Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinin yüzde 5 ve yüzde 7 düşüş sınırlarını aşması sonucunda iki kez devre kesici sistemi devreye girdi ve ardından işlemler tamamen durduruldu. Bu durum, Mart 2021'den bu yana BIST 100 için kaydedilen en büyük günlük düşüş olarak kayıtlara geçti. Sermaye Piyasası Kurulu, depremin ardından açığa satış işlemlerini yasaklamış ve depo şartı getirmişti, ancak bu uygulamanın kaldırılmasıyla endeks sert bir düşüş yaşadı.
8 Şubat 2023

BIST 100 endeksi, güne düşüşle başlayarak günlük satışlarda yüzde 5 oranında değer kaybetti ve borsada devre kesici mekanizması devreye girdi. Endeks, bir önceki gün iki kez devre kesici uygulaması sonrasında yüzde 8,6 kayıpla günü tamamlamıştı. Mart 2021'den bu yana en büyük günlük düşüşü yaşayan BIST 100, dünya genelinde yılbaşından bu yana en kötü performans gösteren öncü endeksler arasında yer alıyor. Deprem sonrası SPK'nın açığa satış işlemlerini yasaklaması ve depo şartı getirmesiyle pazartesi günü kayıplar sınırlı kalmış, ancak salı günü bu uygulamaların kaldırılmasıyla endeks sert düşüş yaşamıştır.
8 Şubat 2023

Borsa İstanbul, BIST 100 endeksinin gün içinde önceki gün kapanışına göre yüzde 3 veya daha fazla düşmesi durumunda açığa satış yapılabilen işlem sıralarında yukarı adım kuralını otomatik olarak uygulayacağını duyurdu. Bu kural, seans sonuna kadar geçerli olacak ve açığa satış işlemleri en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden yapılmasını gerektirecek. Değişiklikler Borsa İstanbul'un internet sitesinde güncellenen pay piyasası prosedüründe yer alıyor.
3 Şubat 2023

BIST 100 endeksinin düşüş eğilimini sürdürmesinin ardından Borsa İstanbul, beş şirketin hisselerine tedbir kararı aldı. Bu şirketler Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. (GESAN), Denge Yatırım Holding A.Ş. (DENGE), Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SKTAS), Tek-Art İnşaat Ticaret Turizm Sanayi ve Yatırımlar A.Ş. (TEKTU) ve Euro Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı A.Ş. (EUYO) olarak belirlendi. GESAN, DENGE, SKTAS ve TEKTU hisselerine bir ay süreyle açığa satış ve kredili işlem yasağı getirilirken, EUYO hisselerine emir paketi tedbiri uygulandı.
1 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,38 azalarak 5.076,89 puandan başladı ve saat 10:30 itibariyle 5.057,70 puana düştü. Dün altıncı işlem gününde de düşüş eğilimini sürdüren endeks, günü yüzde 1,84 değer kaybıyla tamamlamıştı. Bankacılık endeksi yüzde 0,25 ve holding endeksi yüzde 0,40 azalış gösterirken, turizm sektörü kazanç sağladı, iletişim sektörü ise en çok kaybettiren oldu. Analistler, yurt içi ve yurt dışındaki ekonomik verilerin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın para politikası kararlarının piyasalar üzerinde etkili olacağını belirtti.
31 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, sabah saatlerinde yüzde 0,70 artış gösterdikten sonra öğleden sonra negatife geçti. Endeksin düşüşü yüzde 2'ye yaklaştı. Analistler, BIST 100 endeksinde 5.300 ve 5.250 seviyelerinin destek, 5.500 puanın ise direnç konumunda olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 2,14'lük bir azalışla 5.287 puandan başladı. Önceki gün yüzde 1,56 değer kaybederek 5.404,43 puandan kapanan endeks, satış baskısının devam etmesiyle 100'den fazla hissede devre kesici mekanizması devreye girdi. Devre kesici, fiyatların belirlenen seviyelere ulaşması durumunda alım-satım işlemlerini geçici olarak durduran bir önlemdir.
24 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Borsa İstanbul'da yaşanan dalgalanmalar sonrası küçük yatırımcılara finansal okuryazarlık ve danışmanlık hizmeti alarak bilinçli yatırım yapmalarını önerdi. Bakan Nebati, borsanın kısa vadeli kazanç aracı olarak görülmemesi gerektiğini ve düzeltmelerin normal olduğunu belirtti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun borsa ile ilgili yaptığı açıklamaların paniğe yol açmaya çalıştığını ve siyasi çıkar peşinde olduğunu iddia etti.
15 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,37 azalışla 4.952,37 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,89 ve holding endeksi yüzde 0,28 düşerken, turizm sektörü yüzde 1,93 kazanç sağladı, madencilik sektörü ise yüzde 1,07 kayıpla en çok değer kaybeden sektör oldu. Küresel piyasalarda ABD enflasyon verileri ve Fed'in tutumu pozitif bir hava yaratırken, analistler hisse ve sektör bazlı oynaklıkların artabileceğini belirtti. Ayrıca, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.000 ve 5.100 puanlar direnç, 4.700 ve 4.650 puanlar ise destek olarak görülüyor.
13 Ocak 2023

Borsa İstanbul, devre kesici sisteminin devreye girdiği ve açığa satış yapılabilecek hisselerde, gün sonuna kadar açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanacağını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu, sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere cezai yaptırımların uygulanacağını açıkladı. Yapılan değişikliklerle ilgili bilgiler Borsa İstanbul'un internet sitesinde güncellenerek paylaşıldı. Açığa satış, bir varlığın değerinde düşüş beklentisiyle sahip olunmayan varlığın satılmasıdır ve yukarı adım kuralı, hisse senetlerindeki düşüşleri azaltmak için kullanılır.
11 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da son günlerde yaşanan dalgalı seyir sonrası Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bir basın açıklaması yaparak, sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere karşı cezai yaptırımların uygulanacağını duyurdu. SPK, Borsa İstanbul'daki işlemlerin anlık olarak takip edildiğini ve piyasa bozucu eylemlere karşı gözetim ve denetim faaliyetlerinin sürekli olarak yerine getirildiğini belirtti. Açıklamada, sermaye piyasasının işleyişini bozacak eylemlerin tespiti halinde sorumlulara cezai yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.
11 Ocak 2023

Borsa İstanbul, güne yüzde 0,59 oranında yükselişle başlamasına rağmen, saat 10:00'dan sonra yaşanan sert satışlar nedeniyle günlük kaybı yüzde 7'ye ulaştı. Bu süreçte iki kez devre kesici mekanizması devreye girdi. Devre kesici, belli bir fiyat seviyesine ulaşıldığında alım-satım işlemlerini otomatik olarak durduran bir önlemdir. Satışlar sonucunda 200'den fazla hisse için devre kesici uygulandı.
5 Ocak 2023

Uzmanlar, 2023 yılında dolar kurunun baskı altında kalabileceğini, borsa için seçim sonuçlarına bağlı farklı senaryoların mümkün olduğunu belirtiyor. Altın ve Bitcoin için de belirsizlikler ve potansiyel senaryolar mevcut. 2022'de Türkiye'de enflasyon rekor seviyelere ulaşırken, yatırımcılar düşük faiz ortamında borsa, döviz ve altına yöneldi. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarının yükselebileceğini, Ata Portföy CEO'su Mehmet Gerz, borsa için çeşitli dağılım önerilerinde bulunuyor. İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, dolar/TL'nin stabilizasyonunun devam edebileceğini, ancak agresif bir faiz artışı senaryosunda değer kaybının hızlanabileceğini ifade ediyor. WOFDEX Kripto Para ve Blockchain Araştırma Direktörü Helin Çelik ise Bitcoin için mega rallinin zor olduğunu belirtiyor.
2 Ocak 2023

2022 yılında Türkiye'de enflasyon oranlarındaki artış nedeniyle vatandaşlar yatırım araçlarına yönelmiş ve BIST 100 endeksi yüzde 196,57, altının gram fiyatı yüzde 40,22, dolar/TL yüzde 41,77 ve avro/TL yüzde 32,92 oranında değer kazanmıştır. Borsa İstanbul'a 2021'in son gününde 1000 TL yatıran bir yatırımcının 2022 sonunda yaklaşık 3000 TL'si olmuştur. Ayrıca yatırım ve emeklilik fonları da sırasıyla ortalama yüzde 46,18 ve yüzde 65,81 oranında getiri sağlamıştır.
1 Ocak 2023
İşaretlediklerim