Bank of America, Türk Lirası'nın 2023 yılının son çeyreğinde dolar karşısında 30 değerini göreceğini tahmin etti. Bu tahmin, dolar/TL ve avro/TL'nin son dönemde artışını sürdürdüğü bir dönemde geldi. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçimden önce 20'nin altında seyreden dolar/TL'nin bir hafta sonra 23'ü aşmasına ve daha sonra 25'in üzerine çıkmasına neden oldu.
27 Eylül 2023

Erdemoğlu Holding, Sasa'da hakim ortak oldu. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre, holding iki gün önce 1 milyon TL'lik Sasa hissesi satın aldı. Bu alım sonucunda Erdemoğlu Holding'in Sasa'daki payı yüzde 58,6'ya ulaştı. Sasa hisseleri, 2022'nin sonlarına doğru gündeme gelmişti ve hisse değeri bir yıl içinde yedi katına çıkmıştı.
27 Eylül 2023

Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz artışı kararı, kredi kartı faizlerine de yansıdı. BloombergHT'nin haberine göre, kredi kartlarında aylık azami gecikme faiz oranı 1 Ekim itibariyle yüzde 3,11'den yüzde 3,56'ya yükseldi. Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanan aylık azami akdi faiz oranı, aylık referans orana 55 baz puan eklenerek belirleniyor. Nakit çekimlerde kullanılacak azami gecikme oranı da yüzde 3,87'den yüzde 4,32'ye yükseldi.
26 Eylül 2023

YouGov ve Viagogo tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Z kuşağından bir konsere gitmek için işten hastalık izni alma ihtimali Y kuşağından iki kat daha fazla. Ayrıca, Z kuşağından katılımcıların yüzde 43'ü, en sevdikleri sanatçının konserinde ön sırada yer alabilmek için altı ay boyunca içkiyi bırakabileceğini belirtti. Araştırma, Z kuşağının konserlerde sosyal medyada içerik paylaşma ihtimalinin Y kuşağından yüzde 10 daha yüksek olduğunu da gösterdi.
25 Eylül 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, ilk kez üst üste dört hafta düştü. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve dövizi frenlemek için KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurmuştu. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. Son bir ayda KKM'deki toplam tutarda 101,4 milyar TL'lik düşüş meydana geldi.
22 Eylül 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek, Türk oyun endüstrisinin 1,4 milyar dolara ulaştığını belirtti. Eryürek, Türkiye'de 36 milyon aktif oyuncu olduğunu ve bu oyuncuların yaklaşık 12 milyonunun oyunlara veya oyun içi mağazalara para harcadığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'deki profesyonel e-spor oyuncu sayısının 600'e ulaştığını ve 2022'de oyun sektörünün 424,7 milyon dolar yatırım aldığını söyledi. İstanbul'un, oyun sektöründe en fazla anlaşmanın gerçekleştirildiği Avrupa'daki ikinci kent olduğunu da ekledi.
20 Eylül 2023

Britanya merkezli banka HSBC, Türkiye'deki yıl sonu faiz beklentisini yüzde 30'dan yüzde 32,5'e çıkardı. Banka, 2023 büyüme tahminini korurken, 2024 tahminini yüzde 4,1'den yüzde 3'e düşürdü. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardığı ve 21 Eylül'deki toplantıda faizin yüzde 30'a yükseltilmesi beklentisi ışığında yapıldı.
19 Eylül 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete katılan kurumlar, Merkez Bankası'nın faiz oranını 500 baz puan artırmasını bekliyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkarmıştı. Yeni faiz kararı 21 Eylül'de açıklanacak. Ankete katılan 19 kurumun medyan beklentisi, eylülde faizin yüzde 30 seviyesine çıkması yönünde.
19 Eylül 2023

Borsa İstanbul, pay piyasasında ve VİOP'ta açılış seansının işleyişiyle ilgili yeni kararlar aldı. Pay piyasasında, açılış seansının emir toplama aşamasının son beş dakikası hariç emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi. Aynı kararlar pay dışındaki sermaye piyasası araçlarında da uygulanabilecek. Bu değişiklikler 25 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacak.
18 Eylül 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin'le yürütülen müzakerelerin son aşamasında olduğunu açıkladı. Santralin Kırklareli İğneada'da kurulması planlanıyor. Bayraktar, nükleer enerji olmadan Türkiye'nin ve dünyanın karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını savundu. Ayrıca, Akkuyu'daki ilk santralin inşaatına ilişkin bilgi verdi ve Sinop'ta planlanan ikinci santral için Ruslarla ve Güney Kore'yle görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
15 Eylül 2023

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye ekonomisinin doğru yönde ilerlediğini ancak daha çok iş yapılması gerektiğini belirtti. Bankanın Türkiye'deki kaynaklarını üç yıl içinde ikiye katlayarak 35 milyar dolara çıkaracağını açıkladı. Ek 18 milyar dolarlık finansmanın 6 milyar doları kamu sektörüne, 12 milyar doları ise özel sektöre ayrıldı. Lopez, Türkiye'nin ekonomik zorluklarının çözümünün kısa vadede politikaların sadeleştirilmesi, uzun vadede ise verimliliğin artırılması olduğunu vurguladı.
14 Eylül 2023

Grönland'ın kuzeydoğusunda, çoğunluğu Avustralyalılardan oluşan 200'den fazla yolcu ve mürettebatı taşıyan bir lüks yolcu gemisi, çamurlu deniz tabanı nedeniyle mahsur kaldı. Geminin kurtulma girişimleri başarısız oldu. Danimarka ordusu ve İzlanda sahil güvenliği, yolcuların güvenliği ve kurtarma çalışmaları için hazır bekliyor. Geminin 15 Eylül'de bölgeye ulaşması beklenen bir Danimarka donanma gemisi tarafından kurtarılması planlanıyor.
13 Eylül 2023

Apple, yeni akıllı saat modelleri Apple Watch Series 9 ve Watch Ultra 2'yi tanıttı. Yeni modeller, daha hızlı bir işlemci ve geliştirilmiş özelliklerle birlikte geliyor. Apple Watch Series 9, yüzde 60 daha hızlı bir S9 çipe ve yüzde 30 daha hızlı bir GPU'ya sahip. Watch Ultra 2 modeli ise 49 mm kasa boyutu, titanyum kasa ve 3000 nit parlaklık sunan bir ekranla geliyor. Her iki model de watchOS 10 işletim sistemini kullanıyor. Türkiye'deki fiyatları 15 bin lira ile 40 bin lira arasında değişiyor.
13 Eylül 2023

Apple, Wonderlust etkinliği ile iPhone 15 serisi ve Apple Watch Series 9'u tanıttı. Yeni iPhone serisinin fiyatı modeline göre 799 dolar ile 1.199 dolar arasında değişiyor. Türkiye'de 128 GB iPhone 15'in satış fiyatı 49 bin 999 lira olacak. iPhone 15 modellerinde çentiğe veda edildi ve yerine 'Dynamic Island' özelliği getirildi. Yeni modeller, 22 Eylül'de Apple Store ve yetkili mağazalarında satışa sunulacak.
13 Eylül 2023

ABD'li yatırım şirketi 777 Partners LLC'nin, Premier Lig takımlarından Everton'u satın almak için görüşmelerde son aşamaya geldiği bildirildi. Satışın gerçekleşmesi durumunda Premier Lig'deki ABD'li sahipli takım sayısı 10'a çıkacak. Ancak anlaşmanın hala başarısızlıkla sonuçlanabileceği belirtiliyor. 777 Partners LLC, son 21 ayda Brezilya'dan Belçika'ya kadar birçok tarihi futbol takımını portföyüne ekledi.
13 Eylül 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit etti ve not görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çıkardı. Fitch, bu değişikliği 'kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafiften daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüş' olarak açıkladı. Ancak, Merkez Bankası'nın politika faizini 2023 sonuna kadar yüzde 35'e çıkaracağı ve 2024'te de bu seviyede kalacağı belirtilirken, para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda 'yüksek belirsizlikler' olduğuna dikkat çekildi.
9 Eylül 2023

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20'nin, Afrika Birliği'ni daimi üye olarak kabul edeceği belirtildi. Bu durum, Hindistan'da düzenlenecek olan zirvede resmiyet kazanacak. Afrika Birliği'nin G20'ye katılımı, gelişmekte olan ülkelerin sorunlarının daha detaylı ele alınmasını ve küresel sorunlara ortak çözüm yöntemlerinin tartışılmasını sağlayacak.
7 Eylül 2023

Bloomberg'e göre, Dünya Bankası Türkiye'ye verdiği desteği ikiye katlayarak 35 milyar dolara çıkarmak için görüşmeler düzenliyor. Bu finansmanın, hükümete doğrudan kredi vermenin yanı sıra özel sektöre desteği de içereceği belirtiliyor. Artırılması düşünülen finansman, yeni ekonomi yönetimine bir 'güven oyu' olarak görülüyor. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, bu durum Batı yatırımlarını çekme çabalarını da beraberinde getiriyor.
5 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 1,06 artışla 8.141,33 puanla rekor seviyeden başladı. Deprem ve seçim belirsizliğiyle birlikte dalgalanmalar yaşanan borsa, seçimlerden sonra başlayan yükselişi sürdürüyor. Cuma gününü 8.056,12 puanla kapatan borsa, bugün 8.141,33 puandan başlayarak rekor kırdı.
4 Eylül 2023
İşaretlediklerim