14 Nisan itibariyle Borsa İstanbul'da toplam yatırımcı sayısı 4,5 milyonu geçti. Ancak, son bir ayda işlem yapmış aktif yatırımcı sayısı 2,3 milyonda sabit kaldı. 2021 yılında 40 yeni halka arz gerçekleşirken, 2022'de şu ana kadar 14 yeni halka arz yapıldı. SPK'nın düzenlemeleri sonucu bireysel yatırımcıların halka arzlardaki payı arttı ve bu durum katılımcı sayılarında rekorlara yol açtı. Europower Enerji'nin halka arzında 2 milyon 118 bin 379 kişi hisse aldı, bu da yeni bir rekor olarak kaydedildi.
18 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 3,42 artışla 5.092,88 puandan kapattı. Mali, Sanayi, Hizmetler ve Teknoloji endeksleri de sırasıyla yükseliş gösterdi. Haftanın en çok kazandıran hissesi Girişim Elektrik Sanayi oldu. Ayrıca altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini gibi döviz kurları da değer kazandı.
16 Nisan 2023

Sasa Polyester Sanayi A.Ş., çıkarılmış sermayesini 2 milyar 302 milyon 591 bin 217 liradan 5 milyar 295 milyon 959 bin 799,10 liraya yükseltme kararı aldı. Sermaye artırımının bir kısmı 2022 yılı karından, bir kısmı ise olağanüstü yedeklerden karşılanacak. Şirketin hisse değeri son bir yılda yedi kat arttı ve bu durum uluslararası haber ajansı Bloomberg tarafından da dikkate alındı. Sasa, son dönemde sermaye piyasası aktörleri arasında anlaşmazlığa sebep oldu ve kasımda yabancı yatırımcıların en çok işlem yaptığı hisse konumundaydı.
13 Nisan 2023

Düşük faizli ülkelerden borç alınıp yüksek faizli gelişmekte olan ülke para birimlerine yatırım yaparak kar elde etmeyi amaçlayan 'carry trade' işlemleri, küresel faiz oranlarının tepe seviyelerine yaklaşmasıyla yeniden ilgi görmeye başladı. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi yıl başından bu yana yüzde 5 artış gösterdi ve üç yıllık düşüş trendini kırdı. Endeks, Türk Lirası, Brezilya reali, Meksika pezosu gibi para birimlerini takip ediyor. Uzmanlar, Brezilya, Meksika, Hindistan, Çekya ve Polonya'nın carry trade için cazip olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2023

2022 yılında rekorlar kıran Borsa İstanbul, 2023'te dalgalı bir seyir izlemekte ve depremler sonrası alınan önlemlerle desteklenmeye çalışılmaktadır. Yatırımcıların kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılması ve seçim belirsizliği nedeniyle borsadan çekilmesi bekleniyor. Mart ayının son haftasından itibaren, özellikle 15:00-18:00 saatleri arasında borsada sert dalgalanmalar gözlemleniyor. Bu dalgalanmaların, seansın son saatlerine odaklanan hızlı robo-traderlar tarafından tetiklenmiş olabileceği düşünülüyor.
10 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, geçtiğimiz haftayı yüzde 2,32 artışla 4.924,64 puandan kapattı. Mali, sanayi, hizmetler ve teknoloji endeksleri de haftalık bazda değer kazandı. Haftanın en çok kazandıran hissesi Enerjisa Enerji oldu. Ayrıca, altın ve döviz kurlarında da artış yaşandı; gram altın yüzde 1,72, dolar yüzde 0,36 ve avro yüzde 0,56 değer kazandı.
9 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların hisse tutma süresi son 10 yılda önemli ölçüde azalarak 2012'deki 389 günden 2023'te 29 güne geriledi. Yabancı takas oranı %65'ten %28,25'e düşerek tarihi bir dip seviyeye ulaştı. Yerli yatırımcıların hisse tutma süresi de 2012'de 46 günden 2022'de 27 güne indi. Sanayi ve banka hisselerinde de benzer bir düşüş yaşandı, sanayi hisselerinde tutma süresi 639 günden 28 güne, banka hisselerinde ise 272 günden 22 güne düştü.
7 Nisan 2023

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, yatırımcıların altına olan talebini artırdı ve bu durum, özellikle seçim belirsizliği ile birleşince altın ithalatında rekorlara yol açtı. Ocak ayında 68 bin 330 kg ile tarihi bir seviyeye ulaşan altın ithalatı, şubat ayında da 57,5 ton olarak yüksek kaldı. Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, şirketlerin seçim yılında döviz yerine altın tutmayı tercih ettiğini ve bu durumun altın ithalatındaki artışın bir nedeni olduğunu belirtti. Yıldırım, ayrıca faiz politikalarının ve ekonomi yönetiminin yarattığı dengesizliklerin davranış değişikliklerine yol açtığını ifade etti.
5 Nisan 2023

Forbes dergisinin 37'nci 'Milyarderler Listesi'ne Türkiye'den 26 isim dahil oldu. İbrahim Erdemoğlu, 5,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin insanı seçildi ve dünya sıralamasında 497'nci oldu. SASA Polyester'in hisselerindeki değer artışı, Erdemoğlu'nun zenginlik sıralamasında yükselmesine neden oldu. Uzun süre zirvede yer alan Murat Ülker ise 5 milyar dolarlık servetiyle ikinci sıraya geriledi.
5 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da 2022'deki rekorların ardından 2023'te dalgalı bir seyir izlenmekte olup, depremler sonrasında alınan önlemlerle piyasa desteklenmeye çalışılmaktadır. Mart sonu itibarıyla yatırımcı sayısı 4,23 milyona ulaşarak rekor kırmış, ancak yatırımcıların yarısının portföy büyüklüğü 10 bin TL'nin altında kalmıştır. Yatırımcıların %70'ten fazlasının portföyü 50 bin TL altında iken, 1 milyon TL ve üzeri bakiyeye sahip yatırımcı sayısı toplamın yaklaşık %3'ünü oluşturmaktadır.
5 Nisan 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksindeki 85 hissenin kaybı, ortalamanın çok üstünde gerçekleşti ve endeksin dolar bazında yakın dönem zirvesine olan uzaklığı yüzde 21'e yaklaştı. İşlem hacmi düşerken, halka arz hisseleri çoğunluğu oluşturuyor. Ekonomi gazetesinden Barış Erkaya'ya göre, BIST-100'deki 53 hisse için bu yıl kar tahminleri ortalama yüzde 20 düşüş gösteriyor. Uzmanlar, riski azaltmak için dolar bazlı zirvesine uzak ve kar beklentisi yüksek hisselerden oluşan bir portföy öneriyor.
3 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı rekor seviyelere ulaşmasına rağmen, işlem hacmi önemli ölçüde azaldı. 14 Aralık'ta 158,9 milyar lira ile zirve yapan işlem hacmi, yılın son aylarında ortalama 100 milyar lira civarında seyretti. Ancak haftanın ilk işlem gününde işlem hacmi 46 milyar TL'ye geriledi. Bu durum, piyasada likiditenin azalmasına ve oynaklığın artmasına yol açıyor.
29 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Halkbank'ın yaklaşık 5 milyar TL ve Vakıfbank'ın 7 milyar TL üzerindeki tahsisli sermaye artırımını onayladı. Bu artırım, her iki bankanın da hakim ortağı olan Türkiye Varlık Fonu'na tahsisli olarak gerçekleştirilecek. 14 Mayıs'taki seçim öncesi hükümetin kredi kullanımını artırma planı çerçevesinde, Ziraat Bankası dahil olmak üzere kamu bankalarının sermayesi toplamda 5,5 milyar dolar artırılacak. Kamu bankalarına daha önce de benzer sermaye artışları sağlanmıştı.
28 Mart 2023

Investing tarafından yapılan bir derlemeye göre, 20-24 Mart haftasında Borsa İstanbul'da en çok para girişi olan hisseler arasında Fenerbahçe, Net Holding ve Alkim Alkali Kimya gibi şirketler yer aldı. Bu hisseler arasında Kiler Holding, yüzde 15 değer artışıyla dikkat çekti. Öte yandan, en çok para çıkışı yaşanan hisseler arasında Akfen GYO, Kontrolmatik Teknoloji ve Smart Güneş Enerjisi bulunuyor.
27 Mart 2023

Borsa İstanbul, 4 Ocak'ta işlem görmeye başlayan Oncosem Onkolojik Sistemler ve Beyaz Filo Kiralama şirketlerinin hisselerine 27 Nisan tarihine kadar brüt takas tedbiri uygulayacağını duyurdu. Brüt takas tedbiri, hisse senetlerinin alındığı gün satılamamasını ve alım-satım işlemlerinde nakit veya menkul kıymet bulundurma zorunluluğunu içeriyor. Ayrıca, Oncosem hisselerindeki açığa satış yasağı da devam edecek. Gimat Mağazacılık ve Koray Gayrimenkul hisselerine de açığa satış yasağı getirildi.
27 Mart 2023

Borsa İstanbul, geçen yıl yüksek getiri sağlamasının ardından 2023'e zayıf bir başlangıç yaptı. Depremler ve seçim belirsizlikleri piyasaların toparlanmasını zorlaştırıyor. Uzmanlar, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisinin arttığını ve seçim sonuçlarına dair senaryoların tartışılmaya başlandığını belirtiyor. Ayrıca, BIST 100 endeksinde 5000 puanın altında 'ucuzluk algısı' ile alımların olduğu ve yılın ikinci yarısında piyasaların daha öngörülebilir olacağı öngörülüyor.
27 Mart 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

Halkbank, çıkarılmış sermayesini 30 milyar TL artırma kararı aldı. Bu artış, tahsisli satış yöntemiyle Türkiye Varlık Fonu'na yapılacak. Vakıfbank da benzer bir yöntemle sermayesini 32 milyar TL artıracak. Bloomberg'e göre Ziraat Bankası da 45 milyar TL sermaye artırımı planlıyor, ancak bu bilgi henüz resmi bir açıklama ile doğrulanmadı.
22 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrasında alınan önlemler ve Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) desteğiyle Borsa İstanbul'da dalgalı bir seyir gözlemleniyor. TVF, Ziraat Portföy aracılığıyla borsaya para akıtarak endeksin düşüşünü engellemeye çalışıyor ve son olarak 3 Mart'ta 4,31 milyar liralık bir müdahalede bulundu. Uzmanlar, TVF'nin BIST 100 endeksinin 5000 sınırını korumaya çalıştığını belirtiyor, ancak endeks önceki gün 4975 seviyesinden kapanmış ve takip eden gün 4900 seviyesine kadar düşerek 4956 seviyesinde işlem görmüştür.
21 Mart 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Borsa İstanbul'da yaşanan dalgalı seyir ve fiyatlamaların sağlıklı olmadığını ifade etti. Ekonomi gazetesinin bir programında konuşan Ağaoğlu, borsanın kamu eliyle desteklendiğini ve seçimlerden sonra durumun değişebileceğini öne sürdü. Sağlıklı bir fiyat oluşumunun olmadığını düşündüğünü ve bireysel yatırımlar yerine ehil kişiler tarafından yönetilen fonlara yatırım yapılmasını önerdi.
20 Mart 2023
İşaretlediklerim