Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Merkez Bankası'nın KKM (kor korumalı mevduat) için uyguladığı faiz üst sınırını kaldırmasının ardından, dövizden TL'ye dönen mevduat için getirinin yüzde 17'ye kadar çıkabileceğini ifade etti. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM'nin cazibesinin azalması ve yatırımların gerilemesi sonucu bu sınırın kaldırılması kararı alındı.
27 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Sasa Polyester Sanayi A.Ş.'nin yurt dışında 500 milyon avro değerinde paya dönüştürülebilir tahvil ihraç etmesine onay verdi. Bu karar SPK'nın haftalık bülteninde duyuruldu. Şirket, ihraç edilecek tahvillerin nitelikli yatırımcılara satılacağını ve beş yıl vadeli olacağını açıkladı. Sasa Polyester hisseleri son bir yılda değerini yedi kat artırarak dikkat çekti ve bu durum uluslararası finans haber ajansı Bloomberg tarafından da ele alındı.
27 Ocak 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya mali destek sağlamak amacıyla 16 milyar dolarlık çok yıllı bir yardım paketini değerlendiriyor. Paketin, Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılamak ve uluslararası finansmanı teşvik etmek için bir katalizör işlevi görmesi amaçlanıyor. Paketin uygulanması için IMF'nin borç verme kurallarında değişiklik yapılması ve Ukrayna'nın belirli politikaları taahhüt etmesi gerekiyor. Anlaşmanın mart sonuna kadar sağlanabileceği ve ilk ödemenin nisanda yapılması bekleniyor.
27 Ocak 2023

ABD ve Almanya, Ukrayna'ya Abrams ve Leopard tankları göndereceklerini duyurdu. Bu tanklar dünyanın en güçlü tankları arasında yer alıyor. Ukrayna daha önce de çeşitli ülkelerden Sovyet yapımı tanklar almıştı, ancak Zelenski daha fazla ateş gücüne ihtiyaç duyduklarını belirtti. Leopard tankları dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor ve Abrams tankları ise zırhı ve test edilmişliğiyle öne çıkıyor, ancak yakıt tüketimi ve maliyeti dezavantajları arasında. Almanya'nın tank gönderme konusunda tereddüt etmesinin nedenleri arasında Ukrayna'da savaşın tırmanmasını önleme isteği ve tarihsel sebepler bulunuyor.
26 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP milletvekillerine yaptığı sunumda, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu ve birçok insanın faiz enstrümanlarından faydalanmak istemediğini belirterek, İslami finans kurumları kanununun bir an önce geçmesi gerektiğini ifade etti. Nebati, dövizden gelir elde etmenin azalacağına dair inancın artması gerektiğini ve alternatif alanların oluşturulmasının önemini vurguladı. Ayrıca, enflasyonla mücadelede etkin olabilmek için petrol ve doğal gaz fiyatlarının düşmesi gerektiğini ve döviz kurlarındaki oynamaların azalması gerektiğini söyledi.
25 Ocak 2023

Almanya, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek kapsamında 14 Leopard tankı göndereceğini açıkladı. Bu karar, Almanya'nın Ukrayna'ya yeterli desteği sağlamadığı yönündeki eleştirilerin ardından geldi. Ayrıca Almanya, Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard tank gönderme talebine de onay verdi. Alman hükümeti, tank gönderme kararını kabine toplantısında duyurdu ve bu karar, Almanya'nın ABD ile tank gönderimi konusunda anlaşmaya vardığı haberlerinin ardından geldi.
25 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, sabah saatlerinde yüzde 0,70 artış gösterdikten sonra öğleden sonra negatife geçti. Endeksin düşüşü yüzde 2'ye yaklaştı. Analistler, BIST 100 endeksinde 5.300 ve 5.250 seviyelerinin destek, 5.500 puanın ise direnç konumunda olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Müzik yayın platformu Spotify, maliyetleri azaltma amacıyla çalışanlarının yaklaşık yüzde 6'sına denk gelen 600 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Şirketin toplamda 9 bin 800 civarında çalışanı bulunuyor. Bu gelişme, pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Meta, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma haberleriyle gündeme gelmişti.
23 Ocak 2023

Borsa İstanbul, Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerine yönelik olarak açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir iptali gibi tedbirleri 22 Şubat'a kadar uygulayacağını duyurdu. Bu tedbirler, Gözetim Tedbirleri Yönergesi hükümleri çerçevesinde, piyasadaki işlemler nedeniyle alındı. Sasa Polyester'in hisse değeri son bir yılda yedi katına çıkarken, şirket yabancı yatırımcılar arasında da popüler hale geldi. Ekim 2021'de hisse geri alım programını sonlandıran Sasa'nın büyük hissedarı Erdemoğlu Holding de hisse satışı yaptı.
23 Ocak 2023

Chris Hohn tarafından yönetilen TCI fonu, 2022 yılında yüzde 18 oranında değer kaybı yaşadı. Bu durum, fonun 2003 yılındaki kuruluşundan bu yana ikinci yıllık kaybı olarak kaydedildi. Kötü performansın nedeni olarak, özellikle teknoloji sektöründeki hisselerde görülen büyük düşüşler ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı gösteriliyor. Hohn'un yönetimindeki fon, az sayıda şirkete yapılan uzun vadeli yatırımlarla tanınıyor ve bu strateji bazı dönemlerde yüksek risk taşıyor.
21 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören Sasa Polyester, Adana Yumurtalık'ta özel endüstri bölgesinde gerçekleştireceği 20 milyar dolarlık yatırım projesinin aşamalarını duyurdu. Proje üç fazda gerçekleşecek ve 2023-2032 yılları arasında çeşitli kimyasal üretim tesisleri ile bir rafineri tesisi kurulacak. Şirket, Honeywell UOP ile 1,5 milyar dolarlık propilen üretim tesisi için anlaşma imzaladı. Ayrıca, Sasa'nın hisse değeri bir yılda yedi kat artarak dikkat çekti ve sermaye piyasalarında tartışmalara neden oldu.
19 Ocak 2023

Türkiye'de turizm sektörü temsilcileri, yerli turistlerin bu yıl yaz sezonunda yüzde 60-70 ile başlayan ve yüzde 200'e kadar çıkabilecek otel ücreti zamlarıyla karşılaşacağını belirtiyor. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı ve diğer sektör temsilcileri, otel maliyetlerindeki artışların oda fiyatlarına yansıtılacağını ve bu durumun maliyetlerin TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranından daha fazla arttığını vurguluyor. Ayrıca, personel ve enerji maliyetlerindeki artışlar da otel ücretlerine zam olarak yansıtılacak.
18 Ocak 2023

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 'kırılgan' olarak nitelendirdiği ülkelere yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Türkiye'nin cari açığının yüksek olduğu bir dönemde döviz rezervlerinin artış göstermesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dost ülkelerin destek verdiği' yönündeki açıklamaları bu durumu destekler nitelikte. Suudi Arabistan daha önce Merkez Bankası'na beş milyar dolar yatıracağını duyurmuştu ve el-Cedan, Pakistan, Türkiye ve Mısır gibi ülkelere istikrar sağlamak amacıyla yatırım fırsatları aramaya devam edeceklerini belirtti.
18 Ocak 2023

JP Morgan Chase'in stratejisti Marko Kolanovic, hisse senetleri rallisine rağmen piyasalarda aşağı yönlü risklerin bulunduğunu belirtti. Resesyon endişeleri ve merkez bankalarının aşırı sıkılaştırma politikalarını gerekçe göstererek hisse senetlerinde ağırlığın azaltılmasını önerdi. Avro bölgesi hisse senetleri için 'ağırlık azalt', gelişen piyasalar ve Çin hisse senetleri için ise 'ağırlık artır' tavsiyesinde bulundu. Kolanovic, enflasyonda ılımlılaşma ve yumuşak iniş senaryolarının piyasalar tarafından fiyatlandırıldığını düşünüyor.
18 Ocak 2023

Microsoft, 220 binden fazla çalışanı bulunan şirketin işgücünü yüzde 5 oranında azaltmayı, yani yaklaşık 11 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bu gelişme, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Benzer şekilde, Meta ve Amazon da büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
17 Ocak 2023

Reuters'ın yatırımcılara danışarak hazırladığı analize göre, 2023 yılında gelişmekte olan piyasaları etkileyecek yedi ana konu belirlendi. Bu konular arasında ABD ve diğer büyük ekonomilerdeki faiz artırımlarının yavaşlaması, Çin'in yeniden açılma süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, devlet borçlarının yapılandırılması, Brezilya'da Lula iktidarı, Türkiye'deki seçimler ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki seçimler yer alıyor. Analiz, bu faktörlerin gelişmekte olan piyasaların toparlanmasına katkı sağlayabileceğini veya zorluklar yaratabileceğini öne sürüyor.
16 Ocak 2023

Bir Türk yetkili Bloomberg'e, ABD'nin Türkiye'yi Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamaması durumunda ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayabileceği konusunda uyardığını açıkladı. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye iki ülkenin terörle mücadele konusunda yeterli adımları atmadığını belirterek onay vermemişti. Türkiye daha önce F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16'lar için 7 milyar dolarlık bir paket talep etmişti, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi Türkiye'ye silah satışına karşı çıkıyor.
16 Ocak 2023

SkyBridge Capital'in kurucusu Anthony Scaramucci, St Moritz'de düzenlenen bir konferansta Bitcoin'in gelecek iki-üç yılda 50 bin ile 100 bin dolar arasında işlem görebileceğini belirtti. Diğer yatırımcılar Bill Tai ve CoinShares baş stratejisti Meltem Demirörs ise daha temkinli tahminlerde bulundu. Tai, Bitcoin fiyatının önce 12 bin dolara kadar düşebileceğini, Demirörs ise fiyatın 15-20 bin dolar ile 25-30 bin dolar arasında hareket etmesinin muhtemel olduğunu ifade etti.
16 Ocak 2023

Bloomberg, 2023 yılında yatırımcıların takip etmesi gereken 50 şirketi sıraladı. Listede Adidas, Airbus, Disney gibi büyük şirketler yer alıyor. Türkiye'den ise fiyat/kazanç oranı açısından dünyanın en ucuz 100 şirketi arasına Akbank girebildi. Türk şirketlerinin piyasa değeri/defter değeri oranına göre ucuz sayılan şirketler arasında yer almadığı, sadece beş Türk şirketinin en ucuz ilk 1000'e girdiği belirtiliyor. Borsa İstanbul'un çok ucuz olduğu yönündeki söylemlerin aksine, Türkiye'de hisselerin küresel piyasalara kıyasla ucuz olmadığı, ucuz olan tek sektörün bankacılık olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, 2023'te Borsa İstanbul'da yüksek getirilerin bulunmasının zor olacağını ve daha stresli günlerin başlayacağını öngörüyor.
14 Ocak 2023

Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault, lüks markalar grubu LVMH'nin en büyük ikinci şirketi olan Dior'un yönetimini kızı Delphine Arnault'a devretti. Delphine Arnault, şimdiye kadar Louis Vuitton'da başkan yardımcısı olarak görev yapıyordu ve 1 Şubat'ta Dior CEO'su ve Başkanı olarak göreve başlayacak. Bernard Arnault, şirketin gelecekteki yönetimi için adımlar atarken, beş çocuğunu da şirketin önemli pozisyonlarına yerleştirdi. Bloomberg milyarderler endeksine göre, Bernard Arnault geçen ay dünyanın en zengin insanı unvanını Elon Musk'tan almıştı.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim