HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, T24'te yayımlanan bir yazıda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'nin desteğini alabilmesi için benimsemesi gereken ilkeleri sıraladı. Demirtaş, HDP'nin Millet İttifakı'nın bir parçası olma niyeti olmadığını, ancak demokratik değişim konusunda ciddiyet beklediğini belirtti. Ayrıca, temel haklar, ekonomi, eğitim, adalet, sağlık politikaları, Kürt sorununun çözümü ve geçmiş yılların adaletsizlikleri gibi konularda Kılıçdaroğlu'nun yaklaşımını merak ettiklerini ifade etti. HDP'nin Türkiye'nin birliğinden yana olduğunu ve demokratik cumhuriyeti desteklediğini, şiddetin sona ermesi ve sorunların müzakere ve demokratik siyasetle çözülmesi gerektiğini vurguladı.
18 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki deprem sonrası Kızılay'ın çadır satışı yapması ve Ümraniye belediyesine vergi avantajı sağlaması gibi iddialar üzerine HDP tarafından TBMM'ye Kızılay'ın amaç dışı faaliyetlerinin araştırılması için önerge verildi. Ancak bu önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Kızılay'ın holdingleştiğini ve insani kuruluş olmaktan çıktığını iddia etti.
17 Mart 2023

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti öncesinde, Türk yetkililer Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapacağını ve verilen sözün tutulacağını belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvuruları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gerçekleşmiş ve Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda endişelerini dile getirmişti. İsveç ile ilişkilerde yaşanan gerilimler nedeniyle Türkiye, sadece Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceğini, İsveç'in ise destek beklememesi gerektiğini açıklamıştı.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında birçok çocuk yetim kaldı ve bu çocukların dini cemaat ve tarikatların eline geçmesinden endişe ediliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın konu üzerinde yeterince hakim olmadığı iddia ediliyor. İstanbul merkezli Yetim Vakfı, depremde yetim kalan çocuklar için internet üzerinden başvuru kabul ediyor, ancak bakanlık vakıfla herhangi bir ortak çalışma yürütülmediğini belirtiyor. Yetim Vakfı'nın yönetiminde ve mütevelli heyetinde dikkat çeken isimler bulunuyor ve vakfın mali tabloları ve bağış toplama yetkileri de kamuoyunun dikkatini çekiyor.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan arama kurtarma faaliyetlerindeki eksiklikler nedeniyle birçok kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. CHP, bu aksaklıkların araştırılması için TBMM'ye öneri sundu. Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman'ın afet koordinasyonunda unutulduğunu ve bu durumun insanların ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Ancak CHP'nin araştırma önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
14 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir şart listesi sundu. Bu listede, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın tartışmaya açılmasını kabul edilemez bulduğu, aile bütünlüğünü koruma ve kadına karşı şiddeti önleme amaçlı 6284 sayılı kanun da bulunuyor. Kanun, ev içi şiddeti tanımlıyor ve şiddet mağdurlarına koruyucu tedbirler sağlıyor. YRP'nin talepleri arasında bu yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması yer alıyor. AKP içinde bu konuda farklı görüşler mevcut ve bazı üyeler, Bakan Yanık'ın açıklamalarının ittifaka zarar verebileceğini düşünüyor.
14 Mart 2023

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nun raporunda, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ana nedeninin tali havalandırmadaki yetersizlik olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, denetimsizliğin de riski artırdığı vurgulanmıştır. Sayıştay'ın 2019'da madenle ilgili uyarıları olduğu ve hükümetin yeterli tedbirlerin alındığını savunduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise olayı 'kader' olarak nitelendirdiği bilgisi verilmiştir. Komisyon raporunda, metan gazı varlığının ve patlamayı tetikleyici unsurların yönetilememesinin ve etkin bir denetim mekanizmasının olmamasının kazaya yol açtığı tespitleri yer almaktadır.
14 Mart 2023

Türkiye'nin yerli elektrikli otomobil markası Togg, C segmenti SUV modeli T10X ile piyasaya çıkıyor. Ön siparişler 16-27 Mart tarihleri arasında alınacak ve fiyatlar 953 bin ile 1,22 milyon lira arasında değişecek. Araç, tek motorlu ve iki farklı batarya büyüklüğü seçeneğiyle sunulacak ve menzili batarya büyüklüğüne göre 314 veya 523 km olacak. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, markanın küresel rekabetçi ve tamamen Türkiye'ye ait bir mobilite teknolojisi markası olma hedefiyle yola çıktıklarını belirtti.
14 Mart 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin toplam maddi zararının 126 milyar dolar olduğunu belirtti. Öztrak, bu rakamın Merkez Bankası'ndan eritilen 128 milyar dolar ile karşılaştırarak, bu miktarın büyüklüğünün şimdi daha iyi anlaşılacağını ifade etti. Ayrıca, bu paraların Hazine ve Merkez Bankası'nda olması durumunda depremin yarattığı yıkımın daha rahat göğüslenebileceğini vurguladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (BMKP) tahminine göre depremlerin faturasının 100 milyar doları geçeceği belirtildi.
13 Mart 2023

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden olan 95'inci Akademi Ödülleri'nde 'Everything Everywhere All at Once' filmi en iyi film ödülü dahil olmak üzere toplam yedi ödül kazandı. Tören, Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda gerçekleşti ve Jimmy Kimmel tarafından sunuldu. Michelle Yeoh, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanarak bu kategoride ödül alan ilk Asya kökenli kadın oldu. Törenin dikkat çeken diğer yönleri arasında geleneksel kırmızı halının bej rengiyle değiştirilmesi ve bazı ünlülerin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kampanyasına destek için mavi kurdele takmaları yer aldı.
13 Mart 2023

AKP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay, 6 Şubat'taki depremler sonrası memleketi Şanlıurfa'da bulunduğu sırada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve heyeti ile GAP Havalimanı'nda selamlaştı. Bu selamlaşma, Akay'ın kendi partisi tarafından eleştirilmesine yol açtı. Akay, yaşananları bir selamlaşma olarak açıkladı ve konunun bu kadar olduğunu belirtti.
12 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

Gelecek Partisi Çanakkale İl Başkanlığı, AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan'ın üç yıl önce yaptığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa kendisinin de aday olacağına dair açıklamasının ardından, Turan için cumhurbaşkanlığına adaylık imza kampanyası başlattı. Turan, söz konusu açıklamasının ironi amaçlı olduğunu belirtmişti. Kampanya, Turan'ın aday olabilmesi için gereken 100.000 imzayı toplamayı hedefliyor.
9 Mart 2023

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından en az 603 kadının öldürüldüğünü ve 464 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. Yüceer, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye'de en az 7.990 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nin 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla feshedildiği ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bu kararı hukuka uygun bulduğu bilgisi verildi.
8 Mart 2023

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, üç yıl önce Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olması durumunda kendisinin de aday olacağını söylemişti. Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı tarafından aday olarak duyurulmasının ardından, Turan bu sözlerinin ironi amaçlı olduğunu ve gerçek bir adaylık niyeti taşımadığını belirtti. Turan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun adaylık sürecine katkıda bulunmuş olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
8 Mart 2023

CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hamdi Yakupoğlu, yabancı uyruklu seçmen sayısını öğrenmek için İçişleri Bakanlığı ve TBMM'den yanıt alamadıklarını belirtti. YSK'nın seçim sonuçlarını etkileme hakkı olmadığını ve sandık güvenliğinin önemini vurgulayarak, sandık başında olmanın önemine dikkat çekti. Yakupoğlu, seçmen listelerinin oluşturulmasında devlet memurlarının görev alacağını ve bu durumun seçmen hareketliliğine nasıl bir etki yapacağının belirsiz olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 6 Mart'ta yapılacak olan Millet İttifakı toplantısına katılmayacağını açıkladı. İyi Parti TBMM Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu ve Grup Başkan Vekili Erhan Usta, Akşener'in bu kararını duyurdu. Usta, beşli masanın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday yapmak için kurulduğunu iddia etti ve mutabakatla karar alma konusunda bir irade beyanı olmadığı sürece İyi Parti'nin ilkelerden vazgeçmeyeceğini belirtti. Adaylık konusunun henüz masada olmadığını da ekledi.
4 Mart 2023

Karar yazarı Akif Beki, Birleşmiş Milletler'in (BM) deprem bölgesine göndermek istediği çadırların üzerine AFAD logosu basılmasının şart koşulduğunu belirtti. Beki, bu bilgiyi olayı yaşayan bir kaynaktan öğrendiğini ifade etti. BM'nin bu taleple karşılaştığı ve mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle direndiği, ancak sonunda krizin aşıldığı ve BM'nin 15 bin çadır gönderdiği aktarıldı.
3 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altılı masayı 'millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybettiği' gerekçesiyle terk ettiğini açıkladı. Bu gelişme üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, endişelenilmemesi gerektiğini ve her şeyin yerine oturacağını belirtti. Millet İttifakı'nın son toplantısında ortak aday konusunda bir uzlaşıya varılmadığı, ancak ortak bir anlayışa ulaşıldığı ifade edilmiş ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı kaydedilmişti.
3 Mart 2023

Türkiye'de elektrikli otomobiller için ÖTV matrahları yeniden belirlendi. 160 kW altı motor gücüne sahip araçlar için matrah 700 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya, 160 kW üstü araçlar için ise 750 bin liradan 1 milyon 350 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 40 ek gümrük vergisi getirildi. Uzmanlar, bu düzenlemelerin Togg için yapıldığını ve Togg'un ortalama fiyatının 1 milyon 500 bin lira bandında olacağını tahmin ediyorlar.
3 Mart 2023
İşaretlediklerim