Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformlarından Hepsiburada, 'Sürdürülebilir Yarınlar Burada Başlar' sloganıyla sektörde bir ilk olan sürdürülebilirlik raporunu yayınladı. Rapor, çevre, çalışanlar, toplum ve yönetişim alanlarında gerçekleştirilen sürdürülebilirlik çalışmalarını içeriyor. Hepsiburada, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na katkıda bulunurken, kadın girişimciliği ve sosyal sorumluluk projelerine özel önem veriyor. Ayrıca, etik iş yapış prensipleri ve çevreye duyarlı operasyonlarla dikkat çekiyor.
23 Mayıs 2023

22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü'nde TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, denizel ekosistemlerin ve mercan resiflerinin iklim krizi ve çevresel kirlilik nedeniyle tehdit altında olduğunu belirtti. Karasal ve deniz ekosistemlerinin büyük bir kısmının insan etkisi altında olduğunu ve biyolojik çeşitliliğin hızla yok olduğunu ifade etti. Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından zengin olmasına rağmen korunan alanların yetersiz olduğunu ve doğa koruma mevzuatında eksiklikler bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, sürdürülebilir çevre yönetimi ve doğal habitatların korunması için atılması gereken adımları anlattı.
22 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın iki ay daha uzatıldığını açıkladı. Anlaşma, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmış ve son olarak 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılmıştı. Rusya, anlaşmadan çekildiğini duyurmuş ancak Türkiye'nin girişimleri sonucu kasım başında anlaşmada yer alacağını ilan etmişti.
17 Mayıs 2023

ABD istihbaratı ve İsrailli bir yetkiliye göre, İran 6 Şubat'taki Türkiye depremleri sonrasında yardım taşıma bahanesiyle Suriye'ye askeri malzeme taşıdı. Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, İran yardım kamyonlarına 30 İHA ve askeri malzemeler yerleştirdi. İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu konu hakkında yorum yapmazken, Iraklı yetkililer ABD belgesindeki bulguları 'sahte' olarak nitelendirdi. Pentagon, İran'a ait bir İHA'nın Suriye'de bir saldırı düzenlediğini ve bu saldırıda bir kişinin öldüğünü, altı kişinin yaralandığını açıkladı.
8 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2022 sonunda dünya genelinde 258 milyon insan akut gıda güvensizliği yaşamaktadır. Bu sayı, iklim değişikliği ve ekonomik krizler nedeniyle bir önceki yıla göre artış göstermiştir. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu durumu insanlığın açlığı bitirme konusundaki başarısızlığı olarak nitelendirmiştir. Gıda güvensizliğinin en kötü olduğu ülkeler Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Afganistan, Nijerya ve Yemen olarak belirtilmiştir.
3 Mayıs 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşması, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuzda imzalanmıştı. Rusya, anlaşmadan çekildiğini duyurmuş, ancak Türkiye'nin girişimleri sonucu kasım başında anlaşmaya geri dönüş yapmıştı. Anlaşma en son 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, anlaşmanın süresinin uzatılması için 5 Mayıs'ta Türkiye, Ukrayna ve Rusya savunma bakan yardımcılarının İstanbul'da bir araya geleceğini açıkladı.
3 Mayıs 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) 24 Nisan gece yarısından itibaren 72 saat sürecek bir ateşkes için anlaştıklarını duyurdu. ABD, tarafların ateşkese tam olarak uyması için çağrıda bulundu ve kalıcı ateşkesin denetlenmesi için bir komite oluşturulmasına yardımcı olacaklarını belirtti. HDK, ABD'nin arabuluculuğuyla ateşkesi kabul ettiklerini ve bunun insani koridor oluşturulması ve sivillerin güvenli bölgelere ulaşması için yapıldığını açıkladı. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan çatışmalarda en az 427 kişi hayatını kaybetti.
24 Nisan 2023

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Sudan'da 15 Nisan'dan bu yana süren silahlı çatışmalarda en az 427 kişinin öldüğünü, 3 bin 700'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Ülkede kıtlık nedeniyle temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları artarken, en az 11 sağlık merkezi saldırıya uğradı ve bazı sağlık merkezleri hizmet veremez hale geldi. Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan iktidar mücadelesi, silahlı kuvvetlerin başı General Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı General Muhammed Hamdan Dagalo arasında çatışmaya dönüştü. ABD, Türkiye ve Fransa gibi ülkeler vatandaşlarını Sudan'dan tahliye ediyor.
24 Nisan 2023

22 Nisan Dünya Günü, iklim değişikliği ve çevre kirliliği konularına dikkat çekmek için dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu özel günün fikri ilk olarak 1969'da ortaya atıldı ve 1970'te ABD'de 20 milyon kişinin katılımıyla ilk büyük çevre hareketi gerçekleşti. Birleşmiş Milletler, çevreye duyarlılık ve bireysel eylemler konusunda 'Tembel İnsanlar için Dünyayı Kurtarma Rehberi' adında bir liste yayımladı ve bu listede günlük hayatta yapılması önerilen çevre dostu eylemler sıralanıyor.
22 Nisan 2023

Tayvan, son 24 saat içinde adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve 7 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu gelişme, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 8 Nisan'da başlattığı ve kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikatın bir parçası. ABD, yaşanan bu askeri hareketlilik karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve Tsai'nin temaslarına aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını açıklaması, gerilimi artıran diğer faktörler arasında.
13 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün açıklamasına göre, 2023'ün ilk çeyreğinde Orta Akdeniz'de göçmen geçişleri sırasında 441 kişi yaşamını yitirdi. Bu sayı, 2017'den bu yana bir çeyrekte kaydedilen en yüksek ölüm sayısı olarak belirlendi. Kurtarma müdahalelerindeki gecikmeler ve sivil toplum kuruluşlarının operasyonlarına getirilen engeller, bu artışta etkili oldu. IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino, bölgedeki insani krizin tahammül edilemez bir duruma geldiğini belirtti.
13 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 91 askeri hava aracının ve 12 savaş gemisinin Tayvan çevresinde görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 54'ü Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni (ADIZ) ihlal etti. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 8 Nisan'da Tayvan çevresinde kapsamlı bir askeri tatbikat başlattığını açıklamıştı. ABD, bu durum karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD ziyaretleri ve bu ziyaretlere ABD'nin verdiği destek, Çin'in tepkisine yol açtı ve Pekin yönetimi, ziyaretler nedeniyle ABD'yi protesto ettiğini ve yaptırım uygulayacağını bildirdi.
11 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 70 askeri hava aracı ve 11 savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) tespit edildiğini duyurdu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 8 Nisan'da bölgede kapsamlı askeri tatbikat başlattığını açıklamıştı. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını bildirmesi, iki ülke arasındaki gerilimi artırmıştır. Çin, 'Tek Çin' ilkesine dayanarak Tayvan'ın uluslararası alanda temsil edilmesine ve müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
10 Nisan 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 71 askeri hava aracı ve dokuz savaş gemisinin Tayvan çevresinde görüldüğünü bildirdi. Bu araçların bir kısmının Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni (ADIZ) ihlal ettiği belirtildi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgede kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı bir askeri tatbikat başlattığı duyuruldu. Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ve ABD ziyaretleri sonrasında gerçekleşen bu askeri hareketlilik, Pekin'in 'Tek Çin' politikasına vurgu yaparak Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlama çabasının bir parçası olarak görülüyor.
9 Nisan 2023

İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketler sonrasında Gazze'ye hava saldırısı başlattı. Saldırıda can kaybı veya yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor. Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü personeline sığınaklara gitme talimatı verildi. Bu gelişmeler, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki müdahalesi ve Lübnan'dan İsrail'e roket atılması sonucu tırmanan gerilimin ardından yaşandı.
7 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'deki tarımsal üretimin yüzde 20'sinden fazlasına zarar verdiğini ve bölgedeki kırsal altyapıda ciddi hasar oluşturduğunu bildirdi. Depremin etkilediği bölge, Türkiye'nin tarımsal gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 15'ini ve tarım ihracatının yüzde 20'sini oluşturuyor. FAO, depremden etkilenen bölgelere yardımın 112 milyon dolara çıkarılmasını talep etti. Ayrıca, depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 103 milyar doların üzerinde olduğu ve bölgede 658 bin kişinin işsiz kaldığı belirtildi.
1 Nisan 2023

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını ve 150 binden fazla iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Bu durumun çalışanlar için ayda ortalama 230 dolarlık gelir kaybına ve toplamda ayda yaklaşık 150 milyon dolarlık net gelir azalmasına yol açtığı tahmin ediliyor. Ayrıca Suriye'de depremler nedeniyle 170 bin kişinin işini kaybettiği ve bu durumun yaklaşık 725 bin kişiyi etkilediği belirtiliyor. Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükün ise yaklaşık 104 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
28 Mart 2023

İklim değişikliğine dikkat çeken öncü isimlerden Fransız buzul bilimci Claude Lorius, 91 yaşında hayatını kaybetti. Lorius, yaşamı boyunca Grönland ve Antarktika'da 22 keşif gezisi yapmış ve buz çekirdekleri üzerindeki çalışmalarıyla iklim bilimine büyük katkılarda bulunmuştur. 1987'de yayımlanan araştırması, atmosferdeki karbondioksit oranının Sanayi Devrimi'nden sonra arttığını ve sıcaklıkları yükselttiğini göstermiştir. Lorius, bu çalışmalarıyla uluslararası üne kavuşmuş ve çeşitli ödüller kazanmıştır.
24 Mart 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyareti sırasında, iki ülke liderleri Ukrayna krizinin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan bir ortak bildiri yayımladı. Bildiride, çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı, ABD ve Batılı ülkelerin tavrı eleştirildi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onay vermediği yaptırımlara karşı çıkıldı. Putin, barış görüşmelerinin devamı konusunda Batı ve Kiev'in hazır olmadığını belirtti.
22 Mart 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında mutluluk endeksinde 106. sırada bulunuyor. Mutluluk seviyesi, gayri safi yurt içi hasıla, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi gibi kriterlere göre değerlendiriliyor. Türkiye'nin önünde ve arkasında Afrika ve Orta Doğu ülkeleri yer alıyor. En mutlu ülkeler sıralamasında Finlandiya ilk sırada yer alırken, Türkiye'nin komşuları arasında Yunanistan 58, Bulgaristan 77 ve Ermenistan 79. sırada bulunuyor.
21 Mart 2023
İşaretlediklerim