Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da düzenlenen bir saldırıda öldürülmesinin ardından acil toplanacak. Hamas, suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail’den henüz bir açıklama gelmedi. BMGK Dönem Başkanı Rusya, toplantının İran’ın talebi üzerine ve Rusya, Cezayir ve Çin’in desteğiyle yapılacağını duyurdu. Bölgedeki tansiyonun daha da artması bekleniyor.
31 Temmuz 2024

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Gazze'deki saldırılar hakkında çeşitli iddialarda bulundu. Netanyahu, İsrail'in Refah'ta sivil öldürmediğini ve Gazze'ye yardım sağladığını öne sürdü. Ancak, Al Jazeera'nın gerçekleri incelediği raporda, İsrail'in Refah'ta sivilleri öldürdüğü ve Gazze'ye yeterli yardımın ulaşmadığı belirtildi. Ayrıca, Netanyahu'nun İran'ın ABD'deki İsrail karşıtı gösterileri finanse ettiği iddiasına dair kanıt sunmadığı vurgulandı.
26 Temmuz 2024

İngiliz müzik grubu Massive Attack, İstanbul Bonus Park Orman'da sahne aldı. Konser sırasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını bildiren kararı dev ekrandan yansıtıldı. Grup üyelerinden Daddy G, Filistin kefiyesiyle sahne alarak Filistin'deki zulme dikkat çekti. Konserde ayrıca küresel meseleler ve Filistin'deki insan hakları ihlalleri hakkında mesajlar verildi.
24 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta sadece bir günde 150 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusu, daha önce güvenli olduğunu duyurduğu Han Yunus için tahliye emri verdi ve kısa sürede tahliye istemesi riskleri artırdı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, insanların yanlarına hiçbir şey alamadan kaçmak zorunda kaldığını ve gittikleri alanlarda altyapı bulunmadığını belirtti.
23 Temmuz 2024

Bangladeş'te yüksek genç işsizlik oranına karşı başlayan protestoların önünü almak isteyen hükümet, tüm üniversiteleri kapattı ve interneti kesti. Polis, protestoculara biber gazı sıktı ve bu haftaki protestolarda altı kişi öldü, yüzlercesi yaralandı. Hükümet, sosyal medyadaki asılsız söylentileri ve düzensizliğin önünü almak için interneti geçici olarak askıya aldığını açıkladı. İnsan hakları örgütleri, Birleşmiş Milletler ve ABD, Bangladeş'e barışçıl gösterilere şiddet bulaştırmama çağrısında bulundu.
18 Temmuz 2024

Türkiye, 2023 yılında en fazla ithalat yapan ülkeler sıralamasında 361 milyar dolarla 19’uncu sıradan 18’inci sıraya yükseldi. Dünya genelinde ithalat yüzde 7,3 oranında gerilerken, Türkiye’de bu düşüş sadece yüzde 0,55 oldu. Türkiye’nin dünya ithalatından aldığı pay yüzde 1,43’ten yüzde 1,54’e çıktı. En büyük ticari partnerleri arasında Rusya, Çin ve Almanya yer aldı.
15 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Dünya Nüfus Günü 2024 verilerini paylaştı. Türkiye, 85 milyon 372 binlik nüfusuyla 194 ülke arasında 18’inci sırada yer aldı. Türkiye'nin çocuk ve genç nüfus oranları Avrupa ortalamasının üzerinde, ancak dünya ortalamasının altında kaldı. Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı ise dünya ortalamasının üzerinde, ancak Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasının altında yer aldı.
9 Temmuz 2024

Eski sağlık bakanı Mesud Pezeşkiyan, İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 53,7 oy alarak yeni cumhurbaşkanı seçildi. Aşırı muhafazakar rakibi Said Celili ise yüzde 44,4 oyda kaldı. Seçimlere katılım oranı oldukça düşük oldu ve halkın yarısı oy kullanmadı. Pezeşkiyan, reformcu vaatleri ve Batı ile daha iyi ilişkiler kurma hedefiyle dikkat çekiyor, ancak İran'ın teokratik yapısı ve dini liderin baskıları altında hareket etmek zorunda kalacak.
6 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, 2011 yılında Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde gerçekleşen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği bombalama olayıyla ilgili olarak Türkiye'den savunma istedi. Roboski ailelerinin başvurusu üzerine, hükümetten yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddialarına ilişkin görüşler talep edildi. Avukat Kerem Altıparmak, başvurunun kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için hükümete bildirildiğini belirtti. Hükümetin savunmasını sunmak için altı aylık bir süresi bulunuyor.
29 Haziran 2024

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Filistin'i devlet olarak tanıdığını açıkladı. Bu adım, İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya'nın benzer tanımalarının ardından geldi. Ermenistan, Birleşmiş Milletler'in ateşkes çağrısına uyduklarını belirterek, Filistin ve İsrail'in isteklerinin gerçekleşebilmesi için iki devletli çözümün tek yol olduğunu vurguladı.
21 Haziran 2024

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu, dünya genelinde Filistinli mülteci sayısının 6 milyonu geçtiğini açıkladı. 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin savaşında 37 bin 500'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Filistinlilerin işsizlik oranı yüzde 75'e çıkarken, Gazze Şeridi'nde en az 200 bin kişi işini kaybetti. Batı Şeria'da işsizlik oranı son çeyrekte yüzde 32'ye yükseldi.
20 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin tütün ürünlerine karşı en etkili mücadeleyi yürüttüğünü iddia etse de, resmi veriler bu iddiayı desteklemiyor. Türkiye, 27 Avrupa ülkesi arasında tütün kullanım sıklığı artan tek ülke olarak öne çıkıyor. 2012-2020 yılları arasında tütün kullanım sıklığı genel olarak %20, kadınlarda ise %38 arttı. Ayrıca, e-sigara ve diğer tütün ürünlerinin yaygınlaşması, tütünle mücadeledeki eksiklikleri gözler önüne seriyor.
14 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını açıkladı. Sudan, Gazze ve Myanmar'daki çatışmaların bu artışa neden olduğu belirtilirken, dünya genelinde yerinden edilme rakamlarının 12 yıldır üst üste arttığı vurgulandı. BMMYK, bu durumun yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözülmesindeki başarısızlığı gösterdiğini ve uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Daha önce insan kanında, plasentada ve anne sütünde mikroplastikler keşfedilmişti. Son yapılan bir çalışmada, Çin'de evlilik öncesi sağlık değerlendirmeleri kapsamında test edilen tüm meni örneklerinde mikroplastik kirliliği bulundu. Araştırmacılar, mikroplastiklerin üreme sağlığı üzerindeki olası zararları konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor. Mikroplastiklerin insan vücudunda yaygın şekilde bulunması, çevresel kirliliğin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini gündeme getiriyor.
12 Haziran 2024

Günde 2,6 kilometre bisiklet sürmenin karbon emisyonlarını 686 milyon ton azaltabileceği belirtiliyor. Türkiye'de 'Patronsuz Kurye Sosyal Girişimi', motorlu kuryelere alternatif olarak bisikletli kuryelerle çalışarak çevreye katkı sağlamayı hedefliyor. Girişim, kuryelerin esnek koşullarda çalışmasına imkan tanırken, aynı zamanda gürültü ve hava kirliliğini de azaltıyor. Ancak, kuryeler yasal güvence eksiklikleri ve iş güvenliği sorunlarıyla karşı karşıya.
3 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler, Refah Sınır Kapısı’nın kapatılmasının ardından Gazze’ye yapılan yardımların yüzde 67 oranında azaldığını açıkladı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırının ardından Gazze’ye yönelik kara harekatı başlatarak sınır kapısını ele geçirdi ve insani yardım geçişlerine izin vermeyeceğini bildirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail bombardımanının yoğun bir şekilde sürdüğünü ve sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde kapandığını belirtti. Refah’ta sadece bir hastane kısmen hizmet verebiliyor.
30 Mayıs 2024

Dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı Dua Lipa, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Gazze'deki halkla dayanışma içinde olunması ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Lipa, çocukların diri diri yakılmasına asla haklı bir sebep gösterilemeyeceğini belirtti ve İsrail'in saldırılarını durdurması gerektiğini vurguladı. Bu çağrı, Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurma kararının ardından geldi.
29 Mayıs 2024

Karikatürist Musa Kart, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Nazi lideri Adolf Hitler ile birlikte çizdi. Bu karikatür, İsrail'in Refah'ta sivillere yönelik bombalı saldırılarının ardından geldi. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in saldırılarını durdurmasını istemiş, ancak İsrail bu karara uymamıştı. Saldırılarda en az 45 Filistinli hayatını kaybetmişti.
28 Mayıs 2024

ABD, İsrail ordusunun Refah'ta düzenlediği ve onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan hava saldırısının ardından çıkan görüntüleri içler acısı olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, saldırıda sivillerin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurması yönünde karar almıştı, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırılarına devam etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıyı trajik bir hata olarak değerlendirdi.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim