Eylül 2023

Türkiye'den yola çıkarak Yunanistan'ın Midilli ve Sisam adalarına gitmeye çalışan göçmenleri taşıyan iki bot battı ve en az beş kişi hayatını kaybetti. Sahil Güvenlik, botların göçmenler ya da insan tacirleri tarafından kasıtlı olarak batırıldığını iddia ediyor. Ancak, yüzme bilmeyen göçmenlerin olduğu durumlarda can kayıpları yaşanıyor. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, 2022'de 343 kişi deniz yoluyla Yunanistan'a gitmeye çalışırken yaşamını yitirmişti.
28 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını kabul ederek, bu sorunları aşacak irade, potansiyel ve programın mevcut olduğunu belirtti. Ekonomik sıkıntıların küresel krizlerin etkisiyle arttığını ve bu durumun vatandaşları bunalttığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun vatandaşların günlük hayatından çıkarılacağını ve bu konuda atılacak adımlara destek beklediğini söyledi.
21 Ağustos 2023

İnsan Hakları İzleme Merkezi (HRW), Suudi Arabistan birliklerinin Yemen sınırını geçmeye çalışan yüzlerce Etiyopyalı göçmeni öldürdüğünü bildirdi. HRW, görgü tanıklarının raporlarına ve görüntülere dayanarak ölü sayısının binleri bulabileceğini belirtti. Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde iki yıl süren iç savaş sebebiyle on binlerce kişi ülkeyi terk etti. Suudi Arabistan'da 750 bine yakın Etiyopyalı yaşıyor ve 450 bine yakın kişinin Suudi Arabistan Krallığı'na izinsiz girdiği sanılıyor.
21 Ağustos 2023

Rusya, 47 yıl sonra ilk kez Ay'a uzay aracı gönderdi. Bu hamlenin nedeni, Ay'ın nadir elementler açısından zengin olması ve bu elementlerin akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve ileri teknolojilerde kullanılması. ABD, Çin ve Hindistan gibi büyük güçlerin Ay'da nadir elementler konusunda yarışa girdiği bir dönemde, Rusya'nın bu hamlesi uzay ve nadir element rekabetine katılma çabası olarak yorumlanıyor. Ancak, Ay'da madencilik yapılabilirliği konusunda hukuki belirsizlikler bulunuyor.
14 Ağustos 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını belirtti. Baddour, aşırı doğa olaylarının artışına ve bu olayların insan yaşamına etkilerine dikkat çekti. Akdeniz bölgesi ve Türkiye'deki aşırı sıcaklar ve kuraklığa işaret eden Baddour, 21'inci yüzyılda iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca, Akdeniz'deki su seviyesinin gelecek yıllarda daha da yükseleceği ve bu durumun kıyı şeridinde taşkın risklerini artıracağı uyarısında bulundu.
5 Ağustos 2023
İşaretlediklerim